С какво ви дразнят свекървите- 49

• 50 287
  • 747
  •   1
Отговори
# 165
То пък голямата философия, аз която бебе не бях държала преди моето, така хубаво го окъпах под чешмата за първи път, все едно само това съм правила:D За 5 минути работа.
 Ей, сега се сещам за моето чудо, започнах да го къпя в корито, бабата до мен плътно, аз й казвам, че докато не падне пъпчето няма да го потапям във вода, а ще го поливам. - Ама защо така? Така не се прави? Така нищо не правиш! Само мрънкаше, един път й го дадох да го държи и тя го топна разбира се. Там не издържах й се развиках. Отделно ми обясняваше, че няма нужда да хо изплаквам, ей така с шампоана да го бърша, абе щуротии къде се сетих пак са се ядосвам.
 Миленака, таткото ще е с мен в болницата. В Гърция имаш придружител, преди беше свеки, сега ще е ММ или ще си платя на някой, предлагат такава услуга.

# 166

Не бих си и помислила, че мога да ангажирам близки с домакинска работа, каккто и аз това да свърша в нечий дом
при здрави и прави млади хора.

Ами на мен ми беше икономически по изгодно във времето, в което ще се въртя с парцала или ще мия чинии да седна на компютъра да изкарам някой лев, докато бебето спи. Пари никога от никой не сме взимали, а знаете, че парите не растат по дърветата. А мъжът ми работи достатъчно и след като се върне, вместо да му връча прахосмукачката, за всички беше по - добре да се позанимава с бебето, докато сложа вечерята или си взема душ
Това с домакинстването беше доброволно, в никакъв случай не е било задължително. Просто на въпроса от какво имам нужда като помощ, за друго не можех да се сетя.

# 167
  • при късмета

И не е ли по-логично да дойде някоя приятелка дето е къпала бебе  преди 2-3-5 години да ми покаже, а не майка ми или свекърва ми, дето са къпали бебе реди 40 год.?
Не се притеснявай за това. На мен педиатърката ми обясни за къпането, като дойде след изписването. Показа ми как се държи бебето и каза да го къпем под чешмата докато падне пъпчето и после в коритото. Каза ми какво да правим преди и след баня.
Като извикаш педиатър след изписването, ще ти обясни. Дори приятелка не е нужно да викаш.

# 168
А да, хич не разчитах аз на педиатърката у дома, толкова глупости изръси тая жена, че едва се сдържах да не й го кажа.
 Малко е облечено, облечи го още. В стаята е студено, отопли я още. Спираш нощното хранене, даваш само вода. Дохранваш след кърменето може и да не кърмиш, то сега какви хубави млека има! и взе да ми хвали конкретна марка.
 Дано никой не попада повече на такива съвети, че да не вземе да им се върже.

# 169
  • София
Ох, Zoi, съвсем забравих, че си в Гърция. Вярно, че при теб е по-сложно  Confused

# 170
  • при късмета
Е тук нещата не се случват с всички педиатри по същия начин, все пак. На мен всичко тя се ми обясни. И е единствената, която слушам за детето да ден днешен. Дойде деня след изписването, после бяхме на консултация на 15 дни, на месец, на месец и половина и после всеки кръгъл месец до година 7-8 месеца.

# 171
Не съм в Гърция, в Бг съм все още, свеки е там и там раждах първото, може би и второто поради други обстоятелства. Чисто българско педи беше това с глупавите съвети Simple Smile

# 172
оо, значи и вие не умеете да си къпете бебетата,  hahaha не съм само аз  Joy
и моята детска уж съвременна млада дама, ми разправя как нейната кърма не била хранителна, затуй я е спряла. И това човек с медицинско образование, специализирал педиатрия. Луда работа ... Аз при нея ходя само за имунизации на децата, и отвреме-навреме да взема някое направление. Иначе е супер мила и отзивчива, ама от лекуване грам не разбира. Не й се доверявам нито за себе си, нито за децата
Скрит текст:
когато бях с двустранна пневмония не разбра изобщо, а ми предписа прахчета АЦЦ за кашлянето. След няколко часа ММ ме заведе в частната, защото буквално не можех да дишам вече, направиха ми снимка и казаха, че двустранна пневмония в такава степен на развитие не се случва за 2 часа. Ей това са нашите Джи-Пита, за съжаление, от моя опит.

# 173
  • София
Цитат на: HappyKali link=topic=875718.msg31724305#msg31724305 date=1444051357

Стига бе хора... Тези, които просто нямат баби да не би да са им умрели децата? И не е ли по-логично да дойде някоя приятелка дето е къпала бебе  преди 2-3-5 години да ми покаже, а не майка ми или свекърва ми, дето са къпали бебе реди 40 год.?

Бабите, в голямата си част, не са приритали да се навират между шамарите.
Правят го, защото " така трябва" и защото на тях са помагали, когато са ви раждали.
Ако има как само да дойдат, да нагушкат бебето и да си тръгнат, за тях е най- добре, но не смеят да ви го кажат, защото веднага ще се почувствате пренебрегнати и засегнати.
Само че, така близост между внучето и тях не се създава и когато дойде " палавия период", нито детето се чувства добре в тяхна компания, нито те.
Детето си реве за мама, а бабите ги е страх да го гледат, за да не сбъркат нещо и да му навредят.
Пък и като го виждат два пъти в годината, мило им е, но си е "чуждо дете".
Ако имаш наоколо баби, които живеят със семейството на едно от децата си, ще ти направи впечатление, че внучето е " нашето", а на живеещите далеч " тяхното". Simple Smile

# 174
Съвсем сте я опропастили тая тема. Човек да не се оплаче от нещо и му скачат сто човека да му обяснят как не е прав....

# 175
  • Варна
Бабите, в голямата си част, не са приритали да се навират между шамарите.
Правят го, защото " така трябва" и защото на тях са помагали, когато са ви раждали.
Ако има как само да дойдат, да нагушкат бебето и да си тръгнат, за тях е най- добре, но не смеят да ви го кажат, защото веднага ще се почувствате пренебрегнати и засегнати.
Повярвай ми, не става въпрос за такава баба...  Laughing
И честно казано, аз навремето бях много по-привързана към баба си,, която виждах веднъж в месеца, отколкото към тази, която ме е къпала, гледала и даже живяхме у тях две години,  докато баща ми беше в СССР...

# 176
  • Варна
Като чета тука доста от постовете, честно ви казвам, започвам истински да оценявам моята майка и моята свекърва. Никоя от тях не си направи устата да ми помага след раждането, нито се е бутала у дома. Ние с мъжа ми се справихме сами, не помня да сме видели някакви особени трудности, аз също бях секцио. За къпането на дъщеря ми даже не се сещам някой да ми е обяснявал нещо, аз от самото начало започнах да си я къпя самичка, без чужда помощ и съвети. После нещата се стекоха така, че свекито замина в чужбина за постоянно и още е там, вече трета година, без да се връща. А майка ми и насън не би си помислила да ми се натрапи вкъщи, по принцип ние ходим у тях и тя започна да се включва активно в гледането на детето едва след годинката - активно имам предвид веднъж седмично я оставяме у тях за един ден - събота или неделя, в по-редки случаи с преспиване.

# 177
  • София
Бабите да не се деляли... И как точно няма да има делене? Да си го признаем честно- свекърва ми никога не се е държала като майка ми и никога не бих я приела като моя майка. Точка. И няма начин (предвид горното) да я третирам по същият начин като моя майка. И ако имам нужда от помощ (аз, не мъж ми), съответно сама бих преценила към кого да се обърна, на кого имам доверие... И не, не би трябвало млада майка да се интересува чии чувства наранява, защото за да е ок бебето, е важен нейният комфорт и нейното спокойствие. И тя трябва да се съобразява само с това в първите дни/седмици.
Това свекървенско чувство, че снахата задължително (!) трябва да се съобразява с нея е тотално сбъркано.  Отношенията между хората са двустранни. Доверието се заслужава, а не се дължи.

ПП- за протокола- имам синове. И не, не бих натрисала помощта си. Бих я предложила и бих била доволна, ако бъде приета. Бих била щастлива, ако съм заслужила доверието на снахите си (за справка: КАG.).
Мисля си, че основата на добрите отношения свекърва/снаха се полага от по- възрастната, от по- мъдрата жена. И, ако тя няма такта, да изслушва, да отстъпва, да не се държи критикарски, то не може да се сърди на другата, че не и се "целува ръката"... по задължение

# 178
Бабите да не се деляли... И как точно няма да има делене? Да си го признаем честно- свекърва ми никога не се е държала като майка ми и никога не бих я приела като моя майка. Точка. И няма начин (предвид горното) да я третирам по същият начин като моя майка. И ако имам нужда от помощ (аз, не мъж ми), съответно сама бих преценила към кого да се обърна, на кого имам доверие... И не, не би трябвало млада майка да се интересува чии чувства наранява, защото за да е ок бебето, е важен нейният комфорт и нейното спокойствие. И тя трябва да се съобразява само с това в първите дни/седмици.
Това свекървенско чувство, че снахата задължително (!) трябва да се съобразява с нея е тотално сбъркано.  Отношенията между хората са двустранни. Доверието се заслужава, а не се дължи.

Мисля си, че основата на добрите отношения свекърва/снаха се полага от по- възрастната, от по- мъдрата жена. И, ако тя няма такта, да изслушва, да отстъпва, да не се държи критикарски, то не може да се сърди на другата, че не и се "целува ръката"... по задължение

Това е и моето виждане! Обаче аз съм /умерен/ оптимист, защото хората и времената се променят, свекървите/ да се надяваме/ също. Сегашните млади жени, майки на синове, които са независими и се съобразяват със семейството си/мъжа си и децата/, мисля, че ще са по - склонни да дадат свобода на следващото поколение да живее живота си както сметне за добре и да не следват някакви стари и според мен безсмислени традиции. Само времето ще покаже дали съм права.
Някога преди около стотина години е било това подчинение на свекървата, защото младите са се женели на по 18, без пари, без професия, всички дружно заживяват със свекърите, които се грижат за тях, включително и финансово и къде ще иде снахата, освен да слуша благодетелите си. Сега времената са други, след двайсетина години ще са още по - различни

# 179
Хаха, искаш да кажеш, че сегашните проклети млади жени ще станат благи и сговорчиви баби и свекърви след години? Не ми се вярва нещо Wink
И тогава ще важи с пълна сила приказката за невъзпитаните и неуважителни днешни снахи и лошите едновремешни свекърви Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт