Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 10

 • 73 531
 • 752
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 8 129
Темата е подготвена от Киа!

Какво е ендометриозата?

Ендометриозата е заболяване, при което клетки от лигавицата на матката (ендометриума) са се разпространили извън нея. По принцип по-голямата част от лигавицата на матката се изхвърля с менструацията. Оставащата част се развива, пораства и след това още веднъж се изхвърля в края на менструалния цикъл. Процесът циклично се повтаря всеки месец до настъпване на бременност или до настъпване на менопаузата. При нормални условия, ендометриалната тъкан се намира само в маточната кухина. Но при около 8 - 10% от жените в репродуктивна възраст (според НЗОК) се откриват ендометриалните огнища извън матката, в коремната кухина (обикновено в рамките на таза), и рядко на други места като в белия дроб, ставите и дори в мозъка.
Обикновено при прегледа се откриват коремни и тазови болки, и кисти пълни с артериална кръв по яйчниците (ендометриозни огнища), които често се наричат „шоколадови кисти”, както и ендометриални сраствания.

Нови кръвни тестове, които измерват С125, предоставят възможност за бъдещо пряко индентифициране на характерните увреждания; но лапароскопията и лапаротомията все още са единствения метод за поставяне на окончателна диагноза.

Какви са симптомите на ендометриозата?

Симптомите на ендометриозата са различни, в зависимост от местоположението на уврежданията и в зависимост от степента на заболяването. Най - честите симптоми са болка, инфертилитет и смущения в менструалния цикъл. Болката е типична като при менструация или дисменорея (болезнена менструация). Обикновено започва няколко дни преди или с настъпването на менструацията и продължава два или повече дни след началото на менструацията. Болка може да се появи също и по време на овулацията или по средата на цикъла. Такъв тип болка настъпва изведнъж около 12-14 ден преди менструация. Доколкото овулационния цикъл е скъсен при пациенти с ендометриоза, болката от средата на цикъла може да продължи и да премине в предменструалната и менструална фаза. Жените с ендометриоза също могат да изпитват болка и при полов акт, наречена диспареуния. Това конкретно се проявява при дълбоко проникване. Диспареунията има тенденция да се засилва към времето на менструация. По интересното е, че болка може да се появи с уриниране и дефекация, въпреки че такъв тип болка се наблюдава по рядко. Също е възможно при наличието на ендометриоза да има кръв в урината и/или газове в червата, обаче това може да не причинява болка. Запекът също е един от симптомите на болестта.

Друг симптом на ендометриозата е инфертилитета. В действителност, това е относително общо явление при жени с ендометриоза.

В заключение, жените които считат, че може би имат ендометриоза, може би нямат, а само имат смущения в месечния цикъл, включително тежка менструация преминаваща с големи и/или много съсиреци кръв, които са сравнително общ симптом.

От какво се причинява ендометриозата?

Причините за появата на ендометриозата не са известни. В медицината има 6 теории за произхода на тази болест. Затова то се нарича и заболяване на теориите. Най-вероятните теории са три.

Темата е подготвена от Киа!

Теория на имплантирането

През 1922 г. американския гинеколог Сампсън , предполага че доколкото менструалната кръв съдържа пренесени живи клетки от ендометриалната лигавица и доколкото тази кръв лесно преминава през коремната кухина чрез маточните тръби, ендометриалните клетки лесно се прилепват към перитониалната повърхност (гладката мембрана която покрива коремната кухина) и расте там. Такива клетъчни струпвания вероятно биха могли да реагират по същия начин к към цикличните хормонални промени, които са причина за нормално разположения ендометриум да нараства и след това да кърви с менструацията на база на хормоналните промени. Фактът че фалопиевите тръби са засегнати при повечето пациенти с ендометриоза, прави правдоподобна теорията на Сампсън.

Теория на преобразуването

Тази теория постановява, че доколкото перитонеума, който покрива коремната кухина и ендометриума споделят общ ембрионален произход, което дава възможност на клетките от перитонеума да се преобразуват в ендометриум и да реагират и кървят в резултат на цикличните хормонални промени.

Теория на емболията (Разпространяване чрез кръвния поток)

Тази теория предполага, че ендометриалните клетки могат да навлязат в кръвния поток и като емболи, разнасяни чрез кръвта, да достигнат до отдалечени места в тялото. Теорията на емболията е единствената, която може да обясни наличието на ендометриални струпвания в различни места извън коремната кухина (например в белия дроб, мозъка и ставите).

Как мога да разбера ако имам ендометриоза?

Симптомът болка по време на цикъл предполага ендометриоза, но не е специфичен, защото по-голямата част от жените изпитват някаква болка по време на месечния цикъл. Чрез ултразвук могат да се видят големи кисти по яйчниците наречени ендометриозни, показателни за доста напреднала форма на заболяването, но по този начин не може да се открие заболяването в ранна фаза.
Единствения сигурен начин за диагностициране на ендометриозата е хирургически, обикновено чрез лапароскопия или лапаротомия. По време на операцията се взима материал от самата киста, който се изследва, т.е. прави се хистологично изследване. Опитните лекари дори без да са готови резултатите от това изследване могат да кажат дали кистата е ендометриозна или не. Има случаи, в които кистата не е еднородна и тогава се изчакват резултатите от хистологичното изследване.

Как ендометриозата влияе на фертилността?


Ендометриозата може да повлияе на фертилността по два начина. В начална фаза, появилата се ендометриоза въздейства на фертилността чрез ефекта, който оказва върху имунната система, докато вече в напреднала фаза има допълнителна механична пречка. При наличието на сериозно заболяване често има тазови сраствания, които блокира маточните тръби и така пречат на яйцеклетката да попадне в маточната тръба и в маточната кухина. Срастването може да обхване яйчника като обвивка и по този начин да пречи на узрялата яйцеклетка да излезе от яйчника. Срастванията могат също да фиксират фалопиевата тръба на едно място, което пречи яйцеклетката да бъде уловена, дори когато тръбата не е запушена.

Ендометриозата в напреднала форма може да притиска яйчниковата тъкан, намалявайки броя на яйцеклетките с добро качество. След хирургическа намеса също може да се намали броя на яйцеклетките, когато по невнимание естествената тъкан бъде премахната или унищожена, или чрез друго леко увреждане, променящо кръвоснабдяването на яйчниците.

При наличието на сериозни увреждания е показано ин витро (IVF) оплождане. Добре известно е, че лечението на тежка степен на ендометриоза (оперативното или медикаментозно) подобрява резултатите от IVF, докато при ранните форми на заболяването ползата е под въпрос. Знаем, че пациентите с всички степени на ендометриоза имат намаляваща фертилност в сравнение с контролна група жени от същата възраст. Дори и в лека форма, ендометриозата е причина за възпалителна реакция. Последващото активиране на имунната система може да доведе до необичаен имунен отговор на ендометриума което може да предотврати имплантиране или да доведе до унищожаване на ембриона. Същата реакция може да се прояви и при ин витро процедурата.

Какво е лечението на ендометриозата?

Ендометриозата може да бъде лекувана хирургически или медикаментозно.
Хирургическото лечение е най-доброто при ендометриоза. Вариантите за това са два - с лапароскопия - изгаряне на кистите с ток или лапаротомия - класическата операция, при която кистите се отстраняват с част от яйчника. При операция обикновено се премахват и срастванията в областта на таза, ако има такива разбира се.
Важно е да се знае, че при операцията се отстраняват кистите, срастванията, но има и ендометриални клетки, които не могат да се видят. Най-късно до месец след операцията трябва да започне прилагане на хормонално лечение - в България с Диферелин или Золадекс, като срокът за него е между 3 и 6 месеца. Целта на това лечение е точно тези клетки, които не са били видими да изчезнат, а и да се спре менструалният цикъл, за да не се захранват чрез него.  Другият вариант след операцията е ин витро.  Към него трябва да пристъпят пациенти с напреднала форма на заболяването с изразени тазови сраствания и ендометриоза трябва сериозно да обмислят прилагането на IVF, особено за пациенти над 35 години. Всички пациенти с ендометриоза трябва да се преценят за наличието на съществени нарушения в имунния отговор, което може да е основание за лечение.

Необходимо ли е ендометриозата да бъде лекувана?

Лечението на ендометриозата трябва да се фокусира върху две неща - болка и фертилност. Болката изисква лечение без значение от степента. Ако основно е засегната фертилността, тогава следващият етап трябва да бъде хирургическа намеса; срастванията в таза трябва да бъдат премахнати и целостта на фалопиевите тръби трябва да бъде възстановена. Както и при последващата хирургическа намеса по тръбите (пластика) съществува голяма вероятност тръбите да сраснат (блокират) отново и в тази връзка такъв тип хирургическа намеса е препоръчителна само при млади пациенти, за които IVF е неприложим вариант. Леката форма на ендометриоза не оказва механична пречка, няма последствие при лекуване на фертилността и затова не е необходимо да бъде лекувана по хирургичен път.


Превод: StefiZ
Източник: Sher Institute for Reproductive Medicine
http://zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=248
Допълнила съм материала, а на места съм му направила леки редакции.

Тук можете да видите и разположението на ендометриозните огнища, както и да прочетете някои алтернативни методи за лечение на болестта.
http://zdrave.rozali.com/zaboliavaniia-zdrave/p772.html

Линк към тема за медикаментите, които се използват за лечение на ендометриоза в чужбина. За съжаление няма лекарство - чудо!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=224681.0

ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 1
ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 2
ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 3
ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 4
ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 5
ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 6
EНДОМЕТРИОЗА - тема 7


Момичета, моля тези от вас, които минават или вече са минали по трудния път на Ендомериозата, споделят своя опит, като отговорят на въпросника! Нека този въпросник послужи за кураж и надежда на момичетата, които за първи път чуват думата  " Ендометриоза".
ЕНДОМЕТРИОЗА/ Въпросник - 1 

Най-голямото ми пожелание е да няма новозаписали се!
Успех на всички!!!

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 12 719
Момичета,опитах се да попълня въпросника,но ми излезе надпис,че темата е стара и не е желателно да се подновява.На 33 години съм,имам едно дете,с него забременях от първия опит,но от около 4 години съм с премахнати матка и яйчници поради ужасни усложнения.Общо са ми правени три операции по повод ендометриоза.Много искам да си пиша с хора с моята съдба,силно страдам,че във възрастта,в която повечето жени раждат второто си дете аз нямам този шанс.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 826
Много тъжно. Съжалявам.  Cry какви усложнения получи?

# 3
 • Бургас
 • Мнения: 12 719
Много тъжно. Съжалявам.  Cry какви усложнения получи?
Ами имах тежки,дори опасни за живота усложнения.Получавах точно преди цикъл силно кръвотечение от дебелото черво и по-рядко кръвотечение от пикочния мехур.Бяха ми сложили диагноза улцерозен колит и все още ми я пишат,защото при колоноскопия се виждат белези от раните,предизвикали кръвоизливите,но вече няколко години да чукам на дърво кръвоизливи съм нямала,след тоталната хистеректомия спряха кръвоизливите.
За пръв път съм оперирана на 12 годишна възраст уж от апандисит,но се е оказала голяма колкото яйце шоколадова киста,по някаква случайност сме запазили епикризата.След множество пролежавания по гастроентерологии и доста колоноскопии ме бяха отписали и ме пратиха в онкото,там докторът ми каза,че или ще ми прави диагностична лапаратомия,т.е. разрез за да се видят тънките черва,защото имаше предположение за тумори по тях.Тогава тежах едва 39 кг,съсипана от болести,но се съгласих.Извадиха ми тумор,скачен с червата с големина колкото мъжки юмрук и започнаха да ми бият разни ужасни инджекции в корема,лекарството беше Золадекс.Е,не ми помогна,след ходене по мъките още една година се съгласих на тотална хистеректомия.
Сега тежа около 80кг,по някакво чудо се спасих,но силно страдам,че не мога да имам нормално семейство,бившият ми мъж си тръгна заради заболяванията ми,а не мога да родя дете на друг мъж.
Единственото истинско чудо в тази история е синът ми,той е на 9 години и всеки ден съм благодарна,че го имам и че съм жива да му се радвам.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 826
Ужасно е всичко, което разказваш. Не знаех, че на такава крехка възраст може да има шоколадови кисти. Иначе за лекарството (Золадекс), тук почти всички сме преминали тази терапия, при теб явно не е довела до нищо добро.
Няма какво много да кажа, радвай се на детето си, добре че имаш поне него. И дано бъдеш здрава. bouquet

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 12 719
Уф,за болестите няма възраст.Когато бях в онкото се запознах с едно момиченце на 15 със злокачествени тумори в гърдите,едната и гърда беше отстранена,а беше влязла отново заради другата,но не знам какво се случи с нея,моля се да е оздравяла.Иначе имаше предимно възрастни хора.
При мен хистологиите не показаха злокачествени клетки,дори ги взехме с хиляди молби,при това ни ги дадоха единствено заради майка ми,която работеше в болницата и  ги изпратихме в София за ново изследване,още си пазя документите,пише само ендометриоза.
При мен ужасът се случи на 25-26 годишна възраст,но трудно разграничаваха заболяванията,защото точно след раждането получих тиреотоксикоза,както казах си имам и колит,пишат го улцерозен(язви по дебелото черво),но дали е улцерозен не знам,знам само за огромния тумор,коийто е бил буквално срастнал с червата,хистиологията при него отново показа ендометриоза.
При вас как диагностицираха ендометриозата,при мен единствено след операциите ми поставиха тази диагноза,дълго мъкнах по болниците епикризата от операцията,която ми е правена на 12 годишна възраст,но никой не обръщаше внимание.
br,ти имаш ли дечица?Много ти благодаря за пожеланията,дано и ти си здрава bouquet Hug

# 6
 • Мнения: 12
[b]Poooh -  Накратко дойде ми на 60-тия ден след последната инжекция, т.е. още първият месец цикълът ми беше възстановен. Яйчниците не проработиха веднага, първите няколко месеца нямах никакви фоликули, но после се появиха. За изследванията - правила съм, но не съм забелязала някакви отклонения. А доколкото до симптомите, и преди и сега единственият симптом който имам е че 5 часа преди менструация получавам разстройство. Имам и понякога някакви придърпвания и тъпи болки.
Не знам със сигурност дали пак съм с ендометриоза, но нали всички казват, че трудно може да се отървеш от нея.
mariqivanova799 - Преживяла си много, но това, че имаш едно дете е по-важно от всичко! Радвай му се и дано ти е жив и здрав и ти също.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 826
При вас как диагностицираха ендометриозата,при мен единствено след операциите ми поставиха тази диагноза,дълго мъкнах по болниците епикризата от операцията,която ми е правена на 12 годишна възраст,но никой не обръщаше внимание.
br,ти имаш ли дечица?Много ти благодаря за пожеланията,дано и ти си здрава bouquet Hug

При мен - имах 6 мес неуспешни опити за забременяване и отидох на преглед, там ми съобщиха за киста, която според 2-ма доктори беше ЕМ, изчакахме цикъл , потвърдиха , лапаро , хистология , лечение. След възстановяване на цикъла (4-5 мес), историята се повтори, после правих опити за инвитро с леки стимулации, но до такова не стигах, защото естрадиола ми беше много нисък. След още време, прегледи, лечения и т.н, правих инвитро по дълъг протокол, което уж успя, но за кратко. Чхг-то падна и ми дойде цикъл. Забременях спонтанно в следващият месец, износих и родих момченце. Вече е на почти 10 месеца. Днес за първи път бях на гинекологичен преглед след раждането, според докторката при която ходих всичко е наред, няма кисти, имало е овулация и т.н. Искрено се надявам чудото ми да се повтори и да се разпиша с още едно бебче. Ако пък не дано поне тази диагноза е зад гърба ми завинаги.
Пожелавам на всички, които все още се борят за рожба успех. Вярвам, че чакането ви ще бъде възнаградено. bouquet
На теб желая здраве и да срещнеш човек, който ще те обича заради теб самата, въпреки всичко.  Hug

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 12 719
br,
как се радвам за теб,че и ти имаш момченце,и моето е момченце,но много по-голямо,на 9 години е.От сърце ти пожелавам ново чудо и още дечица и да ти е живо и здраво момченцето Hug
Както казват хората-от твоята уста в Божиите уши,дано срещна човек,който ме обича,тъжно и трудно е човек да е сам.
Дано всички момичета които пишат тук успеят да забременеят,ще давам кураж,че въпреки ада,който изживях все пак имам дете Hug

# 9
 • София
 • Мнения: 8 129
Мария, наистина ужасни неща си преживяла!
И аз не знаех, че толкова млади хора (деца) са засегнати от ЕМ.
И моето първо дете е момче. Явно така ни е писано на нас "ендометриозните".
Късмет на всички!

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 12 719
Аз даже се радвам,че детето ми е момче и че няма да има моите проблеми.Не знам дали има наследственост,но моята баба,която все още е жива навремето е била облъчвана по някакъв остарял метод,за да спре функцията на яйчниците,тя е имала сходни проблеми като моите,но за кръвта от дебелото черво са и казвали,че е от хемороиди,биопсия не е правена, ние по нейните думи предполагаме,че е било ендометриоза,на нея са и казали по-страшна диагноза.Разказах за мен,имам и две братовчедки,едната е по-малка от мен и също е оперирана от шоколадова киста,но тя не мисли за деца все още,дано когато реши да има късмет.
И в този ред на мисли дано живот и здраве да имам внуци,да доживея да ги гледам и да са момчета Praynig

# 11
 • София
 • Мнения: 8 129
Впрочем и аз си мислех същото като ми казаха с първата бременност, че ще имам момче.
А иначе и аз се чудя за наследствеността. Майка ми и баба ми нямат подобни проблеми.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 826
И моите нямат. Всички са забременявали от раз, вкл. и сестра ми.

# 13
 • Мнения: 343
Някой пил ли е сок от Нони и дали му е помогнал по някакъв начин?

# 14
 • София
 • Мнения: 3 268
За съжаление тази гад прави поражения по всички органи.
mariqivanova799 съчувствам ти искрено  Hug но се радвай, че имаш дете, а бившия ти мъж, който те изоставя заради болестите ти ти е направил услуга. Нямаш нужда от такива хора в живота си.
Пожелавам ти да намериш подкрепа д друг човек, който ще бъде с теб в болест и здраве.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт