Частни училища - информативна тема 9

• 63 088
  • 739
  •   1
Отговори
# 315
Няколко пъти се три тук последните дни, примери няма да давам, хората ги прочетоха.

# 316
Няколко пъти се три тук последните дни, примери няма да давам, хората ги прочетоха.

Мда. Знам. Следя темата изкъсо. 150 не са, и определено не са на потребителите за които намекваш. По скоро на такива, които не визираш.  Mr. Green

# 317
"A private school does not have to accept your child. Nor does it have to give you any reason why it has refused your child admission. How can this be? Surely there must be some federal or state laws which govern the situation? There is no legal recourse because private schools don't take public funding. They pride themselves on their independence. They admit who they choose for whatever reasons they decide are best."

Точно така си е.  Преди време написах как всички пишещи тук трябва да свикват с тези "несправедливости", защото и университетите в САЩ приемат когото си решат без никакви (официални) критерии и много хора ми наскочиха, но това е реалността. И аналогично всяко частно училище, даже и българско такова, има същото право. Проблемът у нас обаче е, че родителите искат някаква странна комбинация между ЧУ и ДУ, което да комбинира плюсовете и на двете. Е да, ама не. ЧУ са независими институции и могат да приемат които деца си поискат, а да се говори за корупция е нелепо, защото не може да има корупция там, където собственикът сам решава как да си управлява собствеността.  Дали училището постъпва правилно или грешно си е негова работа, а не на родителите. Претенции може да има само към институции с публично финансиране, но не към частни такива, стига да спазват закона. Толкоз. Да не говорим, че феновете на ДУ по принцип искат елитна среда чрез строг подбор с много "ситна цедка" стига през тази цедка да мине тяхното дете. А ако не мине вдигат пара Mr. Green И е вярно, че с амбициите си самите родители доведоха до настоящото положение, където силната страна е продавачът, а не клиентът.

# 318
  • София
Д_Ива, ето на какво попаднах преди малко за училища в Германия
Преди няколко години съм посещавала и това изложение но бях само придружител на приятелка, та не мога да споделя много полезна информация. Виждам, че ще се провежда в през ноември, така че можеш и него да посетиш.
И тук ще има друго изложение

# 319
Не знам защо модераторът реши да остави разговорите за прахове за пране, а да изтрие по-голямата част от поста ми, в който имаше интересни линкове с информация как става подбора в частните училища в САЩ. Информацията определено беше по-полезна от словоблудствата, които се леят последните страници, поне аз открих както доста общи черти между там и тук, както и много разлики, разбира се.
Съжалявам за изтритите линкове. Моя е грешката. Моля, публикувайте ги отново!  bouquet
Модераторът е човек, не машина. Ако беше машина постовете на някои потребителки щяха да се трият автоматично.
Моля, придържайте се към темата.
Лека вечер!

# 320
# 321
Някой има ли впечатления за училище Азбуки? Имат ли ПУК? Аз чух, че тази година там са сформирали 2 паралелки първи клас, за разлика от миналата, когато са имали една и то с много малко деца.

# 322
"A private school does not have to accept your child. Nor does it have to give you any reason why it has refused your child admission. How can this be? Surely there must be some federal or state laws which govern the situation? There is no legal recourse because private schools don't take public funding. They pride themselves on their independence. They admit who they choose for whatever reasons they decide are best."

Точно така си е.  Преди време написах как всички пишещи тук трябва да свикват с тези "несправедливости", защото и университетите в САЩ приемат когото си решат без никакви (официални) критерии и много хора ми наскочиха, но това е реалността. И аналогично всяко частно училище, даже и българско такова, има същото право. Проблемът у нас обаче е, че родителите искат някаква странна комбинация между ЧУ и ДУ, което да комбинира плюсовете и на двете. Е да, ама не. ЧУ са независими институции и могат да приемат които деца си поискат, а да се говори за корупция е нелепо, защото не може да има корупция там, където собственикът сам решава как да си управлява собствеността.  Дали училището постъпва правилно или грешно си е негова работа, а не на родителите. Претенции може да има само към институции с публично финансиране, но не към частни такива, стига да спазват закона. Толкоз. Да не говорим, че феновете на ДУ по принцип искат елитна среда чрез строг подбор с много "ситна цедка" стига през тази цедка да мине тяхното дете. А ако не мине вдигат пара Mr. Green И е вярно, че с амбициите си самите родители доведоха до настоящото положение, където силната страна е продавачът, а не клиентът.

Браво, Черна станция! Твоето уточнение бе както много необходимо, така и достатъчно за онези, които не спират да се жалват и да недоволстват от едно или друго ЧУ, понеже детето им не е прието! Същевременно не спират да хвалят това ЧУ, в което впоследствие са приети.
Всъщност има достатъчно ЧУ за всеки вкус, просто родителите не трябва да търсят удовлетворението на собствените си амбиции, а мястото, отговарящо на възможностите и потребностите на детето.

# 323

Точно така си е.  Преди време написах как всички пишещи тук трябва да свикват с тези "несправедливости", защото и университетите в САЩ приемат когото си решат без никакви (официални) критерии и много хора ми наскочиха, но това е реалността. И аналогично всяко частно училище, даже и българско такова, има същото право. Проблемът у нас обаче е, че родителите искат някаква странна комбинация между ЧУ и ДУ, което да комбинира плюсовете и на двете. Е да, ама не. ЧУ са независими институции и могат да приемат които деца си поискат, а да се говори за корупция е нелепо, защото не може да има корупция там, където собственикът сам решава как да си управлява собствеността.  Дали училището постъпва правилно или грешно си е негова работа, а не на родителите. Претенции може да има само към институции с публично финансиране, но не към частни такива, стига да спазват закона. Толкоз. Да не говорим, че феновете на ДУ по принцип искат елитна среда чрез строг подбор с много "ситна цедка" стига през тази цедка да мине тяхното дете. А ако не мине вдигат пара Mr. Green И е вярно, че с амбициите си самите родители доведоха до настоящото положение, където силната страна е продавачът, а не клиентът.

Браво, Черна станция! Твоето уточнение бе както много необходимо, така и достатъчно за онези, които не спират да се жалват и да недоволстват от едно или друго ЧУ, понеже детето им не е прието! Същевременно не спират да хвалят това ЧУ, в което впоследствие са приети.
Всъщност има достатъчно ЧУ за всеки вкус, просто родителите не трябва да търсят удовлетворението на собствените си амбиции, а мястото, отговарящо на възможностите и потребностите на детето.

Очевидно визираш И мен и очевидно НЕ си ме чела внимателно. Достатъчно критична съм към училището в което е приета дъщеря ми, за разлика от много тук пишещи СС привърженички, които се е налагало да си трият постове за СС постфактум  Wink .

И изобщо не е права Черна станция. Докато тези училища имат претенциите да са лицензирани и да издават българска диплома не трябва да могат да си правят каквоти си искат.
Пак да попитам хипотетично: Ако не бяха приели дете Х в АК(представител точно на тази система с която се опитвате да се оправдаете и с сравните), въпреки отличните му резултати, само заради хипотетично препитване при психолог, дали родител Y нямаше да опищи цялото Интернет псространство?!?!?! Ноооо АК все пак не си правят каквото си искат, въпреки че са ЧУ, имат стройна и ясна организация и правила за прием, а не непрозрания и съмнителен подход на редица ЧУ в етапа на началното образувание. Та вие си говорете и се сравнявайте с Щатите. Не ми пречите.

# 324
И изобщо не е права Черна станция. Докато тези училища имат претенциите да са лицензирани и да издават българска диплома не трябва да могат да си правят каквоти си искат.
Пак да попитам хипотетично: Ако не бяха приели дете Х в АК(представител точно на тази система с която се опитвате да се оправдаете и с сравните), въпреки отличните му резултати, само заради хипотетично препитване при психолог, дали родител Y нямаше да опищи цялото Интернет псространство?!?!?! Ноооо АК все пак не си правят каквото си искат, въпреки че са ЧУ, имат стройна и ясна организация и правила за прием, а не непрозрания и съмнителен подход на редица ЧУ в етапа на началното образувание. Та вие си говорете и се сравнявайте с Щатите. Не ми пречите.

- Лицензът и българската диплома имат връзка с преподавания материал, не с това кого ще приемат.
- Намекваш, че АК имали прозрачна система, така ли? Детето пише нещо, после си вижда резултата. Няма контестации, няма преглед на работите, няма обяснения Mr. Green

# 325

- Лицензът и българската диплома имат връзка с преподавания материал, не с това кого ще приемат.
- Намекваш, че АК имали прозрачна система, така ли? Детето пише нещо, после си вижда резултата. Няма контестации, няма преглед на работите, няма обяснения Mr. Green

- Имат общо с правилата, които трябва да се спазват. И поради факта, че претендират да извършват дейност по някакъв закон  Grinning и съотвтено заради това да издават легитимни дипломи, то това автоматично означава, че не следва да могат да си правят каквото си искат.
- То пък контестации в СС като има. Ооо пардон забравих. Има разбира се. След персонален разговор с Керкова. "Тру стори" И сега ако си изкривиш душата и кажеш, че "правилата" в СС и АК са еднакво добри ще те призная  Peace Каквото и да си говорш субективния фактор в случая на АК е в пъти по-малък от този на СС.  Mr. Green

Та пак да попитам. Ако АК си позволят да въведат "психолог" или някакъв друг начин за субективно отсяване, колко взривен ще се почувства форума?

# 326
  • София
Ключовият момент в посочения по-горе текст за мен е:
There is no legal recourse because private schools don't take public funding.

В момента ЧУ нямат държавна субсидия и за мен ситуацията е напълно съпоставима.
Ако започнат да взимат пари, тогава може и да им се наложи регламент за прием Peace

И в СС, и в ПБ, и в Питагор неяснотата в приема е подобна. Дори в АК има вратичка.
Но е нормално, всеки от нас да базира коментарите си на лични впечатления   bouquet Затова и има различни мнения.

# 327
Дали да не направим някаква тема, в която да си обсъждаме текущи въпроси във връзка с училищния живот на децата в частни училища?

Гледам отчетната първокласна тема-основен проблем при повечето изниква с мобилните телефони, лавките, джобните и изхранването на децата. Друг проблем,който виждам, е,че на децата им изчезват разни дребни неща, сигурно ги губят-парички, моливи, гумички и т.н. Много се радвам,че тези въпроси са решени при ЧУ.

Заповядайте в темата за родители с деца в частните училища:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=875816.new#new

# 328
Здравейте,
Аз съм привърженик на мнението, че ЧУ имат пълното право сами да решават кой да бъде приет и кой не.
Тук не може да разчитаме на универсални правила - никъде по света няма такова нещо.

В ЧУ се гледат различни критерии - от умения и темперамент на детето, до статус и степен на психясване, хахаха, на родителите и т.н., което за мен е съвсем нормално.

# 329
  • София
Записвам се. Имам да наваксвам с четенето на цялата тема. Много сте изписали.  Shocked

В АК каква е вратичката за прием, за която говорите?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт