Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 31

• 54 767
  • 759
  •   1
Отговори
# 570
На повечето им дават болнични без да ги карат да лежат, зависи от лекаря. Аз исках болнични, но моята не ми даде, защото нямах причина реална, освен че карах нощни смени..

# 571
На повечето им дават болнични без да ги карат да лежат, зависи от лекаря. Аз исках болнични, но моята не ми даде, защото нямах причина реална, освен че карах нощни смени..
Аз мисля, че бременните са защитени по закон да не карат нощни смени. Твоята докторка явно не е запозната с Кодекса на труда.

# 572
И аз работя с нощни смени.

# 573
  • Варна
То не е работа на лекарката да знае КТ. Работодателят е в нарушение, не лекарката.

# 574
То не е работа на лекарката да знае КТ. Работодателят е в нарушение, не лекарката.
Да, съгласна съм, че работодателят е в нарушение, но не мисля, че на него/нея въобще му пука, за рисковете. Всяка от нас би трябвало да си защитава интереса най-добре и затова ние ще си носим последствията, ако нещо се случи.  Peace

Нощен труд

Чл. 140. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Нормалната продължителност на седмичното работно време през нощта при 5-дневна работна седмица е до 35 часа. Нормалната продължителност на работното време през нощта при 5-дневна работна седмица е до 7 часа.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) Нощен е трудът, който се полага от 22,00 ч. до 06,00 ч., а за работници и служители, ненавършили 16-годишна възраст - от 20,00 ч. до 06,00 ч.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят е длъжен да осигурява на работниците и служителите топла храна, ободряващи напитки и други облекчаващи условия за ефективно полагане на нощния труд.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Нощният труд е забранен за:
1. работници и служители, които не са навършили 18-годишна възраст;
2. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) бременни работнички и служителки както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро;
3. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, освен с тяхно писмено съгласие;
4. трудоустроени работници и служители освен с тяхно съгласие и ако това не се отразява неблагоприятно на здравето им съгласно заключение на здравните органи;
5. работници и служители, които продължават образованието си без откъсване от производството освен с тяхно съгласие.
(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., отм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.)

# 575
  • Варна
Да, разбира се, че трябва да си знаем интереса, но претенициите ни трябва да се насочат към работодателя, не към лекаря. Не знам кои са здравните органи, които издават предписанията, но предполагам, че това са службите по трудова медицина. Така че - първо разговор с работодателя, след това ако трябва да се намеси и СТМ, така виждам аз нещата. Ако проблемът е само нощният труд..

# 576
Момичетааааа много съм притесненаа стискайте палци днес съм на преглед трябва да съм в 11г.с вече и ми е мн притеснено дали бебока е наред дали се развива ...... Уж бременноста ми е лека без болки без гадене без обичайните неразположения,но гърдите ме болят мнооого по малко от преди седмица и усещам чуватвителност само при пипане и леко стискане....Стискайте палци да не съм права за черните мисли...

# 577
  • Варна
Стига се шашка, де Hug То и аз бях паника, ама ти ме минаваш Simple Smile Нормално е да спрат да те болят гърдите, спокойно. Точно в тези седмици приключват в повечето случаи неразположенията от този род.

# 578
  • Бургас
Здравейте бъдещи майчета. И аз тук с въпроси. ПМЦ 16.11 ,в неделя си пуснах кръвен тест и ми показа 28, след 48 часа с днешна дата си пуснах следващия и е 196.40. По всички календари ми показва че съм 5 седмица и 1 ден. Но от кръвните резултати е друго, въпреки, че самата аз си знам че съм 3 седм и 1 ден . Дали всичко е наред до тук? Утре съм на преглед, предполагам че няма да се види сакче, но трябва колкото е възможно в най скоро време да се установи, защото трябва да започвам лечение./С два спонтанни аборта съм назад във времето и умирам от страх и притеснения/. Хем чакахме Коледното чудо, хем улучихме празниците и не знам как ще се вредя за прегледи, вливки и тн...

# 579
  • Варна
Точно 5 г.с. + 1 ден си. Смята се по датата на последния МЦ, а не по деня на овулацията. Съвсем ОК си е резултатът.

# 580
Taka е в 5 седмица + 1 ден си. Случило се е коледното чудо при вас - супер. Радавй се и си почивай.
Извинявай за любопитството, но какво е това лечение след като вече си бременна?
Защо не е започнало по-рано...

# 581
  • Варна
Има състояния, при които терапията се започва колкото може по-скоро след забременяване, тромбофилии мисля, също прекарана листериоза... сигурно има и други.

# 582
Момичета, аз да питам нещо. От както съм бременна много ми пресъхват устните и вече ъгълчетата на устата почват да ми се цепят. Това нормално ли е? С нещо по-специално да се мажа ли? /Аз се мажа със стандартни балсами за устни на нивеа/ И за пастата за зъби, разбрах, че не трябва да е с флуорид. Каква да използвам? /Бях прочела в една тема,но забравих коя/ Вече съм в 11 г.с.

# 583
Направи си изследване на кръвната захар относно пресъхването на устата и пий повече течности. За пастата не знам, аз си използвах каквато винаги, т.е без специално да гледам съставките.

# 584
Момичетаааа имаме си ръчичкииииии  краченцааааааааааа и се въртим като акробат. Много съм спокойна и вече,никога няма да се панирам така...

Общи условия

Активация на акаунт