Синът ми ме влудява!

• 30 754
  • 340
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
Иначе искам единия да е архитект,а другия доктор ,ама те не знаят . Все още има надежда за малкия  ,за доктор де .  Twisted Evil

# 226
Да се справи в живота без добър успех няма как да се случи или поне не в поприще, в което искам да го видя (някой дилър или сводник и с тройки може да е минал и да изкарва добри пари, ама не ми е мечта за моето дете).

Ау, точно по този въпрос такова разнообразие на житейски съдби имам около себе си, че единственото, в което съм се убедила е, че академичният успех в училище не е индиция за каквото и да било бъдеще.  Simple Smile
Последно се сещам за близък тройкаджия в училище, станал студент "чак" на 25, завършил като много добър такъв, понастоящем директор на фабрика. И обратното го имам- момиче пълна отличника в МГ до края, която, като завърши тегли по една на майка си и баща си, понеже й бяха дошли до гуша, която стана продавачка нейде по чужбините без грам желание да продължи да се обучава по- натам. Може и да реши- шарено нещо е животът, но може и да не. Засега е доволна.

Просто не мога да се сетя за хубава доходна професия, която можеш да упражняваш, ако си завършил с диплома 3.
Аз пък се сещам. Дори се сещам и за хубави, доходни професии, упражнявани от хора изобщо без диплома.  Laughing

Така е. Въпрос на въображение и на по- богат и многостранен житейски опит:
-главен готвач с телевизионно предаване във Великобритания;
-главен готвач на круизен кораб, след това... същият този стана собственик на бизнес с програмни продукти /средното му образование не беше ТОХ, а ТМЕТ, готвенето му беше с някакви тукашни курсове от няколко месеца, имаше едни квалификационни навремето, май и сега има такива/;
-фризьорката и козметичката ми с личен хубав салон, много работа и всякакви клиенти- в пъти по- добре и самостоятелни от 5-6 отличнички, търкащи чужди бюра и изпълняващи чужди поръчки по цял ден от толкоз до толкоз часа;
-моделиерка без завършена такава специалност;
-собственичка на собствена фирма за изработка и ремонт на облекло в Испания;
-собственик на бизнес с декоративни животни- прекрасни неща е направил и прави, бачка си с кеф;
-майстор- мебелист;
-художник- първо  на портрети по морето, после се хвана с анимация на филмчета из Канада, сега не го знам вече;
-хижар- собственик на планинска хижа- това му беше мечтата. Работи в чужбина да изкара пара и си купиха хижа;
-дама с цветарски бизнес в Дания;
-имам и възрастна госпожа, среднистка- най- доброто ТРЗ и ЛС, които познавам;
Любимци са ми, обаче, комшиите- сладкари, с изключително красиви торти- все едно, че гледам на Бъди произведенията! Харчат се страхотно. И други сладки правят, но тортите са им просто веднъж. С ТОХ.

Има купища възможности. Човек просто трябва да не е смазан изначално от нечии чужди виждания, затворен в чужди предразсъдъци и вкаран в матрицата от най- ранна възраст.
От мен никой не е искал отличен успех. Имала съм години, в които съм била пълна отличничка, както и пуберски период с четворки. И тройки съм имала. И няколко двойки май. Не си пазя тефтерите. Никога не са ми бивали интересни. Това не ми попречи по никой начин да стана студентка от раз без уроци и курсове и да изкарам стипендия за отличен успех във ВУЗ-а. След което да си се реализирам по специалност без грам връзка, понеже в бранша жив роднина или приятел нямахме.

Последна редакция: чт, 28 яну 2016, 14:19 от Judy

# 227
Въпрос на въображение и на по- богат и многостранен житейски опит:

Най-вече на амбиции, пробивност и най-главното - на подходящи връзки.

# 228
  • Варна
Иначе за успеха дудна ,да не помислите ,че не. Като придружавам дудненето с това,че просто така ще има повече отворени врати пред себе си ,а в момента ги затваря една по една.  Peace

# 229
За да успееш в начинанията винаги трябват хъс и амбиция.
И навици трудови добри.
Които не падат от небето.
Връзки- понякога, по- скоро са полезни, но не и задължителни. През това минах лично.
Когато човек е с добро социално възпитание, връзките сам си ги връзва. Те това искам аз да възпитам на първо място у децата.

Но твърдението ми за
Цитат
Въпрос на въображение и на по- богат и многостранен житейски опит:

бе по- скоро по повод
"просто не мога да се сетя".  Laughing
Ако човек има богат житейски опит не му трябва и да се сеща. Примерите наоколо са достатъчно.

Иначе за успеха дудна ,да не помислите ,че не. Като придружавам дудненето с това,че просто така ще има повече отворени врати пред себе си ,а в момента ги затваря една по една.  Peace
Моя просто го заведох есента на едно изложение за образование в чужбина и вече ми не трябва да му дудна нищо.  Laughing Пък и какво да му дудна- два метра мъж с физика на културист и собствена банкова сметка, в цветуща трудоспособна възраст... Смея ли?  Joy

# 230
  • Варна
Е,ако иска в чужбина ,ще да е имало смисъл,да. Няма такъв ищах при моя .НО ако го заима някой ден ,няма кой да му помогне вече ,това имах предвид.  Peace А чужбина,щото да е чужбина няма да я бъде!  Wink

# 231
  • София
Ами изчетох ви ги всички предложения за успешни хора без образование, но пак не можах да харесам нещо за сина ми  Laughing  Те и моите родители след цял живот работа като главни счетоводители, станаха в пенсионна възраст собственици на баничарница и изкарват егати парите (та чак да се зачудя що ми е това образование и професия  Laughing), ама някак си не ми се ще децата ми цял живот да са баничари. Примерно.

Сега, не си ме представяйте като някаква Горгона Медуза, пък него като наплашено морско свинче, изобщо не. И 4-ки си има, оценки разни и разнообразни, не сме седнали да се тръшкаме. Просто се опитвам да поставя пред него нещата в перспектива и погледнато в перспектива, продължавам да смятам, че добрата реализация е пряко свързана с добрия успех. Да, има изключения, но те са точно това, изключения. Не мога да лежа на кълката, че отглеждам следващия Стив Джобс.

Ако реши, че не иска да учи, също няма проблем, ще седнем и ще решим какво може да прави и ще го подкрепя. Но докато твърди, че иска да продължи образованието си, ще му се налага да полага усилия в тази насока.

# 232
Добре дошли в 21 век, където понятието "специалност" вече все по-трудно намира реално покритие и всичко може да се научи с лекции от нета, ако имаш кеф.

Иначе на 16 успешните хора вече правят това, което ще правят. Брат ми чепкаше електроника, аз  се занимавах с езика и писането.

Един от най-добрите фотографи на Дневник почна да работи още като гимназист, без специалност. Георги Георгиев-Геш.

Та така, ясно къде е работата, щом още има майчета, дето отсега разпределят кой ще е лекар, кой-архитект. Дано поне бъдещият архитект има пространствено мислене и ориентация...

# 233
Ами изчетох ви ги всички предложения за успешни хора без образование, но пак не можах да харесам нещо за сина ми  Laughing 
Скрит текст:
Те и моите родители след цял живот работа като главни счетоводители, станаха в пенсионна възраст собственици на баничарница и изкарват егати парите (та чак да се зачудя що ми е това образование и професия  Laughing), ама някак си не ми се ще децата ми цял живот да са баничари. Примерно.
Сега, не си ме представяйте като някаква Горгона Медуза, пък него като наплашено морско свинче, изобщо не. И 4-ки си има, оценки разни и разнообразни, не сме седнали да се тръшкаме. Просто се опитвам да поставя пред него нещата в перспектива и погледнато в перспектива, продължавам да смятам, че добрата реализация е пряко свързана с добрия успех. Да, има изключения, но те са точно това, изключения. Не мога да лежа на кълката, че отглеждам следващия Стив Джобс.

Ако реши, че не иска да учи, също няма проблем, ще седнем и ще решим какво може да прави и ще го подкрепя. Но докато твърди, че иска да продължи образованието си, ще му се налага да полага усилия в тази насока.
Не е ли по-важно професията и работата на НЕГО да му харесват?    Laughing

Скрит текст:
Моята майка винаги ме е "виждала" като мед. сестра или лаборантка.А аз, дори и в сто живота напред (ако съществува прераждането) не се виждах такава.СЪтоветно, не съм.    Laughing
По мои наблюдения, родителските и детските намерения почти никога не съвпадат.

# 234
Не мога да лежа на кълката, че отглеждам следващия Стив Джобс.

Там е работата, че "Стив Джобс" не се става (само) с дипломи, ами се искат едни специфични качества, които не всеки човек притежава. А и не всеки родител се сеща да ги развие. Пък и да се сети, когато на детето не са му вродени... Трето и четвърто каква полза има от оценки и теоретични знания, когато куца практиката. Защото работодателите не плащат за оценките от дипломите, а за качествено свършената работа.
Преуспели тройкаджии у нас - с лопата да ги ринеш. Да не споменавам имена на популярни личности, че един без висше дори министър стана.
Поразпитайте някой по-възрастен учител да ви разкаже как са се реализирали учениците му и дали всички отличници са сполучили в живота. Или как най-големите двойкаджии са станали бизнесмени, а отличниците работят за тях.  Laughing
С което изобщо не отричам значението и ползата от доброто образование. В никакъв случай! Само напомням, че оценките не са най-важното условие за добра реализация в живота.
Което пък ме подсеща - учите ли децата си да са щастливи? Да могат да се поспрат и да се порадват на това, което са постигнали, вместо непрекъснато да гонят някакви цели и все нещо да не им достига? Или възпитавате вечно недоволни, мрънкащи, алчни и завистливи нещастници?

# 235
  • Пловдив
Не разбирам какво толкова сте се тръшнали някои за тези оценки в училище. В повечето случаи оценките са твърде субективни и не отразяват точно знанията на детето. Може би представят някакво моментно състояние на прочел или не урока веднъж или няколко пъти, но категорично не оценяват умствения му капацитет.Важни са дотолкова, доколкото ще му трябват като балообразуващи след 12 клас, за кандидатстване, но това са една-две оценки максимум. Там да- трябва да се набляга, но иначе не разбирам защо е това напъване за тези 6-ци (явно, че за тях говорите). Много по-важно е общата култура, интересите му, достатъчната информираност  и осведоменост, реалните задълбочени знания, които биха му свършили реална работа в живота и бъдещото му образование. Дали ще може да намери синус и косинус и да решава тригонометрични функции в момента не е важно, след момента моментално ще ги забрави, ако разбира се не това му е бъдещата професия. Или това, че има 6 по география или история, но всъщност не може на картата да покаже две държави или не знае ключови факти от историята на България, примерно. Особено при днешното образование, където сами виждате с какви безумия пълнят учебниците.

# 236
Философски погледнато оценките не са показател, но на практика сме принудени да се съобразяваме с тях. И просто няма как....

Не й натяквам на мойта.
Но със сигурност при отлични оценки ми е една идея по-спокойно какво ще се случва за вбъдеще  с нея - имам предвид кандидатстване и  прием. В добрите университети без отлични оценки не можеш да влезеш, пък ако ще да си някакъв всестранно развит гений.

# 237
  • Пловдив
Утро, права си и ти, но оценките като цяло, т.е. дипломата е необходима, ако кандидатстваш само в чужбина в определени университети и то, доколкото знам. Иначе за тук се взимат само оценките по конкретните предмети. И наистина, нече аз не правя забележки за ниски оценки, но това вманиачаване в 6-ци ми идва в повече. Ако тийна все пак има цели в живота, което пък е задължително за мен, не да се рее ей така- ден да мине, друг да дойде и нищо да не го интересува, та ако има цели, той би следвало сам да си ги гони и преследва, поне това. Поне моят голям тийн знае какво иска, винаги е знаел, още от малък и върви целеустремено натам. И предметите, които са му нужни са му идеални, може би за сметка пък на някои други. Не може всеки да е добър във всичко, то тогава нямаше да има учители по всички предмети при големите, щеше един да им преподава и история, и биология, и български, и т.н.

# 238
Ми много ясно, че ще се дразнят тийновете. Виждат пределно ясно, че светът се е променил, а в същото време възрастните ги съветват да правят неща, които са били релевантни преди 20-30 години. Неща, за които е ясно, че може повече да пречат, отколкото да помагат.

Точно пък в БГ няма вече такова нещо като "добър университет".

# 239
  • Варна
Иначе на 16 успешните хора вече правят това, което ще правят. Брат ми чепкаше електроника, аз  се занимавах с езика и писането.

Не знам в какво си "успяла" ,ама дали четеш и разбираш другите какво пишат?!
Никого не "разпределям" какъв да стане ,а само бих искала, ама те не го знаят.  Twisted Evil
Малкият миналата год. ме пита "Ако уча за доктор, но на средата на ученето разбера ,че не искам ,мога ли да се откажа" и още реплики за тази професия е имало . Та оттам ми е "надеждата".  hahaha
Ама какво се обяснявам ... Rolling Eyes  

Как Сийка, хубави въпроси . А думичката "успял" всеки различно я разбира ,и това да се знае,нали?!  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт