Животът в България

• 96 548
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 180
Много хубава държава е България, само дето много българи има   hahaha

Иначе хич не е зле и като природа, и климат. Само ако можеше природонаселението да се къпе по-често, а "елитът" да не беше от простаци.....

Другото се понася.....

# 181
Обичам ви!
Пломба! Ма ква пломба? Фотополимерна? Добре! Но какво е лекувано под пломбата? Кариесче, пулпит?

За казармата е смешно да си говорят хора, които военно поделение са виждали от снимките "Спомени от НР България".

# 182
Ми да, що не вземе някоя от вас да направи сапунка, като искате казарма. Ще ви обясня как я правехме. Вземаш един калъп сапун за пране, имаше такива калъпи, жълти. Леглата ни бяха с пружини, вдигаш дюшека и вземаш да стържеш сапуна на пружината, като я ползваш като ренде. Отдолу под пружината слагаш един леген. Стържеш, докато покриеш горе-долу дъното на легена с настърган сапун. Не знам защо, обаче ако ползваш циф-миф, веро, мистър пропър или нам какви препарати, няма този ефект. Като се уволних от казармата, го демонстрирах на приятелката ми тогава и тя си оцъкли очите. Та като настържеш от калъпа, заливаш го с топла вода, разбъркваш, става сапунена вода. Вземаш една четка за четкане на дрехи, имаше такива тогава, представляваха една дъска с твърди косми, топиш четката в легена и търкаш с нея пода. Пода в спалното беше мозайка, огромно спално, около 40 момчета спяхме в него. Мирише на пръч. Един хърка, друг пърди. Баня няма, всъщност имаше, но нямаше топла вода и вътре беше мизерия. Тогава научих какво е малко мръсен и много мръсен чорап. Малко мръсният е накъдето го усучеш, натам да остава, а много мръсен чорап е като го хвърлиш нагоре, да залепне за тавана. Но да се върнем на сапунката- Търкаш пода с въпросната четка, ама търкаш, целият под да стане в сапун. След това наливаш в легена чиста вода, вземаш чист парцал и започваш да попиваш сапунената вода. Плакнеш парцала в легена, като периодично сменяш водата, защото спалното е огромно. Не е хич лесна работа това! Доста се изпотяваш по време на процеса. Пода светва така, както с никакви съвременни препарати не можеш да го изчистиш! Лично проверено. Правих го после в къщи, но това беше преди 30 години и настилките бяха балатум. Предполагам, че и за теракот става, но недейте го пробва на паркет, че ще трябва да го сменяте сигурно, ще се надуе от водата и сапуна. А в огромното спално го правехме два пъти седмично. Ами за да излезеш в гарнизонен отпуск - това е в неделя, пускат те от 8 сутринта до 8 вечерта, в къщи е невъзможно да се прибереш, защото си примерно от Варна, а служиш в сливенско село, но те пускат в Сливен - в града, това е голяма работа! Ама за да те пуснат, парадната ти униформа трябва да е изгладена. Има една ютия за цялата рота, ако си заек, абсурд да се добереш до нея, тя е само за старите. Та сгъваш вечерта униформата внимателно под дюшека, има чалъм как да я сгънеш, та да се изглади като спиш отгоре, ама панталоните трябва да имат идеален ръб. Та хващаш една монета от 5 ст- и през вестник търкаш, търкаш с часове да направиш ръб на панталона, та да излезеш в заветната отпуска. Какво знаете вие! А кубинките лъскахме с вакса, ама така трябва да са лъснати, че - старшината казваше - муха като кацне отгоре, трябва да се разчекне. А леглото ти трябва да е така опънато, че гънчица да няма, десет пъти се мъчиш, докато стане. Иначе няма отпуска. И като излезеш в града, сядаш на заведение, няма такъв кеф, и пиеш коняк в порцеланова чашка от кафе. Щото алкохол нямаш право да пиеш! Види ли те офицер със стъклена чаша, гориш, ясно, че алкохол има в нея - та в порцеланова чаша. А защо коняк? Ами защото е кафяв, поне отдалеч създава илюзията, че пиеш кафе, ако си вземеш водка, тя е безцветна и се познава веднага- Сервитьорите в Сливен бяха печени, знаеха, та коняк в порцеланова чашка. Хеле пък ако си заек, от километри личиш по стриганата глава, непременно трябва на закътано заведение да седнеш, че видят ли те на главната улица, гориш. Хич не ми приказвайте за казарми! Сега като си спомням, ми е смешно и едно такова мило даже, ама тогава не ми беше смешно. Ами като си караул, охраняваш складове с боеприпаси и бензин, през нощта зимата в планината тъмно, в очите да ти бръкнат, няма да видиш. И шава нещо току зад оградата, аз новобранец, викам - стой, кой идва, никакъв отговор, стой, ще стрелям! - както е по инструкции, пак никой не се обажда, бре! Държа автомата готов за стрелба, ама само дето гащите не напълних, ми момче на 18 години от математическа гимназия! Как ще стреляш по човек, а и знаеш ли кои са, колко са, какви са? Уплаших се естествено. После въпросното нещо, дето шава, току изрева, приближи се, и като видях, седнах в снега и взех да се хиля като идиот. Магаре беше! Магаре! Без малко да застрелям горкото животно. Та такива работи. Какво знаете вие! Радвайте се, че синовете ви няма да минат през това. Кому е нужно?

Та Герри е права. Ако е както в Швейцария, да, но тук си беше...ами като се върнах в къщи в отпуска и си взех въшкарника да го изпера. Седем води пусна черни, ама черни като катран! Чак седмата вода вече беше кафява. С най-силния прах, в автоматична пералня, Перла тогава беше. 13 пъти го прах, докато пусна чиста вода! И това нещо носиш на гърба и на дирника си, друго нямаш. Абе айде не ми приказвайте за казарми. Имате си хабер вие.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2015, 22:48 от Татко Мецан

# 183
  Laughing  живот ли бе да го опишеш
  живот ли бе да го разровиш
  Разровиш ли го , ще мирише
  и ще горчи като отрова

Последна редакция: ср, 09 сеп 2015, 22:53 от vasilena***

# 184
Мецане, не плачи... Hug

# 185
Хич не плача, весело ми е даже:) спомени...всъщност, абсолютно съм съгласен пак да ходя в казарма, стига да мога да се върна пак на 18 години.

# 186
Татко Мецан    bouquet   тези и още подобни истории съм чувала и от дядовците , баща си , брат си и  братовчедите си. На брат ми и мъжа ми спомените са най-пресни и знам само ,че ако зависеше от мен не бих пратила най-близките си обични мъже в подобни зверски условия .
Мъжът ми когато му разказах за сапунената вода само се усмихна и каза ,че се казва 'сапунка' и не само знае какво е ,а го е и правил.

Нищо не ни е като хората ;ни казармата казарма ,ни заплатите като заплати .Именно заради това младите не стоят в Б-я и са патриоти отдалеч. А така ми се иска да не е така  и да живеем добре там. Praynig

Последна редакция: чт, 10 сеп 2015, 10:56 от Анонимен

# 187
Сапунка се казва я. Нали го писах. Ами правил го е мъжът ти, къде ще ходи. Всички го правехме:) Пробвайте, която го направи, я признавам. Макар че една стая в апартамент е десетина пъти по-малка от спалното, ама все пак. Аз като се уволних, правех сапунки в къщи, ама имахме балатуми на пода, светваха като нови, наистина hahaha

# 188
искам е сега да вкарат всички лигльовци от офисите
в такива казарми , да видят кон боб яде ли  Whistling

# 189
Еми ето файда, научил си да чистиш пода. Колко от сегашните 18 годишни момчета могат да чистят каквото и да било.
Трябва си казарма, казвам ви. Crossing Arms

# 190
Сапунка се казва я. Нали го писах. Пробвайте, която го направи, я признавам. Макар че една стая в апартамент е десетина пъти по-малка от спалното, ама все пак. Аз като се уволних, правех сапунки в къщи, ама имахме балатуми на пода, светваха като нови, наистина hahaha
Извинявай ,вярно си го написал ,но аз нали чета по диагонал  Blush

Не  мога да го пробвам ,защото сме с паркет  bowuu

Последна редакция: чт, 10 сеп 2015, 10:57 от Анонимен

# 191
Аз бях в инженерни войски, сапьор моля ви се. Бомби гърмяхме. В планината бяха полигоните. Залагаш заряда долу в ниското, запалваш детониращия шнур и да видиш после как се тича нагоре по баира, когато това нещо ти пуши зад г*за и знаеш, че след 20 секунди ще гръмне. Пък тичаш нагоре с пълно бойно снаряжение, то тежи около 45 кила, автомат, паласки с патрони, каска, те само кубинките на краката тежаха 3 кила сигурно. Абе ужас си е. А като гръмне, ров изкопава.

# 192
Татко Мецан , да разбирам ли ,че сте станали инженер след казармата ?  bouquet

# 193
Сапьор. Mr. Green

# 194
ам чи така се става инжинерин ...с бомбата на гъза

Общи условия

Активация на акаунт