Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 39

• 85 217
  • 750
  •   1
Отговори
# 435
Аз четох, че йода който получаваме от солта,  е много по-малко от колкото имаме нужда.

# 436
Елч, кога пуска последно ТСХ и ФТ4 и какви бяха стойностите им?
Видях ти старото изследване, ами стойността на ТСХ си е супер. Пускай ТСХ и ФТ4, носи си старите изследвания и отивай на доктор. Тя според хормоните ще прецени дали има нужда от терапия. Ако са ок стойностите, значи си оставаш без хормон. Ако има някакво движение в хормоните, вече тя ще ти каже ако иска други изследвания или да пускаш антитела и не е казано, че веднага ще трябва да ги пускаш. Те не са толкова спешни.

Последна редакция: чт, 15 окт 2015, 20:45 от Merelenda

# 437
Аз четох, че йода който получаваме от солта,  е много по-малко от колкото имаме нужда.
ами разбира се че е по малко все пак йод има и в храната-орехи, морски продукти в цвеклото мисля че също имаше и други. Не може цялото нужно количество да се набавя с йодирана сол.И да ви припомня Чернобил и радиоактивния йод на който сме били подложение а йодът е от елементите които се натрупват.

# 438
Ох, и аз вече се обърках. По принцип от 5 години съм в ремисия и от тогава нямам отклонение нито в хормоните, нито в антителата, но ендото каза, че на ехография си се вижда нарушената структура и по-голям единия лоб. Когато ме диагностицираха, бях с ХИПЕРфункция и тогава докторът каза, да си намеря, ако мога, нейодирана сол. Аз не намерих, а и готвя почти без сол.Но не съм ходила от почти година на преглед, трябва ноемвири да си пусна изследвания, но са ми крайно неприятни всякакви болнични процедури, та отлагам до последно.

# 439
Аз лично гледам да избягвам йода за себе си съм взела решение. Чела съм по въпроса доста им смятам че е вреден за нас. Просто обяснявах на момичета да не се притесняват че имат недостиг на йод трябва да се притесняват че имат недостиг на селен.

# 440
Малко по-емоционално ще го дам  Sad, но съм бясна на личната си лекарка. защо не ме е насочила към ендокринолог а добре, че при екография ми погледнаха щитовидната жлеза и установиха, че е доста уголемена  От последните 3-4 години съм имала симптоми. Тая къде е спала Twisted Evil. Сега колкото повече чета за хашимото толкова симптоми разпознавам особено последните 2 години.
 Прилопването на сърцето ми вечер когато съм в покой. Когато се нахраня след 2ч изпитвам вълчи глад пак. Депресия изключително силен косопад ( направо не знам как имам коса), суха коса, изпотяване, лесна умора( направо граничеща със мързел). Каквото и желание да имам за нещо нямам сила да го извърша. депресия (дори си мислих, че имам рак  на какво ли не:oops: ). При рязка смяна на температурата ми става лошо и ми се"пръска" главата, за настроенията си нищо няма да кажа Rolling Eyes аз не се търпя камо ли другите да ме търпят.
 А сега като прочетох, че и посиняването (синките) също са следствие на това направо побеснях. Та тя ме пращаше на съдов хирург ...., но не и на ендокринолог.
 Извинете ме за среднощното мрънкане Embarassed
 http://medpedia.framar.bg/%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D … D0%B7%D1%8A%D0%BC

http://medpedia.framar.bg/%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D … D0%B7%D1%8A%D0%BC

Във вторият линк е посочено, че диетата при хипотиреоидизъм с различна етиология е различна. В тази статия ще бъдат разгледани диетичните правила, които трябва да бъдат спазвани при йоднедоимъчен хипотиреоидизъм и при хипотиреоидизъм при тироидит на Хашимото.

Мисля, че това обсъждате, ако не греша ( и се извинявам за дългият пост)

# 441
Hris_80, повечето сами сме се насочили към специалисти, защото са ни казвали, че нищо ни няма, или че е от нерви най-често, стрес. Аз не се чувствах добре 2-3 години сигурно. Напълнях много, имах сърцебиене, въздухът не ми стигаше, стягаше ме в сърдечната област, чести инфекции, промени ми се менструалния цикъл, кожата ми се състари, очите ми кървясваха и постоянно пареха.
На един доктор, на втори доктор, на трети доктор, всеки казва, че не е при него проблема. Заради стяганията в гушата реших да се насоча към ендокринолог, защото в рода първа моя братовчедка е я водят, че е с Хашимото и бях запозната долу горе за какво става дума. Дори сега, вече когато съм болна съм убедена, че при нея изобщо не се касае за Хашимото, а за Базед. Попитах приятелка, която е с Хашимото какво да изследвам. Каза ми ТСХ и ФТ4 и си пуснах изследванията - бяха в перфектни стойности и не посетих ендокринолог.
Изкарах един тежък цистит който лекувах 7 месеца, накрая ми се поду лимфен възел в областта на шията и се започна едно ходене по стоматолози и УНГ. Изписваха ми антибиотици, търсеха причина, но никой не ме насочи към ендокринолог като ми видяха хормоналните изследвания.
Реших че трябва да отида на хематолог, след преглед той се усъмни, че има някакъв проблем с щитовидната жлеза и ми каза, предвид изследванията да отида на ендокринолог, но не е нещо спешно.
Естествено посетих ендокринолог веднага, видяха се изменения в щитовидната жлеза (вероятен АИТ). Пуснах антитела, бяха 10 пъти над нормата. Оставиха ме на проследяване на 6 месеца.
И точно минаха 6 месеца, един ден просто цикълът ми дойде на 18 ден, жлезата ми се поду първо от едната страна, после от другата, напипваха се видимо като топчета големи. Знаех си че съм отключила заболяването, затова като ми свърши цикъла първо пуснах хормони и антитела, същия ден посетих гинеколог, за всеки случай и същата вечер бях и на ендокринолог. И така се започна с лечението ми. Отначало съмненията бяха за Хашимото, започващо с хиперфункция, но във времето се изясни, че съм с Базедова болест. Пиша в тази тема, защото отначало и аз не знаех точно какво имам (макар да ме насочиха в правилната тема за Базедова болест момичетата), но като се изясни вече заболяването ми, пак останах да си пиша и тук, освен в темата за Базедова болест.
И това че понякога давам някакви съвети или препоръки, макар да не съм с Хашимото, надявам се не вреди на някой, или поне се старая да помогна и да не объркам някой с информация, но безгрешни хора няма. Понеже във форума в някои теми чета много крайни мнения - един вид, ако нямаш "това и онова", нямаш право да говориш и да даваш съвети, затова пиша и тези редове и понякога макар да имам мнение по даден въпрос дискутиран в темата, се въздържам от коментар.

# 442
Мереленда, какво говориш - ти си съкровището на тази тема! Без теб тя далеч нямаше да е толкова информативна, колкото е сега. Без да омаловажавам, разбира се, усилията и на другите момичета Simple Smile Следя и участвам колкото мога в темата от близо 3 г., не съм привърженик на голите суперлативи, но когато някой си заслужава трябва да бъде отбелязано Simple Smile
ще докалдвам след прегледа ми на 29-ти. не знам защо, но съм се филмирала, че пак ми се е влошило Хашимотото и се надявам искрено да греша Simple Smile
мерси и за труда, който си си направила да издириш предишния ми отчет Simple Smile и аз така реших да процедирам. засега няма да пускам антителата, а ако каже лекарката ще ги изследвам и тях. решила съм този път да замъкна и майка ми, която преди повече от 15 г. имаше сериозен проблем със щитовидната жлеза, пи някакви ужасно силни лекарства, от които напълня брутално, закрепи се и трябваше да прави контроли веднъж в годината... последно ги е правила преди 8 г... даже точната диагноза не си спомня.

# 443
 Hris_80, моля те кажи нещо повече за връзката на синините с проблемите на щитовидната жлеза. Не съм попадала на такава информация, а наистина постоянно имам синки, често не си спомням да съм се удряла, направо незнам откъде се появяват.   Cry Close

# 444
Проблемът със синките го имам и аз. Присъединявам се към молбата за повече информация.

# 445
Merelenda, без теб сме за никъде Simple Smile

Направи ми впечатление това:
Лечението на хипотиреоидизма е заместително – с левотироксин и 1,8 μg/kg при автоимунен тиреоидит и около 2 μg/kg след тотална тиреоидектомия.

Валидно ли е при вас съотношението кг/доза? Ако сметна левотироксина за моите килограми, трябва доста да ми се увеличи дозата.

# 446
Здравейте мами,

Имам въпрос към вас и се нуждая от съвет Simple Smile Разбира се, няма да прочета десетките теми по въпроса, защото е невъзможно, а ще питам директно.

Майка ми има хашимото от години и на последните ми профилактични прегледи, няколко лекаря ми казаха да си прегледам щитовидната жлеза (най-вече кардиолог и този, който ми прави ехография на гърдите). Записах си час при д-р Мариета Лазарова от ендокринологията до Майчин дом, защото много от вас тук казаха, че е много добра и си заслужава да се иде при нея.
Та въпросът ми е...записала съм час за преглед, но не съм пускала хормони, нито са ми гледали щитовидната жлеза на ехограф. Трябва ли преди прегледа да направя някое от тези неща?

Знам, че е по-добре да отида след като съм пуснала хормони, но имам допълнително здравно осигуряване и ако тя ми предпише да си направя изследване, ще ми бъде безплатно. Затова не мисля да ходя. Не знам как протича самия преглед. Четох, че някои от вас са си правили термодиагностика (май така се казваше) в 22-ра поликлиника зад Плиска.

Имате ли представа дали мога да ида просто така, без нищо, за да назначи тя изследвания, ако сметне, че има нужда. Също така - мислите ли, че има шанс да го имам? Четох, че има силен наследствен фактор при тази болест.
Знам, че на човек винаги му се струва така като се притесни, но като чета симптомите, имам чувството, че половината са на лице  Laughing Laughing Laughing

Ще се радвам някой да ми каже малко повече за прегледа или да посъветва за специалисти.

Предварително благодаря  Hug

# 447
Барелинке, докторите преценяват дозата, не само на база кг, а на база стойности на хормоните. Като копираш, копирай нацяло, де  Laughing Следва:
Цитат
Най-подходящата доза за пациента се преценява индивидуално, варира в твърде широки граници и зависи от множество фактори.
При млади пациенти без никакви заболявания цялата субституираща доза може да бъде дадена наведнъж. При болни > 60 год. и тези със ССЗ заместването се извършва постепенно, като се започва с ниска начална доза – 25 μg, която бавно се повишава през 4-6 седмици. Критерий за достатъчност на дозата е нивото на ТСХ – то трябва да бъде в референтни граници, като при младите пациенти се целят стойности в долната половина на нормата.
Качеството на живот не зависи от скоростта на титриране на дозата

И на еутирокса и на елтироксина си го пише в листовките. Зачети се какво пише.

pingvinche, отиваш на преглед, докторката ще ти каже какво да изследваш. По принцип си пускаме хормони и антитела и така отиваме на преглед, за да може с едно ходене да се приключи, а в случая ще отидеш на преглед, ще назначи докторката хормонални изследвания, после пак ще трябва да я посетиш или да и се обадиш с резултатите. Но щом ще можеш да си пуснеш безплатно после изследванията, най-добре първо я посети, а после ще се изследваш.

# 448
Барелинке, докторите преценяват дозата, не само на база кг, а на база стойности на хормоните. Като копираш, копирай нацяло, де  Laughing Следва:
Цитат
Най-подходящата доза за пациента се преценява индивидуално, варира в твърде широки граници и зависи от множество фактори.
При млади пациенти без никакви заболявания цялата субституираща доза може да бъде дадена наведнъж. При болни > 60 год. и тези със ССЗ заместването се извършва постепенно, като се започва с ниска начална доза – 25 μg, която бавно се повишава през 4-6 седмици. Критерий за достатъчност на дозата е нивото на ТСХ – то трябва да бъде в референтни граници, като при младите пациенти се целят стойности в долната половина на нормата.
Качеството на живот не зависи от скоростта на титриране на дозата

И на еутирокса и на елтироксина си го пише в листовките. Зачети се какво пише.

pingvinche, отиваш на преглед, докторката ще ти каже какво да изследваш. По принцип си пускаме хормони и антитела и така отиваме на преглед, за да може с едно ходене да се приключи, а в случая ще отидеш на преглед, ще назначи докторката хормонални изследвания, после пак ще трябва да я посетиш или да и се обадиш с резултатите. Но щом ще можеш да си пуснеш безплатно после изследванията, най-добре първо я посети, а после ще се изследваш.

Благодаря много, мила, за бързия отговор Simple Smile Hug

# 449
 Freya_85,  кия, снощи бях яхнала метлата а и късният час си е оказал влияние в концентрацията ми  Wink. Публикувала съм два пъти един и същ линк.
Това е другият: http://medpedia.framar.bg/%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D … D0%B7%D1%8A%D0%BC
В него са описани симптомите и там срещнах - •    синини и проблеми с кръвосъсирването, освен всичко друго.
Merelenda, смятам че си от голяма помощ на всички нас  Hug
Спомена, "... Отначало съмненията бяха за Хашимото, започващо с хиперфункция, но във времето се изясни, че съм с Базедова болест..."
 Сега ме замисли  newsm78...очите ми са изпъкнали, но те от дете са ми такива.... и симптомите са ми смесени за хашимото и базед...На лекари им е правело впечатление и са ме питали в годините назад дали имам проблеми с щитовидната жлеза заради очите...замислих се дали процеса не е започнал много преди тези 3-4 години...

Общи условия

Активация на акаунт