рентген на синуси

• 5 363
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте!Преди месец ми се наложи да направя три рентгенови снимки на синуси,в кратък период!За щастие всичко беше наред и съмненията за синузит и остеом отпаднаха!Въпроса ми е случвало ли ви се е да правите снимки в кратък период и каква е вероятността за прекалено облъчване!Благодаря ви

# 1
  • София
Случвало се е да ми правят 3 зъбни снимки в рамките на 2 часа. Синът ми като си счупи пръст на ръката му направиха две снимки от различен ъгъл. При по-сложни счупвания правят и след наместване и гипсиране за всеки случай. А за преоблъчването трябва да потърсиш каква е приблизително дозата при снимане на съответната телесна част и да я сравниш с годишната норма. Предполагам, че в мрежата може да се намери информация по въпроса.
Ако избягваш следващите месеци снимане на рентген, не мисля, че ще е проблем. Въпреки че напрактика няма безопасна доза облъчване, а само пресметната полза към вреда.
Намерих това: http://ncrrp.org/projects/site/pdf/B4.pdf

Последна редакция: пт, 28 авг 2015, 22:31 от mlv

# 2
Много благодаря за успокоението!

# 3
Ще се радвам ако и други споделят своя опит!

# 4
  • София
Здравейте, имах тежка катастрофа счупване на крайници, засегнати бели дробове. И то по времв на бременност. Ако това те успокоява, в рамките на месец ме снинаха поне 6 пъти, дори по малко от месец 2седмуци. Слагаха ми само една жилетка на корема,заради бебето.
Даже,  ме караха са подписвам декларация, че съм съгласна с ренген /пак заради малкия/
Малкия е на почти 4 и има 5 снимки някъде /доста си пада на главата /
Аз имам отделно за зъби,синуси, за бял дроб 2-3 и това в рамките на 3-4 години, около 10*14 снимки.
Моля се да не толкова вредно.
Но имаш ли избор? 
Ако от една снимка зависи твоето здраве, по добре я направи.
Може да питаш и самия специалист в ренгена.

# 5
  • София
Понеже ми стана инттересно и зачетох разните наредби, се оказа, че пределно допустими норми за облъчване се въвеждат само за работещите с източници на лъчения. За медицински цели пише, че няма норма, но трябва винаги да се прави оценка на полза от облъчването спрямо риска. Когато могат да се използват други методи за диагностика да не се прибягва до излишно лъчево натоварване. Това трябва лекарят да го решава и разбира се да информира пациента.

# 6
Аз питах доста лекари и всичките казаха това,което ти си написала!Няма норма за медицински цели,но трябва да се внимава особено при малки деца и бременни!Казаха,че понякога се налага да правят много снимки в кратък период,а дори и скенер след снимките!Да се надяваме,че наистина не е чак толкова опасно!

# 7
На мен днес ми правиха снимка на синусите и не ми сложиха никаква жилетка... Дали е опасно?

Общи условия

Активация на акаунт