Детска градина Монтесори във Варна

• 3 235
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте момичета, имаме още доста време докато момченцето ми тръгне на градина, но от сега живо ме интересува въпроса за детската градина Монтесори във Варна. Случайно ми попадна метода Монтесори за обучение, проявих интерес, прочетох и книги и много се запалих по това. Бях доволна, че в града, в който живея има такава детска градина, но май както всичко свързано с пари в България е опорочено се оказва, че и тук нещата не са по-различни. Питах познати, на които децата са им там и те са изключително недоволни от градината. Казват, че нищо не са научили и никой не се занимава с децата. За това и такива родители, които можеха да си позволят градината се отказаха от нея, пратиха си децата в държавна и са доста доволни от това. Но въпросните познати са само 2 майки и няма как само от тях да си направя цялостни заключения за това моля, ако има тук майки, на които децата им посещават Монтесори градината във Варна да споделите вашите впечатления.

# 1
И мен ме интересуват мненията за тази детска градина. Сега чета "чудото Монтесори" и съм много впечатлена Simple Smile

# 2
Аз имам познати, които са доволни и имам много препоръки от тях за градината, детето им ходи с голямо желание  и даже от тази година е първи клас в Училището. Лично аз съм се срещала с директорката, когато търсихме ясла за малката, много симпатична и мила жена, според мен е една от най - добрите частни градини във Варна, базата е много хубава.
Между другото,  какво означава "не се занимават въобще с тях" ? (децата). Именно един от аспектите на Метода е детето свободно да избира своето занимание. Имат си определени часове, в които имат занимания с Монтесори материали преди обяд и свободни игри и игри на открито следобед. Можеш да погледнеш на сайта им. Ама чак пък да не се занимават с тях..нали си има видеонаблюдение - винаги можеш да изискаш и провериш, ако не вярваш.
Synni_ Ще ми кажеш ли повече за книгата? За тази новата, която излезе ли говориш?

# 3
На практика нещо от сорта на : "Година и половина ходи там и не е научила нито една песничка или стихче" .  Въобще не знам дали като цяло Монтесори-обучението включва неща от този сорт.  newsm78 Но все пак как ще се тренира попивателния ум на детето, ако не наизустява песнички, стихчета и тн.

# 4

Synni_ Ще ми кажеш ли повече за книгата? За тази новата, която излезе ли говориш?
Да, нова е книгата. Автор е Елена Тимошенко. Тя е Монтесори-педагог. Обяснява как според Мария Монтесори трябва да започне най-ранното възпитание и обучение на децата ни. Но това за детските градини например, не знам как е по света, но тук във варненската доколкото съм запозната са групи по 13 деца. Според Мария Монтесори обаче най-голям успех ще има в групи от по 35-40 деца на различни възрасти (това предполага и повече педагози естествено, а не един). Под 25 деца резултатите спадат. А при 8 резултатът е нулев. Така че не знам с такъв малък брой деца какъв успех има обучението. Освен това аз не бих си пратила детето на такова училище, защото системата на Монтесори за обучение е само за деца до 6 години. Няма такава изработена система за училища. Тя е давала само някои идеи. За това и Монтесори-училищата навсякъде по света са различни. Няма данни за успеваемостта им.

# 5
На практика нещо от сорта на : "Година и половина ходи там и не е научила нито една песничка или стихче" .  Въобще не знам дали като цяло Монтесори-обучението включва неща от този сорт.  newsm78 Но все пак как ще се тренира попивателния ум на детето, ако не наизустява песнички, стихчета и тн.
И аз не знам дали е много "монтесорско" това за стихчетата и песничките, ама предполагам се е научило на много други неща детето - на ред, право на избор, отговорност за взетото решение и т.н. Неща, които го изграждат като личност от сега. Това за стихчетата и песничките е определено общоприето за всички детски градини и много зависи родителите  с какви очаквания и информираност са били за Монтесори.  Peace Скоро и аз ще имам пресен отзив - предстои ми да говоря с една майка и ще пиша.
Syni_ Купих си книгата, дори погълнах няколко глави. Не съм стигнала до училището, благодаря ти за ревюто.  bouquet

# 6

И аз не знам дали е много "монтесорско" това за стихчетата и песничките, ама предполагам се е научило на много други неща детето - на ред, право на избор, отговорност за взетото решение и т.н. Неща, които го изграждат като личност от сега.
Да, всичко това е така, но пък по този начин не се обогатява речника на детето и способността му да учи.  Много ще съм ти благодарна наистина да споделиш пресен отзив от градината, с нетърпение го очаквам, че явно майките, които пращат децата си там, не пишат във форума и по никакъв начин не мога да събера малко повечко мнения. И аз прочетох тази книга, за която говорите. Би могла да бъде много по-кратка, защото едни и същи работи се повтарят много пъти  Simple Smile но пък така ти се набиват в главата.

# 7
Здравей Ishti, получих положително мнение от детската градина Монтесори, но за съжаление без някакви подробности. Семейството е интелигентно и с доста добри финансови възможности. Ако може Queen B да се включи с повече подробности.

# 8
Оказа се, че отзивите не са за варненската детска градина. Става въпрос за колега на майка ми, но детето ходи в софийската Монтесори градина. Със сигурност знам, че една от Монтесори градините в София е с акредитирани Монтесори-педагози докато във Варна сигурно са само педагози. Не знам как стоят нещата в  Карин дом, където също се предлага Монтесори обучение, но пък някои от удобствата в сравнение с Монтесори градината липсват.

# 9
Здравейте, така и не успях да се свържа с въпросната майка. Но за сметка на това имам пресни отзиви тъй като сестра ми пусна племенника в предучилищна група в градината, която коментираме. Ходи от началото на март - още е рано за някакво комплексно заключение, но определено му е много гот на дребния. Правят доста различни неща от тези, които са правили досега в ОДЗ-то. Например за 1 март са правили мартеници от макарони, рисуват с пръсти, грижат се за цветя, научил е супер забавни приказки, които лично ми разказа. Като цяло боравят доста с естествени материали и му е интересно за сега. Всички деца били страшно добронамерени, самостоятелни и възпитани. Субективно е да съдиш за възпитанието на детето по градината, аз мисля че то се формира предимно вкъщи, но е много важна средата. А в градината има основни правила, с които всяко дете се запознава и някак на магия с метода Монтесори всички доброволно и с охота ги спазват.  Flutter Мислим със съпруга ми от пролетта да пробваме дъщеря ни там в 1ва група да видим как ще й се отрази. Дълго го умувахме - една година почти Simple Smile  Ще пиша допълнително.

Последна редакция: чт, 10 мар 2016, 19:16 от Queen B.

# 10
  • Варна
Здравейте, синът ми е на година и осем месеца. Вече живо се интересувам от детските градини. Разбрах, че след навършване на 2 години детето има право да постъпи в градина, а не ясла. Интересуват ме точно частните градини, които следват моделът на Монтесори. Не искам детето ми да бъде в градина, където просто ще го забавляват докато съм на работа. Искам да е на място, където ще работят над развитието на интелекта и личността му като цяло. Имате ли опит и впечаления от този тип градини във Варна и коя бихте препоръчали?

Общи условия

Активация на акаунт