СИНДРОМ НА КАРПАЛНИЯ ТУНЕЛ

• 9 992
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте!
Поставиха ми тази диагноза: синдром на карпталния тунел и съм много притеснена. До сега не бях чувала за нея. Симптомите ми бяха от почти един месец: нощно изтръпване на дясната ръка и пръсти, а понякога се случваше и през деня. Лекаря не ми направи никакви изследвания, освен кръвна картина, резултатите от който още не са излезли. Беше категоричен, че е това. Каза ми да обездвижа ръката с шина за около 15 дена, ако не мине някакви инжекции и китката ще ми се поставят и ако и от това не мине операция.
Мислех, че някакви хапчета ще пия, физиотерапия или нещо такова. Наистина много се уплаших и ме е страх да не се стигне до операция.
Моля, някой ако информация за тази болест, да сподели!

# 1
Моят съвет е да потърсиш и друго мнение, като настояваш да ти се направят по-пълни изследвания за уточняване/потвърждаване на диагнозата. Най-малкото трябва да се направи електромиография. Най-добрият вариант - ЕМГ и ЯМР на глава и врат.
За каквато и да е диагноза, аз лично не бих се доверила на лекарско мнение само по симптоми.
Поздрави и успех!

# 2
Здравейте!
Поставиха ми тази диагноза: синдром на карпталния тунел и съм много притеснена. До сега не бях чувала за нея. Симптомите ми бяха от почти един месец: нощно изтръпване на дясната ръка и пръсти, а понякога се случваше и през деня. Лекаря не ми направи никакви изследвания, освен кръвна картина, резултатите от който още не са излезли. Беше категоричен, че е това. Каза ми да обездвижа ръката с шина за около 15 дена, ако не мине някакви инжекции и китката ще ми се поставят и ако и от това не мине операция.
Мислех, че някакви хапчета ще пия, физиотерапия или нещо такова. Наистина много се уплаших и ме е страх да не се стигне до операция.
Моля, някой ако информация за тази болест, да сподели!

Това говори за притиснат нерв.
От къде си?
Намери някой мануален терапевт, не чекръкчия обаче, а с медицинско образование, да ти освободи нерва и ще се оправиш. Peace
Ако си близо до Пловдив, ще ти препоръчам.

# 3
Купи си анатомична мишка и клавиатура. Варирай движенията. Почивка, може и обездвижване. Намали и домакинската работа- без търкане и миене:)

И не се давай лесно за ортопедична операция, даже и за инжекции. Ортопедите ги обичат тия неща за състояния, които се облекчават с прости мерки.

Ще имаш и добри, и по-лоши дни, решение трайно няма да има.

# 4
Много честа диагноза. Не е болест. Получава се от работа с компютър обикновено. Трябва ти ергономична мишка, ергонмична клавиатура и ако може да не висиш пред компютъра когато не се налага. Шината помага доста. Слагай я възможно най-бързо. При мен с такава шина минава за 2-3 дни...до другия път и така,,,няма как да избягам от работата с  компютър.

# 5
Друго мнение не мога да потърся, че трябва да ходя на частен преглед, а тук е доста скъпо, в Лондон съм. Но като отида за кръвните изследвания ще помоля да ми се направи електромиография, обаче не знам дали ще се съгласят. Не съм я претоварвала ръката, но често "вися" на компютъра.
Ще си дам почивка на ръката от дмакинска работа, ще купя ергономична мишка, ще взема и шина, която ще я слагам само през нощта, че  ходя на работа и няма как. Някъде четох за витамин В, дали помага?
Благодаря за съветите!

# 6
Помага вит.В, хубави са Милгама и Милгама N.
Но дали ги има в Лондон, не знам.

# 7
Ако си носиш шината само през нощта няма да има никакъв ефект. Най-важно е да я носиш през деня и докато си на компютъра. Пак може да си работиш с нея.
Ето това си слагам аз:

http://www.walgreens.com/store/c/mueller-sport-care-sport-care-c … od4267683-product

шофирам с него, работя на компютър с него и правя всичко останало с него. Свалям за минутка само когато трябва да си измия ръцете и слагам пак.

# 8
Сирена, благодаря! Ще търся такава шина тук. Да те питам ти от колко време си с този синдром и задълбочават ли се нещата? На теб предлагат ли ти инжекции или операция?
Дали тези симптоми са предпоставка за друго заболяване?

# 9
От няколко години имам проблеми с това, може би 4-5. Не се задълбочават. Този синдром не продължава дълго. Или се оправяш бързо с адекватни мерки, или се стига бързо до операция. И обикновено си зависи от теб. Когато се появява при мен този проблем, се оправя се с шината за 2-3 дни всеки път. За опрерация са ми казвали, че ще правят ако шината не помогне, но тя си помага. А и гледам да не използвам дясната си ръка изобщо ако е възможно през това време. В момента, в който усетя че пак се влошават нещата, бързам да я ползвам.
Като студентка имах съквартирантка, която беше оперирана от това. Но тя играеше видео игри с часове всекидневно и не е ползвала никакви шини.

# 10
Тези симптоми могат да бъдат начало на други заболявания: захарен диабет, бъбречни заболявания, ревматоиден артрит, системно претоварване на ръката, тумори или кисти в областта и др.

# 11
При мен това оплакване намаля значително (на практика почти изчезна), когато отслабнах, така че и това може да е фактор. И моето изтръпване беше през нощта. Освен това много пъти забелязвах, че съм си изкривила неестествено ръката и това е довело до притискането, така че може да се опитваш да не заспиваш с извита в неестествено положение ръка, ако и при теб го има този момент.

И наистина този синдром може да говори и за други заболявания, както е писала monii, затова не е лошо да обърнеш внимание и в тази насока (евентуални симптоми).

# 12
От няколко години имам проблеми с това, може би 4-5. Не се задълбочават. Този синдром не продължава дълго. Или се оправяш бързо с адекватни мерки, или се стига бързо до операция. И обикновено си зависи от теб. Когато се появява при мен този проблем, се оправя се с шината за 2-3 дни всеки път. За опрерация са ми казвали, че ще правят ако шината не помогне, но тя си помага. А и гледам да не използвам дясната си ръка изобщо ако е възможно през това време. В момента, в който усетя че пак се влошават нещата, бързам да я ползвам.
Като студентка имах съквартирантка, която беше оперирана от това. Но тя играеше видео игри с часове всекидневно и не е ползвала никакви шини.
bouquet

Общи условия

Активация на акаунт