Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 40

• 88 115
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Момичета, дайте съвет! Днес ми изписаха Огестан, който съдържа вит.Д, омега3, фолиева и ЙОД. Това ми го изписаха имунолозите от Надежда, като съм казала, че съм с Хашимото. Според вас трябва ли да го откажа да го приемам? Днес не можах да се свържа с тях, но утре пак ще звъня. Направо не знам какво да правя. Аз доколкото знам трябва да избягваме йода.
Питах д_р Начев дали може да приемам някакви мултивитамини с йод и той каза,че няма да навредят.Аз също съм с Хашимото.Д_ра кза,че допълнителния йод е вреден за хора с хиперфункция.

# 571
Не трябва да употребяваме йод защото увредената жлеза не може да го преработи в хормони, точно затова пием директно Т4. Евентуално може ако е малко количество и се приема със селен.

# 572
И аз чета и чета и знам, че не трябва да пием йод- съдържащи препарати...активирали се автоимунните процеси. Тия хора защо ми изписват това?!?!

# 573
Шакира, аз бих го пила  Peace помисли, може би ползите са повече от вредите  Peace

# 574
Аз съм в инвитро  процедура. Изписват ми Октагам, който ще подтисне действието на имунната за да не атакува плода и в същото време йод-съдържащ препарат, който може да активира имунните процеси. Този  репарат съдържа много други ценни съставки, като фолиева, омега 3 и вит.Д, но този йод?!?!?! Трябва пак да се докопвам до лекарите...охх

# 575
Добре де вземи си останалите съставки поотделно и ги пий. Йода не ти е необходим ако пиеш еутирокс.
В крайна сметка основния препарат е октагам другото е  малко за украса.

Последна редакция: вт, 09 фев 2016, 07:49 от Niss

# 576
Шакира, виждам че имунолози са ти дали въпросната добавка. Заболяването ти е автоимунно и смятам че са наясно какво предписват. Все пак е ин витро клиника и едва ли си единствената с Хашимото, нали така? Вероятно не заради теб самата е предписано само, а за евентуално правилно развитие на ембриона е дадена добавката. Доколкото виждам, дозата йод не е висока и е съобразена с дневните нужди.
Не смея да давам препоръки относно добавки, за които не съм много наясно, но като болна с Базедова болест, която протича с хиперфункция и йодът е забранен при хипертиреоидизъм, неведнъж съм споделяла, че на мен са ми споделяли за хора, постигнали ремисия именно с прием на забранения йод и то в доста по-сериозни количества.
Смятам че имунолозите знаят какво правят, а аз бих питала отново и изрично конкретно за йода, за да ми бъде обяснено, какви са ползите от него при предстоящата процедура и какво влияние се очаква от приема на тази добавка.

# 577
Според мен дозата не е малка. Това е дозата за човек без заболявания. Ако пиеш хормон то ти все едно си изпил дневната доза йод само че директно конвертираната форма. Според мен консултацията трябва да е и с ендокринолог сега потърсих в стари теми имаше едно момиче на което пак имунолози са му изписали огестан но ендокриноложката е казала да не го пие за да не обърка хормоните.
Йода плода докато не развие собствена жлеза няма как да го преработва а това става след първи триместър така че йодът от тази добавка не може да се използва от плода първите три месеца.

Последна редакция: вт, 09 фев 2016, 08:15 от Niss

# 578
Благодаря! Днес ще се свържа с ендокринолог и имунолог. Аз разбирам, че йода е за плода, но както казва Niss, аз си пия Еутирокса и ако има положителен тест, ще ми вдигнат дозата. Фолиева и омега 3 пия от година и повече. Само вит.Д ще видя какво ще правя с него.

# 579
Мисля, че прекалявате. Октагамът е важен, взимай го. Нищо няма да ти стане от малко йод, да не говорим, че Октагама "приспива" имунната, съответно автоимунното. Говорим за здравето на бебето.
Помисли преди да откажеш хапче.

# 580
Не си разбрала. Аз не отказвам Октагама, а Огестана!

# 581
Моя грешка, извинявай!
Можеш да си набавяш фолиева к-на, вит. Д, Е и Омега3 и отделно. Вероятно са ти го дали, за да не пиеш 100 добавки, без да се усетят. Обсъди го с доктор, но мисля, че горните са по- полезни като отделни добавки.
Още веднъж извинявай- заблеяна съм.

# 582
Много обичат да го изписват този Огестан. И моят док ми беше казал да го взимам, а аз отказах не само заради йода, а защото можех без проблем да си пия всичко по отделно. Да не говорим, че в Огестана количеството на Омега 3 е направо мижаво. Пиех Омега 3 от 1гр., вит.Д на Съни Вит, понеже има на таблетки и ми беше по удобно и фолиева киселина. Никаква причина според мен няма да се приема точно Огестан.

# 583
Момичета, селен на коя фирма да си взема или няма значение? Изписа ми само по 100 мкг 6 дни в седмицата, защото жлезата имала съвсем малки изменения?

# 584
Шакира, щом те гложди, търси лекари за да си сигурна. За съжаление се случват пропуски и ние сме тези, дето трябва да си "гоним интереса". Макар и много грубо да звучи. Все пак здравето си е твое и дори да досадиш някому, щом това ще те увери и успокои - действай! Успех с опита!

Общи условия

Активация на акаунт