Излишен ли е 12-ти клас?

• 22 546
  • 444
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Да, ако вкарат или удължат ваканциите - ок, но не им е това плана. А междусрочната от тази година е седмица, но май са  съкратили коледната.

# 61
Ние имаме най-дългата лятна ваканция и затова решиха да постепенно да увеличават учебните години. А и учебните предмети също се увеличават.  
Като след 10 клас се дава диплома за средно, защо да се учи още две години без да се увеличава степента на образование?
Щом ще копираме другите държави да вземат 11 и 12 клас да ги направят колежи със задължителен стаж. Например ако искам да ставам сладкар, да уча 6 месеца след 10 клас и 6 месеца стаж в реална фирма и отбелязване в трудовата книжка и тогава да получа документ за сладкар. За автомонтьор да е същото. За по-сложни професии по 2 години колеж и т.н.

# 62
  • София
Имаме, но другите страни имат по-дълги ваканции през учебната година Wink

# 63
Аз съм против премахването на 12. клас. Може и почти нищо да не учат, но още в 11 клас да учат за висше им е рано. Може и да са на 18-19 години, но това не значи, че са достатъчно пораснали, за да се оправят сами и да се подготвят за толкова сериозни неща- работа, висше и пр.  Peace

# 64
  • Sofia
Напълно излишен е 12 клас. На 18 си напълно зрял за висше образование и работа - даже ако се започне дори почасова работа по-рано - още по-добре.

# 65
Ами някой дечица и на 30 години не са готови за работа, висше и семейство...По тях ли трябва всички да вървят?

# 66
  • София
Е, хайде сега. Да гласуват - могат. Да шофират - могат. Камион да карат могат, да се натаралянкат в кръчмата могат. да се бракосъчетаят могат, деца да имат и да се грижат за тях могат, да имат собственост - движима и недвижима - и да се разпореждат с нея могат, да имат банкова сметка могат, да носят лична наказателна отговорност могат, да носят оръжие могат, да пътуват до произволна точка на света сами могат, да се Закълнат ако изберат армията могат, най-сетне данъци да плащат могат, но да се подготвят за висше учебно заведение или за започване на работа - не, това би било немислимо за тях!

# 67
Не казвам, че трябва до 30 да се дондуркат, но на 18 не им ли е рано да се сблъскват толкова сериозно с живота? Според мен работата трябва да се започне при започване на висшето, а именно- след 19. Докато са ученици имат правото да си несериозни. Grinning А всички тези изброени отговорности едва ли ясно се осъзнават. И аз съм виждала тинейджъри да се прибират на сутринта от кръчмата, пияни до козирката, но все пак съм против отменянето на 12. клас. Това, че на нас ни е трудно, задължително трябва да означава и че на тях трябва да им е така ли?  Peace

# 68
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Аз съм против премахването на 12. клас. Може и почти нищо да не учат, но още в 11 клас да учат за висше им е рано. Може и да са на 18-19 години, но това не значи, че са достатъчно пораснали, за да се оправят сами и да се подготвят за толкова сериозни неща- работа, висше и пр.  Peace

на 14 отидох да уча в училище на 200 километра и бях достатъчно пораснала за да се оправям сама със сериозните и по-малко сериозни неща като пари, учене, тренировки, пране...

на 35 бившият не беше досттаъчно пораснал за да реши сам какъв тапет да сложи в жилището ни, или дали ни трябва или не пералня.

до човек си е и до семейство и възпитание.  Peace

по темата: трябва да има разделение на училищата
- професионални - учат общите неща, имат практики и стажове и се насочват към производството и услугите (то каква индустрия и производство имаме е друга бира);
- тип колежи - наблягат повече на науките и по-малко на практическат ачаст и се подготвят за следване

# 69
Непрофилираните. Вече не помня ЕСПУ или как се водеха. До 11 клас учеха и СПТУ( например за зидаромазачи, водопроводчици....). Езиковите, математическата и техникумите учеха до 12 клас.
Скрит текст:
Тези от техникумите завършвахме със средно специално образование, което се води нещо повече от средно.
След гимназиите някои караха УПК - една година в техникум, изучавайки специални предмети, но по-повърхностно.
Сега си давам сметка колко години са минали, вече са ми избледнелил спомените Mr. Green
Имаше възможност да се учи и задочно за друго средно образование - две години.
Скрит текст:
Моята приятелка след гимназия учи 2 години в механотехникум и после още 2 в строителен техникум, защото смени отдела в проектантска организация.

Коментар в нета:
"Костов наложи 12 клас и после се биеше по гърдите ,че намалил младежката безработица"

Не, математическата в София (поне до 96-та) учеха до 11-ти клас.
До 89-та, след 10-ти клас  имаше УПК (ще рече учебно-професионален комплекс) - по избор 1 или 2 години. ЕГ и МГ избираха 1 година. Като пак се кандидатстваше, но по диплома  - редиш желания, бал и т.н.
СМГ си имаше УПК за "Оператор-програмист на ЕИМ", ЕГ-тата май нямаха. Много от тях избираха нещо лесно - например ТОХ-а - за знаене на език получаваха 1 единица и така шансът друг да припари до УПК-то на ТОХ-а беше минимален. (още се помни култувото изказване на директорката на ТОХ-а, че това е най-елитното УПК в България - 98 % от зрелостниците му са приети във ВУЗ още първата година. Joy)
По време на УПК-то първия срок се учеха специални предмети в училището на УПК-то. Вторият срок - практика (ние си клатехме краката в някакъв институт и си учехме за изпити) и държавни изпити (даже не помня какви бяха).
Освен това в 11-ти клас се учеше МАТ и БЕЛ, но в предното училище. Програмата така се правеше, че да е в един ден за всички училища (май беше петък) - та 20% оставаше за общо образователни предмети.
Като махнаха УПК-то, преразпределиха тази 1 година и пак завършваха 11 клас.

Сега пак си има "второ средно специално", но не е средно, а се казва професионална квалификация и вече рядко се прави техникумите (професионални гимназии), а в ЦПО (център за професионално обучение), но голяма част от тях са частни.

# 70
Тоест съм да ги удължат, ама не както сега просто още седмици, а да добавят седмица примерно по това време и междусрочната февруари да стане седмица.
С почивните дни тя е повече от седмица, въпреки че се води зимна, а не междусрочна.
От сайта на МОН:

30.01.2016 г. – 07.02.2016 г. вкл. - зимна ваканция
НАЧАЛО НА ВТОРИЯ УЧЕБЕН СРОК НА УЧЕБНАТА 2015/2016 ГОДИНА:
08.02.2016 г.

Но биха могли да добавят някой и друг ден към останалите ваканции.
Но на този въпрос има посветена отделна тема във форума.

# 71
Аз искам след 4 клас отличниците да имат право да продължат в задочна форма на обучение.
Ангажираните деца с професионален спорт, шоубизнес нямат време да ходят редовно на училище.
Като запиша моите деца на спорт, изкуство и английски направо не им остава време за ходене на училище. Когато са болни сами си попълват учебните тетрадки и нямат нужда от надзиратели. За да попълнят тетрадките се налага да си прочетат и урока. Отличниците нямат проблем с това и се справят сами. В училище по музика не свирят на музикални инструменти и часовете се обезсмислят. По физическо не се спортува определен спорт, а и английски не се научава писмено и говоримо. Нямат и часове по природни науки, в които да гледат документални филми. А иначе имат време учителите да правят реклама на ваксини, презервативи и дамски превръзки в държавното училище. Това не е добра среда за моите деца, но искам да имат диплома за средно. Не желая децата ми да ходят до тоалетна само в междучасията, а по всяко време. Не желая децата ми да слушат крясъци и скандали ежедневно. Задочно обучение след 4 клас ми изглежда най-добрия вариант. За висшето пак задочно или дистанционно.

# 72
  • София
 Аз не казах, Андариел, че съм твърдо 12 клас, а че на места по обективни причини той е необходим. Тоест трябава да има опции. В езиковите профилирането става чак в 11 клас. Само за една учебна година няма как да  бъдат предадени нещата от сегашните  учебнициза 11 и 12 клас за профилирана подготовка примерно по мат. Ако това се направи, ще е със сигурност  за сметка на качеството  и  ще има същото масово мрънкане като в 8 клас, когато   голям като обем учебник, предвиден за 4 часа седмично, се предава в рамките на 2-3 пъти на седмица.  За да няма 12 клас, трябва сериозна промяна  и в материала по БЕЛ. Всичките тези произведения, включени в ДЗИ, кога ще се вземат? А и с нулевата година в 8 клас, останалите предмети се изместват като изучаване с една година по-горе. И при настоящата ситуация, в която преобладаващият брой училища е с именно  такава езикова година, то остават само реалните паралелки и професионалните гимназии, в които всичко се учи още от 8 клас и 12-ти на пръв поглед може да бъде пропуснат. Но там пък има направа на разни курсови и дипломни работи по специални предмети, полагане на практики.. В 12 клас  в ЕГ дъщеря ми определено не си клатеше краката. През първия срок беше  съсредоточена най-интензивната подготовка за сертификатния изпит по езика, който в БГ се полага през декември на 12 клас в повече от 30-40 наши гимназии. Точно в 12 клас  профил придоби онези знания по мат, които са й сега  крайно необходими в унито. Дупката в знанията при липса на 12 клас  как щеше да се запълни?

Последна редакция: пт, 30 окт 2015, 13:20 от пенсионирана русалка

# 73
  • София
Решението е лесно - съкращава се плявата в материала и всичко се събира в три години.  вече дори не мога да му хвана края какво учат и по някакъв доста странен начин, така да го кажа, правят го ненаучаемо.

# 74
12ти клас е времето, когато се подготвят учениците за кандидатстване в университет. Ако бъде премахнат, те ще трябва да се готвят за това заедно с натоварената с излишни за тях неща програма в 11ти клас.

Общи условия

Активация на акаунт