Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви документи са необходими за раждане в Испания, ако нямам осигуровка там?
Как мога да получа NIE (Número de Identidad de Extrañero) в Испания?
Какви са изискванията за получаване на майчинство в Испания?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви документи са необходими за раждане в Испания, ако нямам осигуровка там?
Въпреки липсата на осигуряване в Испания, имате право на безплатна медицинска помощ по време на раждането. Важно е да получите NIE (Número de Identidad de Extrañero), което е задължително за престой в Испания. Раждането е безплатно, но може да има проблеми с прегледите поради липса на медицинска история. Освен това бременните жени и непълнолетните имат право на безплатна медицинска помощ.
-
Как мога да получа NIE (Número de Identidad de Extrañero) в Испания?
Издаването на NIE струва десет евро, които се плащат в банка. Необходима е адресна регистрация, след което с платена такса и копие на паспорта отивате в полицията и ви издават NIE. Важно е да се отбележи, че от две-три години в град Валенсия не е лесно новодошлите от ЕС да се регистрират в регистъра на чужденците и да получат NIE.
-
Какви са изискванията за получаване на майчинство в Испания?
-
Какви са правата ми за майчинство и помощ за децата ми, ако родя в Испания, но съм се осигурявала в България?
Прочетох, че има вариант да се декларират 5000евро в банката, но не съм сигурна дали този "зелен сертификат" после ми дава възможност да си извадя и "медикотрахета"?! Четох също, че да отворя банкова сметка ще ми трябва международния паспорт, който не е в мен и е изтекъл...