ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 17

• 94 856
  • 800
  •   2
Отговори
# 525
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
vessita аз тази година си загубих няколко дъвки като ги бях потопила във вода,изгниха.А тези които боднах направо в пръстта  са си ок.Предполагам ,че мушкатото и то е така ,но не съм сигурна.
Пръскаме с айкън  за кърлежи и не сме имали проблеми.
Какви са тези дъвки?

сакъзчета  Peace "сакъз" на турски е дъвка и от там Laughing

миналата година научих и "захарчета"="шекерчета", те пък били малките коренови бегонии  Blush

# 526
Мушкато и сакъзче се бучат направо в пръстта. Няма нужда да се държат във вода предварително. Даже съм чувала, че се хващали по-добре, ако се оставят половин-един ден леко да позавяхнат преди да се набучат. Ама аз направо си ги буча.  Peace

⅞ ...and Happily Ever After, ще видя на етикетите и ще напиша имената на клематисите!
Доколкото им запомних снимките на етикетите - единият е такъв https://en.wikipedia.org/wiki/Clematis_lanuginosa  , а другия  - такъв https://www.google.bg/imgres?imgurl=http://www.degroot-inc.com/i … bnw=155&w=395

# 527
  • густо майна Филибето
И аз направо ги буча, но се хващат само пролетта (есента не го правя, защото зимата ги гледам на студено). Лятото им идва много горещо и ако леко се неглежират, няма шанс да се хванат.

# 528
  • пяната на дните
Привет  bouquet
От скоро стопанисвам къща с двор и почти нищо не ми е ясно... Та скачам в темата с конкретни въпроси:
1. Купих си на промоция от Ботаника 5 различни далии, в нета има твърде много и различна информация, затова моля, някой който лично го е правил да ме посъветва  Embarassed дали сега е удачен момент да ги посадя направо на слънчево място в градината, или трябва нещо предварително да бая на грудките (да ги накисвам, да ги засипвам с пясък, да ги разделям?)
2. Горе-долу същият ми е въпросът и относно луковиците за гладиоли Simple Smile
3. Сложили са ми в поръчката и две пакетчета семена с изтекъл срок на годност като бонус - хризантеми и петунии, насях ги в сандъчета, пита се има ли шанс да никнат (като са с изтекла годност) и правилно ли разбирам, че ако сега насадя хризантема от семка, ще цъфне около догодина?

# 529
Далии и гладиоли съм садила.
Направо в земята ги сложих, без предварително накисване. Изникнаха си без проблем.
Гладиолите е добре да са край ограда, за да може да се подпират като израстнат, че стават високи.

Знам, че наесен  се вадят, защото иначе измръзват.

За хризантемите от семка нищо не мога да кажа.  Thinking

# 530
  • пяната на дните
Благодаря, utro77, дано нещо изникне, че имам злополучен опит с купени луковици, пък после сигурно ще питам и как да ги отглеждам по-нататък... Подходящо място до ограда май нямам, мислех към някакви пръчки да ги укрепвам, като застават по 1-2 метра грамадни Simple Smile

# 531
Както вече са ти отговорили далии и гладиоли директно на мястото дето си предвидила по възможност по слънчево. Далиите се садят на по голямо разстояние една от друга ( около 50 см) че стават големи и обемни. Ако са голяма чепка от около 8 ,10 грудки е хубаво да ги разделяш.
Гладиолите и те директно се свят в земята. Ако не са до ограда трябва на всяко отделно колче да слагаш че ще клюмнат когато пораснат. Аз точно затова вече не ги гледам въпреки че са много красиви. Есента се вадят и далиите и гладиолите в противен случай ще измръзнат в почвата. Петуни от семе само обикновенните съм сяла, от тези хибридните не. Ако е  изтекъл  срока най много да не покарат , но не е гаранция зависи с колко е изтекъл. До около 2 сед. ще си проличи да ли Ще поникнат или не. Листенцата на петуните са леко мъхести с това ще ги разпознаеш ако нещо друго поникне в съндъчето. Успех.

# 532
Гладиолите ги слагам в ямката по три, като триъгълник и после в  средата слагам едно колче, пръчка каквото имам. Ако случи да цъфнат едновременно и са различни цветове става прекрасен букет.

# 533
  • пяната на дните
Листенцата на петуните са леко мъхести с това ще ги разпознаеш ако нещо друго поникне в съндъчето.
Това е доста полезно за смотани като мен, благодаря Simple Smile.
Vasq_5, идеята с по три гладиоли е супер, но аз вече ги нашатках по една, ако ми се получат, догодина ще си набавя трети цвят и ще пробвам. Сега само се надявам да са ми продали жизнеспособни грудки и изобщо нещо да никне.

# 534
Ако не са на завет, задължително сложи колче. Моите миналата година се бяха разкривили на всички посоки и не бяха особено приятна гледка.

Да ви питам какво да насея в леха, където в момента има зюмбюли, нарциси и лалета? Няма да вадя луковиците тази година и май трябва да е нещо със семена, за да не объркам после кое да вадя и кое не. Искам като прецъфтят лалетата и зюмбюлите да цъфне нещо друго.

# 535
Да ви питам какво да насея в леха, където в момента има зюмбюли, нарциси и лалета? Няма да вадя луковиците тази година и май трябва да е нещо със семена, за да не объркам после кое да вадя и кое не. Искам като прецъфтят лалетата и зюмбюлите да цъфне нещо друго.

Купи си от пазара готови растенийца и си ги насади! То от семена за кога ще никне?!?! Поне аз съм от нетърпеливите и искам всичко веднага и на момента!!!
По мои впечатления латинките от семена са сравнително бързо растящи.
През годините съм сяла и петунии, и калдъръмчета д аси правя разсади - еми всичко измира още на най-ранен етап - толкова са миниатюрни и крехки. Предпочитам да си купя готов разсад на цветя от пазара. Скоро ще има и калдъръмчета, и вербени.

Изкушавате ме с тия гладиоли. Много ги харесвам. Голяма красота стават - на къщата на свекърите всяка година садим. Ама при нас явно шета сляпо куче и не смея да засадя грудкови...
Една приятелка ми каза, че майка й ги заравяла с кофичка от кисело мляко, за да не ги изяде животното. Освен така да си сложа няколко...  newsm78

# 536
Купих теменужки. Дали ще е подходящо да ги насадя на шарена сянка под дюлата?

# 537
Купих теменужки. Дали ще е подходящо да ги насадя на шарена сянка под дюлата?

на сянка ще се изтеглят и не съм сигурна дали ще цъфтят
непоискана информация  Blush
Скрит текст:
теменужките са цветя на дългата нощ  Blush по-подходящи са за пролет и късна есен Peace
сега ще поцъфтят, ще се изтеглят и ще са тънки, дълги дръжки с едно-две листа и не винаги с цвят. ще живнат пак наесен, ако не ги махнете до тогава.
интересното е, че май не загиват зимата, виждала съм напролет пак да тръгвнат  Thinking

# 538
Преди няколко години пак купувах теменужки и тогава ги насадих на слънчево място. Не цъфтяха много. Сега ми казаха, че обичали не директно слънчево място, а леко по-сенчесто и прецених, че под дървото ще им е добре  newsm78 Обаче изобщо не обичам капризни цветя.  Grinning

# 539
не са капризни, просто бързо им минава сезона  Peace

що не си взе тагетеси? ниски жълти или оранжеви, засадени на "блок" стават чудни.
и цяло лято ще те радват  Hug

Общи условия

Активация на акаунт