Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 40

• 88 179
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
  • Sofia
За болки в гърдите от ПМС много ми помага.  За емоциите не знам.
и на мен ми помогна за това,за друго не съм забелязала

# 421
  • в огледалото на живота
+1 за вечерната иглика  Peace

Миналата година имах ужасни пробождащи болки в гърдите доста продължително време.
След преглед при мамолог да изключи евентуален проблем започнах приема на капсули и още същия месец отшумя проблемът.

# 422
  • Sofia
Наскоро си правих ехография на гърдите/не бях си правила 3год/,преди 13год.ми бяха открили в едната фиброаденом....вече я няма  Praynig със сигурност и вечерната иглика ми е помогнала  Hug

# 423
Здравейте. Искам да попитам ако TSH ти е 4, това означава ли, че може да имам Хашимото? FT4 ми е 16.5, което е нормално уж. Качих 20 кг за 2 години, страдам от безсъние и нервност и се чудя дали може да е от щитовидната железа. Някой може ли да ми каже как мога да си кача изследванията тук като снимка? Няма кой да питам, тъй като съм в чужбина, а тук не се осигурявам и ако отида на специалист ще ми струва над 500 лв - пари, които не мога да дам. Sad Мислех че щом TSH е под 4.5, което пише че е горна граница значи е ок, но прочетах в нета, че нормалното било 2. Нямам изследвани ТАТ и МАТ.

Не е задължително да става въпрос за Хашимото. Без изследване на антитела и ехография не може да се каже със сигурност. Може да се касае просто за хипофункция, имайки предвид и оплакванията ти, и стойността на ТСХ на горна граница. Възможно е също така и просто временно да е увеличено ТСХ, но при симптомите, които описваш, ми се струва по - малко вероятно. Желая ти успех.

# 424
Благодаря за отговорите!  Peace

# 425
  • На север
Здравейте. Искам да попитам ако TSH ти е 4, това означава ли, че може да имам Хашимото? FT4 ми е 16.5, което е нормално уж. Качих 20 кг за 2 години, страдам от безсъние и нервност и се чудя дали може да е от щитовидната железа. Някой може ли да ми каже как мога да си кача изследванията тук като снимка? Няма кой да питам, тъй като съм в чужбина, а тук не се осигурявам и ако отида на специалист ще ми струва над 500 лв - пари, които не мога да дам. Sad Мислех че щом TSH е под 4.5, което пише че е горна граница значи е ок, но прочетах в нета, че нормалното било 2. Нямам изследвани ТАТ и МАТ.

Не е задължително да става въпрос за Хашимото. Без изследване на антитела и ехография не може да се каже със сигурност. Може да се касае просто за хипофункция, имайки предвид и оплакванията ти, и стойността на ТСХ на горна граница. Възможно е също така и просто временно да е увеличено ТСХ, но при симптомите, които описваш, ми се струва по - малко вероятно. Желая ти успех.

Благодаря за отговора. Аз се повлиях много добре от Деанксит, което е слаб антидепресант. Възможно ли е ако имам проблем с щитовидната железа да се повлияя от това лекарство? Или щом с него всичко отшумява, освен теглото ми, значи най-вероятно нямам проблем? Ще се изследвам като се прибера в България, но няма да е скоро за съжаление.

# 426
Нямам представа как действа Деанксит, но ако предотвратява изнервеността, това не значи, че тя не би могла да е вследствие на нарушена функция на щитовидната жлеза.
Няма как да се каже със сигурност какво е състоянието на жлезата без необходимите изследвания - хормони, антитела и ехография.

п.с. Една от възможните причини за покачване на ТСХ при здрава жлеза е прекалената консумация на храни, съдържащи гоитрогени - зеле, ряпа, броколи, карфиол, маруля, брюкселско зеле, къдраво зеле, алабаш, репи, просо, спанак, ягоди, праскови, фъстъци, кедрови ядки, соя и други.

# 427
  • Русе
Здравейте момичета. За много години на всички, живи, здрави и с по-малко оплаквания от Хашимотото да сме през новата година!
Не съм влизала в темата сигурно от година, но пусто не остава много свободно време.
Бих искала да ви питам, когато си купувате Еутирокс от атпеката, имали ли сте проблеми, в смисъл да ви искат рецепта?
Диагностицирана съм от някъде 5 години, редовно приемам Еутирокс, къде големи, къде малки дози, според зависи ТСХто, но за първи път в аптеката ми отказват да ми дадат Еутирокс, защото не нося рецепта. За мен това е пълно безумие. Да, вероятно за някои лекарства, които са силни, пристрастяващи и т.н. да, трябва рецепта, но за Еутирокс, който ще си пия до живот ми се стори странно. Не знам за вас, но аз с течението на времето се научих сама да си коригирам дозите, то с годините се трупа опита, както се казва. Та не помня от кога не съм ходила на доктор, пускам си ТСХто два пъти годишно и така. Къде да търся рецепта сега, отидох на друга аптека и си купих Еутирокса, но се изнервих и ядосах излишно. Ами ако не попаднеш на читав доктор, ако не ти определи правилната доза и най-важното да ти я изпише на рецепта, е какво правим тогава. Спомних си за началото, когато ме диагностицираха. Бях с доста високо ТСХ и съответно и висока даза на лекарството. Вместо да се подобряват нещата, те започнаха да стават все по-зле. Отидох отново при докторката, видите ли голямото светило в тази област за провинциалния ни град. Оплаках се на докторката, а тя само ме потупа по рамото и ми каза, че всичко това е "от живота". Изпрати ме да си ходя по живо, по здраво, без преглед , без изследване за ТСХ и без съответно съмнения за корекция на дозата. Отидох на друг доктор и след ново изследване на ТСХ се оказах с пренасищане на хормона и ТСХ от 0,0нещо си беше. Е трябваше да го спра хормона за изевстно време и после преминах на много ниска доза. Та се замислям, сега като ми иска аптекартата рецепта, и примерно съм в тази ситуация какво правя, не ми дават лекарството или трябва да деля доза от 100микрограма на доза от 25 микрограма, защото рецептетата е за 100микрограма. Ами безумие си е според мен.
Извинявам се за дългия пост, ама още ми държи под лъжичката това спречкване с аптекарката. А уж не трябва да се ядосваме, ами как да стане?

# 428
Никога не са ми искали рецепта за еутирокса... Отиди в друга аптека Peace

# 429
На мен ми се случи веднъж да ми искат рецепта и аз бях много учудена, защото в аптеката до нас никога не са ми искали. Аптекарката ми каза - "Ама не се учудвайте, има доста жени, които си мислят,че с това лекарство ще си свалят килограмите, а не отиват на лекар". После като се замислих, права беше жената, това е за наше добро. Друг е въпроса колко са компетентни лекарите, колко правилна терапия изписват...това е друг въпрос.

# 430
Момичета, присъединявам се към вашата тема. Миналата седмица ме диагностицираха с Хашимото. ТСХ 6, МАТ 470, другото е в норма. Към това има данни за изчерпване на яйчниковия резерв и по думите на доктора, много висок инсулин. Според линка и ако правилно съм направила изчисленията, НОМА на гладно ми е 0,9, на втория час е 15,3. Последната година бях в силен стрес. Винаги захарта ми е била наред, това изключително много ме изненада. Мога да кажа, че съм слаба, макар в повечето случаи да се говори за наднормено тегло.
Назначиха ми метформин, л-тироксин 1/2  табл. на ден, инофолик за яйчниковата функция.
Като оплаквания имам проблеми с месчния цикъл -извънциклични кръвотечения, нервност, сърцебиене и отоци.
Тепърва започвам да чета.

# 431
  • с трима мъже :)
Бих искала да ви питам, когато си купувате Еутирокс от атпеката, имали ли сте проблеми, в смисъл да ви искат рецепта?

Рецепта трябва да се иска, но аз никога не нося. Всеки път ми дават, досега нямам случай да са ми отказали, но няколко пъти са ми казвали, че е редно да си нося рецептата.  Peace

# 432
  • В сърцето на любимия човек
Относно рецептата - всеки път ме питат имам ли рецепта, понякога я поглеждат, друг път не, но аз пазарувам от една и съща аптека и вече са ме понаучили  Rolling Eyes Като цяло навсякъде за всичко по-силно от аналгин ми искат рецепта и не ми прави впечатление  Rolling Eyes

Момичета - имате ли информация дали д-р Начев е на работа тази седмица? Опитах се да му позвъня, но телефонът му е изключен. Да не би пак да е на някоя конференция  newsm78

Редактирам се: Успях да се свържа с д-р Начев, явно е нямал обхват.

Последна редакция: пн, 18 яну 2016, 14:26 от пънче-мънче

# 433
На мен напоследък навсякъде ми искат рецепта и по-принцип е правилно все пак това си е хормон не е някакъв аналгин.Аз нося една за 50 мкг от 2014 г. макар че взимам от 25 и е нямало проблем че взимам различна дозировка или че е стара рецептата.

Последна редакция: пн, 18 яну 2016, 16:14 от Niss

# 434
Момичета в потрес съм това са ми днешните резултати( от 4 месеца пия еутирокс 25)

TSH 0.02 mcIU/ml 0.27 - 4.20
Prolactin 260.00 mcIU/ml Мъже: 86 - 390: Жени: 72 - 511

преди да започна еутирокса 25 са това:
TSH 3.00 mcIU/ml 0.27 - 4.20
FT4 11.76 pmol/l 10 - 25

и най-първите ми правени Май месец са това:
TSH 2.09 mcIU/ml 0.27 - 4.20
FT4 12.97 pmol/l 10 - 25
A-TPO / MAT/ 194.10 U/ml 0.00 - 34.05

Правим опити все още по естествен начин...за бебе. И този TSH направо ме разби. Също и съм много разочарована, че са ми пуснати само TSH без анти тела и FT4... въобще не съм обърнала внимание щях да си ги пусна сама .... Sad
Или съм афектирана и лекарят е пуснал достатъчно изследвания?
Моля да коментирате.  Hug
P.S С такова TSH може ли да се забременее ...?

Последна редакция: пн, 18 яну 2016, 18:37 от Hris_80

Общи условия

Активация на акаунт