МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 8

• 103 862
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
Ние също за съжаление сме от трагичните случаи, където витамините не помогнаха, а дори стигнахме до по-лоши резултати   Confused След първото лечение от ниска концентрация стигнахме до пълно отсъствие на сперматозоиди (азооспермия). Само Фертилейд малко помогна в последствие, но дори пак не стигнахме нивата от преди лечението. Имам много познати обаче при които витамините помогнаха. Така че явно си зависи от конкретния случай и правилните добавки. Успех на всички да ги намерят Simple Smile

# 721
Ние също за съжаление сме от трагичните случаи, където витамините не помогнаха, а дори стигнахме до по-лоши резултати   Confused След първото лечение от ниска концентрация стигнахме до пълно отсъствие на сперматозоиди (азооспермия). Само Фертилейд малко помогна в последствие, но дори пак не стигнахме нивата от преди лечението. Имам много познати обаче при които витамините помогнаха. Така че явно си зависи от конкретния случай и правилните добавки. Успех на всички да ги намерят Simple Smile

И аз от това се опасявах - да не загубим и тия 2 % ! Защото ми стана яасно , че това няма лечение, т.е това не е заболяване. Физически е здрав, значи нямаше голям смисъл да загубим 4 месеца !
От март сме тръгнали на доктори, пиене на витамини 3 месеца, втора спермограма и с нея чак сега кандидатсваме по фонда.. Tired !!
Че то докато му уври главата , че може и да не е успешен първия опит- той си мисли, че от раз ще стане всичко ! Не че е лошо ...
Евентуално Август ще си финансираме едно ИКСИ сами.
Просто си мисля, че изгубихме време. newsm78

А по Фонда с мъжки фактор колко време сте чакали одобрение ??
Аз не мога да чакам 1 година  Shocked

# 722
  • София
Чака си се, няма значение фактора. Единствено фактора възраст на жената - тогава дават по-бързо заповедта от фонда (41-42 г., не знам точно)
А с темпото, дето се движат в момента ще е повече от година чакането. За първия опит чаках 8-9 месеца, а сега гледам взимат заповед на 11-ия месец...

# 723
Ние също още не сме си получили заповедта от фонда. Но и ние едва ли ще я дочакаме, а по-скоро ще е резервен вариант, ако не станат нещата от първия път (което с нашите показатели си е почти сигурно Simple Smile ) И мен ме е яд, че изгубихме 4-5 месеца с лечение и изследвания, които нямаха смисъл. При ММ не се установи причината - хормони в норма, няма инфекции, няма варикоцеле. Успех на вас Simple Smile

# 724
Ние също още не сме си получили заповедта от фонда. Но и ние едва ли ще я дочакаме, а по-скоро ще е резервен вариант, ако не станат нещата от първия път (което с нашите показатели си е почти сигурно Simple Smile ) И мен ме е яд, че изгубихме 4-5 месеца с лечение и изследвания, които нямаха смисъл. При ММ не се установи причината - хормони в норма, няма инфекции, няма варикоцеле. Успех на вас Simple Smile

Мерси, и на вас успех ! И на всички !  bouquet

А за ИКСИ ли сте ?

По принцип има резон да се назначат някакви витамини и да мине време преди втората спермограма, за да се потвърди стерилитет, но можеше и за 2 месеца да се потвърди. Нищо фатално, просто аз искам да почне и да свърши всичко, че ми се трупа напрежение.
Март бях супер ентусиазирана , а сега съм  така  Shocked

# 725
при нас Ортомола даде страхотни резултати, но ММ го пи от Октомври до Април без почивка  Peace Но както и док ни каза, не всичко действа еднакво при всички  Peace

# 726
  • София
то си зависи и на кой от какво му е влошена спермограмата.
имаше случай на мъж с висока кз, него например колкото го тъпчеш с мед и ядки става по-зле.
друг с проблем с щз, там и витамини и минерали и мед може изобщо да не помогнат.
изобщо всичко си е конкретно.
напоследък ми се струва че тия скъпи добавки ги предписват за добър ден, сякаш имат проценти от продажбите  Rolling Eyes

# 727
Не сякаш,  имат.Имам познат дистрибутор или там както се както се казва на известна фармацевтична компания, които казва, че , за да работи даден доктор с техните медикаменти предварително се превеждат суми от типа на 2-3 хил. и повече, в зависимост от медикаментите и броя пациенти на доктора.Конкретно на баба ми и смениха хапчетата за кръвно, защото доктора беше сменил фармацевтичната компания(вероятно е взел някой лев). Тези хапчета не и действаха добре и си мина на старите..та идеята ми е, че това си е огромна индустрия, от която се изкарват много пари, без свякакъв свян за здравето на пациента..

# 728
ММ е с дибает тип 2 и нямаше как да яде мед и орехи, имахме проблеми с концентрация, подвижност и лош СДИ тест : нисък оплодителен потенциал  Peace

# 729

Мерси, и на вас успех ! И на всички !  bouquet

А за ИКСИ ли сте ?

По принцип има резон да се назначат някакви витамини и да мине време преди втората спермограма, за да се потвърди стерилитет, но можеше и за 2 месеца да се потвърди. Нищо фатално, просто аз искам да почне и да свърши всичко, че ми се трупа напрежение.
Март бях супер ентусиазирана , а сега съм  така  Shocked

Да, ИКСИ. То при нас няма много други опции. Съгласна съм, че трябва да се направят изследвания и да се пробва с витамини (все пак при доста хора помагат). По-скоро ме е яд, че не си подадохме още в началото за фонда, а после можеше да си пробваме, докато чакаме. Спокойно, ще се случат нещата. Аз гледам да мисля положително и да не се изнервям допълнително Simple Smile

# 730
При нас добавките помогнаха на концентрацията и подвижността, но морфологията от нищо не се повлия. Но пък според мен не е лошо да се опита с добавките, особено ако нещата не са толкова зле.

# 731
Здравейте момичета,
Това е първата спермограма от февруари 2016 г.

Цитат
Период на въздържание: 4 дни
Обем на еякулата: 3,8 мл. (норма>1,5 мл.)
Цвят: Нормален
pH:7,4 (норма 7,2-8,0)
Вискозитет: 2 (норма до 2 см)
Време на втечняване: 30 мин при стайна температура

Концентрация на сперматозоиди: 73 млн./мл
Общ брой на сперматозоидите в еякулата 277,4 млн.
Обща подвижност на сперматозоиди (%) - 57
%сперматозоиди с нормокинеза 50
%сперматозоиди с хипокинеза 7
%сперматозоиди с сперматозоиди с акинеза 43

Брой нормокинетични сперматозоиди 36500000
Общ брой нормокинетични сперматозоиди 138700000
Аглутенация на сперматозоиди: не
Агрегация на сперматозоиди: не
Левкоцити: 9-10
Епителни клетки<1
Еритроцити и др.: не
Желатинови конгломерати: не
Незрели клетки на сперматогенеза: не

6% сперматозоиди с нормална морфология
94% сперматозоиди с отклонена морфология
     23% с главични дефекти
     23% с шийни дефекти
     22% с опашни дефекти
     22% с цитоплазмен остатък
     4% клетки на сперматогенеза

Teratozoospermia index1,52 (нормални стойности<1,6)

Заключение: Намалена оплодителна способност въз основа на Kruger. Останалите показатели в норма.

След нея направихме консултация с андролог и се окача, че ММ има варикуцеле 3 степен. През март се оперира при Кацаров и мин седмица направихме нова контролна спермограма.

Прилагам новата спермограма:

Период на въздържание: 4 дни
Обем на еякулата: 5 мл. (норма>1,5 мл.)
Цвят: Нормален
pH:7,4 (норма 7,2-8,0)
Вискозитет: 2 (норма до 2 см)
Време на втечняване: 30 мин при стайна температура

Концентрация на сперматозоиди: 62 млн./мл
Общ брой на сперматозоидите в еякулата 310 млн.
Обща подвижност на сперматозоиди (%) - 56
%сперматозоиди с нормокинеза 50
%сперматозоиди с хипокинеза 6
%сперматозоиди с сперматозоиди с акинеза 44

Брой нормокинетични сперматозоиди 31000000
Общ брой нормокинетични сперматозоиди 155000000
Аглутенация на сперматозоиди: не
Агрегация на сперматозоиди: не
Левкоцити: >20
Епителни клетки<1
Еритроцити и др.: не
Желатинови конгломерати: не
Незрели клетки на сперматогенеза: не

6% сперматозоиди с нормална морфология
94% сперматозоиди с отклонена морфология
     26% с главични дефекти
     24% с шийни дефекти
     20% с опашни дефекти
     19% с цитоплазмен остатък
     5% клетки на сперматогенеза

Teratozoospermia index1,51 (нормални стойности<1,6)

Заключение: Намалена оплодителна способност въз основа на Kruger. Останалите показатели в норма.

Резултатите много ме отчаяха. Спермограмата е едно към едно спредишната със съвсем малки отклонения, като изключим, че левкоцитите доста са се повишили. Морфологията не е помръднала. Чудя се вече дали не е по-добре да подаваме документи за фонда.

# 732
  • София
тя и първата ви е била добре, с тия показатели няма как да се класирате за фонда.
тия левкоцити не знам дали не бяха показател за някаква инфекция  newsm78

# 733
  • София
Не се отчайвай 6% не е чак  толкова зле,вече над 4 % се смята за нормално по новите критерии.Аз хич не съм в час със спермограмите,но като гледам и пожвижността не е толкова зле,защо не отидете някъде за второ мнение?

# 734
Момичета, дайте съвет къда да направим разширена спермограма, мб на еакулата и уреаплазма?

Общи условия

Активация на акаунт