(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 93 470
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Нищо не ми е поникнало от репи, моркови, салати, спанак, червено цвекло. Сега пък ми казаха, че трябвало да ги завия с найлон след засяването. Е, ама то минаха две седмици вече и семената сигурно са изгнили. При нас нощните т падат много, защото е към планината.
Почакай малко, нощите са студени и не никнат така бързо. Моите моркови и репи поникнаха, но това стана за около 2.5-3 седмици. Салатите - семената и растенията, успешно презимуват, така че е изключено да изгният поради дълго стоене във влажна и студена земя.

Аз направих голяма глупост - засадих в кофички семена от тиквички и краставици, но забравих да надпиша кофичките. В момента са поникнали семената от всички кофички, но не намирам разлика между растенията.  newsm78

абсолютно еднакви ли изглеждат коти....  ooooh! несъщинските листа?  Blush

# 691
На тиквичките "бебешките" листа би трябвало да станат по-големи... ее123456, изчакай да изкарат 1-2 същински листа и тогава опитай да ги различиш...

# 692
На тиквичките листата са много големи и по-месести от тези на краставиците- поне такива спомени имам.

# 693
  • Русе
Моите пипери са достатъчно големи и вече са на студено, на остъклена тераса.

# 694
  • на пъпа на Златията
Рорик, направо цяло висше си е правенето на разсад.
Определено не е за мен.

Пролетен дъждец,
А няма ли да се ядосваш ако си купиш стимулиран разсад и после боледува  и набереш 3 домата от стрък или да почернее.?
Както ми обясняваш е точно за теб . Калява нервите. Най вече като се сдвериш с лупата и от 20 семенца намериш 5 що годе  годни.
Опаковките лъскави , качеството  никакво.
Така поне губиш 1 лев , а иначе  най малко 10.
Защо се мориш да сееш толкова рано? За да никне нещо му трябва топлина. Първо семената може да не са ти добри. Второ е още студено. Найлон се поставя когато е топло.  да не засъхват кълновете. 
Сега е добре да се засее домата  сандъчетата , магданоза , репичките , граха, салатите - къдрава айсберг,  мисля да ръсна и лавандулата , мащерката , босилека ,целината  .. Даже е рано за арпаджика. Виж трябваше да ми е готова лехата за разсада  на пипера а още не е обръщана.
Сега вниманието ни трябва да е насочено за спасяването на кайсията, поливането на чесъна със зелева чорба.

Рорик, след прочетеното ми остава само да медитирам!

заСлон , защо?
Толкова трудно ли ви се вижда
Пропарваснето на пръстта е 30 минути.
Сортирането на семената е 10 минути
Реденето на семената е 10минути
Други дейности 10 минути.
Всичко един час.,И още един час , подготвянето на материалите всичко на всичко 2 часа,много ли ви се струва?
ЗаСлон , Виждала сън дядо да сади лозе и обошки.
1. Правеше го напролет.
2. Изкопаваше дупките на 60 см . По една кофа вода във всяка дупка , после  една кофа тор , после пак една кофа вода.
3. Чак тогава изкопаваше или купуваше овошките Реже корените и пак кофа вода.
Какви овошки садиш?

Днес просветна за 1 час и това си беше . Пак се задъни от всякъде.
утре може и да вали сняг.

Последна редакция: сб, 12 мар 2016, 20:06 от rorik

# 695
Здравейте,аз да попитам за зелевата чорба.С нея поливате за чесновата ли муха?И още да ви питам за паленето на слама под кайсията?Как го правите?На мен ми поникнаха морковите,грахта,руколата.Бера по 2-3 аспержи на ден,страхотни са .Имате ли възможност насадете .Зимата успешно ми презимуваха 1 малка леха с моркови микс.Дали са някакъв нов сорт -не зная,но не измръзнаха изобщо и дори наедряха.

# 696
  • София
Рорик, за теб 2 часа, за мен поне 10. Щото нищо няма място , дистанциите огромни, а в главата - каша. Блъскат се вътре прочетени, несмлени и неопитани неща...

Купих арпаджик, как да го съхранявам, щом му е рано? Да го оставям ли да прораства?

Кога да "ръсна" тагетис и ехинацея? (ееех, отраквам се откъм думи Simple Smile )

# 697
  • на пъпа на Златията
   Здравейте,аз да попитам за зелевата чорба.С нея поливате за чесновата ли муха?

Да .Разреждам 1към 1 . Щото трябваше вече да съм консервирала киселото зеле а не съм и с лейката поливам отгоре растенията.

И още да ви питам за паленето на слама под кайсията?Как го правите

Най добре е от 4 страни на дървото,правя купчинки от слама. Тъй като е влажно тя си се овлажнява.
Сутрин 2  часа преди да изгрее слънцето ,  при мен е в 4:30  със суха слама запалваш купчинките , да няма пламък а да тлее и пуши , ако сезапали затлачваш със влажна слама.. Това е достатъчно да запази цвета. 
Морковите не мръзнат . Ако искаш да си запазиш трябва да ги извадиш  и да ги сложиш в посух пясък. Иначе ще ползваш само зеленината  вместо магданоз и ще избият семена, те са двугодишни , като зелето.

Рорик, за теб 2 часа, за мен поне 10. Щото нищо няма място , дистанциите огромни, а в главата - каша. Блъскат се вътре прочетени, несмлени и неопитани неща...

Ха , ха разсмя ме.За мен бяха 2 часа преди 3-4 години.
Аз съм на  66 години, гледам майка на 90.  Подпира се на 2 патерици колкото да ми прави беля.
Скована съм от артрит,ишиас, подарък от Чернобил ,като слизам по стълбите се подпирам да не ми се счупят коленете. Но това ми е по малкия проблем
Което където оставя все не мога да го намеря на мястото му ..Докато отида да измия лука на чешмата , ножа го няма  за да нарежа лука , , прибран е да не с загуби или  се крият да не влязат през нощта циганите  да ни колят  за 5 лева, като че ли те не си ходят вече с ножове.от в къщи.
 .И пак ми отиват 3 часа.

Няма прочетени, осмислени , опитани неща. . Ту ще е чрнеене,ту тута абсолюта, сега попаднах на  агроканал, някакви червейчета се завъдили по червени плодове - малини,капини , боровинки .. даже по праскови, червени ябълки  .Не знаят с какво да ги пръскат.Загубите им били 40 процента. Ден с ден, година с година , двор със двор не си приличат.   
Между другото всичките тия неща съм ги виждала  тук там из градината през годините , тъй като цял живот не съм могла да ям промишлено отгледани плодове и зеленчуци .Но  на някой друг стрък. Явно  ги няма естествените чистачи. 40 процента? Представят ли си да вземете лупата и пинсетата и да отделяте малинка по малинка за да хапнете.
Градината е творчество.Има основни неща , другото е от Бога. Вършиш основните неща  с любов и търпение без да се замисляш  за времето , без да мечтаеш за големи очаквания  и просто си щастлив.  .Една година ще се роди зеле, друга , домати , ... Ядеш това което Бог казва. Няма смисъл да изнасилваш нещата. Осмисляла е баба.Остава само да си спомниш  къде какво е било в градината .

# 698

Ха , ха разсмя ме.За мен бяха 2 часа преди 3-4 години.
Аз съм на  66 години, гледам майка на 90.  Подпира се на 2 патерици колкото да ми прави беля.
Скована съм от артрит,ишиас, подарък от Чернобил ,като слизам по стълбите се подпирам да не ми се счупят коленете. Но това ми е по малкия проблем
Което където оставя все не мога да го намеря на мястото му ..Докато отида да измия лука на чешмата , ножа го няма  за да нарежа лука , , прибран е да не с загуби или  се крият да не влязат през нощта циганите  да ни колят  за 5 лева, като че ли те не си ходят вече с ножове.от в къщи.
 .И пак ми отиват 3 часа.

Рорик разсмя ме,и ми стана едно топло на душата.
Моята майка е по млада ,на 60 е ,но има нещо общо с твоята.Когато ми е на гости докато готвя примерно си оставям лъжицата с която бъркам яденето,след две секунди я няма,веднага е измита.После избърша си в хавлията ръцете ,след малко я търся ,ама не тя за пране.Не и се сърдя,много я обичам.Тази година ми се развали съдомиялната и тя редовно ми помага като мие чиниите.Толкова е доволна ,че за нищо на света няма да и кажа ,че много от нещата ги мия след нея.

Добре де Рорик не е ли късно за салата да се сади?
Ако не е късно имам тука едно пакетче дето ми е любопитно какво ще излезе,да взема да го ръсна.

# 699
Рорик,  bouquet Heart Eyes bouquet
Скела, не е късно за салати. Прогнозата е за сняг. До пролетта има цяла студено-дъждовна седмица.

Последна редакция: нд, 13 мар 2016, 14:11 от Анонимен

# 700
alys слагам ги bouquet

# 701
  • на пъпа на Златията
   Скела, не е късно за салати. Прогнозата е за сняг. До пролетта има цяла студено-дъждовна седмица.

Топлата зима предполага и хладно лято.
Салатите са студоустойчиви и малко топлина ще ги накара  да се изравнят с есенните.
Особено къдравите и завиващите се като  айсберга.
Онези ,класическите, и старите видове като лобода   не стават добре и бързо стрелкуват.

П.С.
ЗаСлон .
Дръж арпаджика на сухо и тъмно.
Не съм привърженик на рътене на семена .Развиват мухъл и  после боледуват .
Кисна ги във вода най много 12 часа. Арпаджика пък хич. Главите после са нетрайни.  .

Последна редакция: нд, 13 мар 2016, 15:38 от rorik

# 702
Здравейте,четох в нета,че дините без семки са ГМО.Имам грозде без семки,дали не е ГМО

# 703
  • Пазете Гор
Ако човек няма нищо в главата си - ГМО ли е?

# 704
Ако човек няма нищо в главата си - ГМО ли е?
Laughing Laughing Laughing
 verginiq.ts промиха ни мозъците с това ГМО.Не се сърди нищо лично! Hug

Общи условия

Активация на акаунт