(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 93 461
  • 738
  •   1
Отговори
# 735
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
... А от тия врабчови карантийки просто няма спасение, освен да започнем да ги ядем, та да увелича шансовете да ги унищожим.
Даааа, всеки път когато ги скубя се сещам, че били полезни и някои ги берат да ги продават за билки.
http://www.bgflora.net/families/caryophyllaceae/stellaria/stella … llaria_media.html
Скрит текст:
Има и още едно, но не помня името му, което също е нападнало градината ми и постоянно го скубя, за което казват, че също било много полезно и вкусно на супа, но не съм се престрашила да опитам.

Laughing яяя, чудя се как пазите постите с тези врабчови карантии, а това била "пилешката трева"  Hug
баба ми наричаше тученицата "свинска трева"  Blush явно е имало значение на кое животинче ще се даде  Hug

# 736
  • София/Варна
Алис разсмя ме с листенцата копър.
Аз харесвам листата от репички. На тънко нарязани и стрити, както баба ми правеше зелената салата, така не са груби или аз съм им свикнала, че лека и пръст на мама много ги слагаше из салатата, докарват обем.

# 737
  • в здрача
Сега се зачетох за разните му свойства на плевелите. Освен врабчовите карантийки, които казват, че били много полезни /и ще взема да си ги отделя следващия път/ като прочетох и за другия плевел - тученицата /е малко ми бе зор да го открия, но по снимките с това име - точно същото е/, пък то гледайте колко било полезно
http://www.lekar.bg/2015/05/29/%D1%82%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0/ пък то можело да се яде както сурово на салата, така и на супа, и в плънка на баница, както и с ориз... и
Цитат
Растението съдържа седем пъти повече витамин С от цитрусите; мастни киселини омега-3 пет пъти повече в сравнение със спанака. Пречиства кръвта, балансира стойностите на холестерола и предпазва от артериални плаки, т.е. върши добра профилактика срещу инфаркт и инсулт. Съдържа още витамините А, В6 и В9, калий и калций, магнезий и фосфор, натрий, манган и желязо. Полезна е за зрението, балансира кръвната захар, оптимизира имунната система, съдейства за отслабване. На терапия с тученица може да се разчита при антиракова профилактика, при болки в мускулите и ставите, артрит, дихателни и хормонални проблеми.
Като го прочетеш как да не те хване яд, че минимум 2 пъти годишно разчистваш градината си от него хвърляйки го ...в компоста...  smile3511 Ама ще се поправя.

# 738
Заповядайте в НОВАТА ТЕМА

За добавяне, изтриване или променяне на нещо в главния пост, моля да ми пишете до края на деня, защото утре нямам възможност, а след това се заключва първия пост и не може да  се променя до следващата тема...

Общи условия

Активация на акаунт