ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 17

• 94 896
  • 800
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте  Hug
Искам да питам кога след като прецъфтят луковицата мога да ги извадя? Преди да цъфне не е одачно нали? Ще пренареждам градинката си та затова питам.

# 196
  • В един копнеж!
За тази година смятам да направя жив плет покрай една от алеите. Гледам, че вече  са започнали да преглагат подходящи растения, обаче се чудя удачно ли е сега да се садят? Още няма март, двора ми е и леко сенчест...а ако не си купя сега, зеленото цвете, което съм си набелязала после пък изчезва?! Дали може да престоят някъде накуп засадени, като праз лука както се завива, и на пролет само да пресадяѝ?!

# 197
  • густо майна Филибето
Ако  земята не е замръзнала, можеш да садиш и сега. Темперирай ги на някое хладно място, ако ги купуваш от магазин.

# 198
как се чистят подънки

джоджен лапад какви други се сеят 1 път и си растат всяка година

Последна редакция: сб, 13 фев 2016, 00:37 от lia555333

# 199
  • густо майна Филибето
Подънки издънки ли ще рече? Аз ги чистя с лопатата.

# 200
Подънки издънки ли ще рече? Аз ги чистя с лопатата.

да по лесен метод търся някакъв уред специален

# 201
  • Luxemburg
Мога ли сега да оформя (подкастря) магнолия? Искам да му оформя малко короната, че сега е пуснато да расте и е обезформено. Тази зима беше една зима... Покълнаха ми декември, после падна сняг и студ до -12С и се чудя дали няма да я уморя ако я изрежа сега. Вече времето ще почне да се затопля. И как изобщо се отглежда такова дръвче? Някакви по-особени грижи?

Последна редакция: нд, 21 фев 2016, 13:19 от ronicat

# 202
# 203
  • Luxemburg
Стефи, излязло е като спам и не се отваря.

# 204
Ох, много съжелявам. Сега обаче не мога да го намеря да ти го пратя. Пишеше много хубава информация като цяло за магнолията, а спецялно за резидбата пишеше , не е нужна , но ако се гледа като ниско храсче се подрязва  рано на пролет , не се реже зимата са да не падне студ и да не измръзне.
Изчакай още малко до края на месеца и тогава я подрежи малко, но внимавай колко, че тя вече има пъпки и ще се лишиш от разкоша когато цъфне ако я орежеш много. Успех  Hug

# 205
  • густо майна Филибето
Изчакай я да цъфне. Има ли пъпки? После можеш леко да я оформиш. Магнолията расте бавно, затова не режи много.
От  кой вид е?

# 206
Здравейте на всички!
От скоро сме собственици на къща с голям двор. Имаме доста работа и по къщата и по двора, но всичко с времето си. До момента не съм се занимавала с градинарство и темата ми е много полезна. Имам едно питане към вас. В двора има много цветя - по информация от предишният собственик кокичета, минзухари, лалета, зюмбюли, нарциси и още други видове. В момента има изкарали страшно много, високи са около 4-5 см. Въпроса ми е мога ли сега да ги преместя? Знам, че изобщо не е момента сега, но до около 2-3 седмици ще изравняваме двора с багер и всичко ще замине. Много ми се иска по някакъв начин да ги спася. Идеята ми е да ги преместя в някой ъгъл, където за момента да не се копае и след като прецъфтят пролетните да ги извадя и вече наесен да ги засадя на постоянните им места. Според вас имам ли шанс в това начинание или ще трябва да ги прежаля?

# 207
И аз това питах малко по нагоре, но никой не ми отговори. Аз мога да почакам де, но ти в такъв случай ги вади и мести. Предполагам , че нищо няма да им стане освен тази година да не цъфтят което не е сигурно де. Все пак по добре от колкото с багера да ги погубиш съвсем.

# 208
Мести ги както са с туфите, не отронвай пръстта от луковиците, може и да не разберат че са местени и пак ще цъфтят.
Просто ги откопай с колкото се може пръст около тях, имай предвид, че ако са от години засадени лалетата и даже нарцисите може да са доста надълбоко.
Аз съм вадила стари на 30-40 см дълбочина.
Иначе е пепоръчително да се местят на есен или най-рано лятото, когато листата им вече изсъхнат и са нахранили добре луковицата.
Успех с новото местенце, пускай снимки.

# 209
Някой да ми препоръча откъде в Пловдив и околностите мога да закупя делосперма?

Ако някой има излишна да ми начупи, аз пък ще се реванширам с друго  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт