Създаване на онлайн магазин

• 32 534
  • 161
  •   1
Отговори
# 120
Местния офис на Еконт правил обединение на клиентите си, за да ползват отстъпка.

Моя офис ми отговори "Ми включи се към ония дето са им направили договор  ooooh!"

# 121
Здравейте,

изчетох темата, но не намерих отговор на въпросите си и затова питам.

От доста време мисля за онлайн магазин, в който да продавам някои от нещата, които правя (бижута и сувенирчета). С техническата част ще се справя. Въпросът ми е какви ще са неизбежните разходи:
- разходи за регистрация на фирма
- месечни разходи за осигуровки, които доколкото знам са задължителни
- други регулярни

Освен това, при онлайн магазин, ако плащането е с наложен платеж, трябва ли да има и касов апарат?

Не очаквам постоянен доход, затова приемам начинанието като разход и ме интересува колко е и дали мога да си го позволя месечно от заплатата.

Благодаря предварително за отговорите!

Страхотен ден ви желая  Hug

# 122
Трябва да планираш разходи за регистрация на фирма (зависи дали сама ще се справиш или с адвокат), разходи за хостинг, домейн и магазин. Всеки месец ще плащаш за счетоводител, както и твоите осигуровки (около 130лв са те), такса обслужване за банка около 10лв. Един път годишно ще подаваш и годишен финансов отчет, таксата май беше около 50лв.

Ако не искаш да купуваш касов апарат, може да работиш с куриер, който предлага пощенски услуги. Пак ще пращаш с наложен платеж, но услугата е Наложен платеж чрез Пощенски паричен превод.
Законово основание за услугата е Наредба № Н – 18 от 2006 г., чл.3 за „Регистриране и отчитане на направените продажби“. Съгласно текста в наредбата един от вариантите, който Ви освобождава от задължението да издавате Фискална касова бележка, е плащането към Вас да се извършва чрез Пощенски паричен превод. Тази услуга трябва да бъде извършена от лицензиран пощенски оператор.

Ако имаш други въпроси, питай смело. Simple Smile

# 123
Здравейте!
Аз искам да попитам. Ако искаш да се занимаваш с това (продаването на ръчно направени неща), но си още в началото и не знаеш дали изобщо ще имаш късмет в това начинание, може ли да не си правиш фирма? Ще ти направят ли проблем ако те хванат и има ли начин да те хванат. Защото това е хоби. Знам, че и хората от Youtube получават пари за това, че качват клипове (не всички, но по известните) а едва ли са си основали фирма - и влогърството си се води хоби а не работа.

# 124
aaaa1, не си конкретизирала какво правиш и колко продаваш.

Ако примерно изработваш диадеми за коса, материалите са ти 0.5лв, продаваш ги за 2лв и имаш 10 продажби месечно, то няма логика и смисъл да регистрираш фирма и отваряш магазин, при положение, че разходите за това начинание ще са четирицифрена сума.

За теб е по-подходящо да пуснеш обяви в olx, bazar, etsy, ebay и подобни.

Ютуб няма нищо общо с онлайн магазините. Simple Smile

# 125
Барелина, благодаря за отговорите Simple Smile

Еднократните разходи не ме притесняват, поддръжката на магазина мога да си я правя сама. Не са малко пари, макар че разходите на децата за стол например са повече. Или за да се започне, трябва да се предвидят разходи от около 2000 лв. за 1 г. и тогава да се пробва.

А как стои въпросът със страница във Фейсбук? Мога ли да направя страница и да продавам през нея, ако нямам регистрирана фирма? Наводнено е с подобни, но маркетингът и рекламата са съвсем отделна част.

aaaa1 , можеш да пускаш и в "ръчна изработка", имах продажби и там.

# 126
За нищо Simple Smile А кое те притеснява? Според теб ще имаш ли достатъчно приходи, за да издържаш магазина и фирмата? Сядаш с лист и химикал и смяташ Simple Smile

За моженето можеш, не виждам кой ще те спре да направиш страница във фейсбук и да продаваш през нея Grinning Фейсбук предлагат и реклама.

Реши си какво искаш да направиш и ако искаш пиши, за да чуеш различни мнения.

# 127
О, супер Simple Smile

Притеснявах се, че могат да ми наложат някаква глоба, ако продавам през Фейсбук без фирма.

Тогава логичните стъпки за онлайн магазин би трябвало да са следните:
1. Създава се Фейсбук страница с някакво име, което в бъдеще да се използва като име на фирма, ако стане разпознаваемо
2. Пускат се продажби, плаща се за реклама и се опитва да се позиционира на съответния пазар
3. Ако успее, прави фирма.

# 128
Фейсбук няма да ти наложи никаква глоба и не изискват от теб данни за фирма, за да продаваш чрез платформата им. НАП са тези, които могат да се поинтересуват за теб и дори могат да ти направят данъчна ревизия като частно лице.

Не си дала много информация и е трудно да се даде мнение. Едно е да си направиш страница на художника vanibo, в която да публикуваш картините си и да има информация за теб, където някой може да те помоли да нарисуваш портрет на кучето му срещу заплащане, съвсем друго е да сложиш снимки на диадеми за коса с цена 2лв. и събираш поръчки.

Можеш да се регистрираш като лице, упражняващо свободна професия. Тогава нямаш счетоводство и касов апарат, а булстатът ти е егн-то ти, но трябва да се самоосигуряваш и накрая на годината да платиш данък в размер на 10 % (след разходите).

При всички случаи е добре да се консултираш със счетоводител, след като си избистрила идеята. Simple Smile

# 129
Много благодаря  bouquet

Страхотен ден желая  Hug

# 130
Много благодаря  bouquet

Страхотен ден желая  Hug
И на теб Hug

# 131
aaaa1, не си конкретизирала какво правиш и колко продаваш.

Ако примерно изработваш диадеми за коса, материалите са ти 0.5лв, продаваш ги за 2лв и имаш 10 продажби месечно, то няма логика и смисъл да регистрираш фирма и отваряш магазин, при положение, че разходите за това начинание ще са четирицифрена сума.

За теб е по-подходящо да пуснеш обяви в olx, bazar, etsy, ebay и подобни.

Ютуб няма нищо общо с онлайн магазините. Simple Smile
Нямах предяид онлайн магазините, защото ням смисал д харчиш пари за това още в началото. А например ако продаваш във фейсбук или олх (и подобни). Благодаря за отговора! Разбрах каквото ме интересуваше Simple Smile

# 132
Благодаря за отговора! Разбрах каквото ме интересуваше Simple Smile
Успех в начинанието! Grinning

# 133
Момичета, има ли такива които ползват Еконт без да имат договор и съответно ползват само 10% от сайтовете за пазаруване?

Искате ли да се обединим и да си направим колективен договор?
Доколкото разбирам другите, които имат такъв договор са напълно независими едни от други. Нямат ангажименти към задълженията на другите, просто обединени стигат до отстъпка. 

# 134
Здравейте момичета! Имаме два реални магазина с доста стока, искам обаче тази стока да я продавам и онлайн. От тук започват проблемите Simple Smile нямам си никаква представа какво да правя. Става въпрос за мъжки дрехи ( ризи, тениски, костюми, абе всичко за мъжа) Първо трябва да сменя програмата в магазините, но не знам коя ще ми изкарва наличности с баркод и да излизат наличните номера( 48,50,52 и т. н. ) След смяната на програма трябва да направим онлайн магазин който ще ми го разработи фирма, защото нямам никаква представа кое как става. Идва обаче и другия проблем снимки на стоката. Как и кой ще снима също нямам идея. Като цяло бюджета не е от особено значение, но все пак се надявам да не надхвърли 3000-4000 лв. Отворена съм за всякакви съвети и предложения от къде да започна и какво да правя. 🙂

Общи условия

Активация на акаунт