(Био)зеленчукова градина - тема 31

  • 93 467
  • 738
  •   1
Отговори
# 720
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
разгледах си запасите  Blush имам семена от нещо ... по-извънземно и от чушките на синчето

като да е рукола някаква, но не е с нарязани листа и розетката наподобява тази на глухарчето.
някой сял ли е такова чудо?  Blush какви грижи иска?
прилича на това долното  Peace
Скрит текст:

ще взема да снимам опаковката довечера Peace

# 721
  • София/Варна
  • Мнения: 1 520
Добри моята рукола, която сях преди две години приличаше на това долното. Не приличаше вообще на руколата, която продават в магазина.

# 722
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
направо зася или първо направи разсад?

що ли я купих!
и кой ли ще я яде, ама пусто любопитство!  Blush

# 723
  • София/Варна
  • Мнения: 1 520
Правих си разсад. Обаче предполагам, че може и направо да се сее. Аз слагам по някое и друго листо в зелената салата за колорит. Повече като е ми идва тежко и миризливо.Също така слагам киселец,спанак, абе всичко годно за ядене в зелен цвят,което намеря из градината.
Аз по принцип всичко сея първо в кутийки и тогава в градината, че моята почва е адска глина. Дори с боба и тиквите така процедирам, иначе няма никнене в градината. Първата година гледах как боба се мъчи да поникне обаче семеделите и първите същински листа залепва за глината,стеблото расте и буквално им се пречупваха в един момент стеблата,защото не може да се отлепи листата от глината.
Да похваля мъжо миналата година пролетта ми направи да речем повдигнати лехи, абе сандъци покрай едни подпорни стени и напълних с компост и тор и за първа година ядохме свестни краставици. Есента направи още два огромни сандъка 4/1,2м. и сега чакам да поизсъхне та да го метна, още някой друг да сътвори. Вече като си имам такива градинки, ще се пробвам да сея направо в градината и да не си играя всичко да сея първо с кутийки-саксийки.

Последна редакция: вт, 15 мар 2016, 11:14 от Gerundiq

# 724
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
 Laughing значи точно ти ми трябваш  Hug

замислила съм повдигнати лехи за новия двор.
от есента все чета, смятам, планирам, но друго си е като помогне някой, дето вече е минал по тоя път.  Peace

четох, че трябва да се сложи нещо отдолу.
едни пишат за мрежа, да не влизат къртици и други гадинки;
други пишат за растителни отпадъци, хем с времето да угният и да добавят хранителни вещества за разсада.
та сега се чудя, мрежата рано или късно ще ръждяса и помощ от нея няма да има; листа и окосена трева ако се сложат не се знае какво ще се завъди в тях...
вие как сте го решили?

# 725
  • София/Варна
  • Мнения: 1 520
Аз буквално си разстелих всички есенни отпадъци и неугнилия компост. Имаше латинки,чушки,боб,всичко което събрах при разчистването на градината есента. Единствено стеблата домати не съм слагала. Понеже имаме доста чертежи и документи на бяла хартия и мъжа ми ги реже с една машинка, та върху онези отпадъци един пласт хартия. Всичката пепел дето ми се моткаше от котела и камината и отгоре един пласт оборска тор. Не зная дали така се прави, но на мен това ми позволяваха наличните ресурси.
Преди да започнат дъждовете се опитах да си направя нещо като лехички за доматите. Имам притеснения да не им дойде много торта и за това по лехите прекопах с правата лопата. Оказа се изключително лесно и глината отдолу беше някакси пухкава. Имайки предвид, че едната леха се пада точно върху пътеката по която сме минавали 3-4 години и си мислех,че това чудо няма да се копае.
Мисля,че моето творчество не отговаря много на това което съм чела, но е факт,че миналата година на подобно сътворена повдигната леха вървяха и домати и краставици. За първа година брах домати на 19 юли, вярно че сея само от 4 години. За някой райони може и да е късно, но в полите на Витоша където през деня е 35 градуса, а сутрин 6 си е направо постижение. Без парник и без тунелчета.

# 726
  • Мнения: 4 753
рукола не ям и не зная какво е, но листата от глухарчето не са ли същите и не могат ли да се ядат?
за едни гладни хора питам

# 727
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
Благодаря, Герундия  Hug
и ни е ще самодействаме  Blush само да ми направят сандъците, че бащицата нещо се опъва  Blush

стелт, миналата година някой сподели, че си прави салата от глухарче, че и от онази другата трева  ooooh! тученица май беше  Peace
Wink вече има и лапад и дребна коприва  Laughing  има какво да си откъснат гладните  Peace

# 728
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
рукола не ям и не зная какво е, но листата от глухарчето не са ли същите и не могат ли да се ядат?
за едни гладни хора питам
И на мен ми заприлича това на снимката на глухарче. Но пък рукола съм яла на салата /но ме черпеха приятели вече готова, нарязана и не знам как изглежда/,  /глухарче - също - но родно производство - насеяно от любимите ми дечица / и руколата е далеч "по-сладка", докато глухарчето леко "горчи". Всъщност е въпрос на вкус и понеже всички познати ни знаят "откачените" вкусове /да си правим сами горчица, че нито една купешка не ни е по вкуса, а все са прекалено сладки/ не ни се учудват.

# 729
  • Мнения: 4 753
Ми то си пишело, но кой да чете...  Laughing
Руколата е Eruca sativa, a глухарчето - Taraxacum officinale, дори не принадлежат към едно и също семейство... Обърка ме оня ден шеф Манчев, пусна един такъв коментар в Черешката на тортата...  Grinning

# 730
  • София/Варна
  • Мнения: 1 520
Глухарчето по мой вкус си е откровено горчиво. Руколата има много специфичен вкус, който на мен леко ми налютва и с лек привкус на орех. Бре какво префинено стана. И на български казано, вкуса е странен и в по-голямо количество на мен не ми харесва.

# 731
  • Варна-София
  • Мнения: 428
....стелт, миналата година някой сподели, че си прави салата от глухарче, че и от онази другата трева  ooooh! тученица май беше  Peace
Wink вече има и лапад и дребна коприва  Laughing  има какво да си откъснат гладните  Peace

Да добавя и листа от иглика - и тя става. Италианците ядат и врабчовите чревца (звездица), но в ограничено количество, че съдържа сапонини, но това не е суперопасно. Все пак Ленинград е оцелял по време на блокадата и благодарение на врабчовите чревца.

# 732
  • София/Варна
  • Мнения: 1 520
Амика листата на игликата обработват ли се нещо преди да се консумират. А от тия врабчови карантийки просто няма спасение, освен да започнем да ги ядем, та да увелича шансовете да ги унищожим.

# 733
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
... А от тия врабчови карантийки просто няма спасение, освен да започнем да ги ядем, та да увелича шансовете да ги унищожим.
Даааа, всеки път когато ги скубя се сещам, че били полезни и някои ги берат да ги продават за билки.
http://www.bgflora.net/families/caryophyllaceae/stellaria/stella … llaria_media.html
Има и още едно, но не помня името му, което също е нападнало градината ми и постоянно го скубя, за което казват, че също било много полезно и вкусно на супа, но не съм се престрашила да опитам.

# 734
  • Мнения: X
Ядат и листата на репичките. Днес опитах едно крайче, но ми е грубо. Правих салата от всички зеленийки, които имаше в оранжерията и градината. Добавих настърган морков и орехи и стана чудесно. Зеленийките - зелен лук, сибирски лук, перца чесън, рукола питомна, че дивата е мъничка, копър (едни листенца, които с лупа вече изглеждат по-големи), репички и листа марулки.
Миналата година открих руколата. Първия път отгледах бял равнец, като си мислех, че е поникнала руколата. После съвсем старателно засях в кофички два вида рукола - дива и питомна. После пресадих в градината. Дивата ми се е разсадила, но малко. От руколата не слагам големи количества, но е интересна като вкус. Добри, ще снимам по листенце от двата вида и ще кача снимка. Но определено се опъваше да поникне в градината дивата рукола миналата година. А после се самозася (е, може да съм помогнала малко, като стривах шушулките със семена). Много устойчива на студ, защото цъфтеше въпреки снега. После в един момент измръзна.

П.П. О, това ли били врабчови чревца! Няма отърваване от тая трева, но ще я опитам на салата. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт