Излишен ли е 12-ти клас?

• 22 532
  • 444
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Кофти нещо са били винаги обобщенията... Да, по някои предмети е смехотворно наличието на учебни тетрадки, но не по всички.. Фактът, че в 10 клас  ( не помня дали  не и в 11-ти даже) детето ми е попълвало учебна тетрадка по немски примерно, не означава непременно  липса на мисловен процес  и автоматично заграждане на отговори. Упражненията са повече  от сериозни (все пак на този етап езикът се изучава на ниво В2-С1 в езиковите) и всичко се пише в детайли - трансформации на  изрази, упражняване на граматични конструкции, свободен отговор на  въпроси върху текст, "превод" от немски на немски със синонимни  конструкции, създаване на собствен текст... Като се има предвид, че въпросните учебни тетрадки са все на чужди издателства, то дайте да нападнем дружно и тях... Осен това примерно в една учебна тетрадка по математика за 7 клас задачите съвсем не са тестови, а  са си за пълно разписване (друг е въпросът, че предвиденото за целта място е често недостатъчно), само в края на даден дял има някое кирливо тестче със заграждане.
Това добре, но да оцветяват географски карти в 11 клас, е смехотворно. Дайте направо да въведем и апликирането, и моделирането с пластилин тогава. Ако ще е гарга, да е рошава.

Факт е, че децата най-добре усвояват чрез игри и песнички, но някак от 17-18 годишни хора, се очаква да не разчитат толкова на разноцветните пастели, за да запомнят къде е Кирибати.

# 91
Абе дайте да дадем повече работа на хората! Нищо, че е залудо. Това е девизът у нас.
За мен това е престъпно разхищение на средства и време, що се касае за масата от хора. Особено ако тези суровини ценни се съпоставят с изходните резултати.

# 92
А колко смислени бяха техникумите едно време. Като не искаш висше, завършваш техникум и излизаш с професия, ако пък искаш да учиш още - продължаваш в университет, след техникума също можеше да си продължиш образованието. Толкова бе просто, но не бяхме мъдри да запазим полезните практики. Сега копираме чужди (които наподобяват на това, което ние имахме).

# 93
Моето мнение е , че и 11 и 12 са си супер необходими. Аз съм учила ФСГ до 12 и най-готините години с приятелите от гимназията ми са от тогава. С готините учители си приказвахме като равни, чувствахме се големи, обсъждахме материала, спорихме, имахме позиции и не зубрихме просто. 
Събирания и екскурузии, слушане на музика, обсъждане и размяна на музика и книги ... Първото припечелване на пари с практика по специалността . Аз лично не знам какъв беш€ материала в 9 и 10 клас, но 11 и 12 знам какво съм учила .

# 94
После що излизали неграмотни  Tired
Още ме побиват тръпки като се сетя за първите преводи от английски на български, които трябваше да проверявам в СУ. Масово бяха сбъркани елементарни думи, а подробности като запетайки и главни букви бяха под достойнството на 1/3 от студентите. При това идваха от елитни гимназии, с отлични или поне много добри оценки.

Не искам и да си мисля какво е нивото в не-елитните училища  #Shocked

А защо висшето учебно заведение допуска такива хора? Не се ли прави някаква селекция на базата на знанията на кандидат висшиста?

Това като проучванията в маммата, от които те напушва смях-говоря перфектно английски и то без акцент, а Валери Петров е некадърник защото е превел Шекспир, но аз съм по веща от него. Outta Joint

Набива им се самочувствие на хората. Не е лошо като идея...

# 95
  • София
Защото влизат с изпит по съответния език. Английски, немски, испански и т.н. Колко са грамотни на български, лъсва скоро след това - когато започнат да пишат ''чехски'' в преводите, и ''необикновенно''. Други въпроси имаш ли?

П.П. Не виждам връзката между форумските безумни фукни и тази конкретна тема, ама нейсе.

# 96
Цонна, няма как да се направи селекция на студентите, когато за един студент... кандидатстват по няколко ВУЗ-а и няколко специалности.
Каквото и да си говорим, става въпрос за едната субсидия!

# 97
  • София
Цонна, няма как да се направи селекция на студентите, когато за един студент... кандидатстват по няколко ВУЗ-а и няколко специалности.
Каквото и да си говорим, става въпрос за едната субсидия!
hahaha Право в десятката. То не  е смешно, но не се сдържах..

# 98
Не е, не е.
Оборот да става. Работа да има за населението. Да не е барем на социални помощи. Simple Smile

# 99
Преди имаш встъпителни изпити, не знам сега как е...

Какво общо има форума ли? Ами с две висшита и пита кога ще ги дават деЦките. Форумът е малкото огледало на обществото, може да е поизкривено, но някои тенденциЙ не можеш да подминеш и да не забележиш.

# 100
  • Пловдив
Да де, ама някои хора, въпреки всичко пишат грамотно. И са продукт на същата образователна система.

# 101
Ама веднага можеш да познаеш кой набор са. Mr. Green

# 102

Какво общо има форума ли? Ами с две висшита и пита кога ще ги дават деЦките. Форумът е малкото огледало на обществото, може да е поизкривено, но някои тенденциЙ не можеш да подминеш и да не забележиш.

Ми то и сега има изпити... Но какво от това?
Куцо, кьораво, сакато- всяка бройка тук е злато, както е казал народният поет.

# 103
Така ми се искаше да го напиша този лаф, благодаря, че го направи вместо мен.

Всичко е толкова навързано, те от основното училище преминават успешно клас след клас до момента, в който започват да те командват от позицията на началник. И така...

Само да споделя, че и при нас ситуацията е същата. Имах колежка, която сричаше. Мяу! Mr. Green

Не е само български феномен.

# 104
  • София

Кога преди? Когато кандидатствах в СУ през 90-те, просто се явих на изпит по английски език и воала, приеха ме. Когато през 2004 кандидатствах отново, историята се повтори. Не е имало ни встъпителни изпити, ни гявол.

Споменах масово неграмотни студенти - имам предвид главно от филологиите, при това в СУ - все пак опитът ми е от там. От друга страна, една от най-добрите ми приятелки е завършила право, и сме си говорили неведнъж за ширещата се неграмотност. Тя твърди, че сред студентите-юристи също е често срещано явление  Tired

Във форума е същата работа, тук съм съгласна с теб.

Общи условия

Активация на акаунт