ЕЛП 49 -- Сезонът на дилемите

• 23 490
  • 744
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Дори и да не бях потомка на белоемигрант, тази вълна руска имиграция в България е много интересна. Освен това е крайно различна от другите вълни руски имигрантски вълни през последните два века.
От една страна е съвкупност от хора с различен етнически произход, но приблизително еднакво социално положение.
От друга страна в социалистическия период действията на държавния апарат спрямо тях постигат много интересни резултати по отношение на самоидентификацията при първо, второто и третото поколение (в което мисля, че се намирам и аз).
Съвсем трети е въпроса за връзките на тези имигранти с роднините отвъд границата. Особено, когато, както в нашия случай (Чечения), са в размирни територии. Щото те т.нар. размирици имат доста дълбоки корени и преди разпадането на Съюза.
Спомням си какво събитие беше преди няколко години, когато на вуйчо ми на мейла писа роднина, който се оказа незнамтамкакъв братовчед със същата фамилия. Щото и в световен мащаб не са твърде много носителите.

Та тъй... много почна да ми личи, че съм се забила в научна литература напоследък.
За да разведря обстановката около себе си, ще споделя, че установих точка на пресичане със Свечи, която зарадва окото ми с Киво в една друга тема. Само Свечи, чесно, не знам как им търпиш лигавщините на съфорумките оттатък. Има някои крайно... глуповати индивиди. Аз навремето се отказах от участието в тези теми, защото търсенето на дълбочина в плитчините се оказа непосилна задача.

# 346
  • гр. София
Да, да, стринката на мама. Не я познавам лично и не знаех как се казва Simple Smile
Че и известна учителка била, освен това.
Фамилията е уникална, защото прадядо ми е белоемигрант.

Сори, извинете за родовия спам!

О! ВаненцеHeart Eyes
Можеш ли да ми кажеш нещо за нея? Не сега, по принцип. Ако е удобно.
Дълбоко уважавам тази жена, беше прекрасен, прекрасен учител, човек, педагог, много отдадена. Тя е от тези учители, които носят ореола на професията, и които, искрено се надявам, не са си отишли с онова поколение.
Уффф, ревнах тука...

# 347
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Ване, изобщо не търся дълбочини там, забавлявам се. Според мен и те се забавляват.
Вуйчо ми обича да казва: абе стига с тия умности! Дайте малко глупости да си приказваме, да се поразтоварим от умностите.
Обичам духовити и весели хора, дори да не са от най-умните. Даже не ми пречи, че пишат "сярял" Joy Joy

# 348
  • гр. София
Мили другарчета, случайно ми попадна това (леко намирисва, имайте изподнадвпредвид). http://sulla.bg/2009/06/23/1070.html

В блога се натъкнах на доста интересни и забавлителни четива  Laughing

# 349
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Мили другарчета, случайно ми попадна това (леко намирисва, имайте изподнадвпредвид). http://sulla.bg/2009/06/23/1070.html

В блога се натъкнах на доста интересни и забавлителни четива  Laughing

Joy Joy Joy и аз  като втория коментатор мо'а да кажа само "ОООООО ИЙЙЙЙЙЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ...."

# 350
  • n/a
Простете, но "изпонавпредвид" ли се пише правилно
или "изпоДнаДвпредвид"?  Blush
Много е свежо, макар и не толкова благоуханно писа-
нието  Laughing

Последна редакция: пн, 28 сеп 2015, 15:05 от Лоана

# 351
  • София
Такааа, да обобщим дотук:

1. Book hangover - много го обичам и бързо търся с какво да си успокоя абстиненцията.
2. Мисля, че вече е ясно как ще се казва юбилейната тема - U b lay, енод - ЕЛП 50. Който външен го разбере, ряпа да яде!
3. Супа топчета = супа трополета = супа валчета.
4. Роднинските връзка явно са нещо основно в тази тема. Не случайно сме се събрали. Търсете, хора, ровете, накрая ще се окажем рода всичките  Hug
5. Окото на душата rules!  Laughing Не е засегнат обаче един друг световен проблем, тегнещ над човечеството - неразтворимостта на картонената тръбичка. Трябва да се състави петиция този свръхноваторски подход да се внедри повсеместно, защото в противен случай не подозираме какъв апокалипсис ни чака. Или както казва Дреболинда, гледайки рекламата - да ви имам проблемите!

# 352
  • София
Корема ме заболя с тия изкуства значи!

# 353
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
добавям

"футболна супа"

удоволствието от това, че вече нямаме телевизор и ми се спестяват хапчетата при/срещу диария точно по време на вечерята. както и дамските превръзки по време на обяда  Blush

и майчина гордост от съаФтора на заглавието на новата тема

'са пръсна от гордост, да знайти  Flutter

# 354
  • гр. София
Така и така подхванахме темата... http://sulla.bg/2010/07/06/1479.html

Ставам фен на този блог.
И да не помислите, че няма и по-сериозни писания: http://sulla.bg/2015/08/08/3252.html
http://sulla.bg/2015/08/15/3259.html

2. Мисля, че вече е ясно как ще се казва юбилейната тема - U b lay, енод - ЕЛП 50. Който външен го разбере, ряпа да яде!

плюсено  Grinning

Последна редакция: пн, 28 сеп 2015, 16:26 от Зимна роза

# 355
  • гр. София
Извинете за двойния пост, но си трябва отделен:

Милорд
, запознат ли сте с тая книга?

Описание:
Скрит текст:
Трънски разкази са силна, сурова, неподправена проза със свирепа художествена мощ. Пред читателя се разгръща човешката душа на Балкана, страница по страница се разлиства потресаващата трагическа съдба на трънското село, заседнало във времето между двете световни войни. Пред очите ни израстват словесните картини на един варварски, първичен свят, където гладът, битката за живот сродяват човека с хищника. Воят и вопълът зловещо се надпяват, а човешката глутница е по-безпощадна от вълчата.

Балканска сюита е приютила три новели – ново стъпало в творческото развитие на Петър Делчев. Както при „Трънски разкази“ и тук има великолепен, сочен изказ и запомнящи се герои, но подтекстът е по-обемен и неочакван. Афористичността, изчистените сюжетни линии, дълбочината в психологията на героите са само фон, на който авторът споделя своя уникален светоглед.

„Трънски разкази” на Петър Делчев разгръщат пред нас човешката душа на Балкана, разлистват страница по страница потресаващата трагическа съдба на трънското село. Пред очите ни израстват словесните картини на един варварски, първичен свят, където гладът, битката за живот сродяват човека с хищника. Воят и вопълът зловещо се надпяват. А човешката глутница понякога е по-безпощадна от вълчата.

Белетристичният дебют е многообещаващ. Прозата е заредена с поетичния ритъм на разговорната реч. Живият диалог – най-капризната същност на повествованието – обича автора и му се отдава с лекота. Характерите в творбата носят неповторимия колорит на региона, но израстват високо над него до величав портрет на българщината. Литературният образ е запомнящ се, незабравим. Само в тази книга един мъж може да се обеси... и кръвта му да изтече до капка...

Тясно жанрово сборникът е решен като новелистичен роман. Героите често пренасят съдбата си от разказ в разказ. Творбата докосва, родее се с най-добрата ни литературна традиция: „Старопланински легенди”, „Диви разкази”, „Кървави разкази”. Рисувайки вълчата усмивка на трънския планинец, Петър Делчев ще разочарова любителите на лекото четиво. Това не е книгата на лятната ви ваканция. Някои могат да нарекат сюжетите депресивни, изобразяваната действителност – отблъскващо жестока... Аз мисля, че това е най-голямото ù художествено достойнство: трагическото светоусещане... чувството за гибел, излъчваща светлина...

Авторът го притежава. Късчето самородно трънско злато му принадлежи. Изровил го е от вечността, промил го е през кръвта и таланта си. Откритието е самородно, а не претопено от класически образци.

В земята на вълците има литературно злато. Дано жилата се окаже неизчерпаема!

На добър час!

Александър Чакъров

# 356
  • Казанлък of all places
Имам няколко забележки по трънските разкази, но Петър Делчев е готин, да.

# 357
  • Пазете Гор
Знам го този автор, и книгите му. Ти си поне пети човек, Розе, който се ми обръща вниманието към него - вероятно нещо в погледа ми кара хората да ме мислят я за познавач на оня край, я на литературата му. Хубаво пише, макар по същество просто компилира Дивите разкази с разказите на Добри Жотев, украсявайки тук-там с местния изказ.

Ама това прозвуча малко хейтърски! По-правилно е така: авторът развива традициите, чиито начала са залегнали в епоса "Диви Разкази", попива от регионалната естетика на Жотев и Ерулски, и вмества всичко в уникалната рамка на местния говор. Резултатът ще ви смае, сгърчи, смути, сплаши, сгъне, смисли, сбърка, стрие...

"В едно писмо най-важни са глаголите" - казваше един мъдър герой от глупав филм.

Аз имам (бива ли да се не похваля, ами, Делчев, та Делчев) три много сочни лични истории с вълци  - край Душинци, Драгойчинци и Злогош. като се видим някой ден, ще ти ги разказвам цветно - трябва да се показва с ръце, с крака,   с ханш, с цяло тяло; да се вие, ръмжи, грухти, пръхти и кашля; и мимика има - абе изобщо не е само речитатив, че да се опитам да го напиша.

Сула е стар и мъдър, популярен блогър. Той покрай богърството даже се позахвана и с политика, не знам докъде я докара обаче, може и да се е отказал. Читав човек е.

Фамилията Детистови ми е странно позната. Охоо, Ване, вие сте терска казачка, така ли излиза?

# 358
  • гр. София
Ами аз като видях заглавието и за теб се сетих, та рекох да те питам дали знаеш тази книга Simple Smile
Искам да чуя вълчите истории! А на живо още по-добре!  Grinning

Последна редакция: ср, 30 сеп 2015, 16:15 от Зимна роза

# 359
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Розе, на мен МНОГО ми хареса! Ама много, наистина.

Общи условия

Активация на акаунт