Работа, CV-та, HR-и, съвети - 48-ма тема

• 56 997
  • 760
  •   1
Отговори
# 75
Според мен причината големите фирми като Cargill и PPD, и особено такива като Cargill които са по-отскоро на БПО пазара на труда тук, да търсят продължително едни и същи хора, е че не търсят един човек, а понякога цял отдел. Да речем, разкриват нова функция, или местят някоя функция тук от западна държава - могат да търсят по 20-30 души. И ако се изисква и някакъв опит освен език, или два езика на добро ниво - може да се проточи с месеци - нормално е.
За PPD съм сигурна, че е така, защото имам колега който се премести там - после говорихме и каза, че имало вече няколко души наети, но търсят още 5-6 души, и че така било и по другите отдели. Той е доволен там.
За Cargill - търсиха ме оттам за роля, за която дамата която ми звънна каза, че търсят няколко души за позицията тогава също. Cargill е една от най-големите фирми в света, нормални са тези неща. Би било странно ако пуснат в един и същи сайт 10 обяви с еднакъв текст ако търсят 10 еднакви профила, по-скоро ще пуснат една обява, и от подалите ще наемат колкото са квалифицирани, после ще я подновят, докато не запълнят отдела с нужните кадри.

# 76
И двете компании се смятат за плащащи читави заплати. Не би ли следвало за колкото и отдели да търсиш, все пак, по-лесно и да намериш хора? Не може години да набираш персонал. Все в един момент трябва да събереш хората и да започнеш да ги обучаваш. Локацията им е в София. Там поне кандидати с нужното образование има. Не е като да търсиш екип в Полски Тръмбеж

# 77
  • Sofia
И двете компании се смятат за плащащи читави заплати. Не би ли следвало за колкото и отдели да търсиш, все пак, по-лесно и да намериш хора? Не може години да набираш персонал. Все в един момент трябва да събереш хората и да започнеш да ги обучаваш. Локацията им е в София. Там поне кандидати с нужното образование има. Не е като да търсиш екип в Полски Тръмбеж

Фирмите си правят реклама като пускат обяви и когато "НЕ" търсят реално хора - така става топ работодател в листата на jobs.bg ..... сайта също е и добър начин за лесно получаване на фактури за разходи - когато са им нужни на фирмите.

# 78
Е, те не чакат да се съберат всичките кандидати, и чак тогава да започнат да ги обучават. Започват един по един, или по колкото се намерят, минават си обучението и си работят, останалите като се наемат се обучават, и така. Има и други варианти - да търсят пилотно няколко души, пък после ако се окаже, че стават хората и дейността върви добре, да решат да наемат още.
Аз не съм в една от тези две фирми, но ето и на сегашната ми позиция сме така - наели уж един човек с мисълта да е само един, а оттогава е минало по-малко от година и вече сме почти 20, някои даже вече ги повишиха. Аз се прехвърлих от друг отдел де, но всички останали дойдоха от външни фирми. Сега търсим още 4-5 души - на външен човек може да му изглежда, че една обява виси вече почти година обаче, и да си мисли че има нещо нередно.
За PPD помня, че бях чела статия, че имали еди си колко стотин служители тук, и мислели да наемат още 250 за година или две. От линка който беше пуснала тук, мисля че имаше 20тина обяви, така че ми се струва напълно нормално да ги въртят доста време, докато си намерят хора. Като погнеднах ролите - поне половината са с изисквания или да имаш диплома по специалност от техния сектор, или да знаеш да работиш с определен софтуер, така че ми се струва напълно в реда на нещата да ги търсят не месец-два. 

# 79
А как бихте постъпили,ако на работа сте с човек,които не го интересува за чувствата ви и как що го възприемете,ако ви се изрепчи или ви обвинява,напразно без да сте вие виновен въобще  Tired
Всеки ден се прибирам с плач от работа,редувам валидол и валериан,ама с това темпо цял живот не знам до къде ще го докарам...И това не ми е първия случай,винаги попадам на такива недоклатени и все някой им крив  ooooh!
А характера на човек,не се променя ей така с магическа пръчка,както аз няма как да се променя,да не го възприемам така,така и те....

# 80
Ще си намеря друга работа.

# 81
А как бихте постъпили,ако на работа сте с човек,които не го интересува за чувствата ви и как що го възприемете,ако ви се изрепчи или ви обвинява,напразно без да сте вие виновен въобще  Tired
Всеки ден се прибирам с плач от работа,редувам валидол и валериан,ама с това темпо цял живот не знам до къде ще го докарам...И това не ми е първия случай,винаги попадам на такива недоклатени и все някой им крив  ooooh!
А характера на човек,не се променя ей така с магическа пръчка,както аз няма как да се променя,да не го възприемам така,така и те....

Работих за такава 2 години. Върти суче, чуди се за какво да яде. Дебне, прави струва, идва и си изсипва злобата, тя друго няма за какво да живее. И една стара колежка, която все я настройваше против другите. Виновна си че отишла днес на работа и съществуваш.  Лошото е, че тя беше по-добрия вариант от други места, където съм работила но за по-малко време. Хич не и обръщай внимание. Накрая започнах да си и казвам нещата, и се махнахме няколко колеги на куп, 2 месеца едвам си намери хора. Накрая млъкна и се промени, само да седя, ама да се беше усетила по-рано. На мен ми беше ясно, че е затишие, докато е в по-изгодна позиция. Едната колежка реве, другата реве, трета на успокоителни... Ти си преценяваш, дали да седиш или да се махаш.

# 82

Напротив, може.

# 83
Да, ясно е, че може. Компаниите, в които има твърде много текучество, постоянно се търсят хора и т.н...
Сериозна компания, в която се плаща прилично, няма как да не си намери хора. Все пак търсиш за отдел или два, а не хидяди за армия.

Донякъде мога да го разбера за сървис центрове (за каквито явно споменатите една-две компании търсят хора). Наистина там са си доста народ. Но чак пък с години персонал да се търси... ?  Wink

Е, прощавайте ама знаем какво е сървис център. Трудно ще се съглася, че постоянните обяви на Кока Колите (и двете), Софика и т.н. са просто щото много нови работни места. Не, имат си здраво текучество тъй като паричките, които дават, може и да са уж добри на пръв поглед, ама само на пръв. Не са съответстващи на напрежението. Тези компании в България вече са еталон за инкубатори.

Най-трудният моемент при подбора на кадри за сървис центровете е езикът ако се изисква екзотичен. Единственият разумен аргумент една обява да се върти година и половина.

# 84
  • Sofia
Да, ясно е, че може. Компаниите, в които има твърде много текучество, постоянно се търсят хора и т.н...
Сериозна компания, в която се плаща прилично, няма как да не си намери хора. Все пак търсиш за отдел или два, а не хидяди за армия.

Донякъде мога да го разбера за сървис центрове (за каквито явно споменатите една-две компании търсят хора). Наистина там са си доста народ. Но чак пък с години персонал да се търси... ?  Wink

Е, прощавайте ама знаем какво е сървис център. Трудно ще се съглася, че постоянните обяви на Кока Колите (и двете), Софика и т.н. са просто щото много нови работни места. Не, имат си здраво текучество тъй като паричките, които дават, може и да са уж добри на пръв поглед, ама само на пръв. Не са съответстващи на напрежението. Тези компании в България вече са еталон за инкубатори.

Най-трудният моемент при подбора на кадри за сървис центровете е езикът ако се изисква екзотичен. Единственият разумен аргумент една обява да се върти година и половина.

Върнете се малко по-напред - ясно написах защо има компании с постоянни обяви и не - не търсят хора постоянно.

# 85
Някой знае ли обявите на Филип Морис, които минават през агениця, през коя точно агенция минават, например тази http://www.jobs.bg/f2987590 ?

# 86
Някой знае ли обявите на Филип Морис, които минават през агениця, през коя точно агенция минават, например тази http://www.jobs.bg/f2987590 ?

Адеко или Изи консулт? И не само минава през агенция, а си нает през агенция, не директно във фирмата.

За сървиз центровете не мога да се съглася, постонно има изискване за нови бройки, породени не от текучество.

# 87
Да ясно е, че си нает и затова е важно. Жалко, че не са уточнили.

# 88
Не са Изи консулт, сега говорих с колега оттам. Преди работеха с Торо Груп. Всъщност какво значение има. Просто кандидатстваш и разбираш.

# 89
Здравейте, някой знае ли за определени преференциални условия по закон за хора, работещи на смени от 05.00 часа сутринта всяка сутрин, например, като по-дълга отпуска и други преференции. Мерси!

Общи условия

Активация на акаунт