За образователните системи по света и у нас

• 237 435
  • 3 787
  •   1
Отговори
# 3 165
Аз съм учила два езика по двата различно описани начина. Първия език съм учила с преподаватели българи. Владея го на ниво, че го преподавам като роден, тоест на хора, на които им е роден.
Втория език учих с нейтив/преподаватели. Поне в моя случай не съм усещала негативна разлика от това преподавателят да е нейтив или не.
Единствената разлика по мое мнение е подготовката на самите преподаватели. Там за съжаление мисля преподавателите от други страни печелят по точки, защото се обучават по модерни системи.
Предимството на нейтив преподвател е произношението. Това, че моите преподаватели по първия език не са били носители на езика обаче не ми е навредило.
Освен това някой, учил език като чужд се занимава по/задълбочено с граматиката на този език например. Това е предимство. 
Фактът, че на даден човек един език му е роден далеч не означава, че го владее на добро ниво. И пак зависи, какво се разбира под "добро ниво". Тук говоря за хора, които не са преподаватели.  Чела съм текстове на хора, на който езикът им е нейтив и откривам грешки, въпреки че на мен не ми е роден. Освен това фактът, че говоря моя роден език не ми помага в това да разбирам граматически, правописни и прочие грешки.
Това е моят опит. Не обременявам никого  с него.

# 3 166
.

Последна редакция: нд, 21 май 2017, 09:29 от Татко Мецан

# 3 167
Eй сега реших да си направя майтап и попитах детето какво значи "to be or not to be - that is the question". И той ми отговори буквално следното - "това значи - да те бия или да не те бия, това е проблемът".
Все пак, доста е разбрал, нали:)  Joy hahaha

На мен като бях дете един съученик ми вика "Ти нали знаеш английски, я кажи какво значи този текст (от някаква песен сигурно) - Son of a bitch, kiss my ass". Аз обаче такава лексика не знам, защото не ми я преподават в Алианса и опитвайки се да схвана какво ми казва привеждам към позната за мен лексика, а именно - Son of a beach kiss my eyes. И му казвам - ама че глупост, това значи "Сине на плажа целуни очите ми". А той вика "Нищо не знаеш" Joy

# 3 168
Какво да е разбрал, нищо не е разбрал. И на български да го попиташ, няма да хване смисъла на 4-5 годишна възраст.
Насkоро нашите двуезични деца бяха помолени да преведат carelles whisper на бг, ама те деца, чули hairless whisker

# 3 169
  • София
Какво да е разбрал, нищо не е разбрал. И на български да го попиташ, няма да хване смисъла на 4-5 годишна възраст.
Насkоро нашите двуезични деца бяха помолени да преведат carelles whisper на бг, ама те деца, чули hairless whisker
Имаш предвид вероятно песента "Careless whisper". Peace

За нейтив преподавателите съм изцяло на мнението на Черна станция. Между нейтив и нейтив има разлика от земята до небето. Това, че някой  е носител на даден език, не го прави непременно добър преподавател. Да ви кача ли препоръката на дъщеря ми за университет, писана от германка, в която има грешки, 2 или 3 на брой, не помня вече колко. И това в официален документ.. Жената е гаранция  учител, принципно много добър. Но дори и от бързане да са допуснати, пак не е редно. Мисълта ми е, че и те допускат гешки, не трябва да се прехласваме по идеята "нейтив"..

Последна редакция: сб, 20 май 2017, 18:00 от пенсионирана русалка

# 3 170
Имаш предвид вероятно песента "Careless whisper". :peace

Същата, видях си разменените удвоени 😁

# 3 171
Ама не знаете, че All right означава "Всички в дясно". Това, според сина ми, когато беше на 4-5. Laughing

Последна редакция: сб, 20 май 2017, 19:02 от Анонимен

# 3 172
Аз за ОК знам, че било създадено от някакъв неграмотен митничар, който искал да напише "ол из куайт райт" и аll го е пишел ol, а quite вероятно го е пишел kwait Joy hahaha

# 3 173
  • София
Има и историческо обяснение - по време на Гражданската война трябвало да правят сводки на загиналите, и един ден сводката била O Killed. Така станало ОК.

# 3 174
  • София
Има и историческо обяснение - по време на Гражданската война трябвало да правят сводки на загиналите, и един ден сводката била O Killed. Така станало ОК.
Не е така, не е и важно, но ако някой го интересува:
https://en.wikipedia.org/wiki/OK

https://en.oxforddictionaries.com/explore/what-is-the-origin-of-the-word-ok

# 3 175
  • София
Не споря, все пак не съм била там. Казвам какво гледах в едно историческо предаване.

# 3 176
Здравейте майки. Не знам дали пиша на точното място но вие ще ме насочите ако съм сгрешила. В момента живея в Америка но имам намерение това лято да се прибера с детето в България. Тя е ученичка в 6 клас и на есен ще трябва да я запиша в 7 клас. Знам че ще и е много трудно защото тя не е учила български но сме решили окончателно да се приберем. Тук сме от 6 години и тя започна 1ви клас тук. Има ли и други такива майки да споделят как са се справили с ученето.

# 3 177
Ох, вие точно за 7-ми клас ли се прибирате?  Rolling Eyes

Лятото е много скоро. До началото на следващата учебна година има 4 месеца. Принципно може и да ви стигнат да минете материала поне по български, математика (което е в повече, ако има такова) и история, но трябва много здраво учене всеки ден.

# 3 178
  • Русе
   Pinki7, 7 е доста сложен и труден клас.  Българският се учи в да вида часове - граматика и литература. В граматиката се взема материал върху сложни изречение, доста труден и за децата учили български последователно. Има часове върху видове текстове и фразелогия, както и видове и наклонения на глагола. Не знам как ще се справи дете, което не е учило български. В 8 клас, може да влезе с приравнителни изпити , предполагам в езикова гимназия и да продължи обучението си без сериозен стрес.

# 3 179
   Pinki7, 7 е доста сложен и труден клас.  Българският се учи в да вида часове - граматика и литература. В граматиката се взема материал върху сложни изречение, доста труден и за децата учили български последователно. Има часове върху видове текстове и фразелогия, както и видове и наклонения на глагола. Не знам как ще се справи дете, което не е учило български. В 8 клас, може да влезе с приравнителни изпити , предполагам в езикова гимназия и да продължи обучението си без сериозен стрес.

Мерси са информацията страх ме е като си помисля, но тук не живеем добре. Бих казала по зле от България. Живота на имигранта е много труден.В България си бяхме добро не ни трябваше да идваме тук. За жалост голяма грешка...Сега ме чака развод и пак всичко отначало. Четох че до 8 клас можеш да запишеш детето без приравнителен изпит по български език. Премахнали са го защото много деца се връщат и в никакъв случай не може да изкарат. Тук в Америка няма изпити по  нищо защото има отвсякъде деца. Гледа се детето на колко е години и го записват в дадения клас и без да знае никакъв език. Странно им е обучението. На мен не ми допада. На училище са от 8:30 до 3:30 без учебници. Изпитват ги по принцип само с тестове и проекти. Не знам какво ще правим. В езиковите гимназии се кандидатства с български език  и математика нали така а тя не знае. Не мога да кажа че е от много ученолюбивите но много искам да се приберем. Където и да си по света не е като у дома но го разбираш много късно.

Общи условия

Активация на акаунт