Майчинството счетоводно-66

• 47 084
  • 750
  •   1
Отговори
# 390
  • В полите на Пирин планина
Jen_kata:

1. Застъпеното майчинство е точно, както си го написала. Докато първото дете навърши 2 години, ако ползваш отпуск 45 дни преди термин ще вземаш и 1/2 от обезщетението за гледане на 1-вото. Това обезщетение, обаче не е МРЗ,а е определена с ЗБДОО сума - в момента е 340.  лева.
2. Трябва да имаш 3 години период, в който си осигурена, считано от 03.2013, за да получаваш обезщетение за безработица, различно то минималното за 4 месеца.

# 391
Не съм по темата, извинете, но ще си копирам въпроса от друга тема, защото знам, че сте отзивчиви.  Hug

Здравейте. Чудя се дали има как тази бележка за дохода 12 месеца назад за детски, да се издаде част от нея от НОИ или другаде, тъй като фирмата в която съм работила е закрита и нямам контакт с тях.
(счетоводителката не ми вдига телефона, защото не искат да ми изплатят полагащото се обезщетение..)
Нямам как да регламентирам доход, а реално съм си имала осигуровки и всичко, но все пак не върви сама да си напиша бележката..

# 392
  • София-Младост
Не съм по темата, извинете, но ще си копирам въпроса от друга тема, защото знам, че сте отзивчиви.  Hug

Здравейте. Чудя се дали има как тази бележка за дохода 12 месеца назад за детски, да се издаде част от нея от НОИ или другаде, тъй като фирмата в която съм работила е закрита и нямам контакт с тях.
(счетоводителката не ми вдига телефона, защото не искат да ми изплатят полагащото се обезщетение..)
Нямам как да регламентирам доход, а реално съм си имала осигуровки и всичко, но все пак не върви сама да си напиша бележката..
За съжаление няма кой друг да я издаде освен работодателя, с когото нямаш връзка.

# 393
  • Нейде из лудите гори...
Здравейте. Ще ми се да разуча ситуацията си преди да я представя на работодателя ми.
Работя по проект към общината, договора ми е до 31.03, само че живот и здраве аз в средата на февруари трябва да изляза в 45-дневен болничен преди раждането. При положение, че договора ми е срочен какво следва от тук нататък? Мога ли да изляза в спокойно майчинство въпреки, че проекта ми ще свърши ? Според мен не би следвало да има проблем и когато свършат въпросните 2 години да си напусна евентуално по взаимно съгласие. Нали имаше някакъв закон за защита на бременни и майки до някаква възраст на децата? Объркано ми е , надявам се някой да ми хване мисълта и да даде някакво мнение.
Благодаря , предварително   bouquet

# 394
Здравейте. Ще ми се да разуча ситуацията си преди да я представя на работодателя ми.
Работя по проект към общината, договора ми е до 31.03, само че живот и здраве аз в средата на февруари трябва да изляза в 45-дневен болничен преди раждането. При положение, че договора ми е срочен какво следва от тук нататък? Мога ли да изляза в спокойно майчинство въпреки, че проекта ми ще свърши ? Според мен не би следвало да има проблем и когато свършат въпросните 2 години да си напусна евентуално по взаимно съгласие. Нали имаше някакъв закон за защита на бременни и майки до някаква възраст на децата? Объркано ми е , надявам се някой да ми хване мисълта и да даде някакво мнение.
Благодаря , предварително   bouquet

При срочен договор той се прекратява автоматично с изтичане на срока му. Не може да си спокойна за целия период от 2 години. Щом ще започне ползването на болничния преди раждане ще получаваш обезщетение за всичките 410 дни, но щом договорът се прекрати / т.е. от 01.04.2016 / времето няма да се зачита за осигурителен стаж и ще трябва сама да внасяш здравни вноски. За да получаваш обезщетение след изтичане на 410 до навършване на 2 години от детето е нужно да си осигурено лице. Може да помислиш за фиктивен договор с някой познат и след това да излезеш в отпуск за гледане на дете.

# 395
Здравейте. Може ли някой да ми помогне по следния казус: 180 дни, които имаме право на болничен няма да ми стигнат и ще се наложи да ползвам платена отпуска, а и между 2 болнични имам 1 ден прекъсване пак с платена отпуска. Въпроса ми е: това ще даде ли отражение върху обезщетението за майчинство?

# 396
  • Нейде из лудите гори...
Много благодаря, ще говоря направо в общината, защото има шанс да се продължи проекта, но не с евро пари, а общински. Ако ли не, молбичката и ще се назнача в семейната фирма. Още веднъж благодаря !!!

Последна редакция: вт, 06 окт 2015, 18:18 от Бягащата с вълци

# 397
  • Пловдив
Здравейте. Може ли някой да ми помогне по следния казус: 180 дни, които имаме право на болничен няма да ми стигнат и ще се наложи да ползвам платена отпуска, а и между 2 болнични имам 1 ден прекъсване пак с платена отпуска. Въпроса ми е: това ще даде ли отражение върху обезщетението за майчинство?

Не

# 398
Благодаря

# 399
Здравейте, мами! Радвам се, че вече и аз мога да пиша в подобна тема! Та... направо към въпроса ми .. Ако някой може да ми помогне и отговори ще съм му благодарна : Бременна съм в  3ти месец, до 16.09.2015г бях студентка редовно обучение, но завърших, т.е. знам, че вече няма как да получавам обезщетение от университета; успоредно с ученето получавах пенсия от починал родител докато уча или навърша 26год., а от 13.07 до 14.09 бях назначена на държавна работа на 7 часа на 455лв до конкурс, след като мина конкурса бях освободена, сега от 01.10 майката на приятелят ми ме назначи фиктивно във фирмата си, като ще ме осигуряват на 420лв и за сега сама ще плащам осигуровките си; имам трудов стаж от времето когато бях ученичка и студентка - общо 2 години, но последните 2 години нямам друг стаж освен този на държавната работа - 2месеца. Въпросите ми са - сега ако си вземам болнични до раждането, на база на какъв доход ще ми ги изчислят и колко ще бъдат; първата година от майчинските на база на какъв доход ще ми ги изчислят  и по-добре е да вземам майчински и детски от социалните или от работодателя, т.е. къде са по-високи и втората година майчински колко са тази година; също за тези обезщетения и помощ за първо дете къде трябва да попитам,документи някакви трябва ли да подавам предварително или след раждането чак? Много благодаря предварително, ако някой ми отговори на въпросите! Поздрави! Simple Smile

# 400
  • Русе
Здравейте, на 01.09.2015 г. подписах срочен едногодишен договор. Работя като възпитател в училище. Съвсем скоро разбрах, че съм бременна, ако всичко е наред ще си имам бебче през юни 2016 г. Мисля до месец да изляза в болнични до края на термина си.
Ако родя идното лято, работодателя ми има ли правна възможност да поднови договора ми септември 2016 г. или няма право да го прави, след като съм по майчинство?

# 401
Здравейте,неможах да намеря отговори на моите въпроси в темата,моля да ме извините ако съм ги пропуснала.
От април 2015 г съм безработна и бях на бюрото по труда,съответно получавах обезщетение за безработица от НОИ.от 01,08,2015 г. съм назначена на трудов договор и от 10,08,2015г излязох в болничен.Получавам съответно болничния си редовно.Живот и здраве планувам да съм в непрекъснат болничен до 45 дневния болничен началото на януари.При изчисление на майчинството каква сума ще ми се взема в предвид докато съм в болничен.Някъде четох,че се взима сумата,на която е изчислен болничния,но в сайта на НОИ има да се изчисли прогнозно майчинство и там за август,когато вече съм в болничен ми излиза минималната работна заплата.Не би ли било редно да се попълва сумата,на която ми е изчислен болничния или поне работната заплата,кояот ми е по договор.
Много благодаря за отговора

# 402
Здравейте, мами! Радвам се, че вече и аз мога да пиша в подобна тема! Та... направо към въпроса ми .. Ако някой може да ми помогне и отговори ще съм му благодарна : Бременна съм в  3ти месец, до 16.09.2015г бях студентка редовно обучение, но завърших, т.е. знам, че вече няма как да получавам обезщетение от университета; успоредно с ученето получавах пенсия от починал родител докато уча или навърша 26год., а от 13.07 до 14.09 бях назначена на държавна работа на 7 часа на 455лв до конкурс, след като мина конкурса бях освободена, сега от 01.10 майката на приятелят ми ме назначи фиктивно във фирмата си, като ще ме осигуряват на 420лв и за сега сама ще плащам осигуровките си; имам трудов стаж от времето когато бях ученичка и студентка - общо 2 години, но последните 2 години нямам друг стаж освен този на държавната работа - 2месеца. Въпросите ми са - сега ако си вземам болнични до раждането, на база на какъв доход ще ми ги изчислят и колко ще бъдат - на база осигурителния доход от предходните 18 месеца, а за месеците без осигуряване на МРЗ - т.е. в твоя случай ще вземаш обезщетение близко до 80% от МРЗ; първата година от майчинските на база на какъв доход ще ми ги изчислят - на база предходните 24 месеца, като правилата са същите като за обезщетението за общо заболяване, но обезщетението за периода на 410 дни не може да е по-ниско от МРЗ; обезщетението за гледане на дете е фиксирана със ЗБДОО сума - в момента е 340 лева  и по-добре е да вземам майчински - социалната помощ е 100 лева до навършване на 1 година от детето и зависи от дохода на член от семейството и детски - ако отговаряш на изискването за доход - те са месечна помощ по ЗСПДот социалните или от работодателя - ако си осигурена нямаш подобен избор, а практически обезщетението не е от работодателя, а от НОИ, т.е. къде са по-високи и втората година майчински колко са тази година; също за тези обезщетения и помощ за първо дете къде трябва да попитам,документи някакви трябва ли да подавам предварително или след раждането - еднократната помощ за раждане и детските се получават след раждането на детето и се подават декларации в Социално подпомагане чак? Много благодаря предварително, ако някой ми отговори на въпросите! Поздрави! Simple Smile

Апелирам към всички потребители да прочетат няколко страници назад в темата, за да не отговаряме на идентични въпроси през няколко мнения  Peace

Здравейте, на 01.09.2015 г. подписах срочен едногодишен договор. Работя като възпитател в училище. Съвсем скоро разбрах, че съм бременна, ако всичко е наред ще си имам бебче през юни 2016 г. Мисля до месец да изляза в болнични до края на термина си.
Ако родя идното лято, работодателя ми има ли правна възможност да поднови договора ми септември 2016 г. или няма право да го прави, след като съм по майчинство?

Зависи от работодателя и неговото желание. Иначе проблем няма да го направи.

Здравейте,неможах да намеря отговори на моите въпроси в темата,моля да ме извините ако съм ги пропуснала.
От април 2015 г съм безработна и бях на бюрото по труда,съответно получавах обезщетение за безработица от НОИ.от 01,08,2015 г. съм назначена на трудов договор и от 10,08,2015г излязох в болничен.Получавам съответно болничния си редовно.Живот и здраве планувам да съм в непрекъснат болничен до 45 дневния болничен началото на януари.При изчисление на майчинството каква сума ще ми се взема в предвид докато съм в болничен.Някъде четох,че се взима сумата,на която е изчислен болничния,но в сайта на НОИ има да се изчисли прогнозно майчинство и там за август,когато вече съм в болничен ми излиза минималната работна заплата.Не би ли било редно да се попълва сумата,на която ми е изчислен болничния или поне работната заплата,кояот ми е по договор.

Базата за период на предходен болничен е доходът, от който е изчислено обезщетението, но за месеците без осигуряване е МРЗ. Щом си била безработна, то за месеците, в които си вземала обезщетение за безработица се взема МРЗ за база и вероятно затова стои тя като база. Не знам какви са били осиг. доходи преди април 2015 за целия период от 18 месеца преди м.08.2015, който е база за БЛ.

# 403

Базата за период на предходен болничен е доходът, от който е изчислено обезщетението, но за месеците без осигуряване е МРЗ. Щом си била безработна, то за месеците, в които си вземала обезщетение за безработица се взема МРЗ за база и вероятно затова стои тя като база. Не знам какви са били осиг. доходи преди април 2015 за целия период от 18 месеца преди м.08.2015, който е база за БЛ.
[/quote]

За месеците,когато съм била безработна си ми стой МРЗ,но ме притеснява че и когато вече съм назначена на ТД и съответно излязла в болничен от 01,08,2015 г в сайта на НОИ пак ми стой като доход МРЗ,не трябва ли да е сумата,на която е изчислен болничния?

# 404
vali86, БЛ е изчислен на база предходните месеци, не на осиг. доход, на който си назначена от 01.08.2015. Месец август изобщо не влиза в базата на определяне на обезщетението за БЛ, който е издаден от 10.08.2015. Какъв доход очакваш да е посочен? Дай конкретен пример, сума?

Общи условия

Активация на акаунт