Любов или пари?

• 16 898
  • 422
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Да, Дана, не е лесно, защото когато и се приходи на Малдивите, той започва да мрънка и в крайна сметка стигат само до Синеморец. За 5 години са били десет пъти в Синеморец.
Joy Развесели ме, благодаря ти. Но да, при нас не е толкова фрапантна разликата поне.

И аз щях да питам  как отсега предвиждаш нещо за след 12-13 години, когато ще са курсовете... Rolling Eyes
След толкова години може да няма нужда от курсове, или пък нещо съвсем различно да изскочи като необходимост, нещо непредвидено и това ще обърка плановете ти?
Имам преки наблюдения колко са разходите по едно дете. Не мисля, че след 10 години нещата ще стоят по коренно различен начин. Не очаквам българската образователна система да разцъфне за 10  години и да се стигне до там, че да осигурява всичко безплатно на достатъчно добро ниво.

Ами като няма развитие фирмата обмислете да се преместите в друг град или мъжа ти да пътува ако има възможност.
Местене по никакъв начин не е възможно. Аз съм закотвена тук за следващите 10 години поне. Иначе сигурно щяхме да стегнем куфарите и да се махнем просто Tired Не ми е мечта да емигрирам, но може би щеше да бъде по-добрият вариант.
А той да пътува не знам, предполагам е възможно, но трябва да се намери нещо, което да си струва, а не знам дали ще изскочи такова.
Преките наблюдения могат и да подвеждат, а и често показват две крайности. Пример: на най-добрата ми приятелка всичките й 3 деца са във Френския лицей, сумата е меко казано солидна. На другата ми близка приятелка хлапето е в държавна градина, мисля за около 70 лв на месец. Имам племенница в АК и друга в Италианския лицей - но имам и трета племенница, която си ходи в някакво квартално училище.

Изобщо около мен хората дали децата си в държавни градини/училища и тези, които са ги дали в частни, са грубо 50:50. И едните, и другите се оплакват от всевъзможни глупости, или пък се радват на тъпотии като наличие на веге меню в ЧДГ  Laughing

# 181
Имам преки наблюдения колко са разходите по едно дете.

И колко са?
За дете до 1 година, за градинска възраст, до 7ми клас и до 12ти клас?

# 182
  • София
Дъщеря ми, чисто финансово, излиза толкова скромни суми на месец, че ми е неудобно да споделя.

Понякога ми се приисква да ѝ купя нещо, някоя скъпа играчка, например. Но как да стане, като цял ден се радва да 'прелива' леща от купа в чаша и да подрежда кибритени клечки  Simple Smile

# 183
Нека пак една дефиниция: "меркантилно" е, когато девойката (по-често тя) е с по-малки възможности и с по-кофти произход и иска да върже някой от друго ниво.

За някои среди е нормално да търсиш човек с пари, просто защото всички ги имат и не е хубаво да си излизаш от средата или чрез брак да вкараш човек от друга среда. Не е до парите, ами цял живот ще се червиш при разговори. Във втория случай няма нужда да правиш компромиси, за да си запазиш стандарта (забележете- да запазиш, не да тръгнеш от селото и да станеш графиня).

Аз пък знам за доста мъже, за които е съвсем ОК, че са си взели жена с възможности, хич не им е обидно.

# 184
  • София
Дъщеря ми, чисто финансово, излиза толкова скромни суми на месец, че ми е неудобно да споделя.

Понякога ми се приисква да ѝ купя нещо, някоя скъпа играчка, например. Но как да стане, като цял ден се радва да 'прелива' леща от купа в чаша и да подрежда кибритени клечки  Simple Smile
Е, и ние бяхме така - играеше си с бобени зърна и черпаците у дома  Simple Smile В един момент обаче вече идва ред на разни Елза, Анна и Рапунцел, Лего, колела, и прочие, и прочие.

Но пак, стига да иска човек и да е по-прагматичен, може да не дава цяла заплата за детски играчки и дрехи. Някои дават, разбира се.

# 185
Мен никога не ме е притеснявал въпроса как ще си гледам децата, преди да имам деца  Crazy Crazy

# 186
  • София

Познато  Simple Smile С тая разлика, че сме зарити с тонове, буквално и непреувеличено - с тонове играчки. А за Коледа и НГ какво се планува......  Close

# 187
Аз разбирам авторката да се тревожи как ще си гледа децата, ако и двамата са с ниски доходи.
Но тук въпросът с децата дойде впоследствие, първоначалното (и основното все още) притеснение е, че ще си снижи стандарта.

Със споменатите добри доходи изобщо не е проблем на авторката и евентуалния съпруг да си отгледат не едно, а две, че и три деца, със съответните курсове и спортове.

# 188
Играчките и дрехите са дребни разходи. Големи разходи са: колата, хубавия квартал и цялата инфраструктура, за да се гледа детето прилично. Иначе е смешно да излизаш със Стоке-то от панелката...

# 189
Не, че знам какво е Стоке, но това твоето е много комплексарско мислене  Shocked
И ако съм в мола, толкова ще знаеш, че съм излезнал  с това Стоке от панелка или от монолитна сграда.

# 190
  • Другата България
Стоке е марка количка. Бебешка.

# 191
приятелка с доход около 8 хиляди вече няколко години движи с художник на минимална заплата. Не им е лесно, определено

Не му е лесно на него - защото тя сигурно е доста грозна. Че ако беше и хубава, и образована, и заможна, щеше да хване някой по-кадърен мъж.

# 192
Не е комплексарско, а е прагматично. Като проимаш дете, всеки малък дефект и гадост в средата ти се отразяват много повече на качеството на живот. Особено в ранните години. Става въпрос точно за удобство, което хич не е за пренебрегване- пести време и нерви.

# 193
  • Варна
Естествено, че ще е грозна. Няма начин да е другояче, щом изкарва 8000лв.

Средата, естествено, е изключително важна. Само не ми обяснявайте какви извисено духовни люде обитават крайните квартали и паланки.
Липсата на инициатива и амбициозност са много кофти качества. Съчетани с некадърност пък са просто идеални за идилична розова феерия от типа на латино сериал.

Представете си колко и трябва да си некадърен, за да си IT и едва да докарваш средна заплата. Но сексът може да е хубав, да. За семеен живот обаче само той не е достатъчен.

# 194
Не, че знам какво е Стоке,
Скрит текст:
но това твоето е много комплексарско мислене  Shocked
И ако съм в мола, толкова ще знаеш, че съм излезнал  с това Стоке от панелка или от монолитна сграда.
Една грозотия на щъркелов крак с волан.    Mr. Green
Да се чуди човек откъде идва превъзнасянето по него.....

Мен никога не ме е притеснявал въпроса как ще си гледам децата, преди да имам деца  Crazy Crazy
Точно!     Grinning

Общи условия

Активация на акаунт