Уред за сушене на плодове и зеленчуци - 2

  • 160 547
  • 763
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 22 036
Аиша, не ми се хаби ток за толкова малко. За това питах само в стаята дали ще станат.

На вън съм сушила само подправки и за около седмица изсъхват, ама доматите не смея да ги зарежа на двора.

# 331
  • Добрич
  • Мнения: 6 277
Здравейте, момичета! Нахлувам в тази тема, защото подарихме машина за сушене на майка ми, но първият и опит е неуспешен. Резултатът - черни и много сухи кайсии. Можете ли да ме насочите къде да чета за технологията по изсушаване?

Когато се презрели, почерняват при сушенето, но на вкус са добри. И на мен ми се случи едната година. Като цяло кайсиите стават по-тъмни от купените. На купените сушени плодове им запазват цвета чрез допълнителна химична обработка.

А относно сухотата - ако плодовете се държат по-дълго, могат да станат много сухи, даже твърди или трошливи. При всяко положение трябва да бъдат много добре изсушени, по-сухи от купените, за да се запазят без химия и без фризер, но не чак твърди и чупливи.

# 332
  • София
  • Мнения: 3 381
Аиша, не ми се хаби ток за толкова малко. За това питах само в стаята дали ще станат.

На вън съм сушила само подправки и за около седмица изсъхват, ама доматите не смея да ги зарежа на двора.
На моята приятелка майката само така суши чери домати,на вън.Само,че ги покрива с марля.

# 333
  • Мнения: 2 321
Благодаря за отговорите, Marchesa и Вела! И аз мисля, че ги е пресушила.А има ли някъде из нета таблица с ориентировъчно време и температура за различните продукти? Към уреда няма книжка с упътване:(

# 334
  • Добрич
  • Мнения: 6 277
Няма как да намерите такава таблица, защото зависи и от големината, дебелината, сорта и сочността. Един и същ плод/зеленчук може да го сушите различно време според това какъв сорт е и как е нарязан.

# 335
  • Мнения: 25
Здравейте,
Влизам със спешен въпрос. Подготвям сини сливи за сушене, обаче много от тях имат червейчета. Какво друго мога да направя, освен да ги измия повторно след чистене и рязане? Опасявам се, че мога да прехвърля "материал" от ръцете и ножа по всички сливи и после да ми се провали цялата доза ? Наплашила съм се от едни вишни - изсушиха се страхотно, но после всичко изхвърлих Sad

# 336
  • Добрич
  • Мнения: 6 277
Предполагам, че вече са измити и се сушат. Можеш после да ги сложиш в повече на брой, но по-малки като обем бурканчета. Така ако е останало някое яйце и се излюпи, ще унищожи по-малко количество, защото само толкова ще има в неговото бурканче.

# 337
  • Мнения: 22 036
Мухлясаха доматчетата, но може би, защото отоплявах още, а и бяха на слънчево място.

# 338
  • Добрич
  • Мнения: 6 277
Следващия път - в сушилнята и готово.

# 339
  • София
  • Мнения: 2 298
Току що заредих първите за тази година 5 кг домати Рома.
mil4oni беше питала за съхранение. Ако се изсушат добре, може в сухи буркани, хартиени пликове, торбички от плат.
Но ние ги харесваме не изсушени съвсем, а малко по-сочни. Суша големи количества, защото ги консумираме много и процедирам така:
1. 2-3 бурканчета в зехтин и подправки държа в хладилника, ядем и подновявам докато трае сушенето, около месец и половина есента. Би следвало да издържат 1-2 месеца, но не съм го установила с опит, при нас не застояват за дълго време
2. Слагам в бурканчета със зехтин и подправки и стерилизирам за 7-8 минути, колкото да запечата капачката без да се вдигне висока температура на зехтина.
3. В пликчета и във фризера. Тях ги ползвам за готвене, може като се размразят , пак в буркан и зехтин и в хладилника. Тях използвам и да правя през зимата по малки дози  - до няколко бурканчета, лютеница, става невероятна.
Досега винаги съм овкусявала в бурканчетата с босилек и малко чесън. Тази година направих предварително ароматизиран зехтин с босилек и чесън, стоя 10 дни и аромата на самия зехтин сега е страхотен.
Утре ще заредя и една бутилка с розмарин и див чесън и една с микс на Котани Букет 5 билки провансал, да видим какъв вкус ще придадат на сушените домати.

Последна редакция: пт, 01 сеп 2017, 21:47 от nati_nat

# 340
  • Мнения: 8 520
nati_nat, би ли споделила как правиш лютеницата през зимата със сушени домати? Благодаря!😃

# 341
  • София
  • Мнения: 2 298
nati_nat, би ли споделила как правиш лютеницата през зимата със сушени домати? Благодаря!😃

Fortuna, лютеницата я правя така:

2.5 кг печени замразени чушки. Аз ги купувам на момента от магазина.
0.5 кг. сушени домати от замразените. Накисвам ги за малко във вода и каквито обелки паднат ги махам. Ако се ползват по-сухи домати трябва да се накиснат за по-дълго време във вода.
О.3 кг. печен патладжан. Аз есента пека и в малки разфасовки съхранявам във фризера, защото ползвам в различни рецепти. Но патладжан има целогодишно и може да се пригготви на момента. Може да се замени и с печени моркови.
Съотношенията на продуктите може да се променят според вкуса.
Всичко смилам на робот с приставката за мелене на месо, имам една ситна решетка, но може и с пасатор, блендер, чопър.
Овкусявам със сол, черен пипер и бахар и прибавам зехтин. Подправките също се променят според вкуса.
Пълня бурканчета от бебешките, защото тези са ми удобни за стерилизиране в мултикукъра и стерилизирам за 15 минути.
Като ги свършим, пак правя.
Това е - чисто, бързо и без излишна хамалогия. Сушените домати както в лютеницата, така и в ястията, придават много по-добър вкус.

Последна редакция: сб, 02 сеп 2017, 12:04 от nati_nat

# 342
  • Мнения: 8 520
nati_nat, благодаря още веднъж. Нямам мултикукър, предполагам, че и на котлона ще стане. Целта е да се стерилизират само, нали?
Аз изсуших доста домати Рома тази година, така че ще пробвам различни рецепти.

# 343
  • София
  • Мнения: 2 298
nati_nat, благодаря още веднъж. Нямам мултикукър, предполагам, че и на котлона ще стане. Целта е да се стерилизират само, нали?
Аз изсуших доста домати Рома тази година, така че ще пробвам различни рецепти.

Fortuna, естествено, че ще стане на котлона, той и кукъра това ги прави - вари ги.
Пробвай различни комбинации, каквото ви хареса.
И се похвали после Simple Smile

# 344
  • Мнения: 69
Здравейте, имам изсушени чушки за червен пипер. Някоя от вас ако е правила, колко сухи трябва да са чушките? Съвсем сухи дотолкова че като ги стисна да се трошат или може и сухи но меки. И с какво да ги смеля? Пробвах в блендера, но си стоят цели парчетата.

Общи условия

Активация на акаунт