Отговори
# 90
Аз много рядко боледувам, на 2-3 години един път. Съответно и рядко пия лекарства и сега и най-слабото нещо като аспирин примерно ме вдига на крака. (трябва да питам мама как ме е калявала, за да го приложа Mr. Green ) ММ пък е ежемесечно болен, включително и сега и се чудя как да се опазя. (за каръщина може и да ме хване грипа знам ли)

Кате, супер е хавлийката, много ми хареса. Peace

# 91
И на мен ми хареса хавлийката много, аз поръчах днес две бодита, един гащеризон и две пижамки от Некст. И с това приключвам гардероба, трябват ми само дребни неща като пеленки, шишета, биберони още, лигавници нямам достатъчно и сме готови. За мен нещата за чантата за болницата и това е.

А, и спален чувал и космонавт. И също леглото декември и количката януари.

ММ също много боледува. Не знам как да му повдигна имунитета. Мен сега ме плаши само диарията и кашлицата. Голям кошмар ми бяха.

# 92
  • София
Аз, откакто съм бременна, по - малко боледувам, всъщност досега никакви лекарства не съм приемала. Също така съм станала страшно спокойна. Абе, много добре ми се отразява, като изключим кг, но и преди си имах корем, сега поне имам оправдание Laughing Ааа, много забравям. Ето сега, докато напиша това, исках и още нещо да кажа, всъщност заради това се и включих,  но го забравих Tired
Вчера харесах един космонавт в Бенетон. Хареса ми , че е като чувал в долната част, не е с крачоли и като че ли ще е по - удобен. Как мислите?

# 93
A з с крачоли ще взема.

# 94
  • Варна
За космонавта-зависи как ще разхождаш детето. Ако е в количка, не ти трябват крачоли. Не знам ако е в раница. Как стоят новородените в раниците-разкрачени или легнали? Ако са разкрачени и ще ползваш раница, може да ти трябват крачоли. Аз нали не съм ползвала такова чудо...
В столчето за кола може също да е малко трудно, ако няма крачоли. newsm78

# 95
Аз съм взела с крачоли, малко е синьо и не ни ходи на пола, но пък е с ушички Mr. Green иии мисля и без крачоли да взема по-нататък за в колата.

Ние имаме още доста да пазаруваме дрешки, други неща никакви нямаме.

Този месец съм изключително доволна от болничния ми. Забавиха го малко, но пък имам преведени 150лв повече от заплатата, която взимах по принцип Grinning Явно някаква грешка е станала ама няма да ги връщам я Rolling Eyes

# 96
  • София
За космонавта-зависи как ще разхождаш детето. Ако е в количка, не ти трябват крачоли. Не знам ако е в раница. Как стоят новородените в раниците-разкрачени или легнали? Ако са разкрачени и ще ползваш раница, може да ти трябват крачоли. Аз нали не съм ползвала такова чудо...
В столчето за кола може също да е малко трудно, ако няма крачоли. newsm78
Навън в количка. В стола за кола май няма да стане. Ще трябва да го обличаш допълнително Thinking Това нещо обаче ще ми трябва само за 2 месеца, хич не ми се купува, ама няма начин. Ще го мисля още.

# 97
Кате, много сладурска хавлийка! Тя и на снимката си изглежда плътна и мекичка  Heart Eyes
Относно намаленията и дали да не се изчака до декември - и аз си го мислех, но вече на няколко сайта други ми се случва нещо което съм харесала да изчезне размерчето 0-3 м и ме е страх, че ако чакам до декември ще изчезнат размерите от нещата, които съм харесала. Затова другата седмица ще поръчвам, каквото съм харесала да ми е мирна главата.

# 98
Веднъж по попитах, но не ми отговорихте - за какво ще ползвате пелени?

Аз може би от другия месец ще купя тъй-онуй, но в никакъв случай няма да залагам само на марки. Все пак това е дрешка за 2 месеца макс. Има и немаркови достатъчно качествени и красиви. За по-натам съм ок с варианта.

В понеделник бях при моя д-р Хаус. Имам дефицит на Б12 и сега съм на инжекции, също пия капки витамин Д и желязо. Следствие на което има какво да се желае от растежа на бебчо. А като чу, че от ЖК пак са ми изписали магнезий ... и преди ме беше мъмрил, че съм го приемала. Бил токсичен за бебетата, въпреки че масово е изписван. Отделно ми се появи дерматит  ooooh! който за сега се опитвам да преборя само с бяла микстура и тетра  Praynig дано не се наложи кортикостероид. Въобще с бременността всякакви алергични истории ми се случват.

# 99
Литъл Смайл, не е никаква грешка. Болничен се изчислява в размер 80 на сто, от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. За дните, включени в 18 месечния период, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето: не е било осигурено за общо заболяване и майчинство; е ползвало неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж; е ползвало отпуск за отглеждане на малко дете.

Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението. В случаите, в които работната ви заплата е била под минималния осигурителен праг за вашата професия, върху който са внасяни осигурителните вноски, обезщетението което ще получите от НОИ, няма да е върху тази по-висока база, а върху по-ниската, на която е изплащано възнаграждението (до минималната работна заплата).

Много често се случва, ако е сменяна работа/позиция, да взимаме повече, отколкото ни е заплатата.

# 100
Хепи, не съм запозната колкото теб за жалост. Аз си мислех, че се взимат 80% от сумата, която е по договор и толкова, а то гледай колко подробности имало Embarassed Вече знам, благодаря за инфото bouquet

Пелени за подлагане (при преобличане, смяна на памперс примерно) мисля да ползвам, но няма да взимам повече от 2-3 като за начало.

# 101
Да, и там ще подлагам. 2-3 ще са ми малко на мен, аз обичам да ползвам такива кърпи за забърсване, примерно в кухнята имам поне 5,които ротират. За бебето ще е доста практично. А големите за завиване през деня примерно като дремваме, и за повиване за успокоение.

Не са толкова прости изчисленията, както и за майчинството....схемата е сложна, и много честно прецакваща за хора с по-висок доход и осигуровки. За жалост.  ooooh!

# 102
  • София
Аз нямах предвид, сега да се практикува, а че от както го правя съм си подобрила имунитета. Но покрай него намалих солта, захарта, мазнините, консумирам в пъти повече пресни плодове и зеленчуци - и преди ги хапвах, но сега когато ми се яде сладко ям плод, преди си хапвах и двете. Спрях да пия и вода по време на хранене и разни такива нещица, които си остават и за ежедневното хранене на човек. Честно казано гладолечението не е за мен, аз не обичам да ми е празен корема Simple Smile

Иначе всичко се консумира сурово - плодове, зеленчуци и ядки при определени правила, но и би следвало да се прави след консултация със специалист (това не пречи, ако някой иска да му изпратя на мейл това, което аз съм правила, но аз и никога не съм имала някакви сериозни здравословни проблеми, особено със стомашно-чревния тракт).

По принцип бях чела в блога на едно момиче - Деси, което си беше изкарало цялата бременност на принципите на суровоядството и беше родило здраво и нормално бебче, но всеки си решава сам.

Аз не се ограничавам, хапва ли ми се нещо хапвам. Просто вече чета и етикетите и ако ми се яде нещо конкретно с вредни съставки предпочитам да си го направя у дома с по-полезни заместители, но и като цяло нямам някакви кой знае какви прищявки, по-скоро не ми се хапва особено много месо от както съм бременна. В началото ми беше откровено гадно, сега просто не ми е вкусно, но мога да го ям. В същото време ПКК ми е в норма без никакви витамини и добавки под формата на таблетки и все си мисля, че се дължи на начина на хранене, дори да не е най-оптималния (имам приятелка, която доста се задълбочава какъв прием на какво трябва да имаме на ден, кое ни го носи и съответно има доста сложен модел на хранене, докато аз залагам на сезонните, по възможно домашни плодове и зеленчуци и личния ми вкус към храната).

За болничните, нали знаете, че ако ви се включват дни от два месеца и втория месец също подлежи на плащане от НОИ към момента на изплащане на болничния и се изплатят заедно ще се получи по-голяма сума. На мен на куп ми бяха платили и за юли и за август и парите бяха повече от заплатата.
Отделно забелязах, че ако работните дни са 21 обезщетението ми съвпада почти напълно с нетната заплата, 22, 23 вече взимам повече от колкото реално ми е нета, но то е и защото се изчислява средно дневно обезщетение, което се смята по броя на работните дни. При месеци със 19 и 20 работни дни ще ми се паднат по-малко пари, отколкото ми е заплатата. Това лаишки обяснено Simple Smile А, отделно бонусите също влияят на обезщетението, ако върху тях са платени осигуровки.

# 103
Да, всички осигуровки имат знаение, както и за майчинството, стига да не са над максималния праг. Тогава меко казано ни прецакват Simple Smile Но пей сърце.

Аз пия само магнезий, и то намалихме дозата на 3x1. Надявам се да изкретам така до термин.

Относно хрананенето, ям много плодове и зеленчуци, много месо и риба. Ям и вредности, но честно казано не се взирам.

# 104
Здравейте,
записвам се и аз в групата на януарските мами Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт