Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 2

• 102 621
  • 748
  •   1
Отговори
# 690
Минимум за необзаведените са кухненските шкафчета и евентуално вградени котлони и фурна.Бойлерът не ,че е задължителен,но обикновено и той присъства.Всичко останало е по желание на собственика и според конкретната ситуация.
Аз например в момента имам наематели,които са щастливи,че пералнята си е тяхна,а не заварено положение,защото са с малко бебе -от хигиенна гледна точка.
Необзаведеният се отдава малко за по-нисък наем,но пък наемателите остават за по-дълго време,което е голямо удобство за наемодателя. Peace

# 691
  • София
И за нас беше важно да има кухненски плотово. Всичко останало сме си купили. Смятам, че е добре собственика да поеме всичко, което  не е удобно да се вземе после. В момента сме на парно и топла вода, но ако не бяхме щяхме да се договорим за климатик и бойлер.

# 692
Чакайте, чакайте... Dev@, споделих моите усещания. Не се наемам да твърдя, че се търсят много. Просто аз си направих сметка за своята ситуация. Реших, че по-добре да се посъбере еднократно сума за обзавеждане. За сметка на това после да се плаща по-нисък наем.
Скрит текст:
А при мен е малко и от личните ми предпочитания да живея сред неща, избрани от мен. Хубави или лоши. Понеже не се зае ще има ли някога опция за закупуване, предпочитам да живея сред вещи по свой вкус.

Помня, че когато се наложи да сменим апартамента се тръшках, че не искам да се местя, как ще отида на ново място, тъкмо свикнах... Сегашният апартамент ми изглеждаше чужд . А моят приятел помня, че ми каза "Сега като се наредят диванчето, телевизора... пак ще сме си у нас". Тогава разбрах, че като за нас решението да се купи обзавеждане, е било добро.

Но това е нашият случай. Инак даже по-скоро не смятам, че се търсят необзаведени. Такива жилища се наемат от хора, които си имат мебели. Не от студенти и временни електрони. Повечето хора даже напротив - предпочитат да е обзаведено. Примерно чакат да им се построи жилището и искат да избират мебели по размерите на дома си.

Исках необзаведен с бойлер и кухненски шкафчета. И такова се и намери. Климатик нямаме. Зимата не се нуждаем от отопление в изцяло южен апартамент. Буквално не отопляваме. Но за сметка на това лятотооооо... ооо лятото  Crazy

Нищо им няма, Aisha. И нашите са такива. Neo. Хладилник още по-куче марката - Finlux  и т.н.. Просто аз си казах: "Ако ще плащам всеки месец по 200 лева отгоре заради този тип уреди, то и аз мога да си ги купя. Ще спестя от наем за обзаведено, но за сметка на това ще си подбера да е по-просторно, да е новичко." Това си е индивидуална преценка. Ако изкарвах 1500 лева заплата бих си купила всичко марка Gorenie. A aко имах мъж милионер - Miele. Посъветвах момичето, защото ми се стори, че разсъжденията ѝ текат подобно на моите преди 3 години.

# 693
Аз мисля да сложа климатик, бойлер и пералня.

Пералня?! Това категорично не е нужно да слагаш в необзаведено жилище. Даже за климатик съм малко на кантар дали трябва.
И тъй като сме дългосрочни наематели не ми пречи да инвестирам в обзавеждане.
Именно. Дългосрочните наематели рядко търсят обзаведено.

# 694
Ако има друго отопление ,за какво е климатикът?

# 695
 JoyЗа охлаждане

# 696
  • София
Необзаведен се пласира трудно. От гледна точка на наемодател мога да кажа, че е в пъти по-лесно и по-изгодно да отдадеш обзаведен с нови мебели "Виденов", отколкото празен. Наемателите, склонни да инвестират в собствено обзавеждане, са единици. Да обзаведеш с нови евтини мебели, за които да не се притесняваш, не е проблем. Но измежду кандидатите ще трябва да се избира по-прецизно. 

# 697
Това ясно.Имах в предвид ,че климатикът в повечето случаи се приема за лукс.
съгласна съм с Ev_e ,определено търсенето на обзаведени жилища е по-голямо, а самото обзавеждане може да е супер и на приемлива цена,която да се "избие" с няколко наема.
Според мен всеки търси уют според соствените си разбирания.Обзавеждане по свое виждане се прави при свой дом,за квартира се плаща да ползваш наредено вече жилище -доколко съвпада с личния вкус вече е въпрос на избор.

# 698
Обзавеждане по свое виждане се прави при свой дом,за квартира се плаща да ползваш наредено вече жилище -доколко съвпада с личния вкус вече е въпрос на избор.

E, извинете, че дръзнахме.  Laughing

Моя приятелка, поживя доста години в Гърция, а сега в Лондон. Навсякъде е различно. В Гърция било по-често срещано да се дават необзаведени. В Лондон пък къщичките, в които масово живеят чужденците по 7-8 човека вътре, се давали обзаведени. В малките им градчета обаче пък същите такива къщи се давали по-често без мебели. Само с кухни. Така че да не генерализираме кога е редно човек да търси уюта по собствен вкус. Мисля, че е по-коректно ако искаш по свой вкус да си вземеш мебелите и да се наемеш със задачата намиране на необзаведено вместо да отидеш на оглед и да чупиш стойки на наемодателя, че не те кефи цвета на дивана. Нали така?

Може да е по-рядко, но и за такива като нас се намират наемодатели. Слава Богу.

# 699
  • София
Говорех от личен опит. Отдавах необзаведен, с кухненски шкафове, печка, пералня, иначе абсолютно празен, понеже личното ми виждане е като твоето - по-добре по-нисък наем, но със собствени мебели. Е, няма да разказвам какво изтърпях на огледите, независимо че много ясно обяснявах всичко на брокерите. Затова и повече няма да отдавам директно, просто ми скъсаха нервите. Представям си, ако бях на работа в тоя момент бях на работа и трябваше да търча да показвам на разни туристи, тип зяпачи, по всяко време.
Еми оказа се че идват да гледат необзаведен апартамент, ама не може ли все пак да го обзаведа, ама на същата цена. Просто беше безумно.

# 700
Защо ме търсиш? , хубаво сет направил ,че сте дръзнали. Peace
Написах лично мнение от преки впечатления.Четвърт век съм била по квертири и в различни моменти съм имала различни нужди и потребности,съответно съм неаемала от чисто празно само с мивка ,до напълно обзаведено. Единствената ми забележка като минус на необзаведените жилища е че  внасянето и разнасянето на мебели не се отразява в повечето случай благоприятно на цялостната визия на имота.

# 701
E_ve, студентски истории ли са това? Според мен всичко тръгва от модерните студентчета. Преди години се живееше по общежития. Само на по-заможни родители децата бяха по апартаменти самостоятелно. Квартира тръгваш да наемаш едва като завършиш и си намериш някаква работичка все пак. А сега родители от малки градчета, без да си направят сметка могат ли или не да посрещнат тоя разход, настаняват първокурсника в апартамент. Пък после гадна е София, високи са наемите. Е, високи са, да. Измерват се спрямо заплащането в конкретния град. Средното. А не спрямо същото в Плоски Тръмбещ примерно.
Вероятно тогава се почват пазарзъците "А не може ли за същите пари обзаведено?". Още от студентските години и си продължават и после.

Ако ти предлагат жилище за 600 е нормално да водиш пазарлък от рода на "Аз ви давам 550. Както вие прецените". Това е сделка като всяка друга. Но да идеш на оглед на необзаведено и да искаш мебели... си е тъпо.

Sause baus, помислих, че го намираш за прекалено дръзко, затова така се изразих. Инак отразява се на апартамента, да. Стените после трябвада се пребоядисат. При добре стопанисващи наематели не би трябвало да има друго.

# 702
Добре де, аз откъде да знам какви наематели ще имам?
Дали да купя спалня, или две легла? newsm78

За кухня - изобщо не мисля да се коментира, ясно е, че без кухня не може. Обаче за вградени уреди и стъклокерамичен плот съм скептична. По-скоро бих купила малка печка от типа Раховец.
Ние в момента правим ремонт у нас и като гледам собствената ми майка как не внимава със стъклокерамиката Crazy, не очаквам наемателите да са осторожни.

Бойлера го споменах, защото стария беше повреден и продавачите го свалиха. Просто трябва да купя нов.

# 703
  • София
Щом топлата вода е от бойлер трябва да купите бойлер.

# 704
  • София
Дева, ако е празно - аз първо бих направила кухнята. И да, също с печка, тип Раховец.
У нас съм с такава, че Скъпия готви редовно и не пази. Всичко кипи, клокочи и се облива с готвено.
Ако при огледите някой кандидат много ти вдъхне доверие и пожелае обзавеждане - ще купиш. Сега е лесно с доставкта на мебели.
Така ще се разберете дали иска спалня или легла.

Общи условия

Активация на акаунт