ЕЛП 49 -- Сезонът на дилемите

• 23 491
  • 744
  •   1
Отговори
# 285
  • гр. София
Ло, чудни са  Laughing
Аттинко, нищо де,  Hug ще го изгледам, нали вече стана ясно откъде започва Анги

# 286
  • Пазете Гор
Новата ми котка е едър колкото агне млад котарак на име Жан-Жак. Завря се в мазето, досега е гледан в апартамент. Миризлив е, в котешкия свят тоя аромат минава за нещо ултра-шик, предполагам. Има огромни тестиси - колкото орехи, 4 кила гадинка, представете си. Ако при хората пропорциите бяха подобни, може би трябваше да носим някакви презрамки ли, що ли - като конска амуниция.

Искам да обърна внимание, тъй и тъй се заприказвахме: огромна е разликата между муниции и амуниция. Пъвото няма единствено число и е  най-общо казано боеприпаси, а другото - всичко кожено по кон, муле, катър, магаре, камила - нужно за водене, оседлаване, впрягане. И много умни хора бъркат, комай и речниците също. Редно да се знае.

Познавам по друг канал психолжката, в предствянето на книгата на която помогна Ангелина наша. И одобрявам генералното внушение, което прави - по-леко, по-спокойно, без дреболии и кухотии. познавам едно-единствено семейство, което е дало леко дауншифт за глупостите, без да отменя вниманието върхиу важните работи. Ама е едно.

Цялата работа иде оттам, че покрай множеството отдавна загубени ценности съвсем изплесна мярката за важно и маловажно.

А ако не беше изгубена мярката, тоя форум щеше да опустее откъм тъпотия, май, а?

# 287
  • София
Не знаех за амунициите. Даже не знаех, че конските каишки така се наричат, сетих се за друга дума за тях, пък за (а)мунициите смятах, че всичките гърмят.

Нося ви нещо езиколюбителско. Имам другарчета-русначета във фейса, комуникираме си, и те си комуникират между тях си. Кви неща научавам как се пишат, е отделна и пространна тема, но пък как се пише на английски с руски букви, това си заслужава да се види. Казвала съм ви за хепи бьорздей, а днешната ми находка е Мэдисон сквеа гарден. Енджой, ребята!

# 288
  • гр. София
Руският английски си е цяла отделна наука.  Laughing
Сещам се за една реклама по руската телевизия преди години: "Ваша киска купила бы Вискас". Що така го недолюбват дабълюто не знам. Все като "В" го четат. И "Твикс" хапват...

Атти, пък ти по-често споделяй тук такива находки.

"бьорздей" ми звучи някак скандинавско  Laughing

# 289
  • София
Розе, и на компютърната операционна система казват...  Mr. Green

Сега се сетих и за вчерашната находка - недоучилите казвали Сенкью вери мени, понеже не знаели кога се казва мач. Абсолютни сладури Simple Smile

# 290
  • n/a
Отделна наука си е руското английско произношение.  Mr. Green
По този повод съм си мислила, дали пък и българското
английско, ако се погледне отстрани, не звучи също ус-
михващо  Laughing Впрочем, когато в Русия чувам английска
реч, имам усещането, че чувам да се говори на българ-
ски, много е странно. По-скоро не е странно, нормално
е, но възприятието е някак необичайно, ако си дадеш
сметка за него. Стана сложно, нали? Това е защото та-
зи седмица има няколко петъка. И днес е петък, да се
знае  hahaha, от по-хубавите петъци.

А по повод децата и темата на Анге. От момента, в който
осъзнах две неща - няма начин да не сгреша в нещо и ни-
кога няма да знам кое е това нещо (или тези неща) по от-
ношение на ЛоДж, тутакси всичко си дойде по местата. И
двете станахме значително по-спокойни. И най-доброто
намерение спрямо детето може да се окаже най-грешно-
то. А, и още нещо - вместо да се живее животът заедно с
рожбите, възпитанието се превръща в някаква мисия, по-
добно на Сървайвър, отгоре на всичкото - родителите по
презумпция са виновни и длъжни. А то не е така - както е
важно взаимодействието да е добро за децата, така е важ-
но и за родителите. Баланс, мамка му, защо да не е важно
как именно преживява ежедневието майката или бащата?
И те са хора, малко хуманност спрямо тях никак не е излиш-
на, никак.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2015, 08:53 от Лоана

# 291
  • Пазете Гор
Аз познавам гръцкия английски, мек такъв, много характерна бленда и напевност. Даже и на Самарас и Г. Папандреу им личеше. Тоя сегашният им палячо е монолингвист, като повечето наши.

Мой приятел от Индия (не е хинди, ама да не навлизам в подробности - от малка тамошна народност е, къмто 35 милиона само), та той никога на казва уи хев, ами ви хау.

# 292
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Ама защо аз не мога да видя Ангетооо! Като пусна каката Лара и си наглася тайма (ваше е влиянето, не се сърдете!), и не зацепва да тръгне. Върти кръгчето, върти, на мен ми омръзва да чакам и се отказвам...

За руския английски мога до утре да си говоря с вас - моите деца учеха в руско училище в Корея, със задължителен английски. И понеже аз до този момент не знаех, че съществува този феномен, си мислех, че нещо децата ми не са у ред и не могат да си изкълчат езика да изговорят англ. думички. Детето казва "гирл", аз настоявам - "гърл", повтори, мама, а той настоява, че неговото е правилно и така, докато изясним истината и още по-трудно - да се примирим с нея, щото няма накъде. Joy

Индийският английски май си е отделен език. Имах колега, който беше научил английски в Индия, ама не в университет, а така, от общуването с хората. От него съм запомнила, че като го питах (учудена) къде си учил английски, забележителният отговор беше: Ми аз не съм учил английски, аз си го знам. Тогава, признавам си, вътрешно се надсмивах, но после ми се случи да срещна доста хора, които не са учили английски, но си го знаят.
Оттогава съм на мнение, че английски все някак се научава и без специално полагани усилия, такъв е светът.

Моят любим Джером Джером  предвидял това още в края на 19-ти век - че понеже англичаните трудно учат чужди езици, някак ще накарат света той да научи английски. И са го накарали - факт.

Ло, много верни мисли за децата и родителите. Пък и навреме си ги осъзнала.  Някои цял живот си мислят, че ако се напъне човек (и особено ако напъне другия),може да е безгрешен. И напъват ли, напъват...

# 293
  • София
Идвам да се оплача - ако прочета още нещо за бежанците, самата аз ще стана бежанец. Хората изкрейзиха тотално.
А българската църква дето я интересуват само имотите, но не и миряните преля чашата. Популисткото "Пенсионерите живеят със 150 лева, а бежанците с 1000" не мога да го коментирам... щото май никой не си дава сметка колко точно е издръжката на един пенсионер от държавата (щото нали то не е само пенсията), включително и какви средства отделят деца, синове и т.н. Не ме разбирайте погрешно де, не съм против пенсионерите и децата, популизмът ме разбива в тези дни. Популизмът!

Смятам, че е крайно време в училище да се вкара предмет "терминология на съвремието", в който да се изяснява значението на думички като популизъм, леви, десни, либерали, национализъм, патриотарство, демокрация, малцинство, държавна издръжка и пр., които удобно се размятат насам-натам... 

# 294
  • n/a
Ване, не мога да си представя смислено обяснение
на тези понятия, особено пък за ученици. Не е ре-
шение, така ми се струва. Да си призная, аз и досе-
га не съм успяла да обясня на ЛоДж що е то социа-
лизъм, що е то капитализъм, в що за странни вре-
мена са живели родителите ѝ (с все дефицити и ог-
раничения). Филмът "Вчера" нищо не породи в нея,
никаква мисъл.
Скрит текст:
Имахме случка преди няколко дни.
Едно нейно приятелче на пожела да изкара с нея
един слеобед - напълно изненадващо предпочете
да се прибере вкъщи (а се виждат много рядко, но
предишната учебна година изкараха заедно в учи-
лище и след това на тренировки). Разбрах от еди-
ния от родителите каква е причината - прибрал се
е, за да си доиграе някаква игра на смартито. ЛоДж
се умълча. Видимо размишляваше и накрая рече:
- Сигурно ние, хората, в нещо много сме с(ъ)греши-
ли, за да се случват подобни неща.
Съвсем други са им възприятията. И съвсем не сме в
състояние, не сме подготвени да говорим по тези те-
ми, без да ги опорочим допълнително. Аз бих била
крайно против, повече, отколкото да се въведе ве-
роучение в училищата като задължителна дисци-
лина.

# 295
  • София
Лоана, извинявай ама ЛоДж е в кой клас? Всички тези понятия са ВЪВ учебната програма под една или друга форма в прогимназиален и гимназиален курс. Изобщо не става въпрос за извеждане на философията им и теоретичните постановки. Само ще ти подшушна, че капитализма и социализма присъстват в учебниците по история за 6 клас, наред с понятия като националсоциализъм, фашизъм и т.н. В една по-различна реалност от нашата кална локва има уроци насочени към гражданско съзнание. тук кретаме на предмети като "Етика и право", от които нищичко не се научава или ако се научи, то е благодарение на кански усилия на учителите (ако те са достатъчно мотиирани децата да научат нещо). Въпросът ми е защо възрастни хора не разбират разликата между популизъм и факт?

И още нещо - ние ги опорочаваме, защото говорим за тези неща постоянно и то съвсем несъзнателно. А редица 15-18 годишни градят граждански позиции върху незнанието на това кое какво е. Съвсем в реда на нещата са си тези неща.

Колкото до вероучението - начинът, по който се представя у наше село е абсолютно поредствен. Но реално и хората, които би трябвало да го преподават нищичко не разбират от темата. Щото нали не става въпрос да се учи детето да чете молитва (както чух, че се случва от позната майка), а за съвсем други неща...

# 296
  • гр. София
Розе, и на компютърната операционна система казват...  Mr. Green

Mr. Green

Гледах интервю с една съвременна руска певица, която обясняваше, че записала песен на английски. Та тя каза, че на руснаците целокупно им било безумно трудно да учат чужди езици. Тя трябвало да си напише текста на песента с руски букви и през цялото време да си гледа листчето, за да си изпее каквото там.
Като се замисля обаче има и изпълнители, които се справят с английския, примерно Дима Билан добре го докарва като пее, също и Сергей Лазарев. Вероятно и дуги има.

Е, друго си е да слушаш Удо Диркшнайдер (екс Accept) да пее на руски с Ария  Laughing
https://www.youtube.com/watch?v=mGeranKD4Ck

Или Патрисия Каас с Ума Труман
https://www.youtube.com/watch?v=KSM8xDNyJ-Q

# 297

Плюсе'но.
И ангините обувки - също.

# 298
Ми аз не съм учил английски, аз си го знам. Тогава, признавам си, вътрешно се надсмивах, но после ми се случи да срещна доста хора, които не са учили английски, но си го знаят.
Оттогава съм на мнение, че английски все някак се научава и без специално полагани усилия, такъв е светът.

Свечи, ама и с други езици е така, според мен.  Laughing Ето, например, аз българският си го знаех и без да го уча.  Laughing

Ване, по история 6-10 клас имаше дефиниции на всичко изброено от теб. Но кой ги е чел или пък мислил върху тях не мога да гарантирам.

Цитат
- Сигурно ние, хората, в нещо много сме с(ъ)греши-
ли, за да се случват подобни неща.

Ло,  newsm20 за ЛоДж.

Ване, откак чета форума, понякога треперя от ужас кой и на какво ще учи Нероден Никин Петко, ако Петко се намира в България, като му дойде време за учене и визуализирам как се обръщам на домашна учителница.

# 299
  • София
Нике, много е вероятно да се обърнеш, да. Точно вчера се срещнахме на улицата с една жена от квартала, с която си имаме приказка, синът й е колкото моя, и обменихме методики, тактики и чалъми относно наливане на вековната мъдрост от рода на "как се разпознават глаголите в българския кое спрежение са" или "как бързо и лесно се намира общ знаменател на обикновени дроби, без да търсиш най-малко общо кратно, най-голям общ делител и без да се налага да ги интегрализираш взаимно" в главите на многострадалните чаавета (тва за 5 клас материала все още де, миналогодишния).

Филмът "Вчера" нищо не породи в нея,
никаква мисъл.
Сис, вече винаги свързвам този филм с Лодж, заради името. Има ли връзка? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт