ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 17

• 94 781
  • 800
  •   1
Отговори
# 750
А какъв е тоя зелен восък по розите, ако сте си купували такива, моят още не е изпаднал напълно но ми е странно  bouquet

# 751
Искам и аз да разгледам градината на Любонателна, моля дайте ми линк, че от телефона не намирам такъв Praynig

# 752
  • густо майна Филибето
http://sharenatorbichka.blogspot.bg/p/blog-page_26.html

Розите по оградата са на 4-5 години, но са рязани. На третата година катерачите изглеждат вече прилично.

Малко скорошни снимки:
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 20 май 2016, 01:02 от Ljuboznatelna

# 753
Ljuboznatelna , идвам да живея у вас!!! Flutter
Това не е градина, това е просто мечта!  Hug
Сещам се да попитам сред тази буйна растителност, която е невероятно прекрасна - как се  справяте със змиите?!

Вчера след работа се добрахме до вилата. В града падаха дъждове и за това предните дни не отидохме, защото бяхме сигурни, че всичко е подгизнало - на 26 км. е.
А се оказа, че там не е валяло и беше ужасно сухо.

Успях да си направя и цветния кът. Цветята съм купила преди седмица и ако не бяхме отишли вчера, можеше и да не оцелеят. Сега изглеждат малко по-опърпани в сравнение с първоначалния им вид, но се надявам да живнат.

Розичките ми от Флоров ще цъфтят - бордюрните, де. Катерачите едва ли ще цъфнат тази година като ги гледам, но поне да си растат - заформили са хубави стебла. И аз искам да ми се смесват цветовете и затова съм засадила две по средата на оградата на разстояние от 15-20см. по между им. Надявам се не е прекалено малко.  newsm78 Планирам да насоча едната на едната страна, другата на другата страна и по средата малко да се смесят.  newsm78

Само дето ми е напъпила и една, която не прилича на бордюрна, а е купувана за такава. И е червена, а те бяха други цветове.  Rolling Eyes Но като цъфне ще видим....

Ще ходя го агро-аптеката - вече се уверих, че охлюви ми гризат продукцията - изядоха салвията, изхвърлих я, нямаше спасяване - явно много им е била вкусна. Почнали са там и розите. Чак и на петуниите посегнаха!
А руколата им е другата вкусотия, дето са я направили на решето.  Crossing Arms

Последна редакция: пт, 20 май 2016, 08:43 от utro77

# 754
  • густо майна Филибето

Изглежда супер, но имай предвид, че рожеца (това цъфналото бяло) ще порасне напред и ще скрие бегониите.
Петуниите и калибрахоето много ще страдат, в жегите няма да оцелеят без поливане. Confused

# 755
Ами .... ще мисля варианти в действие.  newsm78

Искаше ми се някакви многогодишни цветя да сложа, за да не се налага всяка година да слагам нови, но така и не ги измислих и в крайна сметка сложих петунии.

# 756
Ето един варянт за петуните когато ви няма
http://modazacvetia.com/product/4/kapkova-sistema-za-butilka-1-5 … -s-1-dozator.html

Боцкаш по едно е саксия и ще си спокойна известно време , че няма да умрат от жажда. Петуните и не обичат много , много да ги вали дъжда имай го предвид.

# 757
Ееее как бе, как може такава градина с две ръце и няколко години. Разкошна е! Немога и да мечтая моята да се доближи и на километри от твоята. Респект 😊.
Тази година купих сума ти пакетчета със семенца на цветя, не поникна нито едно цветенце 😡. Как го правите това с цветята незнам.

# 758
  • густо майна Филибето
Благодаря, момичета bouquet
 Това със семената и аз съм го правила, първата година купих 60 вида, поникнаха по 3-4 растенийца от 10, от най най-издържливите и непретенциозни.
 Когато се сее директно в градината е рисковано. Може още докато се показват да се засушат и загиват. Може семенцата веднага да ги отнесат мравки. Може да ги изядат голи охлюви. Освен това си имат време и температура за поникване, някои искат повече време. Други искат светлина и само се притискат към влажната повърхност.(напр. петуниите)
 Втората година си сях в сандъчета, за да пикирам после. Да ама в къщи топло и тъмно, растенията се издължиха, изнесох ги на светло и хладно - дойде им много влажно на някои и загинаха от преовлажняване.
 Надявам с да се включат майсторките на семенцата, за да дадат съвети от първа ръка, аз вече садя само лятото, в саксийки, 2-3 вида максимум, на топло, светло, пред очите ми - за да не ги преполея или засуша. Като се развият малко, прехвърлям в градината. И пак не мога да опазя някои младички.

Последна редакция: сб, 21 май 2016, 11:35 от Ljuboznatelna

# 759
Много често продават стари семена които не поникват каквото и да правиш.
Най добрия начин за добри резултати са да се сее в сандъче и на перваза на светлина. Докато поникнат трябва да е мокро постоянно. След това се поливат умерено да не загният. Когато станат достатъчно големички и времето позволява ( ранна пролет ) през деня се изваждат на вън да свикват с времето вечер се прибират.
Друг метод който съм правила е в съндъчето на терасата покрито със стреч или стъкло за да направим парников ефект. Когато пораснат достатъчно стъклото или стреча се махат.

Ако взимате пръст от градината задължително преди да засеете се попарва с вряла вода , ако има червей или яйца на червей да ги убиете , защото ще изпапкат растенията.

На младите растения им трябва светлина ако не им я осигурите умират.

Аз не пикирам дори и да са гъсто. Когато станат около 5,10 см засаждам в градината ( растението се травмира като се мести от едно място в друго и намирам за излишен процес пикирането)

Хубаво е в съндъчето да има прегоряла оборска тор.

Преди няколко дни засадих тегатисите е градината ще снимам и ще кача снимки да видите колко са малки.
Тази година си купих семена защото есента не си събрах от мойте. На опаковката пише , че са ниски , но като ги гледам май няма да са от ниските и се ядосвам , но ще чакам да видя.
Окъснях със семената тази година , но пак ще се развият де.

Последна редакция: сб, 21 май 2016, 11:09 от stefyyyy

# 760
  • София
Аз като новак и безкрайно нетърпелива си купих расад. Интересно, че всичко което посадих ранна пролет се хвана, а тези по-късно засадените не. Чакам с нетърпение розите, всички са засадени тази пролет и някои имат пъпчици.
Любознателна градината ти е невероятна. Разгледах блога ти - много ме вдъхнови.

# 761
  • густо майна Филибето
Градинските червеи не ядат живи растения, само гниещи.  Peace
Но има разни други гадинки. Най-лесно е в купена почва, защото е обеззаразена и няма място за чудене :"Това дето поникна цвете или плевел е"? Simple Smile Иначе се случва да си обгрижваме плевелче Grinning

# 762
  • DE
Люб, розите ти са мечта! Винаги разглеждам със захлас градинските ти снимки.
Много работа има, много...но пък като разцъфне всичко и "данъка" за труда е платен

# 763
  • густо майна Филибето
А, кралицата на едногодишните цветенца се появи! За това лято какво си приготвила? Simple Smile Това ме подсеща, че от много време във фейса не ми се е показвало нищо от твоята страничка Rolling Eyes

# 764
  • DE
Не съм показвала тази година все още нищо, че няма какво Simple Smile
Бедна работа е!
Сяла, пикирала и садила както всяка година и сега чака...чака.
Ако ей това размазаното на земята бъде примерно  ще се радвам пак на шарено.
Малко е още и трябва да се научи, че това което стърчи от земята не е за вадене

Общи условия

Активация на акаунт