На море в Гърция 2015 - VII

• 68 216
  • 757
  •   1
Отговори
# 630
  • София
И аз отчитам, че на Евия цените бяха по - ниски, както за настаняване, така и за хапване. А като мръднехме от по - големия град Лутра, подаха още с 1 - 2 евро. За сметка на това пък Скиатос ми се видя по - скъп. Но на него май и така му се носи славата.

# 631
Таис, и твоето е налагане на мнение, извинявай!
Тази година аз пък бях на два от, как да ги нарека, флагманите на туризма, Крит и Родос, ами и двете противополжони тенденции с пълна сила, на Крит евтино и с комплименти, а на Родос, тесла, и без комплименти. Така че и ти не обобщавай, а споделяй, просто.

# 632
salex_n2, нека да не обобщаваме така на едро с ''навсякъде'', защото просто не е вярно. Това лято бях на общо 7 острова, за по-дълго или по-кратко време, като на всеки един от тях съм яла и то доволно. В повечето таверни ни донесоха десерти, бонусчета или както там ще ги наречем.

Цените по заведенията на някои от въпросните острови са всъщност по-ниски в сравнение с Халкидики.

1 евро за чаша вода е безумие.

Да, така е - и аз съм на мнение,ч е не трябва да се обобщава, просто от последните постове останах с такова впечетление. В интерес на истината ми бяха споменавали за подобни неща на Халкидики, заради наплива от БГ и сръбски туристи, но не го вярвах.
Както и да е. Надявам се наистина да останат повече места, като цяло,. които да съхранят добрите си традиции и отношение към туристите. Явно е обаче че в северна Гърция отновешението се променя на към по-зле ( лично мнение  Peace)

# 633
Скиатос си е сравнително по-скъп открай време, това са и моите спомени.

Между другото върнахме се това лято от Наксос и Аморгос  (и на тъгъдък през няколко други места), рекохме по път да се отбием в любимата псаротаверна край Ставрос, повечето тук във форума я знаят. Е, в нея и цените ми се сториха по-ниски, и десерт-подарък имаше.
Та трудно е да се правят общи заключения, наистина. Не само по региони е различно, но и индивидуалният мениджмънт на мястото има значение.

На Халкидики има негативни промени в много отношения последните години, да, ма това не значи, че навсякъде другаде е еднакво или перфектно Grinning

# 634
  • София
Таис, и твоето е налагане на мнение, извинявай!
Тази година аз пък бях на два от, как да ги нарека, флагманите на туризма, Крит и Родос, ами и двете противополжони тенденции с пълна сила, на Крит евтино и с комплименти, а на Родос, тесла, и без комплименти. Така че и ти не обобщавай, а споделяй, просто.
Изобщо не налагам мнение, споделям. Казах, че на местата на които съм била не съм забелязала подобно развитие. Точно на въпросните 7 острова. "Навсякъде'' беше цитат.

# 635
те нали им вдигнаха август ДДС-то внезапно на 23% - за ресторанти, храна и тн - наистина всеки път ни даваха касови бележки - и на плажния бар, и в ресторантите, и в мини-маркетите (явно са засилили и данъчния контрол), но в ресторанта към къмпинга това ДДС е останало за тяхна сметка, тъй като цените бяха същите като публикуваното на сайта им меню (в .pdf) още през юни - на практика ги плащат тези 10% от печалбите си, може и на други места да е така, и съответно компенсират по друг начин - задължително ни носеха хляб (4-5 eвро за панерче) и вода - по 1,5 евро бутилката; 1-2 пъти ни донесоха и някакви мастичени шотове като комплимент, и само веднъж безплатен някакъв супер десерт, но той пък беше за извинение, че не им харесахме една от манджите [забелязаха, че остана неизядена Mr. Green]

# 636
Ааа, забравих, да ви кажа, на Родос през септември си беше ниското островно ДДС 9 и 16 % съответно.

# 637
Точно така, преференциалното ДДС е за група острови, които са ключови за туризма и/или изолирани. Халкидики никога не е бил в тази категория и попада под стандартното облагане.

Eто и по-подробно за тези, които се интересуват от 4-стъпковото облагане.

# 638
  • София
Моето впечатление също е, че основно на Халкидики цените вървят нагоре, а порциите като грамаж надолу. Последния пресен пример е от любимата ни таверна Захос в Касандрино - вдигнали са цени и то осезаемо и са смалили порциите. Най-евтиното хапване и то с огромни порции тази година беше на Пелопонес - огромно плато печени мръвки с картофки, салати, ципуро, вода и безалкохолно - 18 евро.

# 639
И аз имам два рекорда по ниски цени в два различни края на Пелопонес, около 20 евро обилно хапване за трима.

# 640
  • София
Точно така, преференциалното ДДС е за група острови, които са ключови за туризма и/или изолирани. Халкидики никога не е бил в тази категория и попада под стандартното облагане.

Eто и по-подробно за тези, които се интересуват от 4-стъпковото облагане.

Мерси за линка, беше ми интересно.
Добрата новина е, че поне за най-отдалечените острови, ситуацията ще остане непроменена. Обаче не знаех, че на Йонийските ддс-то си е пълно.

# 641
  • София (Възраждане)
И аз имам два рекорда по ниски цени в два различни края на Пелопонес, около 20 евро обилно хапване за трима.

Казвай бързо къде, моля, чи някои хипохондрици са се засилили за натам отсега Mr. Green

# 642
Трябва да се ходи на Пелопонес тогава Laughing
На Родос около стария град са масово капани за туристи,  видях гирос пита за 8 Е, но това на п-щето за яхтите, обяснимо е. Навътре в сушата си е супер, мусака, но не парче, а в глинените съдчета - 4,5 Е, порция от 5 бр.агнешки котлетчета с гарнитура 6.50 Е, за тях даже се зачудих, дали и на магазинска цена не излизат.

Йонийските, Крит, Миконос и Санторини винаги са били в групата на отличниците, туристи не им липсват.

# 643
# 644
Току що ми се развали идилията, народа е плъзнал и "по храстите".... Sunglasses

Мисля, че Халкидики отпада автоматично от класацията или местата, в непосредствена близост до по-известни градчета..... Tired

Последна редакция: вт, 15 сеп 2015, 18:04 от комикс

Общи условия

Активация на акаунт