Трудно проговаряне - 19

• 118 556
  • 753
  •   1
Отговори
# 600
И аз мислех, че  е рано преди, ама виждам децата - казват думата и сочат към нещото, мама, татко, чашата вода, храната на масата, наакания памперс. Затова мисля, че са смислени. Или аз съм заобиколена с много напреднали езиково деца, или не знам и аз.

Говорим постоянно у дома, на 2 езика. Аз на български и таткото на своя. Телевизия рядко гледаме в негово присъствие, понякога гледа с каката част от някое анимационно филмче, но не е често.

# 601
  • София, Люлин-8
Двуезичните проговарят доста по-късно, не се притеснявай.  Peace

# 602
Защо не се спрете само на един общ език? По късно да въведете втория.

# 603
Romanol, моята също на 3 и 6 приказва много бебешки, много е смешна. Изчиства обаче говора лека-полека. На краставицата, понеже й идва бая дълга дума и на бг, и на английски и вика сам "краки". Сега сме на фаза it is mine, mine, noy yours / мое е, не е твое/, по цял ден. Вече и глупостите започнаха да изскачат, ако не й дадеш нещо, което иска, заплашва с пръста I will kill your mother  Crazy  гаранция не знае какво значи. Според мен обича да дразни другите деца и някой й го казва редовно, защото го изрича с кристално произношение. Аз на всякакви думи и изрази, употребени по предназначение се радвам. "Боли пингъ" означава, че я боли пръста  Grinning
Откакто има по-голяма комуникация, детето видимо се успокои, да не кажа, че стана и послушна.
Двуезичието води до забавяне в говора, не винаги разбира се, но е фактор.

# 604
  • София, Люлин-8
Да и ние като подобрихме комуникацията много се успокои.  Peace

Но факт е че ние сме почти на 5 от септември подготвителна група, а още не се справяме да говорим, какво оставя за сричкуване и сложни изречения.  Crazy

# 605
И аз ги имам същите притеснения, защото моята много въпроси изобще не разбира и не отговаря, но в крайна сметка всяко дете със своето темпо и ще взимам решения в движение като ми дойде на главата. Доволна съм, че се разбираме, доволна съм, че се опитва да говори и играе с другите деца, отвори я тази уста най-накрая.
P.S. При нас предучилищната започва по-рано.

Последна редакция: чт, 31 мар 2016, 12:01 от poppy-fairy

# 606
Момичета работете здраво но бъдете и оптимисти, нещата могат да се случат.Нека децата ви изненадат с възможностите си.

Единствено ако детето е родено второто полугодие и тръгва на училище преду да навърши 7 или веднага като ги навърши е възможно да се обмисля отлагане. Трябва да ви кажа че 6-7 месеца са от голямо значение при децата.

# 607
  • София
А , ако се отложи първи клас, къде остава детето тази една година- у дома, или пак повтаря групата?

# 608
  • София
А , ако се отложи първи клас, къде остава детето тази една година- у дома, или пак повтаря групата?
Предполагам остава в подготвителната група. Аз до края на миналата учебна година имах опасения, че учителката няма да даде свидетелство на моя син.

# 609
  • София
Повтаря групата  Peace Преди 2-3 години познати имаха подобен казус, но с дете, което вървеше в група с преден набор. Повтори четвърта група, но си спомням, че не можеше вторият път да изкара подготвителна група в училище, защото вече била карала една, можело само в ДГ  Thinking Но не съм сигурна дали това е изяснено в нормативен документ или е било свободно съчинение на конкретно училище  Peace

Аз имам един въпрос към миналите по пътя на обследването - днес трябваше да се обадя да ми дадат конкретен ден/час за м. април за обследване в св. Никола /това, след като през януари ме записаха и ми дадоха "заявка номер...", но графика за април се изготвял на 30 март, та тогава да се обадя.
Е, дадоха ми 28.април. Попитах само един ден/час ли ми се полага - тук съм чела, че се ходи няколко поредни дни, но жената на регистратурата не беше особено любезна и заяви, че това можела да ми даде, били останали само 2 часа и ето - дава ми единия, а другият щяла да го запази, че можело още някой да го поиска  Rolling Eyes
Та сега съм в лека неизвестност само с едно ходене за - колко 30-40 мин ли ще се даде оценка за детето? Отделно - каза ми, че ме записва за д-р Симеонова. Видях, че е психиатър. Но нали обследването се провежда от екип - освен психиатър и логопед и психолог? Дали ще бъдат там и останалите от екипа, или само с д-р Симеонова имаме консултация?
Не е изключително важно да знам всичко предварително, но някак - да се настроя  Embarassed

# 610
  • София
Мандаринка, ще идеш на първа консултация и след това ще ви насочат часове за срещи с другите специалисти.

# 611
  • София
Ами...аз отложих Гого от първи клас. Ще повтаря ПГ в училище обаче.

# 612
Момичета работете здраво но бъдете и оптимисти, нещата могат да се случат.Нека децата ви изненадат с възможностите си.

Единствено ако детето е родено второто полугодие и тръгва на училище преду да навърши 7 или веднага като ги навърши е възможно да се обмисля отлагане. Трябва да ви кажа че 6-7 месеца са от голямо значение при децата.

Аз си мисля, че може да се наложи да отложим първи клас с една година, ако нещата вървят със сегашното темпо. Тук се започва на 6 години, на 5 са в подготвителна група в детската градина, той е роден края на октомври, недоносен и с всичките му затруднения и здравословни проблеми. Ако не израсте проблемите в следващите 3 години, просто не виждам как ще се справя в училище. Но има време, де, да се надяваме, че ще настигне връстниците преди училищна възраст.

Относно двуезичието му говорим на два езика, защото тук така се препоръчва - всеки родител да си говори на родния език. И с каката така направихме, тя започна да разбира и двата езика и проговори ''навреме'', ако мога така да го опиша. Аз колкото и добре да владея местния език, не го владея без грешки, имам и отчетлив акцент. Пък с таткото и градината ще слуша и научи правилен език. Но пак ще питам ... Явно в момента никой не се притеснява за нищо и чака да навърши поне 2 преди да се почнат тестовете.

# 613
  • София
Баткото ми в момента е 4 група в градина и наесен е първолак (с набора си). В групата обаче има деца, които ще я изкарат още една година и чак следващата есен ще са 1 клас. Разговор с директорката непременно и нищо чудно да се окаже, че не е единствен случай и проблем просто няма.

# 614
  • София, Люлин-8
MaxiTan4e Ако детето няма установено увреждане и/или хронично неврологично заболяване, логопедична рехабилитация преди 2 години не е нужна, още повече в двуезична среда. Мое мнение.  Peace

Аз незнам какви са тези вендеркинди покрай вас, тук децата на година и половина рядко говорят.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт