За и против тръгването на училище от 6 години

 • 40 483
 • 480
 •   1
Отговори
 • Мнения: 13
Здравейте,
Успях да открия само една много стара тема по темата за 6 годишните ученици. И тъй като ми предстои такъв избор, моля за съвет.
Дъщеря ми е прави 5 годинки в началото на следващата година, но е записана в трета подготвителна група. По думите на учителката и, там е мястото и. Това означава, че догодина трябва да е четвърта подготвителна и да тръгне на училище на 6 и половина.
Имате ли опит? Как са се справили дечицата, които са тръгнали от 6? За и против?

# 1
 • планетата Земя
 • Мнения: 2 218
Децата тръгват първи клас в годината,в която навършват 7 години.Дъщеря ти трябва да тръгне в първи клас на 7 г и половина.Дали да я пуснеш една година по-рано решавате вие като родители.Аз лично съм против,защото аз тръгнах на 6 г и 5 месеца в първи клас и ми беше трудно.
Защо сега е в трета група?Една група е прескочила.Защо?

# 2
 • Мнения: 40 725
То винаги си зависи от детето, но се е формирало все пак някакво емпирично правило, че момиченцата без проблем тръгват на училище ако към 15.09. са на шест години и 7, 8, 9 ... месеца. За момченцата обаче е хубаво да имат навършени 7 години. И това не е свързано (само) с интелект и умения да четат и смятат.

# 3
 • Мнения: 13
Записана е в трета група, защото я преместихме от държавна ясла в частна градина. Тогава беше на 2 и половина и я записахме директно първа градинска група. И сега е трета Simple Smile.
Учителите смятат, че няма да и е трудно, защото сега се справя наравно с останалите, но има едно постоянно мнение, че се краде от детството на детето. Затова се колебая.

# 4
 • Мнения: 5 160
То винаги си зависи от детето, но се е формирало все пак някакво емпирично правило, че момиченцата без проблем тръгват на училище ако към 15.09. са на шест години и 7, 8, 9 ... месеца. За момченцата обаче е хубаво да имат навършени 7 години. И това не е свързано (само) с интелект и умения да четат и смятат.
Peace

guceto88, тази тема не е стара http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=836216.0
Освен вашите виждания, разбирания и желания, чуйте и на педагозите.
Щом сте в 3 група с тяхно одобрение  Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 6 916
За и против има много, но всеки родител си преценява дали детето е готово за у-ще на 6. Аз от опит ще кажа, че голямата ми дъщеря тръгна на 6 и половина и не е имала трудности с адаптацията, можеше да чете, пише и смята от преди това и още една година в градината, щеше да й е скучна и без особена полза. В нейния клас има още 3 деца, които бяха на 6г. и те се справиха много добре.
Аз също съм от 6 годишна на училище и смятам, че не ми е навредило  Simple Smile
За момченцата обаче е хубаво да имат навършени 7 години. И това не е свързано (само) с интелект и умения да четат и смятат.
Съгласна съм с това мнение.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 14 344
Аз съм от тези бивши "дечица" през 1982 г. Бяхме цял клас такива и си се справяхме съвсем добре.  Вярно е, че преди 33 години науката не беше още толкова напреднала и не учехме такива сложни неща като сега (опит за шега, понеже родителите много се оплакват какви непостижимо сложни неща учели, ръйш ли, децата днес).
Аз лично можех да чета и горе-долу да смятам тогава (само не можех да пиша с ръкописни букви) и дори имало предложение да ме запишат направо във втори клас, но се отказали. Много от другите обаче не можеха да пишат и четат към началото на първи клас (тогава нямаше задължителна предучилищна), но си се научиха без проблеми. Както сега се научават в предучилищната.

С две думи - изцяло "за" започването на училище на 6 години съм. Иначе кво, да навърши седем, щото, нали, малки; че дванайсти клас, че тринайсти, петнайсти клас... накрая на 20 години още ученик. Помня, че майка ми коментираше навремето започването на първи клас на 6 така: е, и какво, само дето ще започнат работа по-рано. Тогава ме беше яд, че седемгодишните ни гледаха отвисоко като "бебета", но сега съм доволна. Дори ако ме бяха записали направо във втори клас, сигурно щях да съм още по-доволна, макар че като цяло мисля, че е добре да си като другите, сред себеподобни. Не че е болка за умиране, но не е работа това, 19-20-годишни мъже и жени в гимназията. Гимназията не е университет.
Разбира се, ако детето не е готово за първи клас, е друго; но повечето деца на 6 са способни да се справят.

# 7
 • Мнения: 10 547
Година по-рано никой трезвомислещ педагог, психолог и родител не би се нагърбил да каже категоричното си мнение.
"Води се по детето" е основната ми максима. Въпросът е, че готовността на детето за училище не се мери с броя прочетени изречения, решени задачи и усещането на градинските учители, че може да се справи в училище. Детето може да е правилно позиционирано в средата си- детската градина, да показва изпреварващо развитие, но в училище да преживее повече от огромен стрес. Стрес, който може да преживее и, когато отиде на училище с набора си, но опитът, по-голямата зрялост, които ще има година по-късно, не са за подценяване.

Не бих дала шестгодишно на училище, ако прескача втората година подготвителна група и/или идва от детска градина. Разбира се, не всички идващи от ДГ и не били в ПУГ втората година ще са провал в училище. Но имам наблюдения и те показват, че на такива деца първо, безкрайно им е трудно, второ, потенциалът им наместо да се развива, отива за догонване на средната маса.

В този ред на мисли- няма ЗА и ПРОТИВ- има детето Х, детето У, детето Ф, детето Е и т.н.

# 8
 • село в ямболско
 • Мнения: 6 347
Имах съученичка кочта беяе тръгнала на 6 с кака си . Не знам как се е справяла в 1 кл . , но в 5 си беше добра ученичка .

# 9
 • Мнения: 13
Благодаря за мненията! Именно заради мнения като това на Касита, започнах да се колебая и аз. Мъжът ми е започнал от 6 години и разказва, че се чувствал чудесно, защото като най-малък, е бил винаги толериран и подкрепян, като не съм сигурна, че това е било в негова полза тогава. Но в последствие разликата се стопява и всичко си върви напред и нагоре.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 2 323
Щом детето е било от пъва група с по-големи деца и се справя наравно с тях, не виждам какъв е проблемът. Дъщеря ми е родена през декември, тръгна с набора си (на 6г. и 9м.). Справя се отлично, не само с материала, знае как да се държи в час, не е имала проблеми с дисциплината, нито се е преуморявала. Сега е във втори клас и няма никаква разлика между нея и деца в класа, които са родени в началото на годината. Отделно имаме 2 деца, които са родени в началото на следващата година. И при тях не виждам да има проблеми от каквото и да е естество (но все пак за тях могат да говорят родителите им). Лично аз смятам, че ако детето е израстнало в такава среда (с по-големи деца) и се чувства добре, справя се и изглежда "на място", то няма от какво да се боите - в един клас винаги ще има деца с цяла година разлика във възрастта...

# 11
 • Мнения: 874
И аз съм от "старото поколение" и тръгнах на у-ще на 6г (бях най-малката в класа) Simple Smile Не мога да кажа, че ми е било трудно или съм се справяла по-зле от съучениците ми Simple Smile Определено всичко си зависи от детето Simple Smile

# 12
 • Мнения: 10 547
В крайна сметка детето ти няма още пет години. Тепърва му предстои втората година предучилищна. Ако имате възможност, съветвам, тя да се състои в училище- това е най-сигурната среда, в която да се провери готовността на детето. Освен друго, че преходът към първи клас е плавен, но достатъчен, за да може дете, независимо от възрастта да си спести суматохата около привикването с първи клас.
В ПУГ в училище няма звънци и точно рамкирани часове, но средата е училищна, игрите, разбира се, няма как да липсват, защото начинът на преподаване във възрастовата група е все още игрови и нагледно-образен. Същевременно класовете са "частно" малки.

# 13
 • Мнения: 13
А имате ли представа, дали може да повтори подготвителна група? Т.е. ако в четвърта група преценим, че трябва да изчакаме? Има ли връщане назад?

# 14
 • Мнения: 5 160
Няма проблем да повтори, само помагалата, по които работят се заплащат.

Общи условия

Активация на акаунт