Бихте ли се върнали в България?

• 204 512
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 855
и аз това казвам! Браво на Феята , обясни Simple Smile

# 856
Ох ! Simple Smile
Имот, купен с ипотечен заем, е точно толкова собствен, колкото и всеки друг. Освен това възрастните хора у нас имат много практична причина да си кътат жилището и то е ниското ниво на пенсиите. Само тези с високи пенсии биха могли да си позволят да плащат наем, и те сигурно са 1-2% от всички.
За разлика от тях, в социална Западна Европа пенсиите са достатъчни ако не за екскурзии и бели панталони, то поне за плащане на наем, а за най бедните има съответната система, която им осигурява покрив над главата и хляб на масата.

Немскоезичната работна култура е много различна от американската, с най добри чувства, особено пък в някои отрасли. Тук е пълно с хора, които работят на едно и също място с десетилетия. До такава степен, че в трудовото законодателство е разписано каква премия получаваш на 25тата например:) Естествено, и това се променя, и не касае хората, които днес са в началото на 30те.

# 857
Повечето ми приятели, които не са от София, но останаха там след следването, вече си изплатиха ипотеките. Не са нито старци, нито новобогаташи.
На Фея обобщението е като за ситуацията от преди 20 години.

# 858
и аз това казвам! Браво на Феята , обясни Simple Smile
Peace

# 859

Да беше само тя, с мед да я намажем, но и много други пъти тук са ми писали из темите, че примерно човек не можел с честна работа да си купи жилище в София, че не можел да си купи без помощ от родители. Тук пък във подфорума- че нямало хора, на които работодателят да поеме всичко в чужбина и т.н. Ето, сега за работата и сменянето й. Всеки си носи явно толкова дълбоко представите от личния кръг, че дори не поглежда по далеч.
За мен лично, поколението на нашите родители, т.е. 60-70 годишните в момента в много по малка степен са купували с ипотеки и кредити. Повечето блокове едно време бяха ведомствени и купуването на жилища не беше точно на стопански принцип.

# 860
Ох ! Simple Smile
Имот, купен с ипотечен заем, е точно толкова собствен, колкото и всеки друг. Освен това възрастните хора у нас имат много практична причина да си кътат жилището и то е ниското ниво на пенсиите. Само тези с високи пенсии биха могли да си позволят да плащат наем, и те сигурно са 1-2% от всички.
За разлика от тях, в социална Западна Европа пенсиите са достатъчни ако не за екскурзии и бели панталони, то поне за плащане на наем, а за най бедните има съответната система, която им осигурява покрив над главата и хляб на масата.

Немскоезичната работна култура е много различна от американската, с най добри чувства, особено пък в някои отрасли. Тук е пълно с хора, които работят на едно и също място с десетилетия. До такава степен, че в трудовото законодателство е разписано каква премия получаваш на 25тата например:) Естествено, и това се променя, и не касае хората, които днес са в началото на 30те.
Западните пенсии са точно толкова достатъчни колкото и тези в бг .
Имам предвид спрямо цените /на всичко / в съответните държави .
Тоест и една западна средна пенсия стига на местните пенсионери  толкова , колкото и една българска на бг пенсионери в бг  .

# 861
Повечето ми приятели, които не са от София, но останаха там след следването, вече си изплатиха ипотеките. Не са нито старци, нито новобогаташи.
Толумбе, има такива, но само шепа народ може да се похвали с подобно нещо.

Повечето ми приятели напуснаха БГ отдавна. Сред малцината останали болшинството живеят под наем или все още изплащат ипотека.

Само един от тези хора има собствен апартамент. Но това е защото блокът е построен на мястото на къща, която е била притежание на семейството на приятеля ми.

# 862
Сателит, следя темата от доста време, през повечето време гледам да не отговарям. Имам един въпрос, ти защо се регистрива във форума. Още от първото изречение на първият ти пост лъха едно надуване, виждате ли аз колко съм напред с моя телевизор....

На една от темите в този форум попаднах случайно при търсене в гугъл. Изчетох я цялата и ми стана жал за хората които не знаят че мотат да гледат бг телевизия в Европа без да трябва да плащат абонамент за това. Регистрирах се за да им съобщя тук, че това е възможно. После от време на време преглеждах темата да видя дали няма да има развитие някакво, но не се случва нищо интересно.
Мила Катя, аз съм си такъв с голямо самочувствие и много обичам да се надувам и фукам.
Ето сега, специално заради теб, ще взема яко да ви се изфукам тука че знам нещо, което огромното мнозинство от потребителите тук не го знаят.
Чети внимателно !
С ето този продукт:
TBS6983 Professional DVB-S2 Dual Tuner PCIe Card
Можеш да гледаш безплатно в Европа, без никакви абонаменти и ето тези бг телевизии:
БНТ1 ХД, БНТ ХД ( спорт), БНТ 2, бТВ, Нова ТВ, ТВ7, Bulgaria On Air от спътника на 45 градуса на честота 11585 V Multistream 3 и 4.
Отделно си се гледат и другите възможни, за които съм ви съобщил, когато съм се регистрирал.
Лошо ли е че ти отварям очите, без да съм ти искал пари за това ?

==============================

За къщите, еми в собствена съм, кво да правя, да ви се извинявам ли трябва, че не съм под наем ?
Тука в Белгия плащаме над цената на къщата едни държавни такси, нотариални се водят. Които ги губиш ако продадеш бързо жилището, преди да му се е вдигнала достатъчно цената.
Което горе долу означава, че ако трябва да отидеш да живееш в друг град, еми даваш го под наем, иначе губиш пари при бърза продажба.
При наследство се плащат едни неприятни данъци на държавата, много неприятни. Толкова са кофти, че ако нямаш спестени пари, еми трябва да я продадеш наследената къща, за да можеш да ги платиш. А в Люксембург не се плаща нищо, както е в България. Само че там цените са астрономически високи. Ние сме на 10 км от границата с Люксембург, има влакове на всеки час по цял ден до там, плюс сутрин са на по 20 – 30 минути. Но къщата която имаме, същата в Люксембург просто няма да можем да я платим. Шантава работа.
Заради високите цени при люксембурците и при нас се вдигат нагоре неприятно, понеже има магистрала и влака пътува само някакви си 25 минути, все едно че сме им квартал на град Люксембург.
Строят апартаменти та пушек се вдига разни предприемачи и успяват да ги продават. Обаче при апартаментите се плаща за асансьор, управител, чистачка и баш когато си останал без пари, ония откачените съсобственици вземат та гласуват някакви неналожителни ремонти и всички трябва да ги плащат.
Отделно банките не искат да дават пари, ако си нямаш спестени свои. И понеже цените на жилищата са надути изкуствено, банките искат да имаш спестени повечко парици, за да ти дадат заем. В градовете където цените са високи, младите семейства трудно успяват да си купят къща, та се примиряват с апартамент, ако родителите не могат да им помогнат със спестени пари, които да са достатъчно за банките. Има и една банка даваща социални кредити, но и тя е банка и не иска да губи пари ако спреш да изплащаш ипотеката.
Абе трудничко си е купуването на къща. Който може да ремонтира сам някоя по-стара, може да мине с по-малко пари. Иначе майсторите са едни кожодери ...

# 863
Това не значи ли , че хората просто не желаят толкова масово да се заробват, а общината се чуди как да "накара" народа да им купува прескъпите жилища. А хората не искат. Не толкова и само заради заробването, а заради това да са мобилни и свободни да напуснат едно и да отидат в друго жилище, град ... ако ще я и държава когато си поискат.

Естествено. Тук е 10% собствени спестявания до 200 000 евро (само социалки за тази цена в Дъблин) и 20% над тази сума. За какво ми е да се заробвам? И ако децата ми искат да наследят имота, трябва да платя данък наследство с голям %. Ще си плащам високия наем, защото искам да живея в хубав квартал. Утре, нещо може да се случи с мен, не дължа никому и евроцент. Не сме взимали никога ипотека, кредит или лизинг. А, нямали сме били кредитна история?! Сериозно?! А, нямала съм нещо свое тук? Хм, имам достатъчно на други места.

По-важно ми е къде и какво образование ще дам на децата, отколкото роб на банка докато шавам.
Като ме заболят кокалите заради влагата се местя на топло у испанско.

# 864
Ох ! Simple Smile

Тоест и една западна средна пенсия стига на местните пенсионери  толкова , колкото и една българска на бг пенсионери в бг  .
Аз не мисля, че е така, не съм чула западен пенсионер да стои на студено, да се топли с дърва в 21 век или да няма пари за ежемесечните лекарства, защото в България една средна пенсия е 300-400 лв., е как се живее с тия пари....да не казвам, че има пенсии 150-200 лв, такива пенсионери са обречени не само на студено и без лекарства, но и на гладуване... Sad

Последна редакция: пт, 08 апр 2016, 23:08 от mimi.7299

# 865
  • HH
Скрит текст:
Сателит, следя темата от доста време, през повечето време гледам да не отговарям. Имам един въпрос, ти защо се регистрива във форума. Още от първото изречение на първият ти пост лъха едно надуване, виждате ли аз колко съм напред с моя телевизор....

На една от темите в този форум попаднах случайно при търсене в гугъл. Изчетох я цялата и ми стана жал за хората които не знаят че мотат да гледат бг телевизия в Европа без да трябва да плащат абонамент за това. Регистрирах се за да им съобщя тук, че това е възможно. После от време на време преглеждах темата да видя дали няма да има развитие някакво, но не се случва нищо интересно.
Мила Катя, аз съм си такъв с голямо самочувствие и много обичам да се надувам и фукам.
Ето сега, специално заради теб, ще взема яко да ви се изфукам тука че знам нещо, което огромното мнозинство от потребителите тук не го знаят.
Чети внимателно !
С ето този продукт:
TBS6983 Professional DVB-S2 Dual Tuner PCIe Card
Можеш да гледаш безплатно в Европа, без никакви абонаменти и ето тези бг телевизии:
БНТ1 ХД, БНТ ХД ( спорт), БНТ 2, бТВ, Нова ТВ, ТВ7, Bulgaria On Air от спътника на 45 градуса на честота 11585 V Multistream 3 и 4.
Отделно си се гледат и другите възможни, за които съм ви съобщил, когато съм се регистрирал.
Лошо ли е че ти отварям очите, без да съм ти искал пари за това ?

==============================

Мили Сателитчо, на мен ли да намери да обясняваш как да гледам телевизия, че аз работя в телевизията  Joy hahaha Съжалявам, че ще ти го кажа, но от изброените от теб телевизии, нищо не ме грабва, освен може би старите БГ филми по БНТ. Другото съдържателно е направено за баламурници, за съжаление не е така само с телевизиите, но и с печатните медии. И не само в България, но и в Германия.

Мнението ми за теб не се променя. Свежда се до един цитат от песен на Ъпсурт, за един дребен...

# 866
Аз не мисля, че е така, не съм чула западен пенсионер да стои на студено, да се топли с дърва в 21 век или да няма пари за ежемесечните лекарства...
Грешиш, ако смяташ, че всички пенсионери на Запад са добре финансово. Не намирам графика за 2013-та или 2014-та, но тази е достатъчно красноречива.

# 867
Ох ! Simple Smile

Аз не мисля, че е така, не съм чула западен пенсионер да стои на студено, да се топли с дърва в 21 век или да няма пари за ежемесечните лекарства, защото в България една средна пенсия е 300-400 лв., е как се живее с тия пари....да не казвам, че има пенсии 150-200 лв, такива пенсионери са обречени не само на студено и без лекарства, но и на гладуване... Sad
И пенсионери и млади семейства дори се топлят на дърва , пелети и др.Може да разгледаш в интернет всякакъв вид печки , камини и т.н. с водни ризи има , с дистанционно и таймери за вклюване и т.н...

# 868
Аз не мисля, че е така, не съм чула западен пенсионер да стои на студено, да се топли с дърва в 21 век или да няма пари за ежемесечните лекарства...
Грешиш, ако смяташ, че всички пенсионери на Запад са добре финансово. Не намирам графика за 2013-та или 2014-та, но тази е достатъчно красноречива.

Изобщо не твърдя, че са добре финансово всички и живеят безгрижно и охолно, но нашите са на ръба на оцеляването.....няма пенсионер, който да взима 80 евро, а в България има! Sad Страшно унизително и жалко съществуване и то за хора, повечето от които са работили през целия трудов стаж по 30 и повече години..... Cry
Смятам разбрахте какво топлене с дърва имам предвид, не от камини и кахлени печки и печки с водни ризи....хората са извадили от мазетата старите си печки от 60 те, на стари години хвърлят пепел....чистят сажди ooooh! Смятам знаете колко струва изграждането на една качествена камина, с комини и пр., надали пенсионер от някое българско село ще може да си я позволи Sad

Последна редакция: пт, 08 апр 2016, 23:57 от mimi.7299

# 869
Страшно унизително и жалко съществуване и то за хора, повечето от които са работили през целия трудов стаж по 30 и повече години..... Cry
За това съм абсолютно съгласна.

Общи условия

Активация на акаунт