НВ-ВМХ, част 94 - за здравословното хранене

• 42 685
  • 727
  •   1
Отговори
# 615
Четох назад, че А витамин пак споменавате и за дробчето говорите. Сложила съм ви рецепта в темата с рецепти, с която ще си набавите едно прилично количество витамини за деня, без добавки  Joy И не гледайте коматчето. Мъжът ми държи на него  Naughty

Мери благодаря за рецептата  Hug
Много вкусна изглежда. В понеделник ще си купя продуктите и ще я направя  Simple Smile.

# 616
  • От Луната
Анонимна, здравей и добре дошла! Първо от изследвания не разбирам много, освен ТСХ другите не мога да коментирам. То ти е височко. Направи контрола след месец и половина за коригиране на дозата Елтирокс. Може да пиеш селен, но все питал лекаря след контролата.
За Инсулина може да пишеш в темата за ИР. Там ще ти кажат повече.

Подобрение на ПМС усещам още сега, при положение че е минал един месец, а аз още не съм съвсем стриктна. Макар да не ям хляб, ориз, картофи ...то пак белтъчините са ми в повече.
Днес ядох кюфтаци съз зелева салата. Имам и за утре Simple Smile

# 617
При ПМС явно при някои от вас инсулинът е имал най-съществена роля. При мен обаче явно не. Peace Защото и преди единственият признак на ПМС ми беше напрежението в гърдите - слава богу, не болки, нито нещо кой знае колко сериозно, но просто неприятно. Беше изчезнало и го отдадох на храненето, макар че тогава, когато изчезна, още въобще не бях направила много съществена промяна, само малко ограничавах захарта и тестеното. След това съм била много, много по-стриктна в това отношение, но откакто напрежението в гърдите се върна, явно храненето, поне при мен, няма влияние върху него. Затова и е възможно при вас да подейства режимът, ако причината е тази - прекалено много въглехидрати. Ако обаче, както явно е при мен, нещата са по-комплексни, трябва да се търсят по-комплексни решения, макар че вероятно полза все пак ще има де.

А за менструалните болки да не говорим - при тях няма абсолютно никаква промяна при мен, без значение колко стриктно се храня, а на моменти съм била много стриктна. Да не говорим, че аз през последните 4-5 години никога, ама никога не съм си позволила продължителни отклонения с ядене на всичко - ако се случи да хапна нещо нережимно, е съвсем малко и не е повече от 1-2 пъти за примерно ден-два. Така че при мен отново този фактор явно не влияе. Но, отново слава богу, рядко имам наистина силни болки. Embarassed Забелязала съм, че при мен "кризите", както аз ги наричам, т.е. наистина силни болки, се появяват след леко изстиване или от климатик, или от студен вятър в комбинация с изпотяване.

Да допълня (преди малко сбърках и писах във вегетарианската тема hahaha): Бях се замислила вчера покрай поредното сензационно заглавие за вредността на червеното месо, наред с преработеното: тези "доказателства", както ги наричат, са от епидемиологични проучвания - ясно е защо те не могат и никога не са могли да докажат каквото и да било, така че СЗО трябва да си скъсат дипломите и не трябва да се показват пред хората, ама няма да им стигне акълът за толкова.  Rolling Eyes Но както и да е, замислих се, че епидемиологичните проучвания за червено месо обикновено са от Щатите и се отнасят най-вече за тамошното телешко. Това означава 2 съществени разлики спрямо България: от една страна ние ядем доста повече свинско и по-малко телешко от американците, от друга страна в САЩ все пак са позволени по-драстични методи при отглеждането, вкл. употреба на хормони, макар и да видяхме колко малко значение за готовия продукт има това (в месото, което отива в магазина, почти не са останали хормони). Така че е напълно възможно "изводите" на "учените" да са почти или напълно неприложими към българската или въобще към европейската действителност.

Последна редакция: нд, 25 окт 2015, 08:05 от Cioccolata

# 618
  • София
Преди 4 г. ходих на ендокринолог, при това доцент, при тези изследвания-TSH-1,614, TAT-2,4U/l (<4), MAT-61,7U/l(<20), (FT3 , FT4 не съм изследвала) ми каза, че има голяма вероятност да се разболея от Хашимото и за забавяне на този процес, да не приемам йод и йод съдържащи храни, особено млади орехи, водорасли, йодирана сол и др.
След 4 г. съзнателно ограничение, изследванията ми са-TSH-1,450, FT3-4,54 pol/l (3,10-6,80), FT4-14,81 pmol/l (12,00-22,00), TAT-62,06IU/ml(<115), MAT-38,72IU/ml (<34). За съжаление мерните единици са различни, но съдейки по референтните стойности, мисля че имам подобрение. Вие какво мислите?

# 619
не че е от някакво значение (по скоро нали съм маниак Embarassed),но защо слагате телешкото месо в категорията "червено месо" Thinking
или французите не са в ред
тук свинско и телешко са бели меса
е,телешкото е наистина от теле ,на най-много 8 месеца
и на цвят са си бели меса
червеното месо е наистина мнооого червено Mr. Green
мерси за рецептите bouquet
Четирилинка Hugвинаги може да се пригоди рецепта Peace,а и една шепа грах едва ли е от значение,ако 95% от останалото хранене е ОК

# 620
Танче, мисля, че телешко/говеждо и свинско по дефиниция са червени, а пилешкото и рибата са бели. А иначе наистина може да имат по-блед цвят, но винаги са по-червени от пилешкото. Embarassed Ама ти искаш да кажеш, че при вас само видимо са бели ли, или че ги определят официално като бели меса? И кои в такъв случай ще са червените във Франция?

# 621
  • SA
На мен телешкото изобщо не ми изглежда бледо, или бяло. Струва ми се, че единствено дивечът има по-червен цвят. Свинското наистина е по-бледо месо от това на тревопасните.
Ама и какво толкова значение имат тези класификации?
*Миленски*, при второто изследване антителата ти са съвсем леко над нормата, докато при първото са трикратно над нея. Това ми се струва, че може да се смята за подобрение.

# 622
  • София
Благодаря, Ками.  Hug В такъв случай значи лекарката е била права, че не трябва да приемам йод?  Thinking Или може би за подобрението на показателите има и много други причини?

# 623
Четирилинке, аз ям грах от време на време и изобщо не ми пречи на режима. Може би в началото не е най-подходящата храна, но ако човек приема малко въглехидрати като цяло порция зелен грах няма да е проблем.
Дана, преди години като ми откриха спкя със завишени мъжки хормони, нередовен цикъл, инсулинова резистентност и наднормено тегло, започнах да се храня по този начин. Килограмите започнаха да падат и поотслабнах. Инсулинът ми се намали. Беше 17, падна на 13. После не съм го изследвала. Започнах да пия и определени добавки. Цикълът ми горе-долу се регулира и противно на очакванията забременях спонтанно. За мен този начин на хранене е най-здравословния! Правя съпостаека с различни други режими, които преди съм пробвала. За мен вм-нвд не е диета, а начин на живот!

Последна редакция: нд, 25 окт 2015, 12:35 от Jana Ina

# 624
Миленски, а преди това колко йод си приемала? Яла ли си водорасли и/или морска риба/морски дарове в големи количества всеки ден? Приемала ли си йод под формата на хранителни добавки? Само от йодираната сол едва ли си се предозирала с йод.

# 625
  • София
Шоки, като се замисля... Преди ходех да тичам сутрин край морето заради йодните изпарения, обичам риба и орехи, но чак пък всеки ден-не, по едно време се бях запалила 1-2 г. да пия водорасли, а и при 2 -те бременности пиех антиструмин- по 1 табл. седмично - даваха ми го от консултацията...

# 626
Не вярвам да е повлияло съществено, честно казано... Но има 2 много хубави статии в блога на Пол Жамине (ако някой се интересува, ще дам линкове), в които е обяснено на базата на данни от проучвания кога вреди йодът - оказва се, че при дефицит в организма на селен. А при много хора явно има такъв дефицит. Затова винаги предупреждават да не се приема йод без селен и дори селенът да се започне месец и половина - два преди йода.

# 627
  • София
Момичета, вижте този препарат, ако ви върши работа за прием на йод:
http://mountheal.com/blog/%D0%B9%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%81-%D0%BA% … 1%80%D0%B0%D1%82/
Случайно попаднах и нямам представа какъв е. Споделям  Hug

# 628
  • Варна
Момичета, моля да ми припомните кой магнезий беше по-добре да се пие - Магнерот или Магнерич?
Шоки, го е обяснявала хиляди пъти и съм я чела, ама един мозък какво по-напред да запомни  ooooh!
И още една питанка - от Айхерб има Магнезиев цитрат 250 табл., 200 мг  и Магнезий капсули, 400 мг, 180 броя. Кой от двата е по-добре да се приема?

Последна редакция: нд, 25 окт 2015, 15:28 от didnik

# 629
ето как е представено:

Les viandes sont également classées en :

viandes rouges : bœuf, cheval, canard (magret), mouton ;
    viandes blanches : porc, certaines volailles, lapin, veau ;
    viandes noires : gibier ;
    viande séchée ;
    viande de brousse ;
    viande de boucherie : bœuf, porc, veau, agneau, cheval.

и при нас наистина е бяло телешкото ( veau) Mr. Green
няма нищо общо с познатият ми от България телешки шол
не искам да споря,не
само като информация как е тук
и аз хитрувам:
какво ядеш та отслабна?
само бяло месо и зеленчук Mr. Green
щом и свинското е бяло,а те нека да си мислят ,че набивам пилешко филе Sick
 hahaha

и в Швейцария
http://suisse-nutritionniste.ch/fr/classification-des-viandes/
има и руски и английски