Частни училища - информативна тема 9

• 63 109
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Ива, защо не се обърнеш към някоя от агенциите, които се занимават с това. Има няколко наистина добри, които биха ти дали повече информация според мен.

# 301
  • София

Аз търся у-ще за детето след 7-ми клас в немскоезична държава. Може и частно. Чух за един колеж в Мюнхен и един в Берлин. Ще съм благодарна, ако някой допълни някаква информация. Благодаря  Hug.
Д_Ива, може би повече информация ще получиш ако попиташ, живеещите в Германия - в немската тема.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2015, 08:57 от Фран Джонсън

# 302
  • на път
В агенциите имат информация за висше образование (питах и ходих няколко пъти на презентациите им). Питах в темата на майките, чиито деца учат и кандидатстват в Германия, но няма инфо за средно образование. Търся хубав колеж в Германия от типа на Терезианума във Виена, но за след 7 или 8 клас.

# 303
  • София
В агенциите имат информация за висше образование (питах и ходих няколко пъти на презентациите им). Питах в темата на майките, чиито деца учат и кандидатстват в Германия, но няма инфо за средно образование.
Има. Приятелка прати сина си в Англия през такава. И сега гледат и за малкия, който завършва трети клас тази година. Ако искаш да я питам за името и координати.

# 304
  • София
И в ПБ има психолог, но дамата е в майчинство. Но скоро се връща  Mr. Green
Имали сте късметлийска година  Laughing

И миналата година, а доколкото знам и по- миналата психолог на входа не е имало. Все пак тук има потребители с по-дълъг  опит в училището.  Mr. Green

Миналата година, когато кандидатствахме нямаше среща с психолог във връзка с приема. Но мисля, че си имат някакъв към училището.

# 305
Едва изчетох написаното в последните два дни ...

Накратко, според мен се получава омагьосан кръг с приемните тестове. Няма нищо лошо училищата да си подбират децата с тестове и психолог. Лошо е, когато резултатите на практика са изкривени и необективни. Защото:
1. амбициозни и амбицирани родители месеци наред готвят децата си, те пък наизустяват задачите, защото на тази възраст наистина помнят и попиват уникално... и се стига дотам, че една грешка да определя дали детето ти да влезе или не.

2. Психолозите (някои от споменатите в темата), вместо да са в помощ на процеса по установяване на пригодността на децата за съответното училище, дали са интроверти, екстроверти, зрели, неузрели и т.н. , се превръщат в средство за манипулация за оправдаване на "сивата" "квота",

3. която пък, от своя страна, е твърде голям процент, дори в най-претенциозните и уж елитни училища.

И в резултат накрая се случва ето това, по-конкретно, описаното от Googlish:

И още нещо, пишете за разочарованието от приемната процедура в случаите, когато децата не са били приети. А човек може да бъде разочарован и тогава, когато детето е прието на общо основание, и впоследствие установи, че не всички деца отговарят на общи критерии, а още по-неприятно е, когато не всички учители успяват да се справят с това /напр. с проблеми с дисциплината, възпитанието или интерес към учебния процес/. Дори не съм сигурна кой е по-добрият вариант, т.к. в единия случай проблемът минава и заминава, а във втория - вече си нагазил в него.

newsm10
   Аз също мисля, че това е по-големия проблем, като споделям личен опит. Детето ми беше сред първите приети, премина всички "невероятни" критерии за подбор, а после се оказа, че различията между децата интелектуално, възпитателно и емоционално в един и същи клас  е като между деца, събрани съвсем случайно. Като прибавим и комбинацията от родители тип "света се върти около мен и моето най-безценно дете", което винаги е право и щом плащам, аз поръчвам музиката, едва изчакахме края на учебната година. И без това трудната адаптация в първи клас стана още по-тежка...Приех го като урок за нас като родители и трудност за детето, която трябваше да преодолее , за което платихме в допълнение и обичайната за частни училища сума с идеята, че сме избрали най-доброто... При смяната на училището се доверихме на избора на детето и среща очи в очи с класния ръководител.  

# 306
  • София
Не знам защо модераторът реши да остави разговорите за прахове за пране, а да изтрие по-голямата част от поста ми, в който имаше интересни линкове с информация как става подбора в частните училища в САЩ. Информацията определено беше по-полезна от словоблудствата, които се леят последните страници, поне аз открих както доста общи черти между там и тук, както и много разлики, разбира се.

# 307
Аз ги прегледах с интерес. Направи ми впечатление, че и там:
"A private school does not have to accept your child. Nor does it have to give you any reason why it has refused your child admission. How can this be? Surely there must be some federal or state laws which govern the situation? There is no legal recourse because private schools don't take public funding. They pride themselves on their independence. They admit who they choose for whatever reasons they decide are best."
Много добро обяснение!

# 308
  • София - Рим и обратно
Е, супер, щом сме копирали американците, добре сме Mr. Green.

# 309
Защо да сме копирали, къде е различно?

# 310
They pride themselves on their independence !

Там може и да е вярно, но тук това твърдение не е!  Grinning

Аналогията между  тяхното и нашето образование е малко като да сравняваме ананаси със земна ябълка.  Mr. Green Иначе е похвално самочувствието де, колкото и да е без покритие.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2015, 15:59 от Анонимен

# 311
  • София
Каква е причината да се изтрият тези линкове? Според мен са съвсем във връзка с дискусията, която се води вече повече от 20 страници.

Ще ми е интересно да видя критериите.

# 312
Обичайно покрай сухото гори и мокрото. Прелюбопитния и "забавен" пост на Жасмин(пардон LUCY), свързан разбира се напълно с темата, последван от също толкова забавни и по темата коментари,  предизвика обстоятелствата от които се оплаквате.

# 313
Ral-p (пардон Bliss), един мой постинг срещу 150 постинга спам - със сигурност е причината.

# 314
Ral-p (пардон Bliss), един мой постинг срещу 150 постинга спам - със сигурност е причината.

Очевидно тези 150 не са счетени за спам след като е изтрито всичко свързано с твоя, но не и въпросните 150(кои са те между другото?). Но ти си знаеш по-добре!

Скрит текст:
Трогната съм, че ме помниш. От темата за my toys  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт