(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 449
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
Да като слънчоглед е Simple Smile
В нашия край е ералма , ама там където ми е градинката не знам как я наричат  , но до есента ще науча .
Весело е в една и съща област на България едно и също растение да има няколко различни имена.
 Пример с червеното цвекло тук го наричат панджар, докато разбера за кое кореноплодно става въпрос доста време мина.
Тази събота и неделя смятам да се почета старите теми по подробно и да видя кое кога се сее (сади).

# 346
може ли да ми кажете причини, поради които доматът не цъфти? Същият сорт на друго място цъфти, но не връзва. Гледам цветовете и не ми е ясно как да помогна в опрашването.

# 347
може ли да ми кажете причини, поради които доматът не цъфти? Същият сорт на друго място цъфти, но не връзва. Гледам цветовете и не ми е ясно как да помогна в опрашването.
Почуквай растенията от време на време всеки ден. Ако е много горещо също може да не връзват.

# 348
Почуквай растенията от време на време всеки ден. Ако е много горещо също може да не връзват.
не е горещо, сега е най-доброто време тук.
Как да ги почуквам и защо, какво става?

# 349
Как да ги почуквам и защо, какво става?
Ще помогнеш за опрашването, за да връзват. Но ако са навън, а не в оранжерия или на балкон, може и да нямат нужда. Леко се разтръсква растението, та прашецът в цветчето да стигне, където трябва.

# 350
  • На Дунава
Алис, на тити доматите нямат цветове, какво да ги почуква. Аз само за твърде много азот в почвата се сещам, надявам се да има някой с по-полезни жокери.

# 351
Алис, на тити доматите нямат цветове, какво да ги почуква. Аз само за твърде много азот в почвата се сещам, надявам се да има някой с по-полезни жокери.

в един и същи двор са, в едната леха жълтеят и не цъфтят, в другата растат добре, цъфтят и само едно доматче е вързало. В близост до вторите има кратунки и чушки, които си връзват нормално. Но не ми пречи да ги почукам.

тази година всички тук се оплакват.

поздрав - вдясно горе е единственият домат, трябва да стане много голям. Вдясно долу са черита в саксия далеч от всички други зеленчуци - държат се перфектно.

# 352
Привет на всички!
Влизам с молба, ако някой от вас има излишни семена от каквито и да е /"родни"/ зеленчуци да ми продаде. Нямам и на идея от къде да си взема читави семена и затова се обръщам към Вас.
Лека вечер!

# 353
Алис, на тити доматите нямат цветове, какво да ги почуква.
Simple Smile Цъфтящите имах предвид, но щом са на открито, няма смисъл.

Тити, снимай жълтеещите растения. Какви са температурите при тебе, какъв е сортът, сяла ли си го друга година, колко често поливаш, вали ли често тази година, как и с како ториш, изобщо опиши по-подробно. Моите като жълтеят, знам, че съм ги преполяла и/или им е било студено. Имах два корена - ей, писна ми от тях - жълти, дребни, растяха бавно, ама после дори дадоха домати и ги показвах. Но бяха нов сорт и на по-сенчесто.

# 354
  • Русе
Здравейте градинари! Появих се. Май не съм писала тук от две години. Продължавам да отглеждам зеленчуци. Мисля от тази седмица да започна и със земеделието през 2016г. Надявам се на много споделени, богати зеленчукови градини.

# 355
  • на пъпа на Златията
Тити,
Вали ли, студено ли е , не са излезли пчелите . Няма пчели ли?
Ако цъфтят и не връзват  тук има един препарат "доматин" .Ако нямаш с памуче и от цвят на цвят. Ако не цъфтят много им е поливането.
Може би и за това жълтеят.
На първо време полей с разтворен във вода тор. . Не пръскай с листен тор.
Ако са на сянка също няма да цъфтят. Засуши ги.Не като хвърлиш тора де.
Да не ги изгориш. Къде си? Почвата глинеста ли ти е?  
Стелт сега ще ме смъмри.
Да кажа на дядо Боже.

Последна редакция: ср, 20 яну 2016, 00:27 от rorik

# 356
  • София/Варна
Тия дни имах малко време и се зачетох в старите теми и установих, че има хора, които отглеждат разни екзотични плодове и зеленчуци успешно и в нашия климат. Естествено не запомних на кого беше публикацията.
Та молбата ми е , може ли който успешно е отгледал от семенце до плод разни екзотики да сподели опит. И съответно да сподели плода, дали е добър за консумация от негова гледна точка естествено.
Естествено и как бихме могли да се снабдим с някоя семка за опит.
Аз по-интересни неща които съм гледала са дългите тиквички, с които цяло лято се фукам и кладница. Семена за дълги тиквички се продават в Сортови семена и баба ми преди 25 години ги гледаше на село, така че в общи линии не са екзотика.

Леля ми ми обясни, че съседите им гледат ето това - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D1%82
Ставало огромно растение и дава много плод. Лиани подобни на тиквите, но се развивало по-бързо и прави повече разклонения. Било подобно на тиквичка на вкус, но ставало и за салатка в сурово състояние. Успешно го гледат във Варненско и то от северната страна на къщата.
Сега се мъча да се уредя със семе и ще пробвам какво ще стане в полите на Витоша на 820 метра надморска височина и голяма разлика между дневни и нощни температура. При нас климата определено няма нищо обща с варненския, но ще пробвам

# 357
  • Елин Пелин
Gerunia вуйчо ми гледа авокадо от костилка, вече пета година от както е в плодовата градина в троянския балкан,но е факт че още не е цъфнало но пък е живо. Аз се опитах до колко е екзотично да отгледам тайбери,ми не вървят и това си е. Но май не е и до климат защото едните са в троянския балкан а другите в софийското поле. Цяло лято на едно положение бяха и изсъхнаха,оцеля едно сега съм го оставила навън ако иска да живее.

# 358
  • София/Варна
Цвети, а вуйчо ти прибира ли авокадото през зимата.

Аз гледам маслина в саксия и преди две години започна даже да цъфти. Но я възприемам като цвете. Особено момента с мъкненето навън навътре е много мъчителен. Маслинката ми е скъп спомен от мама и я гледам вече 8 години, а си беше малко дръвче като ми я подари. Смятай,че трябва да е 10-11 годишна, но маслина плод пораснала и добре оформена не съм видяла все още.

# 359
Тити,
Вали ли, студено ли е , не са излезли пчелите . Няма пчели ли?
Ако цъфтят и не връзват  тук има един препарат "доматин" .Ако нямаш с памуче и от цвят на цвят. Ако не цъфтят много им е поливането.
Може би и за това жълтеят.
На първо време полей с разтворен във вода тор. . Не пръскай с листен тор.
Ако са на сянка също няма да цъфтят. Засуши ги.Не като хвърлиш тора де.
Да не ги изгориш. Къде си? Почвата глинеста ли ти е?  
Стелт сега ще ме смъмри.
Да кажа на дядо Боже.

не вали, температурите са постоянни сега - 14-26 градуса. Пчели по малко се намират, мравките също опрашват. Опитвах с памуче, ама аз не виждам изобщо прашец, някак само венчелистчета виждам. Поне памучето не се оцветява. Почнах да ги потупвам, както каза Алис. Имам още две вързали, да видим. До тях чушките вързаха нормално, кратунките се скъсват и те да растат. Почвата е  каквато си я направим. Песъчлива е, разбира се, хвърляме в началото тор от магазина(обогатена пръст, не чиста тор). А възможно ли е други корени отдолу да пречат?
до големите домати посадих 8 семенца чери в голяма саксия. Поникнаха и порснаха и 8те. Има много плод, чакам ги вече да зреят. Затова ми е чудно.

поникна ми за пръв път личи, стискайте палци, направо от семка го засадих.
Имам мангово дърво, но и то не е дало плод вече 5-6 години. Сух му е тук, въпреки че го поливаме и овлажняваме внимателно. Поне на листа го докарва.
имам и корен джинджифил, но и той последната седмица жълтее.

Общи условия

Активация на акаунт