Завиждате ли на богатите?

• 70 623
  • 1 310
  •   1
Отговори
# 690
Да, това беше екстремен пример.

Но въпреки това ми е странно как хем дават на децата си по-добро образование, шансове и какво ли не...обаче на всичкото отгоре купуват и апартамент, да си има готово детенцето. Даже примерно се купува апартамент в БГ за дете, което живее в чужбина и с малко финансова дисциплина може да се сдобие с подобно жилище за...хм, 2-3 години, възползвайки се от разликата в стандартите.

Продължавам да не разбирам драмата от купуването на жилище за детенцето, както го наричаш ти. Давам пример със себе си, че е по-актуален за нашата действителност: фактът, че съм получила наготово имоти, не ме е направил нито по-глупава, нито по-умна. Всъщност по никакъв начин не ми е променил чипа, освен че ми даде едно вътрешно спокойствие, че каквото и да се случи, няма да имам нужда да мисля къде ще живея.

Около мен има доста народ, млади хора на по 30-40 години, които са теглили кредити за къщи и апартаменти. И при все, че заплатите на повечето от тях са съвсем добри, и не се лишават кой знае от какво, за да си плащат вноските, все пак виждам, че има една нервност, притеснение някакво по отношение на въпросния кредит. Да не говорим колко години ще го изплащат. Говорили сме си с тях, някои са ни много близки - и моята ''ситуация'' и за тях е в пъти по-приемлива.

Ако мога, ще спестя поне жилищните кредити на детето си, да. Пък нека ми обясняват разни съфорумки колко неборбена ще я направя  Wink

И аз като теб рано наследих имоти и напълно споделям поста ти. Дава спокойствие и още как.

# 691
Е аз за това спокойствие говоря. С наличие на имот имаш повече опции да отказваш работа, да сменяш пътеките, имаш право на грешки.

Ако няма такава "мрежа", може да действаш по-внимателно и с повече мисъл.

Около мен хората с купен наготово имот (мои набори) общо взето не си дават много зор. Примиряват се с кофти работа и малко пари, щото няма нужда, имат къде да живеят...не се и женят даже.

# 692
  • София
Права е МБ, има я и другата крайност. Около мен познати да искаш, наследили по един, два апартамента и без един стаж в живота си. А минават 40-те. Не желаят да се вкарват в матрицата за някакви мижави пари. И така преживяват сносно.

В образованието на дъщеря ми ще инвестирам съобразно потенциала ѝ. Нито повече, нито по-малко. Смятам, че така е редно.
Сигурна ли си, че познаваш добре потенциалът й?
(не се заяждам)
Честно казано, не съм доволна. Едва говори и понякога се нааква в гащите.
(Шегувам се, дъщеря ми е на две  Simple Smile )

# 693
  • София
Единственото заключение, което мога да извадя е, че познаваме различни хора. Най-малкото съм се омъжила, даже два пъти  Mr. Green

Майтапа настрана, лично за мен едно от най-ценните неща в този живот е правото на грешки. Не давам на никой с пръст да ми го пипне това право - нито на роднини, нито на съпрузи. Смятам да го осигуря и на детето си.

Изобщо, да имаш възможност да избираш е безценно. Това е и една от причините да мисля, че щастието е трудно постижимо при бедните. Богатите също страдат, боледуват, развеждат се и прочие, но имат избор. Даже много избори.

# 694
  • София
Безимотен е равно на беден само при български манталитет.
Освен това в примера ми ставаше въпрос за наследили повече от един апартамент.

# 695
  • София
Аз наследих имотИ. Плюс земя и гори. Както и да е.

Богатите често влагат парите си в недвижимо имущество. И не, никой не е твърдял, че безимотен е равно на беден. Но пък щом теб и Мамасита ви устройва идеята, че който наследява повечко имоти, то това го прави мързелив и неамбициозен, ОК. Моите наблюдения са други.

# 696
Не че това го прави, но може да е фактор. И то доста сериозен фактор.

# 697
Аз наследих имотИ. Плюс земя и гори. Както и да е.

Богатите често влагат парите си в недвижимо имущество. И не, никой не е твърдял, че безимотен е равно на беден. Но пък щом теб и Мамасита ви устройва идеята, че който наследява повечко имоти, то това го прави мързелив и неамбициозен, ОК. Моите наблюдения са други.

И аз имотИ, без гори.

# 698
Това, че някой е осигурен с жилище изобщо не означава, че ще е по-малко борбен.Все едно ако няма такова, цял живот за единия имот ще се "бори". Хората и ситуациите са толкова различни, че не може така повърхностно да се обобщава.А и има толкова други поприща на които да си доказва борбеността.

# 699
  • някъде в орбита...
Изобщо, да имаш възможност да избираш е безценно.
Напълно съгласна Peace

Наличието на имот(и) и според мен не е съществен фактор (почти никакъв) относно това дали човек ще работи и като какъв.

# 700
Безимотен е равно на беден само при български манталитет.
Освен това в примера ми ставаше въпрос за наследили повече от един апартамент.

Аз съм много имотна. Ама много.
Имам такива хубави имоти, че освен загуба, друго не ми носят. Защото, едно е да наследиш имот на Витошка, друго е десет декара гора, две вили и плевня, да речем.

# 701
  • София
Аз пиша по принцип, а вие започнахте да изброявате имоти.

Не може да не се съгласите, че за някой по-мързеливичък с наследствен доход е много по-лесно и удобно да се носи по течението, отколкото да се насили да развие потенциала си.

Не че нашите деца са от мързеливите. Не, разбира се.

# 702
Апартамент и образование са това, което ще получат в съвсем млада възраст, като начален старт.
Бизнесът, който ще насладят и недвижимите имоти, когато ние си отидем е съвсем друго. Само от тях зависи дали ще съумеят да го подържат, доразвиват и дали ще има какво да оствят след себе си.
За съжаление има доста примери, които са през поколение- едните пестят, следващите харчат, затова сме решили с мъжът ми добре да си поживеем на старини. Пари в кеш ще гледаме да няма много за наследяване:) Няма да правя компоти от плодовете на труда си, я:) След осем години се. "пенсионираме" и ще падне такъв живот, че само си викам, дано:)))
Недвижимостите и трайните вложения са им достатъчни. И то в случай, че няма война да речем, след която ако сме живи ще сме бедни, като църковни мишки. Ако искаш да разсмееш Господ, си прави планове.
А всъщност, какво се очаква да правим с имотите, ако не са за децата, а бизнеса? На кого да го оставим? За мен е най- нормално да се старая децата ни да живеят по- спокойно от нас.

# 703
  • Street of Dreams

Ако си губех времето да гледам другите и да завиждам, никога нямаше да съм щастлива.  

Последна редакция: ср, 07 окт 2015, 18:30 от OnDiNe_

# 704
  • София
Аз съм съгласна, Асос. Само, че според мен ключът от бараката, пардон вилата, е характерът на въпросния наследник. Ти сама казваш: някой по-мързеливичък. Ами може да не е мързеливичък, а напротив - амбициозен и работлив.

Общи условия

Активация на акаунт