Отговори
# 60
Темата по-скоро е за назидиание на бащата и колко е безотговорен спрямо бившата си жена. Друг е въпросът че той си има отделно семейство и деца за които да се грижи. Бих я попитал - а те нямат ли нужда от баща си който тя иска да запази само за дъщеря си? И защо цели 14 години не намери време да поговори с него за бъдещето на дъщеря им, а се сети едва сега? Друг е въпросът че им е плащал повече на колкото е бил осъден.

Това че има друго семейство, не значи, че вече не е баща на това дете. Парите не са всичко. Явно е, че човекът не му иска да се вижда с момичето, но те двете не искат да го разберат.
За бъдещето се говори, когато стане на дневен ред. Но пак казвам - тези неща стават доброволно.
Когато човек има желание дори в различни държави да са, пак може да се поддържа контакт. И ваканциите да кара при него, и т.н. Един приятел е в това положение и въпреки че има деца от новата си жена не престава да се грижи и за голямото си дете (въпреки че майката беше сгафила и беше причина за развода, шапка му свалям, че не го пренесе в/у детето).

За издръжката - и тройно да е плащал, пак е вероятно 1/5 от разходите за детето, т.е. по закон е дал двойно, но морално е нищо.

# 61
Дете съм на разведени родители. Баща ми никога не е участвал дейно в живота ми. Дори не плащаше редовно това, на което беше осъден. Много често причината за това са отношенията между майката и бащата. Децата са просто невинни жертви.
И аз исках да уча в града средното си образование - нямаше как. Майка ми знаеше, че не може да разчита на баща ми и съответно тя не можеше да ми покрива разходите. Учих в малкия град. Като завърших исках да следвам - нямаше как. На 17 години завърших средното си образование и започнах работа. Такъв е животът! Всеки се простира според чергата си. И моята майка е искала да ми даде шанс, искала е най-доброто за мен, но не е можела да си го позволи.
Всяко дете заслужава да следва мечтите си, за съжаление не всяко има този шанс.
Аз се справих сама, години по-късно успях да уча и да завърша. Може би това ще стане и при вас.
Що се отнася до бащата - много бащи дори не се чуват с децата си, плащат си парите и до там. Може би трябва да преосмислиш отношението ти към него. Все пак за да очакваме, трябва и ние да правим жертви. Аз прекрасно разбирам какво ти е и какво искаш да кажеш, но не мисля, че си избрала верния път. Успех!

# 62
още ли джвакате тази тема ?
решенията са 2 според мен -  или оставате на присъдената издръжка до момента , или образувате дело с искане за по-висока издръжка.  това до 18 год на детето. след това всичко е в нейните ръце.
ако гледаме трезво на нещата 100 лв дава бащата. ако и вие давата по 100 лв   мисля ,че с 200 лв  едно дете (клонящо към жена) би трябвало да се справи.  да не забравяме, че в БГ  десетки пенсионери се справят и с по-малка сума , като в същото време за тях са нужни доста повечко пари за да преживеят. и на всичкото отгоре те са си заслужили тези пари(справедливо или не).
и аз искам да отскокна до Луната , но ... нямам средства , да живея на Хонолулу ... но и за там не ми стигат парите. днес изкарвам  Х лева и с тях трябва да се издържам и да задоволявам нуждите на децата. не бих си позволил да харча  Х+ 1 лв  защото не искам да връщам заеми. простирам се според чергата си. и никого не обвинявам ,че не мога  днес да изкарам 2.Х  иска ми се , но не става.
и държвата не ми помага , но аз и давам.  животът е такъв за съжаление 

# 63
Браво бе! Shocked
Вие герой ще го изкарате този баща, че плащал по цели 100 лв.!
Колосална сума, няма що! Crazy

Имам чувството, че пишешите в темата или не знаят колко пари харчат за децата си, или просто си убиват времето в празни приказки?
С двеста лева трябвало да се справи предостатъчно момиче на 17??? Shocked
Хич ви няма  в сметките, това мога да кажа, като майка на момиче на 16, което учи в езикова гимназия. Naughty
Водя си строг отчет на финансите и под 200 лв. месечно, без храна и режийни, нямам.
За септември са били 297,11 лв., за август - 432, 26 лв., за юли - 611, 22 лв., да не изброявам повече!
И то като се има предвид, че моето дете не е от много капризните и искащите. Съобразява се. Peace
Ама да пишете, че бащата е много щедър, нещо сте се объркали!
Или пък да пращате момичето да работи, на 17 години?! Crazy
Ми пратете го да се жени направо, да си търси мъж да го издържа! ooooh! ooooh! ooooh!

По-неадекватни коментари в този подфорум не съм чела!
Да не говорим, че повечето от пишещите не отглеждат децата си сами, а тези които пък получават издръжки, също ги знам горе-долу по колко са.
Не сте коректни, ама никак.

# 64
Нито е герой бащата, нито е жертва майката. Има една приказка - на каквото си постелеш на такова ще легнеш. Когато искаш от някой да ти даде нещо го правиш по начин по който да го получиш. От изказа на авторката става ясно защо не го получава.
Бащата от историята дава двойно на отсъденото - доброволно. Много, малко, двойно е. За 14 години е имала възможност да го съди, но не го е направила, чудно защо.

# 65
  • Бургас
Аз не казвам, че 100лв. са много пари. Сина си го гледам с 500-600. Планова операция ни предстой другия месец.Бреки слагах. Баща му не се е включил. Пари...ми работя. Намирам. То сега съм в болнични, но пак става. Закона ни е дал възможност по съдебен ред да изискаме дадените за извънредни разходи суми. Мислите ли, че ще кажа на сина си нещо лошо за баща му и ще го пратя да го моли за пари? Че това е върха на тъпотията. Ако я окъсам ще заведа дело за разходите и защото така е честно.
Много искам да го гледам с по 1000лв. Аз ще давам 500лв. и баща му по толкова. Що да не? Е когато водих дело за увеличение, издръжката ми стана от 100 на 200лв.
Ама когато видя на едно място пари и тормоз и ми е чудно как винаги при определени индивиди тия работи вървят ръка за ръка.
Аз нямах вече баща когато бях студентка. Учих редовно и прекъснах, за да учи брат ми. Започнах работа и продължих образованието си. Ми не носих палта от по 100лв., не пих кафенца. Е сега ги нося, колата ми е нова, сина си издържам. Но сега, когато разполагам. Е искам и къща на морето, ама не става.
Брат ми от по -рано е самичък в борбата. Имал е моменти на ядене само на хляб, сам в София. Е сега е в топ програмистите на Европа, със собствен дом в затворен комплекс в София, прекрасна дъщеря.
Не една, ми цели две истории. И то най - обикновени. Разполагали сме според чергата си. И тогава и сега.
Няма по - страшно от това да втълпиш на детето си да проси пари. Това е работа на родителите и когато не се разберат - съд.
И още нещо - авторке помисли как сама имаш участие в отношенията баща-дъщеря. Помисли дали и ти някъде не си сбъркала. Ако този човек е търсен винаги с финансов подтекст не е ОК. Не го оправдавам, но понякога върху бащите се осъществява подобен тормоз.

Дева, какво значи не гледат децата си сами? Е аз съм с втори брак. Смяташ ли, че мъжа ми издържа сина ми? Бахти и глупостите. Също като да си търси мъж момичето да я издържа....или аз живея на друга планета? Много исках да уча КСТ в Маями. Бях приета и съм амбициозна. Дали не трябваше да се оженя, че да ме издържат???

Последна редакция: пт, 16 окт 2015, 08:51 от MeMyselfI

# 66
MeMyselfI, моите уважения към постигнатото от теб и брат ти, това е много хубаво (с най-искрени чувства го казвам).
но дори и светлият пример с нищо не помага на момичето, което трябва да се издържа и подготви за кандидатстване в медицински университет с 200 лева месечно. без да омаловажавам останалите, но това е една от най-трудните специалности, на входа на която стои една от най-сериозните цедки и  подготовката е определяща. а тази подготовка иска пари, няма какво да се лъжем. само със самоподготовка шансовете намаляват съществено.
и пак казвам, ако наистина си мизерствал и си преживял мизерията в гнусния ѝ вид (не от типа “купих си палтенце, за да се натокам, та трябваше да я карам на солети 1 седмица". от онази, когато излизаш за училище 2 часа по-рано, защото нямаш пари за градски транспорт и ходиш пеша, носиш филия чист хляб от вкъщи и си я изяждаш тайно в тоалетната, за да не те гледат съучениците, радваш се, когато намериш на двора изгубен пълен химикал, забиваш поглед във върха на очуканите си обувки и се срамуваш от тях и дрехите си, дори и никой да не те е подигравал, училищните екскурзии ти се струват супер лукс и ти по дифолт не ходиш на тях....), последното нещо, което ще ти хрумне е да раздаваш съвети на другите да си натискат парцалите.

# 67
  • Бургас
sylviana, какъв съвет даваш когато няма? Вземи си? Ми не. Търсиш начин да излезеш. За нито един университет не стигат 200лв., но не е начина този.
В цялата тема много горчи отношението на авторката към бащата на детето. Ако всичко написано е вярно, то за мен тази жена е помагнала много за ситуацията си. Ако и дъщеря и споделя този тон не ми се мисли.
Никога не бива да правим това с децата си.
Един единствен път се бях изтървала пред сина си "Писна ми от глупостите на баща ти!". Много се бях ядосала. Детето се обърна и ми каза "И аз съм глупост на баща си!". Ако бяхме заедно с баща му и бях казала това сигурно нямаше изобщо да бъде отразено, но не и сега.
Та пари и т.н. се решават по подходящ начин. Може авторката да се пени на бащата, но никога пред детето. Е в адвокатската тема седи поста и за тормоза. Думата тормоз не е на място. И съм убедена, че дъщеря и с години живее с такива мисли.

# 68
съгласна съм, че с тази нагласа авторката трудно би получила желаната (финансова) подкрепа от бащата.
от думите ѝ съдя, че отношенията им са много обтегнати, занемарени, никаква комуникация нямат. а обвиненията към него и опитите да му се държи сметка на парите само го отблъскват още повече и допълнително влошават нещата.
за мен единственият начин да получи неговата помощ е да се разберат човешки. и съдията да ти е адвокат, един човек ако реши да ти прави номера и да се надлъгвате и надцаквате, няма да получиш нищо или евентуално ще го получиш, когато вече ти е безполезно.
но инициативата трябва да е на авторката, конкретното предложение за решаване на ситуацията - също. може мъжът да ѝ няма никакво доверие, да не е сигурен къде ще отидат парите. може да му предложи той да плаща директно на учителя по химия за допълнителните уроци или да купи необходимите материали и учебници за подготовка. и в никакъв случай не бива да ползва дъщеря си като заложник в тези отношения, те са само между тях, като нейни родители.

# 69
На авторката зора е че дъщерята не може да си позоли парцаки, излизане, уроци и че бащата се е преместил в Германия. Парите в чужбина не се берат от дърветата, а трябва здраво бачкане за да се докара доход за нормален живот. Няма логика паралия в България, който харчи луди пари осигуряайки си живот на 20 год. да се премести в чужбина.

# 70
На авторката зора е че дъщерята не може да си позоли парцаки, излизане, уроци и че бащата се е преместил в Германия. Парите в чужбина не се берат от дърветата, а трябва здраво бачкане за да се докара доход за нормален живот. Няма логика паралия в България, който харчи луди пари осигуряайки си живот на 20 год. да се премести в чужбина.

Не и е зора това на авторката, зора и е че детето и не може да си позволи едни нормални условия, защото баща му е незаинтересован. Аз давам всичко , което имам. А той.... Много ограничено мислите , на човек като му тръгне в България и може да си позволи да си разшири бизнеса в чужбина , що да не?  Пък и щом прави деца и ги оставя е длъжен да им помага , не да се перчи пред роднините си колко добре ги гледа. Щото 100лв не са нищо. Не казвам ,че дъщеря ми харчи по толкова за палто, казвам че живота е скъп. Тя една дрешка не може да си вземе, пък камоли палто от 100лв. Уроците са адски скъпи, без тях шанса да влезе е минимален. Искам поне за това да се включи в помощта, оттам нататък да ходи на майната си, като е толкова безотговорен. Не съм го съдила до сега , защото съм се справяла , а и дъщеря ми не даваше. Вече преля чашата и разходите за нея са много. Не мога да оставя нещата така , когато имам избор. Той е заслужил всяка една обида!  Дълга и широка е да обяснявам как всеки брак му трае не повече от 3г , как зарязва малките си деца и не ги поглежда. Арогантен. Детето му звъни винаги, когато има възможност, той на нея не. Лъже , "ще ти пратя пари за училище тате" , дойде време , издръжката забави , пари не праща . Детето го пита какво стана тате , дадоха ми списък с учебници, трябва да ги купя, нямам пари - "НЕ Ме интересува" , оправяй се . И така до безкрай. А се води много добър баща, да бе да . Аз и още три жени си гледаме децата сами от малки, полу братя и сестри, които даже нямат възможността да общуват. Тежко е. Тежко е и за мен да гледам детето си тъжно и недправедливо осъдено да гледа как баща си си вее оная работабпо Дубай, Бора бора а тя гладува с 2лв на ден. Аз съм държавен служител , втора работа няма как да започна , имам още едно дете , малко , което също има нужда от финанси. Няма как да ги пренебрегна и двете , а що се отнася за това , че съм я пуснала, да живее на квартира с още 3 момичета , помагат си подготвят се , ходят на уроци при много добър учител, в което не виждам лошо. Лошото е , че баща и има 4 имота в този град и не и каза .... Иди живей там ,за да нямаш поне такива разноски. Нямате си на представа що за чудовище е това!

# 71
  • Бургас
Не разбирам защо отговаряш само на определени хора и само за финансови въпроси, но нищо.
Ти като реши да я пуснеш да живее сама, дали се обади на баща и да го обсъдите? Къде, как, защо, разходи? Питам просто?
И как три сами жени си гледате децата. Той нали има 4 деца и две са при него?
Не мога да ви оправя бройката на децата, но няма и нужда.

За чудовището - спри се бе жено. За пари говориш. Знаеш ли чудовищата, който тормозят какво правят? Малтретират - душевно и физически, преследват, ограничанат...
Не може да наречеш баща и чудовище щото имал 4 имота и не и дал....
Значи БНДто на моето дете е отвратително чудовище, според твоята логика. Знайш кви работи има??? Само гумите на колата му са колкото годишната издръжка на детето.

# 72
Това, което има той, не е нито твоя работа нито на дъщеря ти. Колко деца е направил - още по малко. Не си ли даваш сметка, че поведението ти вреди на дъщеря ти. Не мислиш ли че на човека му е писнало непрекъснато да го дебнеш и за това да ви е сложил чертата. Ходел тук и там, фирми правел, имоти имал... това не са неща за които се бие барабана на площада. Престани да оправдаваш с дъщеря си интереса ти към парите на бившият ти мъж. Колкото по-бързо проумееш, че даването е на добра воля, толкова по малко вреди ще причиниш на дъщеря си.

# 73
miramar00, не е въпросът какво има, а с какво би ти помогнал.
не можеш ли да му се обадиш, човешки, дори да се видиш с него, и без крясъци и обвинения, да си поговорите. да му кажеш, така и така, важно е за детето, умна е, справя се, мога да отделя толкова и нямам възможност за повече, не ми стигат. дай да ѝ дадем шанс да учи, да си вземе хляба в ръцете. ако ми нямаш вяра за парите, може да ги плащаш директно на учителя (или учебен център, или каквото е там). моля те за помощ, надявам се да откликнеш.
не да му викаш как е длъжен, да му изброяваш екскурзиите, да му крещиш, че е безотговорен, да му вадиш кирливите ризи. и най-кроткият мъж ще издивее на такова отношение и ще иска да ти направи напук. и може да иска да помогне на детето, но да се афектира и да откаже.
недей с рогата напред  Peace

# 74
sylviana, ти наистина ли мислиш, че като му обясни и той щедро ще развърже кесията? Rolling Eyes
Че то нямаше да има съдилища тогава!
И въобще защо трябва да му обяснява?
Той дали живее с 200 лв.?
Не са никак малоумни БНД-тата, просто така им отърва! Naughty

MeMyselfI, изобщо нямам предвид теб и хора с втори брак. Не знам защо се припозна?

Има списващи в темата, които никога не са се развеждали/разделяли с бащите.
Ти не си от тях.

Общи условия

Активация на акаунт