Нуждата от профилактични прегледи - необходимост или не

• 11 592
  • 76
  •   1
Отговори
# 60
  • Sofia
Аз пуснах тема, за това дали има комплексни изследвания за откриване на рак? Без симптоми, ако си наследствено обременен, например...Отиваш в някоя клиника и им казваш: "Искам да разбера дали имам рак." Тук намерих полезни мнения, но все пак... Има ли такова място в София, много ли са изследванията, има ли здравна каса в това нещо, аз съм много объркана и си признавам не успях да проверя всички отговори в темата...
може би чрез кръвно изследване на туморни маркери за съответния вид...в Цибалаб правят подобни изследвания,а и в др.клинични лаборатории...но не са на 100% достоверни,а и се плащат,не са по ЗК

# 61
Аз съм за профилактичните прегледи, те не са ли задължителни!?

# 62
Да, задължителни са. И аз съм за тези прегледи.  Peace

# 63
Задължителни са, но само на хартия. Ако ние самите не сме отговорни към здравето си и не се преглеждаме никой не може да ни задължи!

# 64
Задължителни са, но само на хартия. Ако ние самите не сме отговорни към здравето си и не се преглеждаме никой не може да ни задължи!

То е ясно, че трябва ние да сме инициаторите, аз не очаквам за здравето ми някой друг освен мен да се грижи... не сме деца. Simple Smile

# 65
  • Карлово/ Пловдив
Видях по-горе мнение за туморните маркери пита момичето - отговор:

Туморните маркери са неспецифични и същите се повишават при различни състояния като: бременност, възпалителни, некротични процеси, при някой доброкачествени заболявания, пушачи и прочие, прием на медикаменти и много други състояния които не са неопластични. Затова туморните маркери се използват основно за проследяване ефекта от лечението, а не толкова за диагноза на туморен процес. Диагнозата е комплексна и се базира на широк диапазон диагностични методи.

По отношение на профилактичните прегледи съм за и трябва според мен да има скринингови програми за различни заболявания, които да обхванат голяма част от популацията.
По здравна каса са задължителни, но ако погледнеш пакета който се покрива ще видиш, че в него няма нищо съществено, просто проформа.
Някой фирми правят профилактични прегледи на служителите си, за различни заболявания.

Поздрави!

# 66
Според мен MariDDD пита, дали може да се направи индивидуално изследване в България доколко даден човек е генетично обременен за някои заболявания.

# 67
  • Карлово/ Пловдив
Според мен MariDDD пита, дали може да се направи индивидуално изследване в България доколко даден човек е генетично обременен за някои заболявания.
Може за някой заболявания да.

# 68
Определено съм за профилактичните прегледи,  не само за опасните заболявания.  Според мен веднъж годишно трябва да се прави пълна  кръвна картина, аз ходя на мамолог и гинеколог, а семейството ходим задължително и на дерматолог.

# 69
Определено съм за профилактичните прегледи,  не само за опасните заболявания.  Според мен веднъж годишно трябва да се прави пълна  кръвна картина, аз ходя на мамолог и гинеколог, а семейството ходим задължително и на дерматолог.
Най - накрая мнение, което напълно споделям, за съжаление повечето хора не мислят като нас! Simple Smile

# 70
  • Sofiq
Бих добавила и изследвания да се правят, защото само прегледа не е достатъчен, а някои лекари не пускат пълния набор.

# 71
с двете си ръце съм за това да се правят профилактични прегледи. и както тук някои момичета споменават дори и дермотолога е желателен. като чели българина подценява посещенията при кожен лекар, но всъщност те са един от най-важните прегледи. дори и най-малкото притеснение следва да ни прати при дерматолога.

# 72
Виждам, че отдавна не е писано в темата, но си позволявам да я подновя във връзка с кампанията, която тече във фейсбук с чернобелите снимки, с която се опитват да стимулират  жените да се подлагат на профилактичен преглед при мамолог. Темата е много емоционална и предизвика дискусия, в която се стига от подкрепа до пълно отрицание на кампанията. Лично аз не виждам нищо лошо и се замислих къде е мястото на профилактиката в нашето здравеопазване и ако е по-добре застъпена, няма ли да си спестим много главоболия?

# 73
  • София
И аз се заговорих с приятелки покрай ФБ кампанията. Някои въобще не бяха ходили на АГ от години!
А цъкат черно-бели снимки!
То и аз ходих при моята отдавна, ама ми направи цито- и ехо- на гърдите.
А като изпратя децата сега ще ходя на ПКК.

# 74
Четох мнение на жена бореща се с рак на гърдата, че снимките помагат в психологически план, приемала го като подкрепа, не се чувствала сама. Така че няма лошо, нека цъкат, пък дано отидат и на преглед.

Общи условия

Активация на акаунт