157 Американски духчета обикалят за Хелоуински бонбони

• 53 023
  • 415
  •   1
Отговори
# 210
Цитат от брат ми за 10 ноември, той има много по-добра памет от мен: "тогава бяхме в коми и поради пълното информационно затъмнение нищо не разбрахме от падането на комунизъма. малко преди Нова година чухме, че бай Тошо бил сменен".

Джейн, преди си взимахме дей пас. Преместихме се в друг щат и като отвориха и там локейшън, си поисках дей пас, но нямало такова нещо при тях. Намеси се мениджър и направо ми изкара карта на името на фирмата, за която работех дистанционно, сякаш съм им представител за щата. Странна работа, ама за мен работи.

# 211
При нас това пише на сайта:

To qualify for a free membership account, on your first visit you need to show a valid reseller's permit (business license) or tax-exempt certificate (for a non-profit organization) and show proof that you are authorized to purchase for said business or organization.

Ще си чакам, изглежда  Peace

# 212
Корал, честит ви син! Хубаво име сте му дали, силно, мъжко!  Hug

Точно - трябва да имаш бизнес, който се занимава с манджа...
Аз поръчвам на приятел по 2 тенекии големи, че да има за прославените ми баници - на 1 опаковка кори слагам по 2 буци сирене  Joy

А когато бай Тошо умря го чух на паркинга на Правец, след като цяло нощ бяхме ловили шарани на протеинови топчета (дънни въдици, т.нар. кур-капан); бяхме крали царевица от съседните ниви и цяла нощ си разказвахме вицове и магарии около огъня... бяха страшни жеги в София, та се спасявахме кой както може! Добре, че ме подсетихте, трябва да прозвъня старите другари!

# 213
и в ресторант депо има българско сирене?

Агент, дай рецепта за тази баница. Помня и тиквеник правеше легендарен.
аз няма да ям, обещавам  Embarassed

# 214
so what?, аз взимам овче и е страхотно.

# 215
Джейн, питай за дей пас.

Соу, не във всеки.

# 216
  • WA, USA
ммммм, на Агента тиквеника Heart Eyes

# 217
Преди време можех да се закълна, че малинчов колет е пълен със зрънчо вместо шипинг попкорн. Миришеше на зрънчо и на допир и натиск изглеждаше като зрънчо. Днес колет от амазон пристигна със същите кравайчета. Някой да знае какви са и защо миришат на зрънчо?

# 218
Мишки, не знам. Ама никога няма да забравя как от "Малинчо" ми бяха пратили един отворен и наполовина изяден пакет "Зрънчо"  Laughing

# 219
Ей, върнахте ме в спомените за купоните за храна, опашките рано сутрин пред супермаркета, лигнина и памука ( и ние бяхме три сестри тинейджъри по това време). Отврат беше, още имам незаличими спомени от използването на горните материали. Аз бях на бригада, като свалиха бай Тошо. Всички бяхме така  Shocked. Мислехме си, че е вечен.
Гледам рецепта за тиквеник се спомена. Ще съм благодарна, ако я споделите. За тенксгивинга сме канени на вечеря с американци и ми хрумна да занеса тиквеник. Проблема е, че никога не съм правила  Laughing. Само баница със сирене досега.
Честито бебе Самуил!

# 220
ммммм, на Агента тиквеника Heart Eyes
Руми, аз го опитах 2 дни след като си бяхте тръгнали - следващият път ще е по-добър!

и в ресторант депо има българско сирене?

Агент, дай рецепта за тази баница. Помня и тиквеник правеше легендарен.
аз няма да ям, обещавам  Embarassed

В Ресторант Депо има бг тенекии, на които си пише "made in BG", проблемът е, че качеството не е 100% консистънт, та някой път ядем чудесно сирене, а друг път не баш....

Сек да погледна на кой бях писала инструктаж за тиквеника, че дълго:

"Така, рецептите... понеже никога не следвам точно рецепти и все нещо модифицирам препоръчавам и моите препоръки да не се следват точно, а да се адаптират към вкуса на всеки. За всеки американец/дете това е БГ пъмпкин пай.

Тиквеника го правих на око... настъргана сурова тиква (butternut squash) - доста беше поне 4-5 чаши (сложих я в това, с което отцеждам спагети, че пуска доста сок); стафиди (натопени да набъбнат в алкохол/ром, но може и в сок от портокал); захар на око (около 2-3 до 1 чаша); канела на око и мирис, но да е щедро и повече, отколкото мислиш, че трябва; също щедро ситно нарязани орехи и най-важното - някакви леки бисквити, най-добре ванила. Правила съм го и с енимал кракърс, онзи ден имах някакви чаени под ръка - слагам в зиплок торбичка и ги натрошавам на едри трохи с дръжката на ножа. Идеята е да оберат и попият каквото още пусне тиквата (защото повече от половин час нямам нерви да я чакам или изтисквам на ръка, а ако остане воднисто щяло да стане на каша при печенето според майка ми) - пак на око, около 1/5 от обема на тиквата. Традиционно мама казва, че се слагало галета, но аз съм пишман домакиня и такива продукти нямам, та 1-ия път като правих ползвах бисквити и Юли го хареса. Плънката като се смеси всичко не трябва да е много мокра, леко влажна е ОК. Слагам обилно от плънката върху кората, свекърва ми ми е казвала, че НЕ е редно така да се прави. Кори от най-тънките.... мажа първата със смес 50/50 масло и олио (1 супена лъжица се размазва по кората), кората се вдига и се обръща към следващата с намазаното да се "залепят", двете заедно, както са залепени се прегъват на 1/3 от долния край за да не ги разкъса тежката плънка, слагам "редица" от плънката и навивам на руло. В каква тава се пече поред мен няма значение, според Лазаров обаче в кръгла тава, завито като баница било по-добре, защото не изсъхвали краищата. Ако остане от плънката си я пека заедно с нарязани ябълки и круши и червено вино + карамфил, защото и аз съм човек, но не искам да ям тесто Simple Smile)))

Пак според мъжа ми тоз тиквеник трябвало да се поръси със пудра захар (аз съм много скимпи със всякаква захар и на него не му е достатъчно сладко) и да се сервира топъл със топка ванилов сладолед. Това обаче ИМХО е туу мач, няма нужда от толкова калории и различни вкусове.

Баница
1 пакет ТЪНКИ кори (Athens Phyllo Pastry Sheets - 454 g) - същите като за тиквеника, аз не ползвам по-дебели кори за баница, колкото и някои хора да твърдят, че е класика.

6 яйца, 6 препълнени лъжици кисело мляко, най-добре пълномаслено, 1 огромна буца сирене - поне 800+ грама, или 2 нормални (около 900 грама) се смесват в купа. Ако сиренето е много тебеширено и сухо съм добавяла крийм чийз, ако не ми е стигало съм добавяла и извара (фармърс чиийз). Ако сте късметлии и децата ви ядат зелено може и задушен спанак да се метне.

Смесвам 50:50 разтопено масло и зехтин и мажа корите като по-горе - намазвам с 1 РАВНА супена (не прекалявайте!) лъжица мазнина първата кора, обръщам я към втората да се залепят, прегъвам края на (двете залепени) кори за да направя "легло за плънката" - слагам щедро плънка, навивам, мятам в тавата и завивам баницата. Ако е останало 1-2 лъж мазнина поръсвам отгоре. Пека на 369 (тиквеника също) докато ми замирише на готово (грубо около 40-55 мин - трябва да е златиста; вадя, режа (не задушавам под кърпа като майка ми, кой има време за това) и обикновено преди да е изстинала 1/2 тава е изядена, ако има някой на гости - цялата. Ако по-чудо остане парче и студена е вкусна, но най-определящо за вкуса и е качеството на сиренето - моето винаго го държа във вода и е сериозно обезсолено и влажно; ако се прави с току-що купена солена и суха буца фета няма да може да се лизне от сол при такова количество сирене."

PS Умря циганката, но 3 американски каки независимо една от друга почнаха да правят баница, след като децата им се зарибиха в нас и си поискали вкъщи; едната се беше притеснила да ме пита, че едва се познавахме и беше гугълвала "bulgarian feta pie" Grinning

Последна редакция: пт, 13 ное 2015, 15:56 от Agent Provocateur

# 221
Aко нямате тиква, но пък имате ябълки действайте смело по рецептата...става едно към едно и с ябълки (само дето аз пържа сместа и избягвам слагането на галета.

# 222
Аз съм била на 10 месеца, нямам отношение Simple Smile Слушала съм само истории как дядо ми е ставал в 4 сутринта, за да се реди на опашка за мляко  Rolling Eyes

Аз от Малинчо преди една-две седмици направих пазар - много сирене, много луканка и много шпеков салам Бургас (обожавам го). Взех си сухи пасти, които се оказаха разочарование и си взех няколко пакетчета солетки с подправки, защото тук не съм виждала.. ама покрай бебчо така и не стигам да си ги отворя Simple Smile

А говорейки за бебо - ето какво донесоха бабата и дядото преди два месеца:

# 223
Aко нямате тиква, но пък имате ябълки действайте смело по рецептата...става едно към едно и с ябълки (само дето аз пържа сместа и избягвам слагането на галета.
И със сладък картоф!  Peace

# 224
Ружка, гледам ги и се усмихвам. Чудни са! Да са живи и здрави и двамата!

Общи условия

Активация на акаунт