ВТОРИ клас - 2 тема

• 42 418
  • 744
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Да прекъсна малко темата.

Някой знае ли, как обясняват на децата, как да определят на коя сричка е ударението.
Учебника е в училище, а малкия се затруднява.
Опитах с удължена сричка и страна:
пъъътниции, значи е на И. Wink

Не знам как им го обясняват в училище - но миналата година, като се видях в чудо, измислих как да го покажа... и после си спомних, че такива упражнения сме правили в чви клас, т.е. Другарката Бранкова така ни го е показвала в далечната 1980та...

И подейства, впрочем.

Та методът е следния: вземаш дума, проста в началото - 2 гласни да има - и ти я произнасяш с подчертано грешно ударение, и после с вярното. И го караш той да го направи след теб. Правиш го с друга дума и така - известно време. После - с по-дълга дума. После ти даваш някои за по-дългата дума и искаш да открие останалите. После даваш дума и искаш да намери всички възможни места за ударение.

# 316
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
сега гледаме "с цървули по дивия запад" - аз уж помня това-онова, бащицата го беше забравил, та е все едно всички за пръв път го гледаме
 утре май ще гледаме Мюн Simple Smile
от сега ме боли главата за понеделника  Blush

# 317
tonivil, много точно си описала безумния метод на преподаване на английски - на час, т.е. година по лъжичка. Резултатът - плащай за курсове и работи с детето вкъщи  Rolling Eyes

# 318
  • София
Мерси за идеята, Кати.
Миналата година се оправяше, но явно тази нещо го обърква. Възможно е да слуша неправилен говор.
Аз съм малко по- малка, но грам не помня какво са ни учили. А съпругат ми, който явно ти е набор, много добре си спомняше този метод с неправилното ударение.
И снощи падна голяма веселба, нещо като семейна игра. Laughing
С проверки в правописния речник.

# 319
  • София
Моля. До миналата година мислех, че Другарката Бранкова ме е научила единствено на множества и Булеви оператори. Оказа се, че не било така...

# 320
Днес се смях с глас - пише си моят син домашното по БЕЛ и пише "ужаст". И твърди, че така се пишело, няколко пъти го виждал в интернет. Голямо тръшкане падна, накрая извадих правописния речник, за да го убедя.

# 321
Люси,  hahaha
Пък вкъщи имаме спор по една задача по математика. Условието е в една гора имало 60 бора и 40 широколистни дървета. Пита се като втори въпрос каква е гората. Според мен смесена, според ММ - иглолистна, детето се  newsm78 и казва, че на татко му отговора му звучи по-математически. Може и така да е, все пак той е завършил СМГ, мен хич ме няма с математика....
Мариета,
Скрит текст:
а по въпроса с престъпността, ами не ми се рови сега из хрониките, но не беше толкова отдавна случая с 8 годишната Алекс и то в малък град / Поморие/. А съседи през деня почти няма, повечето са на работа, пък и при нас са повечето наематели и се сменят често. Изобщо аз не съм против самостоятелността на детето, но има разлика между това да стои само и да е самостоятелно

Последна редакция: нд, 25 окт 2015, 17:48 от MianaNia

# 322
А кой е първият въпрос за гората? Нещо не виждам логиката.

# 323
А кой е първият въпрос за гората? Нещо не виждам логиката.
Първият въпрос е лесен: Колко общо дървета има в гората? Вторият е: Каква е гората? И на мен ми убягва логиката в задачата. Задачата е от Мечо и Медунка, стр. 24, това им е помагалото за ЗИП.

Последна редакция: нд, 25 окт 2015, 18:49 от MianaNia

# 324
  • София
 Joy Joy Joy Права е, иглолистна е по- математически, смесена е по- географски ... Joy

Макар че хич не е на добре.
Ето например, задачка с два триъгълника. Единия със страни 30 см, 40 см и 50см, а втория със страни 3 дм, 4 дм и 5 дм. Пише само сравнете. Идеята е да се сетят, че две по- две страните са еднакви. Милинкия, не може да се сети, какво да сравнява. Гледам картинка, нещо не ми се връзва. И после се сещам, че два триъгълника са еднакви, ако две по две страните са му равни. А тези не бяха.

# 325
Тази задача е по-глупава и от онези, които им даваха на състезанията на СБНУ миналата година - горели 8 свещи, някой угасил 5, колко останали? (Давам примерни числа)

# 326
  • София
Люси,  hahaha
Пък вкъщи имаме спор по една задача по математика. Условието е в една гора имало 60 бора и 40 широколистни дървета. Пита се като втори въпрос каква е гората. Според мен смесена, според ММ - иглолистна, детето се  newsm78 и казва, че на татко му отговора му звучи по-математически. Може и така да е, все пак той е завършил СМГ, мен хич ме няма с математика....
Мариета,
Скрит текст:
а по въпроса с престъпността, ами не ми се рови сега из хрониките, но не беше толкова отдавна случая с 8 годишната Алекс и то в малък град / Поморие/. А съседи през деня почти няма, повечето са на работа, пък и при нас са повечето наематели и се сменят често. Изобщо аз не съм против самостоятелността на детето, но има разлика между това да стои само и да е самостоятелно

Хм, това е интересен въпрос...

Предлагам да вземем следната задача: в 1 затворено помещение са били затворени 1 белка и 5 пилета. От какъв клас животни е населено помещението?

# 327
Пернати?  Thinking
На мен пък любима ми е тази - имате 3 зара. Колко е броят на възможните сборове, които се получават при събиране на резултатите при хвърлянето на три зара?

# 328
  • София
Пернати?  Thinking
На мен пък любима ми е тази - имате 3 зара. Колко е броят на възможните сборове, които се получават при събиране на резултатите при хвърлянето на три зара?

Хм, ще има много пера, да...  Crazy

PS

За заровете:
Най-малкият възможен сбор е 1+1+1. Най-големият възможен сбор е 6+6+6. (без доказателство за липса на пропуснати / за пълнота - и да го измъдря, няма да е като за 2класници. Хайде като за сега да го приемем на доверие). Срещат се всички сборове - т.е. всички числа - м./у тях - т.е. всички числа м/у 3 и 18 са сборове (пак да каже - принципно може и да не са и не бива да се приема на доверие такова твърдение - ама в случая е така). Т.е. броят на всички възможни сборове е 18-3+1=16.

поправка.
Изпбщо казано, бихамогли да напарвят и анализа.
Всяко цяло число “=3 може да бъде представено като сбор от 3 цели числа (общото твърдение се сигурно се доказва с индукция, ама на тях не им трябва). И всяко число „=18 може да бъде представено като сбор от 3 числа „=6.

Последна редакция: нд, 25 окт 2015, 21:32 от katiABV

# 329
Това задача за 2 клас ли е?

Общи условия

Активация на акаунт