ПЪРВИ КЛАС - тема 5

• 54 862
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
Добре, че ме подсетихте да проверя последното домашно по БЕЛ.
Скрит текст:

ra2 И в нашия дневник има фрапиращи грешки.  Joy Интересното е, че на диктовки много рядко допуска. Предимно забравя някоя гласна, но при проверка си я открива.

Външният вид не се обсъжда у нас. Има си самочуствие детето, но в рамките на нормалното. Тя по принцип не е кокетка, прически, дрехи и прочие не ѝ правят впечатление. Има самочуствие по отношение на спорта и училището, справя се добре и с двете, но не се е "самозабравила". Повече ме радва, че понася добре критиката и забележките и не се отказва, а се старае да се поправи.

Вчера ми сподели, че на останалите класове им било разрешено да носят телефони, само на техния клас било забранено. На родителската среща се разбрахме да не носят, подписахме се под правилника, предполагам и в другите класове са запознати с този правилник. Но както винаги - правилата са за това да се нарушават.

Нож никога не би ми хрумнало да дам за училище. Струва ми се опасно. Лъжичка давам, когато ѝ сложа млечни кремчета за закуска.

# 646
Здравейте мами на първокласници!

Вчера ме заинтригува една рисунка която донесе моето момче и не ми дава мира,затова влязох да попитам.Рисунката много ми хареса,но изглежда така сякаш госпожата е направила очертанията с молив а моя творец е очертал контурите и оцветил.
Попитах го сам ли е нарисувал всичко,няколко пъти,отговаря сам!Не ми изглежда нарисувана от него обаче.
Правят ли така вашите госпожи по рисуване,да очертават контури,т.е. улесняват децата,и доколко това е добре за умението на децата да рисуват Rolling EyesНе ми е супер важно рисуването,но искам да разбера това някакъв нов метод на обучение ли е или целта е детето да се върне с хубава рисунка вкъщи и родителите да се впечатлятт колко добре се е справило.
Другият проблем е - ако госпожата е очертала то моят хубостник ме лъже Rolling EyesВъпросът е защо?

# 647
Най-добре попитай госпожата кое как е, щом е важно за теб. Може пък да се изненадаш, че детето ти се справя по-добре, отколкото мислиш.
Синът ми не може и едно дърво да нарисува като хората. Обаче ходи на кръжок един път в седмицата. Дано да го научат на нещо. Мерак има голям, сам се записа.

# 648
  • Варна
Aktivity Аз бих го похвалила за хубавата рисунка и няма да ровя да видя дали ме лъже или не. Освен това ти виждаш как по принцип си рисува детето. Ако рисунката се различава очебийно от обичайните рисунки, или детето не може да възпроизведе нещо подобно само - значи е имало помощ, Но и това е начин да се научи детето да рисува по-добре. Голямата щерка ходеше на школа по рисуване, в някои от занятията учителите им показваха конкретни рисунки, които да се възпроизведат (не 1:1 разбира се), в други виждах, че учителката е рисувала детайли или очертавала общо кое къде да се нарисува и така нататък. Струва ми се, че е подходящо като обучение.
Нима като се учат да пишат, не им показваме в тетрадката как трябва да изглежда написаното?

# 649
Учудвам се колко много диктовка дават за домашно (и добре като съдържание). При нас в началото нямаше почти никакви диктовки (до буквата "Б", само две), за мен не е нормално да вземеш букви и да не диктуваш дори една дума. Сега диктовката се свежда до писане на 4-ри реда, при коетото моето като пише едро, си представете за какво иде реч ooooh!.

Последна редакция: ср, 13 яну 2016, 11:58 от vita

# 650
  • На брега на реката
Ох напрамихме диктовката, но не е за показване. Сто пъти сбърка и слага скоби. Посли и всяко З сбърка с Е. До сега не беше правила такава грешка. Всичко друго си написа правилно.
Днес не е на училище, че цяла нощ беше с повръщане, но активно учим вкъщи. Днес са на "ш" и се изумих от думата шътам...че има ли такава. Някаква остаряла форма на шетам ли е?
По математика обаче се двоумя дали да започнем десетиците, защото е мн вероятно подходът и обясненията ми да са грешни. А утре имат и самостоятелна работа и се чудя да я пускам ли или да я оставя вкъщи.

# 651
В едно от упражненията за дом.работа имаше проверка на думите дали се пишат с "п" ила "б", една от думите беше труп  Shocked Чесно да си кажа на въпроса й "Какво е това?", отговорих с "Не знам."

# 652
Защо? Смъртта е тема, която децата на тази възраст вече е редно да са я минали като задължителна. Най-малкото, защото след не повече от година до две идва ред да си поговорите и за менструацията, растящите гърди и изобщо пубертета. Поетапно да им се поднасят ключовите компетенции за живота.  Mr. Green

# 653
В едно от упражненията за дом.работа имаше проверка на думите дали се пишат с "п" ила "б", една от думите беше труп  Shocked Чесно да си кажа на въпроса й "Какво е това?", отговорих с "Не знам."

Joy Прощавай, сигурно хич не ти е било смешно, но изборът на дума е чуден.

Аз бих обяснила, че това е друга дума за тяло. Употребява се и в спорта - "повдигане на трупа от тилен лег" (още известно като коремна преса). Peace

# 654
Върнахте ме доста години назад, когато дъщеря ми пак в тая начална възраст, чувайки думата "оргазъм" /по новините/ ме попита какво означава. В момента се държах мъжки, обясних, че най-общо означава удоволствие и за нея това беше напълно достатъчно. Обаче вътрешно не искам да си спомням усещането.... Blush

# 655
Баба ми употребяваше думата "шътам", "шътък". Но по принцип  в региона се замества А с Ъ, пропуска се х в началото на думата /за разлика от другата етническа специфика да се слага Х и където го няма/ и още, не се сещам в момента. Примерно, "храната" се произнася "рънътъ". Като шега за типичен изговор се дава изразът"капакят на тенжуртъ" Laughing
Отговарям на всякакви въпроси, не изчерпателно, разбира се.

# 656
Нашите не правят чак толкова дълги диктовки. Обикновено са по половин страница. Рядко греши, пише общо взето доста прилично. Чак красиво не е, но изглежда много пригледно.
Самочувствие си има, но не е свързано с външния вид, а с това, че е много добър гимнастик, че е много умен и схватлив. Засега преценката му е реална и самочувствието му има покритие, ще видим за в бъдеще.
Той обаче е старателен и упорит. Много е спокоен и вижда, че усилията се отплащат. Общо взето се чудим вкъщи кой от двамата реално е по-зрелият  Laughing

# 657
  • София
Баба ми употребяваше думата "шътам", "шътък". Но по принцип  в региона се замества А с Ъ, пропуска се х в началото на думата /за разлика от другата етническа специфика да се слага Х и където го няма/ и още, не се сещам в момента. Примерно, "храната" се произнася "рънътъ". Като шега за типичен изговор се дава изразът"капакят на тенжуртъ" Laughing
Отговарям на всякакви въпроси, не изчерпателно, разбира се.
Плевен?  Wink

# 658
  • Майничка
Или Аскуу?

# 659
  • На брега на реката
Не разбрах драмата с труп!? Дори и като израз сме го ползвали "само през трупа ми". Да не говорим, че е гледала "Цар Лъв", "Бамби" и не се сещам още какви филмчета, в които един от героите умира. Това са си нещата от живота.
Абе и ние у нашенско говорим мЙеко и ядем 'ляб, но не очаквах да сложат такава дума в буквара. Не ми звучи никак обогатяващо речника  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт