Нормално раждане на 40+

• 15 438
  • 53
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
Според статистиката, наистина деца с увреждания се раждат повече от млади майки, най-вече, защото не се следят стриктно и не се подлагат на всички изследвания, които си правят тези на възраст над 35 год.

Аз родих нормално и трите си деца, като, при раждането на последното, бях на 39 и половина години. Peace Абсолютно никакъв проблем нямаше и не виждам защо възрастта би трябвало да е причина за секцио, ако няма други медицински показания. Peace

magg-i, заради възрастта БХС ми показа повишен риск от Даун и направих амниоцентеза, като през цялото време се молех да не покаже генетично заболяване, защото тогава щеше да се наложи да вземам нелеко решение. А ти си взела такова решение предварително, на базата на някакви твърдения за "патологична бременност" (което понятие, общо взето, не дава насоки за състоянието на бебето, а за това на майката). Направо не мога да повярвам... човек на тази възраст, не си била на 15... И сега задаваш някакви странни въпроси дали бебето на 40-годишна ще е нормално. Защо пък да не е?! ooooh!

Последна редакция: ср, 04 ное 2015, 17:54 от chockolina

# 31
Разказа на magg-i ми звучи доста странно. Прокървила, постъпила в болница и я принудили да направи аборт. На какво основание и с какви мотиви са го направили? Кървенето в тези седмици не е достатъчен мотив да се направят изводи че бебето ще е увредено.
Аз бях на 33 когато бременеех с дъщеря ми. Непрекъснато ми повтаряха, че бебето изостава в развитието си, че не расте, непрекъснато ми правеха изследвания, всеки месец ме викаха на ехография ( тук имаме право на 3 за целия период ) и никой не ми каза махни го, напротив, непрекъснато ми даваха кураж, че е малка, но здрава и силна, ще навакса и няма да има последици. Не мога да си представя, че доктор ще даде с лека ръка съвет за аборт само заради едно кървене.

# 32
  • BG
Аз също родих и двете си деца по естествен път, при второто бях на 40г. без 3 месеца. Лекарят нито веднъж не повдигна въпроса за секцио. Бременността, впрочем, протече далеч-далеч по-леко от първата, при която бях на 23г. При първото раждане вдигнах високо кръвно, бях под наблюдение една нощ, при второто - 120/70 веднага след като бебето излезе. Единственото, заради което по-късно разбрах, че едно секцио би било по-добрият вариант (и пак едва ли бих го предпочела), е фактът, че направих пролапс на влагалището и матката, който сега - почти 5 години по-късно - слава Богу, като че ли се поприбра. Но аз съм и много слаба и жилава, вероятно има значение. Живея в провинциален областен град, родих в местната болница и двете деца, при случилият се на смяна лекар (просто раждам много бързо и в двата случая тези лекари, с които имах уговорка, не успяха да стигнат навреме) Laughing

# 33
Честно казано съм от късно родилите майки.
Естествено около мен е пълно с такива. Повечето родили второ дете след 35 са родили нормално. Факт е това, че родовите пътища веднъж са се разтягали. Все пак еластичността на мускулатурата на 20 и на 40 не е еднаква.
Дали естествено или секцио всякак има някакви рискове. Важното е да се предцени във всяко раждане кое е по-добре за бебето.
Родих секцио поради факта, че ми паднаха тоновете. Но и плана беше такъв. Не бих се напъвала за естествено ако АГ предлага секцио. А ако не зачитам неговото мнение по- добре да го сменя.

# 34
Много ясно, че второ и трето може да е пак нормално, вече като е раждала жената.  Обаче за първескиня на тази възраст се препоръчва секцио.

# 35
  • София
Много благодаря за отговорите! Дадохте ми надежда, че все пак имам шанс за нормално раждане.
Следващия месец имам среща с лекарка, която подкрепя нормалното раждане. Ще искам мнение поне на двама лекари.

magg-i, съжалявам за това, което ти се е случило. Аз вярвам, че щом си взела това решение е имало защо и е било правилно.Има едни подсъзнателни реакции, които не можем да ги обясним. Учудва ме поведението и реакцията на лекарите.

# 36
Много благодаря за отговорите! Дадохте ми надежда, че все пак имам шанс за нормално раждане.
Следващия месец имам среща с лекарка, която подкрепя нормалното раждане. Ще искам мнение поне на двама лекари.

magg-i, съжалявам за това, което ти се е случило. Аз вярвам, че щом си взела това решение е имало защо и е било правилно.Има едни подсъзнателни реакции, които не можем да ги обясним. Учудва ме поведението и реакцията на лекарите.

Да, имаше защо, но и да се вайкам и да съжалявам връщане назад няма. Но аз повече при този лекар не съм стъпвала, няма и да стъпя. Mr. Green

# 37
Някои лекари явно са станали съвсем безочливи, щом изтъкват и възрастта като повод за секцио.  newsm78
Това, което аз знам (също от лекар), е следното - според книгите, така да се каже, единствената основателна причина за секцио е сърдечен проблем. Възрастта няма как да бъде причина, ама по никакъв начин, дори да е първо дете. Ако са имали предвид риска за Даун, това е друг въпрос.
Моят съвет е да си настояваш за нормално раждане и да не се впечатляваш.
За безхаберието на някои бременни, че и лекари, относно "нормалността" на такива деца изобщо не ми се говори.  ooooh!

# 38
  • София
Две мои приятелки родиха на 43 г (и двете), преди година и половина, първа бременност и обходиха сума-ти лекари, докато намериха някой, който да не ги навива за секцио. Родиха си естествено, бебоците са страхотни, още си ги кърмят. Аз съм на 37 сега и живот и здраве след 2-3 години и аз мисля да забременея отново и категорично ще е нормално (стига да няма някакъв риск за мен, или бебето, налагащ секцио).

# 39
  • София
Забременях на 39г. след 4 опит ин витро.В 6г.с. прокървих и изпадна едното бебе.Наложи се да правя вливания,поради лоша имунология,бих си инжекции Фраксипарин през цялата бременност,пих цяла шепа лекарства,лежах денонощно само и само малкото човече да оцелее.  В 17 г.с. направих амниоцентеза поради почти преклонната ми възраст:))) и разбрахме,че нося напълно здраво бебе.Насрочихме дата за секцио,обаче 36 г.с. ми изтекоха водите и се наложи спешно да постъпя в болница.Докторът като го премери и видя колко е малко предложи да ми отложат секциото за сутринта и да ми бият кортикостероиди,за да му разгърнат дробчетата.Настаниха ме в родилна зала без грам разкритие и контракции.На сутринта дойдоха други двама доктори и започнаха да ме навиват за ормално раждане,с уговорката,че ако има някакво усложнение винаги могат да ме срежат.И така на 40 години,първо раждане на бебе ин витро,след 5 аборта преди това,докторите ме навиха да раждам нормално.Таткото присъства на раждането и имаше честта да ни среже пъпната връв.
Може би защото вече имам няколко операции преди това,но никога не съм искала секцио и съм много благодарна на докторите в Надежда,че са привърженици на нормалното раждане и буквално в последния момент ме навиха,въпреки че имах всички основания за секцио.

# 40
Обаче за първескиня на тази възраст се препоръчва секцио.

И защо??

# 41

И защо??

Защото еластичността на родовите пътища няма нищо общо с тази на 20 годишните.
Нали лицето ви на 40 години не е същото като на 20.
Нито мускулатурата.....
Та препоръката е тази , защото риска е по-малък при секцио отколкото при нормално раждане. Говоря за 40 +. Иначе всеки решава сам какъв риск може да поеме. Та затова се подписват и документи за информирано съгласие.

# 42
  • Манчестър

И защо??

Нито мускулатурата.....
Та препоръката е тази , защото риска е по-малък при секцио отколкото при нормално раждане. Говоря за 40 +. Иначе всеки решава сам какъв риск може да поеме. Та затова се подписват и документи за информирано съгласие.

Напротив.....винаги риска при секцио е по голям, да не забравяме,че това си е една отворена коремна операция с всичките последствия които биха се случили....
Просто в БГ се спекулира прекалено много с възрасттта.......Всичко си е строго индивидуално. На 41 г , първо раждане, родих точно за по малко от 20 мин, без никакъв шев и точно след 12 часа си бях в къщи. Можех и по рано, ама нямаше кой да ми подпише хартиите. Grinning

# 43

И защо??

Нито мускулатурата.....

Напротив.....винаги риска при секцио е по голям, да не забравяме,че това си е една отворена коремна операция с всичките последствия които биха се случили....
Просто в БГ се спекулира прекалено много с възрасттта.......Всичко си е строго индивидуално. На 41 г , първо раждане, родих точно за по малко от 20 мин, без никакъв шев и точно след 12 часа си бях в къщи. Можех и по рано, ама нямаше кой да ми подпише хартиите. Grinning

Лекарите казват какви са рисковете и всеки има глава на раменете си да реши кое е по ОК за него.
Абсолютно е вярно, че е строго индивидуално. Честно казано аз лично не виждам някаква гордост в това да се роди нормално. Важното е финала да е здрав.

# 44
Аз пък не виждам никакъв повод за гордост да родиш секцио и да казваш - всеки сам си преценява. Ами не е редно всеки сам да преценява, затова хората учат 6 години и специализират още толкова.

Общи условия

Активация на акаунт