Частни училища - информативна тема 9

• 63 321
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
Струва ми се,че тези 20% могат да са братчета/сестричета на вече записани в конкретното училище деца. И родителите да плащат по-висока такса за едното и никаква за другото. Тези без братчета просто да им се намали таксата със субсидията.

# 571
И двете ми деца са били в детската градина на Светлина в различни периоди от време, но не и в училището. Училището е до 4 клас. Поддържам контакт с родители, чиито деца продължиха в училището и мненията са много различни, направо противоречиви. Базата е много хубава, в една от бившите резиденции на Сим. шосе. Собственичката е много компетентна и с опит, ако това има значение, може би по- важни са учителите.

Искам да коригирам този пост, който направих. Явно информацията ми е остаряла. Светлина вече не са само до 4 клас, а са основно училище.

Аз съм в шок от база Симеоново. Не съм очаквала да видя нещо подобно. Не знам как се взима лиценз за такива условия.
Защо така, аз мислех, че имат хубава база?

# 572
инкс ходила ли си? Ако не си, иди и тогава да говорим...

# 573
Не, не, не съм ходила, затова ми стана интересно да споделиш впечатления и подробности, ако си ходила Simple Smile

# 574
  • София
PRIMADONNA,  какво не ти хареса?

# 575

Няма чак толкова деца, които да се натискат за ЧУ. Нито вече са много хората, които вярват на НВО. Тези 20 % са по-скоро за разтоварване на ДУ, които вече се пръскат по шевовете, не толкова като награда или нещо друго. И горе-долу пак опираме до идеята, че парите трябва да следват класа, а не ученика. Разтоварваш ДУ - получаваш субсидия.
[/quote]

Тези 20% няма да намалят броя на децата в ДУ, а ще преразпределят децата, защото ЧУ няма да увеличат броя на децата в един випуск, а вместо детето Х ще вземат детето У, което е много "талантливо", и така в ДУ ще отиде детето Х, а не детето У. Общият брой на децата в ЧУ и общият брой на децата в ДУ ще се запази.

На нас ни предстои да кандидатстваме и не съм се сблъсквала още с процеса, но ако "няма чак толкова деца, които се натискат за ЧУ" защо толкава потребители пишат за приемния процес, критерии за прием, за предварителна подготовка, списъци с резерви и т.н. и защо толкова много хора са се наели със задачата да обясняват как ЧУ не става и няма наплив и така вече 9 теми по 50 страници.

Аз също смятам, че желаещите за ЧУ има достатъчно, защото ЧУ предоставят по-добра среда и очевидно по-добра подготовка (колкото и да не вярваме в НВО) и този закон е опит в ЧУ да се вкарат деца, които да не плащат и чийто родители мисля, че се досещаме кои са.

# 576
Точно така е, Patitsa Edna !Ще се увеличи бройката в ЧДГ/ЧУ ако се махне таза клауза 20%! тогава "де факто" цената ще е по-ниска и повече родители ще могат да си позволят този избор! Но  тези 20% са лобистки! Като се обадят на директорите 1,2 родители работещи в съответните институции /от които зависят/....нали се сещате, че техните деца ще се окажат най-надарени! Освен това, в този закон е залегнала и една друга"далновидна стратегия"-що да не унифицираме образованието на ДДГ и ЧДГ!? Това е малко като казана с българи в ада, дето се дърпаме един друг ако някой се опита да изплува! Така че, в същност, ЧДГ-тата нямат нужда и няма приемат тази субсидия!А има и друго-всички тези нелицензирани ЧДГ тип"апартамент в панелка" ще потънат. Но....и там има лоби. Т.е. на онези горе, дето им казват "законотворци" въобще не им пука за вас, майчета и за образованието на децата! Peace

# 577
Освен това, в този закон е залегнала и една друга"далновидна стратегия"-що да не унифицираме образованието на ДДГ и ЧДГ!?
За съжаление, това май вече се случва. За училищата говоря. Делегираните бюджети и НВО съсипват образованието не по-малко успешно от частните училища. Наскоро една позната проплака, че детето й, седмокласник, настоявало да ходи на уроци по БЕЛ, защото "всички ходят" и "аз ще изостана". А учи в ЧУ, отличник е, майката - отговорна и следи ученето му в детайли, тя счита, че няма пропуски. И сега е принудена да го праща на уроци при учителка от същото училище.
На практика, какво се получава: ЧУ надуват хорариума по БЕЛ, математика и език. Децата от ДУ, за да ги догонят, ходят на частни уроци и езикови школи. Децата от ЧУ, за да ги догонят, хукват и те по уроци, независимо от надутия хорариум в училищата им. Накрая никой не учи по другите предмети и в гимназиите не знаят елементарни неща. Ако МОН премахнат делегираните бюджети и НВО в този му вид, ако се върне старата форма на изпити за прием и се вземат предвид оценките от цялата диплома, ще намалеят и ЧУ (но тези, които останат, ще са качествени и скъпи), и хората, предлагащи уроци. И нещата ще се нормализират, дори ако не се сменят скапаните учебници. Ако пък се сменят и те, всичко ще е прекрасно.
ЧУ не покачват общото ниво на образованието, а го смъкват. Естествено, изключения винаги има.

Последна редакция: пн, 19 окт 2015, 14:56 от Химикал

# 578
Точно така е, Patitsa Edna !Ще се увеличи бройката в ЧДГ/ЧУ ако се махне таза клауза 20%! тогава "де факто" цената ще е по-ниска и повече родители ще могат да си позволят този избор! Но  тези 20% са лобистки! Като се обадят на директорите 1,2 родители работещи в съответните институции /от които зависят/....нали се сещате, че техните деца ще се окажат най-надарени!

Моето мнение е различно. Надявам се да не обидя някой. Ако искаха да си вкарват нечии деца да учат безплатно в ЧУ щяха да гласуват 10%. Така всички ЧУ щяха да се избият да взимат тези пари и съответно 10% от учениците щяха да са "специални".  
Според мен закона е направен нарочно никое ЧУ да не се възползва от парите. Така хем бюджета не плаща и лев на ЧУ, хем никой не може да осъди държавата, че дискриминира децата в частните училища.

# 579
Мога да споделя някои впечатления от среща в ЧОУ "Артис", ако представлява интерес за някого Simple Smile

Останах с много добри впечатления от директора, както и от дамата, която отговаря за учебната дейност в начално ниво. Относно сугестопедията - няма смисъл аз да ви разказвам, ако представлява интерес за вас- идете и ще ви разкажат как я прилагат в обучението при тях.
Учебната им програма е до 16часа, а до 18 и 30 са допълнителни занимания, които не са включени в такса обучение. Сториха ми се интересни и разнообразни, примерно ме впечатли курс "Как се прави филм", тази година ще е драматургичен някакъв; има плуване, уроци по музикални инструменти, имат клуб по шах.
Втори език започва от 5ти клас, като в момента има италиански, а смятат да предложат и немски, т.е.  вероятно ще може да се избира между двата езика.
Базата - етаж под наем в общинско ЧОУ, ремонтиран, напълно ок ми се видя. Тоалетните са хубаво ремонтирани, с малки седалки и всички необходими консумативи; стаите са приятни; коридорите просторни, с картини на учениците по стените, с шах-кът.
Аз останах много доволна, но мъжът ми има принципни съмнения в сугестопедичния метод и вероятно по тази причина няма да изберем това училище

# 580
Точно така е, Patitsa Edna !Ще се увеличи бройката в ЧДГ/ЧУ ако се махне таза клауза 20%! тогава "де факто" цената ще е по-ниска и повече родители ще могат да си позволят този избор! Но  тези 20% са лобистки! Като се обадят на директорите 1,2 родители работещи в съответните институции /от които зависят/....нали се сещате, че техните деца ще се окажат най-надарени!

Моето мнение е различно. Надявам се да не обидя някой. Ако искаха да си вкарват нечии деца да учат безплатно в ЧУ щяха да гласуват 10%. Така всички ЧУ щяха да се избият да взимат тези пари и съответно 10% от учениците щяха да са "специални".  
Според мен закона е направен нарочно никое ЧУ да не се възползва от парите. Така хем бюджета не плаща и лев на ЧУ, хем никой не може да осъди държавата, че дискриминира децата в частните училища.

Да, това също е обяснение. Аз лично не вярвам нашите управници да са се хванали да пишат закони в полза на обществото. Все някакви интереси се гонят и това, което Стойчо казва е също възможно. Но България е съдена и осъждана многократно в Страсбург и плащаме по хиляди дела и това от години. Не мисля, че някой от тях се е притеснил от този факт, но знае ли човек.

# 581
Аз не можах да разбера кой ще покрие останалата част от таксата на безплатните деца?

Тези дни си мислех, че освен база, усилено учене на език, ЧУ са така ориентирани, че да са максимално в помощ на родителите. Обучението е целодневно, включени са доста дейности, домашни няма през седмицата и се гледа всичко да е отработено в училище.

# 582
Ами никой. Това просто няма да се случи.
 инкс , сугестопедичния метод е един от най-продуктивните.Опитай се да убедиж съпруга. Това е страхотно, щадящо децата.! Peace

# 583
И двете ми деца са били в детската градина на Светлина в различни периоди от време, но не и в училището.
Базата е много хубава, в една от бившите резиденции на Сим. шосе. Собственичката е много компетентна и с опит, ако това има значение, може би по- важни са учителите.

Аз съм в шок от база Симеоново. Не съм очаквала да видя нещо подобно. Не знам как се взима лиценз за такива условия.

Мисля, че това е малко крайно. Разбира се, всичко е въпрос на лично усещане, но чак пък шок?

Не ми се пише отново, но копирам по-долу мое мнение, написано през май в отговор на питане за "Светлина".
Скрит текст:
Цитат на: Vikute в пт, 22 май 2015, 13:11

Има ли родители с впечатления от ЧОУ Светлина и по специално на ул. “Йозеф Валдхард” 5?  bouquet

Vikute, наистина ще чуеш някои недобри неща, но не мога да не отбележа, че "Светлина" има всички предпоставки да бъде добро училище.
Много добре защитено откъм външен достъп, доста приятна база (бивше посолство), има хубав двор, биоградинка и външно игрище. Директорката е доста амбициозна и модерно мислеща... Опитва се да надскочи програмата на МОН с по-нестандартни и иновативни подходи, още от ДГ прилагат Jump Math, мисловни карти, имат бизнес ориентация, много приложни занимания. На думи нещата звучат чудесно... Не съм сигурна как точно се реализират в училището. (Да отбележа, че много силна театрална трупа имат учениците, много са добри, наистина.)

Организират бяло, зелено, та и синьо училище, скаут училище миналите две години, сезонно кънки и плуване, разни по-екзотични занимания и езици - китайски, клубове по спорт като кангу джамп и капоейра. Е, имаше и недоволни майки, които си искаха футбола. 
Има англоезични учители "нейтив спийкърс", понеже амбициите са (знам го със сигурност поне за ДГ, когато я избирахме) да е билингуално обучението. 

За съжаление, поне от ДГ, аз бях с доста по-високи очаквания, особено за нивото на английския и скоростта на научаването му и особено на фона на амбициите им.

Иначе букви и цифри учат поне от две-три години. Учат българската и латинската азбука.
Дъщеря ми поне от година и нещо може да чете, да смята, но това със сигурност не го дължи на градината. Smile

Според мен при нас основните проблеми бяха два - текучество на учители (не може в средата на годината един след друг да ти се сменят двамата основни учители; през изминалите 2-3 години напуснаха добри учители, за жалост) и средата (някои поразглезени и не особено възпитани деца, но това все пак е субективно и е въпрос на късмет, не зависи съвсем от ДГ Smile ). Все важни фактори, които пряко влияят на детето ти.
Липсвали са ми организирани мероприятия - тип празници, програма пред родителите, където децата да демонстрират умения и познания, колкото и да е остаряло клише (един открит урок годишно и епизодично участие в коледната програма на училището е най-многото, което сме виждали).

Със сигурност навсякъде има неща, които те дразнят в един или друг момент, но в случая ние преценихме, че това не е нашето училище. Но пък има и родители с по две деца там.

Последна редакция: вт, 20 окт 2015, 12:41 от summmertime

# 584
инкс , сугестопедичния метод е един от най-продуктивните.Опитай се да убедиж съпруга. Това е страхотно, щадящо децата.! Peace
Аз имам много положителни впечатления, от това което знам и наблюдения от сугестопедичен курс, който е посещавала малката. Той обаче извади някакви западни статии, които критикуват Лозанов и я наричат "псевдонаука". Ще поразгледам още и може и да водя преговори, ако не си харесам нещо друго повече.

Общи условия

Активация на акаунт