Бихте ли се върнали в България?

• 204 464
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 840
Вярно, че е няма пустеещи имоти, поне тук, по- скоро има липса на имоти.
Иначе за начин на живот, явно наистина са ни различни наблюденията.
Не познавам ни един нормален, според моите скромни критерии, човек, който да е избрал да живее под наем, а може да си позволи да купи къща.
Дори приятели, които не са семейни, но с добри доходи, си купиха малки имоти, с идеята да ги продадат като се обвържат и имат деца и вложат в по- голяма къща.
Една позната двойка дори си оставиха едната ергенска къща и я дават под наем.
За средностатистическият англичанин си е признак на бедност да си под наем. Дали нямаш спестен депозит, дали кредитна история, дали доход, който да удовлетворява банката, все не е от хубаво. Отделно, че като си под наем, имаш право на помощи, които ти помагат да плащаш този наем.
Ако плащаш ипотека, няма кой да ти дава помощи за това...
Да, има и богати хора, които са избрали да живеят под наем, защото така им е по- удобно.
Но те далеч не са представителна извадка.

Толумба , нали описахме по какви причини някои хора живеят под наем .Ако всеки път като се наложи да започнеш работа нейде из страната , си купуваш жилище .. къде ще му излезе края.Или при вас започването на работа на едно място е до пенсия ?

# 841
Казах , че е обмислен избор . Погелдни в нета чек листите и въпросите от сорта "какво да избера". Т.е. не е признак на бедност , ами на начин на живот. Казах също ,  че няма такова масово притежание на пустеещи имоти като в БГ   Peace

И какво да ги правят притежателите на пустеещи имоти в България? Да ги продадат за цената на едно колело ли? Или да отидат да живеят в тях в Долно Уйно, където няма никаква работа и ще умрат от глад ли? А  бедните хора, притежатели на имоти в София, какво да ги правят, да ги продадат ли? ОК, с парите ще живеят известно време под наем и ще си плащат храната, ама като свършат парите, какво ще правят, като вече наема няма да могат да си плащат, ще стават клошари ли? Хайде недейте изкарва българите толкова захлюпени или толкова прости, че видиш ли, имали имоти, а ревяли, че са бедни. Ами такава е действителността в България, има имотни хора, които са бедни, но продаването на имота не им решава въпроса, защото после и покрив над главата няма да имат.
Напротив , ще си го разрешат .Помисли си пак как може да стане това . Money

# 842
Западняците са практични .Понякога отказа от собствен имот , не е задължително от мизерия или липсва на средства ..
А ние сме еснафи и гледаме с почуда и насмешка на западняци без собствени жилища .
Но хората дори и когато живеят под наем , умеят пак да живеят качествено .. за разлика от много бг със собствени жилища+вили , ниви от дядо и т.н.  , но без акъл да си създат и живеят качествен живот

Дефинирай качествен живот, та да преценим имаме ли акъл или не.  Laughing

Какво има да ти се дефинира? нали си се оринтирала на запад : или искаш да кажеш, че се движиш просто така ... със стадото и си нямаш понятие защо?

Tц, аз съм от тези, които могат да живеят на запад, но са се върнали Simple Smile

# 843
Brideshead, и други живеем с години в чужбина, няма нужда да ми обясняваш какво е да имаш имот и разходите по него  Wink
Ако погледнем Лондон и кой и как живее под наем там, е едно.
В моят средно голям провинциален град- друго.
В моята еснафска среда, в която аз съм единствената българка, всички си купуват имоти ...
Толумба, ти си го казала: в твоята среда, в твоя град, в Англия. Това не е цялата "чужбина".
Всъщност, мои близки, живеещи също в голям провинциален град в Англия, ми казват същото, което написа и ти. Но не е така навсякъде.

# 844
Западняците са практични .Понякога отказа от собствен имот , не е задължително от мизерия или липсва на средства ..
А ние сме еснафи и гледаме с почуда и насмешка на западняци без собствени жилища .
Но хората дори и когато живеят под наем , умеят пак да живеят качествено .. за разлика от много бг със собствени жилища+вили , ниви от дядо и т.н.  , но без акъл да си създат и живеят качествен живот

Дефинирай качествен живот, та да преценим имаме ли акъл или не.  Laughing

Какво има да ти се дефинира? нали си се оринтирала на запад : или искаш да кажеш, че се движиш просто така ... със стадото и си нямаш понятие защо?

Tц, аз съм от тези, които могат да живеят на запад, но са се върнали Simple Smile

добре де. този избор си направила без да си съставишдефиниция на качествен живот  newsm78  newsm78  newsm78
ЗА каква дефиниция молиш ?

zlatnata tolumba аз имам много познати, които търсят с определени характеристики и в определено място ... и ако не намерят там не взимат. Под място разбирай не район или град ,а квартал. Други казват, че това, което търсят се предлага така скъпо. че не искат да са зависими дълго от банка. Други имат жилище в център, но не става за деца. Дават го под наем, наемат къща в квартал докато порастнат децата с мисълта да си върнат жилището по-нататък...
Не кахат, че ако на някой му подарят ще го изхвърли, а покупката е ангажираща по различен начин и не всеки е готов да се обвърже.

# 845
Но хората дори и когато живеят под наем , умеят пак да живеят качествено .. за разлика от много бг със собствени жилища+вили , ниви от дядо и т.н.  , но без акъл да си създат и живеят качествен живот
Скрит текст:

Дефинирай качествен живот, та да преценим имаме ли акъл или не.  Laughing

Tц, аз съм от тези, които могат да живеят на запад, но са се върнали Simple Smile[/spoiler]

добре де. този избор си направила без да си съставишдефиниция на ка4ествен живот  newsm78  newsm78  newsm78
ЗА каква дефиниция молиш ?

Ами за твоята, на база на която определиш всички останали като еснафи "без акъл".

# 846
Фиона , това са май мои думи .Не четеш правилно . Laughing Mr. Green

# 847
Може, снощи го четох към 3  Laughing Ама наистина ми е интересно, кое се смята за качествен живот и кое не Simple Smile

# 848
Може, снощи го четох към 3  Laughing Ама наистина ми е интересно, кое се смята за качествен живот и кое не Simple Smile
Фиона , стига си се правила на ударена. Crossing Arms

# 849
Помощ не значи да ти дадат една торба с пари.
Помощ е като купувач на първото си жилище, да ти искат само 5% депозит, например.
От последните програми се сещам, че разрешиха да се продадат известно количество общински жилища на хората, живели в тях с години.
Има и някаква нова програма по която, на всеки твои спестени 200 паунда, ти дават още 50.
Обществена драма е, че имотите са скъпи и младите хора не могат да си позволят собствен дом.
Поне това гледам по местните новини, това слушам около себе си.

Иначе си е вярно, че си е капитализъм и в крайна сметка всеки гледа печалба и по- малко изразходвани пари. Особено пък консервативното правителство.

Последна редакция: пт, 08 апр 2016, 16:48 от zlatnata tolumba

# 850
Фиона , стига си се правила на ударена. Crossing Arms

Е аз сега като живея в София, ама предпочитам да съм на квартира, за да мога да я сменям заедно с работата, качествено или некачествено живея?  И ако продам е къщата на село за 4-5000,  дето толкова са ми екскурзиите на година, с какво ще ми се вдигне качеството на живот, освен дето ще се откажа от уикендите там? Те имотите в горно нанадолнище все едно струват милиарди, че да си оправи  някой нееснаф живота, като ги продаде.

# 851
Помощ не значи да ти дадат една торба с пари.
Помощ е като купувач на първото си жилище, да ти искат само 5% депозит, например.
От последните програми се сещам, че разрешиха да се продадат известно количество общински жилища на хората, живели в тях с години.
Има и някаква нова програма по която, на всеки твои спестени 200 паунда, ти дават още 50.
Обществена драма е, че имотите са скъпи и младите хора не могат да си позволят собствен дом.
Поне това гледам по местните новини, това слушам около себе си.

Това незначи ли , че хората просто не желаят толкова масово да се заробват , а общината се чуди как да "накара " народа да им купува прескъпите жилища.А хората не искат ,Не толкова и само заради заробването , а заради това да са мобилни и свободни да напуснат едно и да отидат в друго жилище , град .. ако щея и държава когато си поискат.

# 852
Не, не значи. Хората жадуват за собствен дом така, както и в България.
Нито им се мести толкова, нито имат възможностите за това.
Ако искате вярвайте, но и тукашните хора си имат любима улица, любим парк, привързани са към среда , семейство и приятели и не се разделят с тях толкова лесно, както и ние.
Винаги един от първите въпроси е- тук ли е семейството ти и се изразява съжаление, ако не е.
Голям страх е да не си загубиш работата и съответно възможността да плащаш ипотеката.
Напоследък гледам по програмите за имоти млади хора, които не са във връзка, просто приятели, си купуват заедно първата къща, иначе не могат да си позволят по отделно.

# 853
Забележете обаче кои са българите в БГ, притежаващи имота, в който живеят: възрастни хора-собственици, такива на средна възраст с наследен имот или новобогаташи.

Ама говорим за собствен имот, а не такъв с ипотечен заем.

Възрастните хора притежават имота си, защото са били принудени да се закотвят в конкретно населено място. Причината? Жителството по време на соца.

Хората на средна възраст просто са придобили имота си, понеже баба/дядо/родители са починали.

За новобогаташите няма какво да обяснявам.

На запад правилата са други. Там хората не са вързани към населено място и ако професията им позволява, те се местят. Дори да трябва да идат в град, който е на 4000 км от сегашното им местоживеене.

В България и трудовият пазар е по-различно устроен, а и е по-малък.

Затова в западноевропейските и северноамериканските страни е по-практично да се наемат апартаменти, а не да се притежават.

Изключение правят бившите източногерманци, голяма част от които също притежават жилищата си и не са променяли местоживеенето си откакто са започнали трудова кариера.

Е, изключение са и разните строги религиозни групи от типа на амишите, но това са по-скоро частни случаи.

# 854
На запад правилата са други. Там хората не са вързани към населено място и ако професията им позволява, те се местят. Дори да трябва да идат в град, който е на 4000 км от сегашното им местоживеене.

В България и трудовият пазар е по-различно устроен, а и е по-малък.

Затова в западноевропейските и северноамериканските страни е по-практично да се наемат апартаменти, а не да се притежават. Изключение правят бившите източногерманци, голяма част от които също притежават жилищата си и не са променяли местоживеенето си откакто са започнали трудова кариера.
Еми именно това казвам от три страници напред ...

Общи условия

Активация на акаунт