Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Перилни препарати и омекотители - 33

 • 64 423
 • 725
 •   1
Отговори
 • Мнения: X

Добре дошли в поредната, тридесет и трета тема, в която обсъждаме перилните препарати и омекотителите!

Линкове към старите теми:
Прах за пране и омекотител за дрехи
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 2
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 3
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 4
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 5
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 6
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 7
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 8
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 9
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 10
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 11
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 12
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 13
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 14
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 15
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 16
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 17
Перилни препарати и омекотители - 18
Перилни препарати и омекотители - 19
Перилни препарати и омекотители - 20
Перилни препарати и омекотители - 21
Перилни препарати и омекотители - 22
Перилни препарати и омекотители - 23
Перилни препарати и омекотители - 24
Перилни препарати и омекотители - 25
Перилни препарати и омекотители - 26
Перилни препарати и омекотители - 27
Перилни препарати и омекотители - 28
Перилни препарати и омекотители - 29
Перилни препарати и омекотители - 30
Перилни препарати и омекотители - 31
Перилни препарати и омекотители - 32
* * *

Други интересни връзки:
Какъв прах за пране използвате?
Течност за пране-въпрос
Ползвате ли "различните" прахове?
трябва ми помощ за един прах за пране
Черно пране
Как да останат хавлиите меки? Как да ги перем и сушим?
Второ плакнене в пералнята?

Използвате ли Calgon (или друг препарат против варовик)
Вениш и сини петна...
ACE или Vanish?

Омекотител за дрехи?

Сега пък пералнята Sad
Проблем с кърпите
Странни петна по детските дрешки
как да премахна мириса в пералнята
С какво почиствате пералнята си...??
Хубава миризма след пране...
Лоша миризма от изпрани дрехи
Мухъл в пералнята
проблем със изпраните дрехи!
Мухъл в уплатнението на пералня

* * *

Най-големите производители на перилни препарати и омекотители са трите мултинационални компании Henkel, Procter & Gamble и Unilever. Понеже много от пишещите и четящите темите пазаруват от чужбина или от магазини с паралелен внос, а мултинационалните компании често използват различни имена за продуктите си в различните държави, направихме таблица, чрез която всеки ще може да се ориентира в коя страна кой продукт е в премиум, междинния или бюджетния клас, кой е специализираният продукт за деликатни материи и кой е омекотителят.


Кликнете върху изображението за по-голям размер

* * *

Полезни въпроси и отговори.Защо дозировката на праховете за пране е дадена в милилитри, а не в грамове? Как да дозирам правилно?
Праховете за пране еднакво успешно могат да се измерват в грамове и в милилитри: те са твърдо вещество, но понеже имат свойствата на флуидите, заемат формата на съда, в който се измерват.
Измерването в грамове е неудобно, защото при всяко пране трябва да се използва кантарче; по-лесно е да се измерват обемно. Затова производителите са пресметнали приблизително на колко милилитра са равняват грамовете прах, необходими за едно пране, и по този начин е дадена таблицата на опаковката. За измерване на необходимата доза прах за пране могат да се използват всякакви мерителни чаши, разграфени на милилитри (кубични сантиметри, cc, cm
2) стига тази чаша да се използва само за измерване на прах и с нея да влизат в контакт хранителни продукти[/i]

Какво е компактен прах и каква е разликата с обикновените прахове?
Компактните прахове са тези, при които и теглото, и обема, който се използва за едно пране, са намалени.
Допреди 2006 г. праховете за пране в България бяха обикновени: за едно пране се използваха 150 г прах (приблизително равни на 215 - 220 мл). Такива прахове могат да се намерят в момента в Турция и Русия.
След 2006 г. в България и бившия Източен блок (без Русия) се въведе ставдарта Еврокомпакт. Праховете бяха компактизани и дозата стана 100 г (приблизително равни на 142 - 160 мл).
През 2011 г. Хенкел компактизира допълнително своята премиум марка „Персил“ и изравни дозата с тази на западноевропейските прахове. Тя стана 80 г (120 мл). Засега Хенкел е единственият производител, предлагащ в Централна и Източна Европа прах с подобно дозиране.
В Западна Европа (най-разпространено в Германия) има суперкомпактни прахове. Такива са например Ariel Compact и Persil Megaperls. Технологията на производство позволява теглото на пране да падне до 60 - 70г, равни на 80 - 85 мл.
Начините за компактиризане са различни: чрез допълнителна обработка на праха след сушилна кула, намаляване на пълнителите или въвеждане на нови, по-модерни методи за произвоство като агломерация.


Килограмите на праха ли да гледаме, или броя на пранетата?
Правилно е да се гледат не килограмите, а броят на пранетата, посочени отпред на опаковката. Също така, когато се изчислява цената на продукта, е добре да се пресмята като цена на пране, а не като цена за килограм. Причината е, че на пазара има най-разнообразни прахове с различна степен на компактизираност и така различните килограми дават различен брой пранета. Например, с компактния Persil Expert 1.600 кг стигат за 20 пранета, докато с Ariel, който все още е еврокомпакт, 1.600 кг ще стигнат само за 16 пранета. 1.600 кг от някой турски прах ще стигнат за около 10 пранета (при средно 150 г на пране, въпреки че в Турция има и още по-разредени прахове, от които се слагат по 200 г).

Как да се справя с жълтите петна под мишниците на някои дрехи?
Тези жълти петна не се предизвикват от потта, а от комбинация между потта и дезодорантите против изпотяване (антиперспиранти), които съдържат алуминиеви соли. Тези петна са много упорити и не се изпират само с прах или гел за пране, а и повечето препарати против петна не се справят с тях. Понеже петната не се изпират, се получават наслоявания, които буквално съсипват дрехата.
Има няколко начина да се предотвратят и премахнат тези петна:
1. Много е важен начинът, по който се нанася антиперспирантът. Трябва да е плътно, на тънък слой, да не се повтаря и да се оставя да изсъхне напълно преди да се облече дрехата. В болшинството от случаите обаче човек се изпотява и пак се появяват петна.
2. Да се смени антиперспирантът с обикновен дезодорант без алуминиеви соли.
3. Петното да се изплаква с хладка чешмяна вода преди изпиране.
4. Не бива да се използва белина, защото подсилва пожълтяването вместо да го премахва.
5. За почистване може да се използва препарат за почистване на баня: такъв за премахване на котлен камък по фаянса и смесителите, който не съдържа белина. На цветни дрехи е добре първо да се пробва на скрито място, за да не се повреди цветът на дрехата. Този метод е доста ефективен: добре се напоява петното и мястото около него, оставя се да подейства 10 - 15 минути, може да се изплакне по желание и се пере както обикновено. В зависимост от това колко е наслоено петното, може да се наложи дрехата да се третира по гореописания начин и да се изпере няколко пъти.


Слагам по-малко прах, отколкото е указанието на опаковката, защото производителите завишават дозите, за да продават повече прах. Правилно ли е?
Не. Производителите не завишават дозата. Препоръчаното количество прах трябва да се спазва, защото редовното пране с по-малко води до отлагане на котлен камък върху частите на пералнята. Малки частички котлен камък се загнездват и в тъканта на дрехите и ги правят твърди и груби, а белите започват да сивеят.


Винаги слагам повече прах, за да съм сигурна, че всичко ще е изпрано добре. Правилно ли е?
Не. Прекомерното количество прах води до повече пяна, която натоварва мотора на машината и може да го повреди. Освен това многото количество прах не може да се изплакне добре и остава по частите на машината като каша, което може да доведе до образуване на мухъл и неприятна миризма, и върху прането, което може да доведе до кожни раздразнения. Недобре изплакнатите дрехи също може да станат твърди и груби да започнат да сивеят.

Какво са зеолитите, фосфатите, фосфонатите, поликарбоксилатите от опаковките?
Омекотители на твърдата вода. Чрез различни химични и физични процеси те неутрализират съдържащите се във водата калциеви, магнезиеви и други йони, които влияят на работата на повърхностно активните вещества.

Какво са повърхностно активните вещества (ПАВ)?
Това са синтетични съставки, които намаляват повърхностното напрежение на водата и извършват перилния процес.

Какво са избелителите на кислородна основа?
Това са съставки, които отделят активен кислород. Активният кислород окислява багрилата в някои петна и ги прави невидими и подпомага работата на повърхностно активните вещества. Освен това избелва белите дрехи.

Какво са ензимите в перилните препарати?
Това са биохимични съставки, които осигуряват перфектно изпиране още от началото на програмата. Те атакуват и разрушават петната от биологичен произход.
- протеаза - от белтъчини
- амилаза - от въглехидрати
- липаза - от мазнини
- мананаза - от растителни и животински гуми (ксантан, арабика), използвани като сгъстители в козметични и хранителни продукти
- пектиназа - от пектин
- целулаза - премахва микроскопичните накъсвания при тъкани от памук и лен, които се получават вследствие прането и носенето на дрехата, и така поддържа белите и цветни тъкани в перфектен външен вид, не позволява посивяване на белите и избеляване на цветните.


Къде и как да дозирам течния перилен препарат?
Течните перилни препарати се изсипват в мерителна чашка и поставаят в барабана върху дрехите. Причината е, че са прекалено гъсти и водата, която налива пералнята, невинаги е достатъчна да ги отмие правилно. В крайна сметка, вместо да достигнат до дрехите, течните се полепят по тръбата, водеща от отделението до казана, и с времето може да предизвикат лоша миризма, а и некачествено пране.

Вреден ли е омекотителят. Защо да го ползвам? Може ли да направи хавлиените тъкани по-слабо абсорбиращи?
Омекотителите не са вредни, но те остават върху прането и не се плакнат, така че може да изострят различни кожни проблеми.
Омекотителят всъщност е полезен за тъканите. Той изглажда нишките на дрехите, предпазва от усукване и така удлъжава живота им. С омекотител дрехите съхнат по-бързо.
В миналото в омекотителите са съдържали съставка, която наистина е правило хавлиите по-слабо абсорбиращи. Днес тази съставка не се използва и омекотителите не влияят на абсорбиращите свойства на хавлиите.


На омекотителя пише, че е концентриран или че 1 литър е равен на 3 литра. Да го разредя ли с вода в по-голяма бутилка преди да го ползвам?
Не, в никакъв случай. Модерните концентрирани омекотители не са гъсти, напротив, доста редки са, и няма да останат по отделението за омекотител на пералнята. Ако намирате, че концентрираният омекотител, който ползвате, е прекалено гъст или остава по отделението, разредете го с малко вода непросредствено преди употреба.

Омекотителят се е сгъстил или седи на парцали в бутилката. Защо е станало така и мога ли да го ползвам?
Причините за това сгъстяване са няколко:
1. Може да му е изтекъл срокът на годност. В такъв случай не е препоръчително да се ползва. Ако омекотителят е от чужбина и няма означен срок на годност, то използвайте носа си. Ако сгъстеният омекотител мирише както е миришел като течен, може да се ползва. Ако усещате промята в аромата или неприятни нотки, хвърлете го.
2. Може да не е съхраняван правилно. Омекотителите (пък и всички перилни препарати) трябва да се съхраняват на сухо, хладно място, при температура 5° - 40°. Не трябва да замръзват.
В случай, че омекотителят се е сгъстил, но все още може да бъде излят от бутилката, и ароматът му е непроменен, то може да го ползвате, като непосредствено преди употреба разредите една доза с вода.


Пералнята мирише лошо. Дрехите имат лоша миризма веднага след пране.
По някои вътрешни части се е образувала плесен. Трябва да се пусне почистващ цикъл. Може да се ползва специализиран препарат за почистване на перални, а ако не можете да намерите такъв, пуснете пералнята на 95° с половин доза прах за бяло пране. Пералнята и в двата случая трябва да е празна, без пране вътре, а програмата трябва да е най-дългата възможна без предпране. Оставете пералнята да завърши програмата без да спирате центрофугите. После почистете филтъра.

Каква е причината за лошата миризма на пералнята?
Причините може да са много, но най-често това се дължи на пране, оставено/забравено в барабана, затваряне на люка (трябва да е винаги леко открехнат, за да може барабана да съхне), постоянно пране при ниски температури, предозиране на течните препарати или омекотителя.

Приятно четене и обсъждане.

# 1
 • оттам, откъдето започва България
 • Мнения: 10 553
Сега виждам, че една от причините за вмирисване на пералнята е оставянето на изпрано пране в нея. Е, това няма как да стане при мен. Много внимавам веднага след изпиране да си изкарам прането и да обера водата, останала в уплътнението.  Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 2 241
За запис искам да благодаря на всички, които коментирате Simple Smile Разбирам каква невежа бях, а сега направих белите ми дрехи да "лъснат"  Mr. Green
Ариела си се върна в шкафа ми с пълна сила  Blush
Мерси на Guess Who за "Вениша" на ДМ  Whistling
Отново мерси и с кеф ви чета   Heart Eyes

# 3
 • Мнения: 23
Здравейте на всички! От много време ви чета, но за първи път пиша. Повод за тази дързост от моя страна е цената на любимото на много перящи братя и сестри Омо. Вчера си взех пакет /от старите/, от Кауфланд в Пловдив за... 4.45 лв! Видях го в още два филиала на такава цена, вероятно разчистват наличностите от дтария вид. Срокът на годност е до юли 2016 г.

# 4
 • Мнения: 1 120
От утре в Кауфланд има на промоция течен Ариел, течен, 20 пранета за под 7 лв. Видях,че в Метро има прах 70 пранета за 23 и нещо. И двата ли са читави?  Hug

# 5
 • The Big Apple
 • Мнения: 23 456
Връщам се от Кауфланд /Пловдив/, има Омо от старата опаковка на промоция мисля, че цената беше към 4 и нещо.

# 6
 • Русе
 • Мнения: 6 957
Сега виждам, че една от причините за вмирисване на пералнята е оставянето на изпрано пране в нея. Е, това няма как да стане при мен. Много внимавам веднага след изпиране да си изкарам прането и да обера водата, останала в уплътнението.  Peace
Винаги съм прала на нощна енергия, съответно прането седи затворено до сутринта в пералнята. Старата ми служи вярно 15 години(сдаде защитата на люка и един пишман майстор, вместо да я ремонтира, направо ми счупи люка), никога не ми се е случвало и не съм и подозирала, дори, че пералня може да се вмирише. Новата пералня я ползвам от 2 години, вярно, че инензивно само лятото, но за сега миризливи проблеми и с нея нямам.
Аз пък си мисля, че предпоставка за вмирисването е и меката вода. В Ловеч водата е мека. Пера по същия начин и с пералнята там, ползвам същите прахове, но там освен до лоша миризма, бях стигнала до там да вадя дрехите изцапани с мръсотията, която се беше образувала от вътрешната страна на уплътнението. Благодарение на темата разбрах как да се справя с проблема. И въпреки, че течни препарати ползвам много рядко и задължително имам в седмицата една пералня с бяло пране,на 60 градуса, периодично се налага да пускам пералнята на 90 градуса с прах за бяло.

Благодаря за новата тема  bouquet

# 7
 • Мнения: 425
Здравейте в новата тема!  bouquet

Страхотна информация на първа страница-ще отделя време и ще си я прочета  много прилежно.

Да отговоря веднага на въпросите ви-праха е  Ариел 6,5кг за 100 пранета,около 24-25лв беше да-купуван е от ЦБА,и е в едни големи картонени кутии,да-има някакъв надпис на немски на кутията.
Постарах се да дозирам правилно,за твърда вода,но това ми беше първото пране от тази кутия.Незнам с другите пранета как ще е.
Изобщо не съм специалист в прането,но съм свикнала от ариел капсулите или гела който използвах прането да ухае приятно като го вадя,и сега изобщо не ухаеше на пране изпрано с ариел.
Дано да сте прави и това да си е истински Ариел.Тъкмно се бях зарадвала на изгодната си покупка Blush

# 8
 • Русе
 • Мнения: 6 957
Много ниска ми се вижда тази цена.
Миналото лято ми донесоха Ариел от Германия, закупен на промоция. Беше за същите пари - 12Е., но за 65 пранета.
Снощи прх едно яке на дъщеря ми само с прах - немски Персил, омекотител умишлено не сложих, не беше отбелязано, на етикета, но не ми се рискува, та - като го простирах сутринта ми направи впечатление, че почти не миришеше на прах, но си беше изпрано, де(преди това си беше изцапано, особено на маншетите).

# 9
 • Мнения: 5 215
Купих течен Ариел от Турция, ще купя и от Кауфланд, за да ги сравня. Имат разлика в състава, дано да нямат разлика в действието.

Надявам се с него да няма боядисани дрехи.

# 10
 • 1st floor
 • Мнения: 8 881
При мен не миришеше самата пералня, а изпраните дрехи. Пфффуу, няма такава гадост. Пусках и на 90 градуса с прах за бяло, както и със специални препарати за почистване на пералнята. Съвсем за малко замаскираха проблема и пак се появяваше. Тотално спрях течните препарати и омекотители, и сега пера само с прах. Старомодно  Laughing, но факт е , че нямам повече проблеми със смърдящи дрехи! Stop
Може да намина и аз към Кауфланд, изкушавате ме с това Омо. Mr. Green Макара, че може и да няма вече...

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 10 713
dedovfen,благодаря че "дръзна" да пишеш за ОМОто. Simple SmileЩе се възползвам и аз.

# 12
 • София
 • Мнения: 3 692
В Ловеч водата е мека.

Доколкото знам, в Ловеч водата винаги е била твърда, освен ако не са прекарали нов водопровод.  Rolling Eyes

# 13
 • Мнения: 66 161
Отдавна се каня да питам, а и тъкмо сте захванали темата за твърдостта на водата.
Гледах при нас как е водата, сравнявах с чичко гугъл, но не ми се изясни..относителна твърдост, нам каква си..
Ако може някой да ме ориентира това каква вода се води:
обща твърдост мг екв./л - 4,8
обща твърдост Н0(немски градуси)- 13,4


 newsm78

Благодаря предварително!

# 14
 • Мнения: 2 810
Здравейте на всички! От много време ви чета, но за първи път пиша. Повод за тази дързост от моя страна е цената на любимото на много перящи братя и сестри Омо. Вчера си взех пакет /от старите/, от Кауфланд в Пловдив за... 4.45 лв! Видях го в още два филиала на такава цена, вероятно разчистват наличностите от дтария вид. Срокът на годност е до юли 2016 г.
Ще ме накараш и мен да отскоча до магазина. В понеделник бях в Кауфланд и праха беше изкаран отпред, но не беше намален.

Донесоха ми от Гърция Скип и от кутията мирише точно на Омо.

Общи условия

Активация на акаунт