МОСКВА

• 43 091
  • 468
  •   1
Отговори
# 180
  • София
ВЕЩИЦА, разликата е доста по-малка. Ти може би гледаш, че цената на консулските услуги е 70 лв., но като влезеш в сайта на Руския визов цетър към посолството, ще видиш, че когато си подаваш сам в крайна сметка плащаш 155 лв. ( вкл. се  някакъв пакет, не може само консулските да платиш, не знам защо.) С фирма същото излиза 185 лв. без главоболия. Според мен разликата си заслужава.
Що се отнася до сериозността на шофьорите - не знам. Аз лично никъде за нищо не се сблъсках с несериозност в Русия.

# 181
  • Москва
Да, точно "хоп оф, хоп он".

Роже, наистина 20 лв. за 7 дни са нищо, ако си ги изчислила правилно. Това на човек ли е или общо?
Впрочем, ако сте с деца, тези карти които са от типа "пас" не са изгодни, защото основните забележителности са безплатни за деца до 18 г., а много и за студенти. Аз поне правих такива изчисления миналата година, затова не си взехме. Идеята ми е, че ако се качите на автобус "хоп оф, хоп он", ще можете да слезете на абсолютно всички основни забележителности, да влезете и да ги разгледате и да продължите. Същото се отнася и за речния трамвай. Честно казано, ако сте в центъра и използвате моята идея, наистина не си представям за къде точно ще ви трябва транспорт. Но това е мое мнение, само го споделям. Петербург е голям град, но центърът му е компактен. Което не може да се каже за Москва.

Вещица, аз още веднъж ще ви посъветвам да ползвате агенция. Разликата в парите не е голяма.

Зависи какво се разбира под «центъра на Москва» и какви забележителности са включени в плана.
За мен в Москва от Комсомольская до Красная си е нормално пешеходно разстояние, но баща ми не беше много съгласен.
В Питер има какво да се види и извън центъра, зависи какво имаш желание да видиш.
Отделно, да, задръстванията не са като в Москва, но ги има и не са много приятни.
Аз лично бих исползввла електрички, а не маршрутки за посещения на Петергоф, Царское село или Выборг. Или метеор до Питер и Кронштад.
Отделно, точно заради маршрутка от Царское село се оказахме в един от крайните райони на града и тогава метрото се оказа много полезно. А, също зависи и от времето. А в Питер то се сменя точно за 5 мин и от шорти се налага да облечеш дънки и яке.

# 182
  • София
О, времето в Петербург е наистина ужасно непредвидимо! Ние през август си носехме и летни, и есенни дрехи и се наложи да използваме и двата вида.

Що се отнася до електричките и маршрутките - специално проучих руски форуми и от там разбрах, че маршрутките са най-удобни. Има много аргументи, които сега ме мързи да пиша, а и не помня всички. Основно е свързано с близостта на спирката до обектите ( аз специално се интересувах за Петерхов и Царское село), както и за точното място, от което се влиза в обектите, за да се използва оптимално времето за разглеждане. Говоря за форуми, в които пишат петербургчани и руски туристи.
Така или иначе не може да се предвиди всичко. Аз, например, бях много наплашена от опашките за двореца в Петерхоф, даже се бях примирила, че може да не влезем или че ще чакаме с часове. За мое учудване, обаче, влязохме на минутата, нямаше и 1 човек опашка. Говорим за август, не за някакъв нетуристически месец. Късмет! Отдавам го на това, че сутринта валеше и имаше вятър и вероятно метеорите не са вървяли. Ето защо малцината туристи, които пътувахме с маршрутка, се оказахме в доста комфортно положение. После времето се оправи и се върнахме с метеор. Като слязохме от него пък пак излезе буря! Луда работа!

# 183
  • Варна
Така де.......... тепърва предстои развитие, тъй като по-рано от юни не можем да подаваме (най-много 3 месеца преди пътуването можело да се подават документи за виза), така че ще се отчитам от време на време, ако има нещо съществено Simple Smile
Благодаря още веднъж на отзовалите се. Сега остана да прочета информация за важните места, които да посетим Simple Smile

# 184
  • Варна
ВЕЩИЦА, разликата е доста по-малка. Ти може би гледаш, че цената на консулските услуги е 70 лв., но като влезеш в сайта на Руския визов цетър към посолството, ще видиш, че когато си подаваш сам в крайна сметка плащаш 155 лв. ( вкл. се  някакъв пакет, не може само консулските да платиш, не знам защо.) С фирма същото излиза 185 лв. без главоболия. Според мен разликата си заслужава.
Що се отнася до сериозността на шофьорите - не знам. Аз лично никъде за нищо не се сблъсках с несериозност в Русия.
Във визовия център плащаш 120лв. , които включват 70лв. консулски и 50лв. обработка.

# 185
Ние ще ползваме услугите на фирма за вадене на визи. Пътуването ни е 19.07-26.07 и мисля в края на май да подаваме документи.

# 186
От доста време чета коментарите в темата и се мъча да си направя някаква сметка колко бих спестила, ако си организирам сама за юли месец Москва и Санкт Петербург за 7 нощувки. Проверявах в ТА и разпитвах познати и се оформи цена на човек около 3000лв / 2500лв за ТА + 500 лв джобни/. Ще бъда благодарна, ако някой сподели мнение, защото вече се обърках тотално за визи, маршрути, хотели, трансфери....

# 187
Нашият бюджет на човек е следният- сам.билети София-Москва и обратно 500 лв., билет за експреса Москва-Санкт петербург-160 лв., виза-180 лв., седем нощувки-300 лв.или общо 1140 лв. Парите за харчене всеки си определя сам

# 188
  • София
Ами направете си сами сметка. Самолетните билети са около 250 евро на човек в двете посоки.Визите - около 180 лв. на човек.  Сапсана до Петербург е около 100  - 150 лв. на човек в двете посоки. Апартамент от airbnb на добро място може да се намери спокойно от 30 до 70 евро на вечер, зависи къде и колко хора сте. Яденето е относително нещо - в магазините не е особено по-скъпо от тук. Има евтини места за хранене, има и скъпи. Да речем, че човек спокойно може да хапне в Москва в нормално заведение със сервитьор за около 30-50 лв. с бира. Зависи от апетита. В Петербург за значително по-малко. От там нататък е въпрос на планиране и интереси - музеи, цирк, представления и т.н. Може да се видят всички цени онлайн и да си прецените.

Със сигурност самостоятелното пътуване е много, много по-евтино! На нас миналата година за 10 дни ни излезе доста под 3000 лв. на човек с храна по ресторанти, цирк, аквариум и всички възможни музеи, за които ни стигна времето - Елмазний фонд, Кремъл, Василий Блаженний, Ермитаж, Петро-Павловска крепост, Петерхоф и т.н., да не ги изброявам всичките.

# 189
  • Москва
Имам само един въпрос-защо до Питер трябва да се ходи именно със Сапсан?! Нощните обикновени влакове са толкова удобно и просто решение. Особено двуетажните. Да, и са значително по-евтини от Сапсан. (Пътувала съм и с едното, и с другото, не ме нападайте)

# 190
  • София
Ами за да се пести време. Защото няма смисъл да се губят 2 нощи с влак, когато си само няколко дни в Москва и Петербург. Защото нощта е също време за разходки и забавления, особено през лятото. И от 10 нощи 2 да губя в пътуване ми се вижда много. Освен това самият сапсан е забавен и интересен за пътуване. Такива луксозни скоростни влакове тук няма и това също беше част от преживяването. А и през деня си гледаш през прозореца и така виждаш неща, които няма как да видиш нощем. После спането и ходенето до тоалетна нощем във влак е малко неудобно, особено с деца. В купетата може да си с чужди хора, ако не сте достатъчен брой за едно цяло. Ей такива неудобства. Но, разбира се, обикновеният влак също е опция, за който го предпочита.

# 191
Ами направете си сами сметка. Самолетните билети са около 250 евро на човек в двете посоки.Визите - около 180 лв. на човек.  Сапсана до Петербург е около 100  - 150 лв. на човек в двете посоки. Апартамент от airbnb на добро място може да се намери спокойно от 30 до 70 евро на вечер, зависи къде и колко хора сте. Яденето е относително нещо - в магазините не е особено по-скъпо от тук. Има евтини места за хранене, има и скъпи. Да речем, че човек спокойно може да хапне в Москва в нормално заведение със сервитьор за около 30-50 лв. с бира. Зависи от апетита. В Петербург за значително по-малко. От там нататък е въпрос на планиране и интереси - музеи, цирк, представления и т.н. Може да се видят всички цени онлайн и да си прецените.

Със сигурност самостоятелното пътуване е много, много по-евтино! На нас миналата година за 10 дни ни излезе доста под 3000 лв. на човек с храна по ресторанти, цирк, аквариум и всички възможни музеи, за които ни стигна времето - Елмазний фонд, Кремъл, Василий Блаженний, Ермитаж, Петро-Павловска крепост, Петерхоф и т.н., да не ги изброявам всичките.
Благодаря на всички. Определено се спестява бюджет колкото за едно море после, но едва ли ще се справя с резервация за всички неща. Особено ме притеснява да не се лутаме из градовете на какво да се качим, къде да слезем. Все пак всеки е с различна степен на ориентация.

# 192
  • София
О, Москва е пълна с указателни табели и карти буквално на всеки ъгъл. Градът е чист, приветлив и според мен много сигурен. За мен тя е най-ясният и удобен за туристи град от всички, в които съм била. Метрото е много лесно за ориентиране, чисто, красиво, изключително редовно и безопасно. Аероекспресът е през няколко минути, просто, ясно, лесно за ориентиране и ползване, много по-удобно от автобусните трансфери по други европейски летища. Абе ако го направите сами, ще видите колко е лесно.

# 193
  • На юг от тук
Здравейте,
с молба да ми препоръчате с коя фирма да направим разходка с корабче в Москва. И задължителна ли е консумацията? Благодаря!

# 194
  • София
Ние взехме корабче от причала, който е зад храма "Христос Спасител". Не си спомням цената или името на фирмата, но корабчето беше малко и нямаше задължителна консумация. Доволна съм.

Сега намерих сайт:

http://rivertickets.ru/prichal-patriarshij-rechnye-progulki-na-t … ramvajchikov.html

Общи условия

Активация на акаунт